Решение по дело №8/2020 на Окръжен съд - Перник

Номер на акта: 32
Дата: 20 май 2020 г. (в сила от 20 май 2020 г.)
Съдия: Антония Атанасова Атанасова-Алексова
Дело: 20201700900008
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 7 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

№ 32

гр. Перник,  20.05.2020 г.

ПЕРНИШКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,  гражданска колегия,  II-ри състав,  в закрито съдебно заседание проведено двадесети май две хиляди и двадесета година,  в състав:

СЪДИЯ: АНТОНИЯ АТАНАСОВА - АЛЕКСОВА

като разгледа докладваното от съдията търг. д. № 8 / 2020 по описа на ОС - Перник,  за да се произнесе,  взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 25 от глава Глава втора „РЕГИСТЪРНО ПРОИЗВОДСТВО“ от ЗТРРЮЛНЦ.

Образувано е по подадена жалба

ОТ: Р.П.Г. от ***,  с ЕГН-********** и В.В.П. от ***,  с ЕГН-**********,  в качеството им на *** и *** в "АВТОБУСЕН ТРАНСПОРТ - КРАКРА” ООД,  със седалище и адрес на управление на дейността: ***,  вписано в Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ,  с ЕИК *********

ПРОТИВ: ОТКАЗ № 20200128101730/29.01.2020 год. на длъжностно лице по регистрация,  с който на основание чл.21,  т.5 от ЗТРРЮЛНЦ е отказано да се впишат настъпилите промени в статута на по партидата на "АВТОБУСЕН ТРАНСПОРТ -КРАКРА" ООД гр.П.

Жалбоподателя твърди,  че от името на "АВТОБУСЕН ТРАНСПОРТ - КРАКРА" ООД е подадено заявление с вх.№ 20200128101730/28.01.2020 год. с което е поискано да се впише в Търговския регистър при Агенция то вписванията следните промени в статута на дружеството,  както следва:

-          прехвърляне на дружествени дялове от В.В.П. на Бисер Георгиев Евгениев,  съгласно договор за продажба на дружествени дялове от 25.06.2019г.,  нотариално заверен,  с нотариално удостоверени подписи с рег.№ 911 и удостоверено съдържание с рег.№ 912 на Нотариус - Ивайло Иванов с район на действие ПРС;

-          прехвърляне на дружествени дялове от А. М. А. на В.В.П.,  съгласно договор за продажба на дружествени дялове от *** г.,  нотариално заверен,  с нотариално удостоверени подписи с рег.№ *** и удостоверено съдържание с рег.№ ***,  том *,  Акт * на Нотариус – Н. З. с район на действие ПРС;

-          прехвърляне на дружествени дялове от А. М. А. на Р.П.Г.,  съгласно договор за продажба на дружествени дялове от ***год.,  нотариално заверен,  с нотариално удостоверени подписи с рег.№ *** и удостоверено съдържание с рег.№ ***,  том *,  Акт * на Нотариус – Н. З. с район на действие ПРС,

-          промяна на чл.7 от Дружествения договор на дружеството,  касаещ размера на дяловото участие на съдружниците с оглед извършените прехвърляния на дружествени дялове,  както следва:                     

Р.П.Г. -      53 дяла по 50, 00 лева =       2650лв.

Б. Г. Е. -    91 дяла по 50, 00 лева =       4550 лв.

В. В. П. -   56 дяла по 50, 00 лева =       2800 лв.

К. В. К. -    81 дяла по 50, 00 лева =       4 050 лв.

А. М. А. -    1 дял по 50, 00 лева =         50 лв.

Ю. Б. В. - 81 дяла по 50, 00 лева =       4 050 лв.

К. В. Т. -    81 дяла по 50, 00 лева =       4 050 лв.

В случая се касаело за прехвърляне на дружествени дялове от съдружници на съдружници,  а в дружествения договор не било предвидено при извършване на прехвърляния на дружествени дялове от един съдружник на друг да се изисква решение на общото събрание за промяна на дружествения договор. Следователно,  претендираното за вписване обстоятелство - "прехвърляне на дружествени дялове от едни съдружници на дружеството на други съдружници в дружеството",  като се запазва състава на съдружници било изрично визирано в закона - чл. 9,  ал. 2,  от ТЗ и същото подлежало на задължително вписване,  с оглед и въз основа на представените със заявлението документи,

Съгласно чл.119,  ал. 2 от ТЗ във вр. с чл. 115,  т. 1. 2. 3. 4 от ТЗ в регистъра се вписват данните по точки 1,  2,  3,  4 /само размерът на капитала/ и точка 6 /управлението и начина на представителство/ на чл.115 от ТЗ,  които подлежат на задължително обявяване.

Разпоредбата на чл. 119,  ал. 2 от ТЗ изрично посочвал кои части от съдържанието на дружествения договор /учредителния акт/ се вписват в търговския регистър,  едно измежду които било размерът на капитала,  но не и неговата структура. Размерът на дяловете,  с които съдружникът участва в капитала на дружеството е задължително съдържание на дружествения договор,  но не било такова обстоятелство,  което подлежало на вписване по смисъла на чл. 119,  ал. 2 от ТЗ,  поради което как се разпределял в дялове капитала,  стига той да не се променял неговия размер следвало да бъде само обявено като част от съдържанието на дружествения договор,  но не и изрично да бъде вписан по смисъла на чл.119,  ал.2 от ТЗ. Действително чл. 140,  ал. 3 от ТЗ разпореждал,  че решенията относно изменение и допълнение на дружествения договор влизат в сила след вписването им в ТР. Това изменение следвало да се разбира не самостоятелно за себе си,  а в контекста на разпоредбата на чл.119,  ал.2 от ТЗ относно подлежащите на вписване обстоятелства от съдържанието на дружествения договор. В настоящия случай имало изменение на дружествения договор,  но не от тези,  които подлежат на вписване,  а само на обявяване,  тъй като било свързано със структурата на капитала,  но не и с неговия размер,  който се запазва изцяло.

