Определение по дело №6012/2019 на Софийски градски съд

Номер на акта: 12588
Дата: 23 май 2019 г. (в сила от 23 май 2019 г.)
Съдия: Свилен Станчев Иванов
Дело: 20191100506012
Тип на делото: Въззивно частно гражданско дело
Дата на образуване: 8 май 2019 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр.София 23.05.2019 г.

 

            Софийският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и трети май две хиляди и деветнадесета година в състав:

Председател: Албена Ботева

Членове: 1. Невена Чеуз 

2. Свилен Станчев

като разгледа докладваното от съдия Свилен Станчев В.ч.гр.дело № 6012 по описа за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид:

            Производство по чл. 577 във вр. с глава ХХІ от ГПК.

            Образувано е по частна жалба на „С.“ ООД *** срещу определение от 28.02.2019 г. на съдия по вписванията при Софийски районен съд за отказ по заявление с вх. № 10655/28.02.2019 г. за на вписване на договор за прехвърляне на вземане в размер на 15 263.30 /петнадесет хиляди двеста шестдесет и три лева и тридесет стотинки/ лева, обезпечено с ипотека по силата на договор за цесия с цедент „Ю.Б.” АД, цесионер и жалбоподателят „С.” ООД и ипотекарен длъжник Н.Ж.Д.с ЕГН **********. Жалбоподателят излага доводи за неправилност и незаконосъобразност на постановения отказ и моли съда да го отмени, като постанови продължаване на процедурата по охранителното производство и извършването на исканото вписване.

            Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима, а разгледана по същество, е неоснователна.

            За да откаже исканото вписване, съдията по вписванията е приел, че представеното заявление няма необходимото за исканото вписване съдържание, предвидено в чл.17,ал.2 ПВп във вр. с чл.171 ЗЗД. Също така съдията по вписванията отбелязва, че в текста на договора не е посочено вземането към кои длъжници се прехвърля, не са посочени данните на лицата ипотекарни длъжници, тома и страниците на ипотечната книга, в която е вписан договорът за ипотека, или молбата за учредяване на законна ипотека, върху които ще се прави вписването. Органът по вписванията излага, че представените приложения №1 нямат нотариално удостоверяване на подписите и следователно не отговарят на предвидената законова форма за вписване на акта по чл.171 от ЗЗД. Така постановеното определение е правилно.

            Предмет на договора за цесия е прехвърляне от предишен кредитор – цедент, на нов кредитор – цесионер, на вземане срещу длъжник. Задължителното съдържание на договора за цесия включва данните на цедента, цесионера, длъжника и вида, основанието и размера вземането. Когато вземането е обезпечено с ипотека, данните за обезпечението не са част от задължителното съдържание на договора за цесия, а следва да се съдържат в молбата по чл. 17 ал. 2 от Правилника за вписванията.

            Част от задължителното съдържание на договора за цесия обаче е посочване на името на длъжника, вида, основанието и размера на вземането. В представения в СлВп договор за цесия тези реквизити липсват. Клаузите на чл. 2 и чл. 7 от договора препращат към приложение № 1 относно длъжниците, вземанията срещу които са предмет на договора за цесия. В представеното почти нечетливо копие на Приложение № 1 не е включено името на длъжника Н.Ж.Д.(л. 50). Името на длъжника Н.Ж.Д.е отбелязано на две места на стр. 3 от частично нечетливото Приложение № 3 (л. 52). В договора за цесия Приложение № 3 е описано като списък с досиета, предоставени от цедента на цесионера преди влизането на договора в сила. В самото Приложение № 3 няма клауза, че предмет на договора за цесия са вземанията на длъжниците, чиито досиета са представени, нито клауза в договора за цесия препраща към Приложение № 3 при конкретизацията на вземанията и длъжниците. Препращане по този въпрос има само към Приложение № 1. Тъй като длъжникът Н.Ж.Д.не е в списъка длъжници в Приложение № 1, съдът приема, че вземането срещу този длъжник не е предмет на договора за цесия.

            След като вземането срещу длъжника Д. не е предмет на договора за цесия, няма основание за отбелязване на договора за цесия по партидата на обезпечения с договорна ипотека имот на длъжника. Отказът на съдията по вписванията е правилен, поради което следва да бъде потвърден.

            Воден от горното, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

            Потвърждава определение от 28.02.2019 г. на съдия по вписванията при Софийски районен съд за отказ по заявление с вх. № 10655 от 28.02.2019 г. за вписване на прехвърляне на вземане в размер на 15 263.30 лева, обезпечено с ипотека по силата на договор за цесия с цедент „Ю.Б.” АД, цесионер „С.Г. Г.” ООД гр. София и ипотекарен длъжник Н.Ж.Д..

            Определението е окончателно.

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ:   1.

 

                                                                                                          2.