Определение по дело №224/2019 на Административен съд - Монтана

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 22 май 2019 г. (в сила от 22 май 2019 г.)
Съдия: Соня Димитрова Камарашка
Дело: 20197140700224
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 22 май 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

O П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 241

гр.Монтана, 22.05.2019 год.,

 

Административен съд - Монтана касационен състав, в закрито заседание на двадесет и втори май през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                                       Председател: О*** Е***

                                                                                          Членове: С*** К***

                                                                                                           Б…. Б***

 

като разгледа докладваното от съдия С*** К*** частно касационно административно дело № 224 по описа на съда за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 229 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл. 63, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по частна жалба на И.М.Ч. с ЕГН * *** против Определение № 149 от 16.04.2019 г., постановено по АНД № 624/2019 г. по описа на Районен съд - Монтана, с което е прекратено производството по делото и жалбата против глоба с фиш серия Н, №0456154 от 18.01.2019год. е оставена без разглеждане.

В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на определението в нарушение и при неправилно приложение на закона. Като се твърди, че жалбоподателката не е знаела за издадения фиш, тъй като не й е бил връчен препис от него, за да може да заплати доброволно глобата или да възрази, че не е извършила нарушението. Сочи, че с получаването на разпореждане за присъединяване по водено изп. Дело №*********/2019год. по описа на ТД на НАП Велико Търново, офис Монтана издадено от старши публичен изпълнител е разбрала за наложената и глоба с фиш. Излага доводи, че районния съд е следвало да изпрати жалбата и на компетентния административен орган за продължаване на съдопроизводствените действия по съставяне на АУАН, като приема същата за възражение по наложената глоба с фиш.

Касационния състав, като взе предвид изложените в частната жалба доводи и обсъди събраните по делото писмени доказателствени средства по отделно и в своята съвкупност, намира за установено следното:

Частната жалба е подадена в законоустановения срок от страна с право и интерес от обжалване на прекратителен съдебен акт, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество, се явява неоснователна като постановен краен акт от въззивния съд и основателна в частта по която депозираната жалба е следвало да се приеме за възражение и да се изпрати на компетентния административен орган РУ – Монтана към ОД МВР – Монтана по реда на чл. 39, ал. 3 от Закона за административните нарушения и наказания.

Производството по АНД № 624/2019 г. по описа на Районен съд – Монтана е образувано по жалба на И.М.Ч. против глоба с фиш серия Н, №0456154 от 18.01.2019год., съставен от Мл. ПИ при РУ - Монтана, с който е наложена глоба в размер на 20. 00 лв., на основание чл.186 от ЗДвП и във връзка с чл. 183, ал. 2, т. 1 от същия закон, за нарушение на чл. 6, т. 1 от ЗДвП.

С обжалваното Определение № 149 от 16.04.2019 г., постановено по АНД № 624/2019 г. по описа на Районен съд - Монтана съдът е приел, че обжалваният фиш е издаден на основание чл. 39 от ЗАНН, даваща възможност да се състави фиш в отсъствието на нарушителя при спазване на съответните законови правила. Приел е, че поради специалната разпоредба на чл.186, ал.7 във вр. с ал.2 от ЗДвП издадения фиш се смята за влязло в сила НП, като закрепването на уведомлението към МПС – то се смета за негово връчване, съгл. чл.186, ал.3 издр. Последно, както и че същото не подлежи на обжалване пред съд съгласно разпоредбата на чл.59, ал.1 от ЗАНН, поради което е прекратил образуваното производство и е оставил жалбата на Ч. без разглеждане.

Като краен резултат постановеното определение е правилно и законосъобразно. Не е съобразен обаче факта, че оспорваният фиш е издаден по реда на чл. 186 от ЗДвП и това обстоятелство е било отразено в него. Съгласно чл. 186, ал. 3 от ЗДвП, когато се касае за неправилно паркирано МПС, фишът може да се издаде и в отсъствие на нарушителя /какъвто е настоящият случай/, като в този случай той се издава на собственика на превозното средство и първият екземпляр от него му се изпраща. Към МПС се закрепва уведомление, съдържащо определени от закона реквизити, като закрепването му се смята за връчване на фиша. По делото не са налице никакви данни, че изготвеното уведомление действително е било закрепено към автомобила на И.М.Ч., нито, че същата в качеството си на собственик на автомобила е получила първия екземпляр от фиша. Поради което не може да се приеме, че И.М.Ч. е знаела за издадения спрямо нея фиш до датата на жалбата след полученото разпореждане за присъединяване от публичен изпълнител. След като същата не е знаела за издадения фиш, поради това, че не й е бил връчен препис от него, за да може да заплати доброволно глобата или да възрази, няма как да се изисква да извърши това действие в седмодневен срок, съответно не може и да се приеме, че при неплащане, са възникнали последиците по чл. 186, ал. 7 от ЗДвП.

            При тези доводи жалбата е следвало да се приеме за оспорване на извършеното нарушение, констатирано с фиша и да се приложи разпоредбата на чл. 39, ал. 3 от ЗАНН, като след прекратяване на делото същата да се изпрати на административно наказващия орган – РУ – Монтана, за довършване на административнонаказателното производство, чрез съставянето на акта за установяване на административно нарушени и издаването на наказателно постановление, което вече подлежи на съдебен контрол.

            С оглед на гореизложеното касационния състав приема, че обжалваното определение следва да бъде оставено в сила, а жалбата да се изпрати на РУ – Монтана, по компетентност за прилагане на разпоредбата на чл.39, ал.3 от ЗАНН във вр. чл. 186, ал. 2 от ЗДвП,

Предвид гореизложеното и на осн. чл.235 от АПК, касационен състав на Административен съд Монтана, 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ОСТАВЯ В СИЛА Определение № 149 от 16.04.2019 г., постановено по АНД № 624/2019 г. по описа на Районен съд – Монтана.

            Заверен препис от жалбата на И.М.Ч. с ЕГН * ***, да се изпрати на РУ – Монтана, по компетентност за прилагане на разпоредбата на чл.39, ал.3 от ЗАНН във вр. чл. 186, ал. 2 от ЗДвП по отношение на наложената глоба с фиш серия Н, №0456154 от 18.01.2019год., съставен от Мл. ПИ при РУ – Монтана.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и/или протест.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ: