Решение по дело №1098/2019 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 890
Дата: 5 декември 2019 г.
Съдия: Мариана Димитрова Шотева
Дело: 20197150701098
Тип на делото: Касационно административно дело
Дата на образуване: 25 септември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

№890/5.12.2019г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – Пазарджик, Х касационен състав, в публично заседание на тринадесети ноември 2019 г. в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мариана Шотева

          ЧЛЕНОВЕ: Васко Нанев

                               Георги Видев

 

при участието на секретаря Димитрина Г. и при участието на прокурора Стефан Янев, като разгледа дело номер 1098 по описа за 2019 година докладвано от съдия  Шотева, и за да се произнесе взе предвид следното:

 

         

Делото е образувано по касационна жалба на Л.Г.М. с ЕГН **********, чрез адв.Е.П. против  решение №994 от 08.07.2019г., постановено по гр.д.№ 1500/19 г., по описа на Районен съд –Пазарджик

В съдебно заседание касатора редовно призовани не се явява лично , за него се явява адв.П.. Поддържа така подадената жалба, сочи доказателства. Изразява подробни съображения в писмено становище. Моли за присъждане на разноски с оглед представения списък.

Ответникът ОС Земеделие – Пазарджик се представлява от юриск. К..

Окръжна прокуратура - гр.Пазарджик дава заключение за правилност и законосъобразност на решението на РС Пазарджик.

Пазарджишкият административен съд, извършвайки преценка на доказателствата по делото, на касационните основания и на доводите на страните, както и след служебна проверка на атакуваното решение на осн.чл.218 ал.2 от АПК, счита жалбата за процесуално допустима.

С оглед на гореизложеното касационната жалба се явява подадена от страна с право на касационно оспорване, срещу съдебен акт, който подлежи на обжалване по реда на чл.208 от АПК, в преклузивния срок по чл.211 ал.1 от АПК и отговарят на изискванията за форма и съдържание по чл.212 от АПК, поради което се явява процесуално допустима.

Въззивният съд е отхвърлил  подадената от Л.Г.М., жалба от 08.04.2019г.,  срещу Решение №3П006 от 23.01.2019г. на Общинска служба по земеделие – гр.Пазарджик по чл.19,ал.8 ППЗСПЗЗ, постановено по преписка вх.№64156 от 02.11.1999г., с което се определя стойността за обезщетението на наследниците на Георги Илиев Керемедчийски, като неоснователна.

От фактическа страна съдът е приел, че от представената от ОСЗ-Пазарджик в заверено копие административна преписка се установява, че същата е била образувана по заявление на жалбоподателката М.. С влязло в сила решение №6Н002 от 24.06.2015г. на поземлената комисия по чл.18ж,ал.1 от ППЗСПЗЗ, е било признато правото на собственост на наследниците на Георги Керемедчийски  в съществуващи /възстановими/ реални граници на следните имоти – нива от 1500 д-ка, находяща се в землището на гр. Пазарджик, кв.68А, имот №2048.

Предвид това и на основание чл. 19, ал. 8 ППЗСПЗЗ, ОСЗ- гр. Пазарджик  е издала обжалваното по настоящото делото решение №3П006 от 23.01.2019г. на Общинска служба по земеделие – гр.Пазарджик, постановено по преписка вх.№64156 от 02.11.1999г., с което е определила стойността на обезщетението за признатото, но невъзстановено право на собственост върху земеделски земи съобразно посочения по- горе административен акт. В него административния орган не е конкретизирал по какъв начин ще бъда извършено обезщетяването, но е посочил изрично, че обезщетяването със земя и/или поименни компенсационни бонове  ще се извърши въз основа на постъпили писмени искания на собствениците , издадени във връзка с уведомленията по чл.18д, ал.3 и чл.19б,ал.1 от ППЗСПЗЗ в случаите по чл.10б и чл.10в от ЗСПЗЗ и възможностите на държавния и общинския поземлени фондове.

Въз основа на така приетата фактическа обстановка въззивният съд е достигнал до определени правни изводи.

По фактическата обстановка не се спори.

Въззивният съд е приел, че в настоящия случай оспореното решение е такова по чл. 19, ал. 8 ППЗСПЗЗ. С него се определя единствено размерът на обезщетението и единствено той може да бъде предмет на проверка. Административният акт не определя  вида на обезщетението, тъй като, за да е налице такова, следва да се посочи и конкретният брой на компенсаторните бонове,  какъвто липсва. Съгласно разпоредбата на чл. 19, ал. 17 от ППЗСПЗЗ, на основание влязлото в сила решение по чл. 19, ал. 8 от ППЗСПЗЗ, ОСЗ постановява решение за стойността на обезщетението: т.1)    със земя, а за разликата до пълния размер на дължимото обезщетение- с поименни компенсационни бонове съобразно определения коефициент от общината по ал. 16 и т. 2) с поименни компенсационни бонове- в случаите, когато лицата са поискали дължимото обезщетение да бъде извършено чрез поименни компенсационни бонове, както и в случаите по чл. 19, ал. 9 от ЗСПЗЗ.

Този извод се споделя и от настоящия касационен състав, и именно с оглед този извод и възраженията на касатора, съдът счита, че следва да се назначи съдебноикономическа експертиза, която да установи, дали правилно е изчислен размера на евентуалното обезщетение. Освен това с оглед спора коя категория е земята следва да се назначи и съдебнотехническа експертиза , която да отговори на въпроса, каква категория е земята.

Тези доказателства не могат да се съберат в касационното производство, с оглед на което, решението на въззивния съд ще следва да се отмени и делото върне за ново разглеждане от друг състав на съда, който да се съобрази с дадените задължения по събиране на нови доказателства.

Следователно, касационната инстанция счита оспореното решение за незаконосъобразно и неправилно, отменя го и връща делото за ново разглеждане от друг състав, който да изпълни вмененото му от закона задължение за пълно, всестранно и обективно изследване и установяване на обстоятелствата по делото.

          Водим от горното и на осн. чл.222 ал.2 от АПК,  Административният съд

 

Р   Е   Ш   И:

 

ОТМЕНЯ Решение №3П006 от 23.01.2019г. на Общинска служба по земеделие – гр.Пазарджик по чл.19,ал.8 ППЗСПЗЗ, постановено по преписка вх.№64156 от 02.11.1999г., с което се определя стойността за обезщетението на наследниците на Георги Илиев Керемедчийски и връща делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

          Решението не подлежи на обжалване.

          Решението да се съобщи на страните чрез изпращане на преписи от същото.

           

                                                 Председател:  /п/

                                          Членове: 1.   /п/            

                                                          2.  /п/