Ето защо били налице всички предпоставки за допускане вписването съгласно чл.21 от ЗТР,  поради което и на осн чл. 25 от ТРР моли да бъде постановите решение,  с което да бъде  отменен ОТКАЗ № 20200128101730/29.01.2020год. на длъжностно лице по регистрация,  с който на основание чл.21,  т.5 от ЗТРРЮЛНЦ било вписването на заявените промени в статута на дружеството по партидата на "АВТОБУСЕН ТРАНСПОРТ - КРАКРА" ООД със заявление с вх.№ 20200128101730/28.01.2020год.

Настоящият съдебен състав,  след като обсъди доводите на жалбоподателя,  изложените мотиви в постановеният отказ и приложенията,  изготвени от Агенция по вписвания и представени с жалбата,  намери следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 25,  ал. 1 от ЗТРРЮЛНЦ от процесуално легитимирана страна - заявителя в регистърното производство,  чрез представляващите го пред Агенцията процесуални представители с изрично пълномощно,  срещу ОТКАЗ № 20200128101730/29.01.2020год.  на ТРРЮЛНЦ към Агенция по вписванията,  имаща правен интерес от обжалване против подлежащ на обжалване акт,  поради което е допустима.

От данните,  съдържащите се в преписката,  изпратена от Агенция по вписванията се установява,  че със заявление вх. № 20200128101730/28.01.2020г. от адв. Р. К.,  представляващ „АВТОБУСЕН ТРАНСПОРТ - КРАКРА” ООД,  със седалище и адрес на управление на дейността: ***,  вписано в Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ,  с ЕИК *********,  по силата на изрично пълномощно,  е заявено основание за вписване на промяна в обстоятелствата в т.19 съдружници и т.24 прехвърляне на дружествен дял.

Към заявлението са приложени и представени: Договор за прехвърляне на дружествен дял с нотариална заверка на подписите; ПОЯСНИТЕЛНА МОЛБА; Актуален дружествен договор/учредителен акт/устав; Протокол от редовно/извънредно общо събрание; Изрично писмено пълномощно; Декларация относно истинността на заявените за вписване обстоятелства и приемането на представените за обявяване актове; Декларация,  че заявлението и приложените към него документи са предоставени от заявителя; Декларация по чл.129,  ал.2 от ТЗ,  във връзка с чл.129,  ал.1 от ТЗ; ДЕКЛ 16 ТЗ; удост. АК П.; Документ за внесена държавна такса.

За да постанови обжалвания отказ длъжностното лице по регистрацията е изложило мотиви,  че съгласно разпоредбата на чл. 119,  ал.4 от ТЗ при изменение или допълнение на дружествения договор,  учредителния акт в търговския регистър се представя препис от него,  който съдържа всички изменения и допълнения,  заверен от органа,  представляващ дружеството. Съгласно чл.115,  т. 1 от Търговския закон задължително съдържание на дружествения договор са имената на съдружниците,  а съгласно т.5 размера на дяловете,  с които съдружникът участва в капитала. Към заявлението е представен актуален дружествен договор,  съдържащ заявените за вписване промени във връзка с новото дялово разпределение на капитала между съдружниците,  но съгласно приложения Протокол от проведено на ***г. общо събрание на дружеството,  е записано,  че решението по т. 4 за изменение на дружествения договор на "Автобусен транспорт Кракра" ООД,  относно настъпилите изменения на дяловото участие на съдружниците в дружеството,  като се изменя чл. 7 от Дружествения договор НЕ СЕ ПРИЕМА от Общото събрание на дружеството,  поради което не следва да бъде обявен в Търговския регистър и посочената неизправност не подлежи на даване на указания. Длъжностното лице по регистрация не може да впише служебно в ТРРЮЛНЦ променените обстоятелства,  тъй като вписванията,  заличаванията и обявяванията стават въз основа на надлежното сезиране със съответното заявление по образец (чл. 13 от ЗТРРЮЛНЦ). С оглед диспозитивния характер на производството,  длъжностното лице по регистрацията може да се произнесе само по заявените за вписване или заличаване обстоятелства,  като с недопустимо вписването в търговския регистър на незаявени по надлежния ред обстоятелства,  дори съществуването им да се установява от представените доказателства,  както и по заявени такива,  които обаче не са приети редовно от общото събрание на дружеството.

Посочените недостатъци не можели да бъдат отстранени по реда на чл.22,  ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ,  поради което при така изяснената фактическа обстановка и на основание чл. 24,  вр. чл. 21 от ЗТРРЮЛНЦ,  следвало да бъде отказано вписване на обстоятелства относно действителен собственик по партидата на дружеството по заявление вх. № 20191112174813 от12.11.2019г.

Предвид изложеното и след като прецени приложимото право,  съдът за да се произнесе взе предвид следното:

Регистърното производство по вписване на юридически лица - търговци и промени в обстоятелства относно тези лица е вид охранително производство. Поради което за него се прилагат общите правила за охранителните производства,  регламентирани в Глава 49 на Част VІ ГПК,  особените правила на Глава 55 на Част VІ от ГПК и тези по ЗЮЛНЦ. Следователно при прилагането им се отчита спецификата на охранителното производство и по-конкретно спецификата на вида охранително производство изисква извършване на проверка за наличието на всички изискуеми законовите предпоставки и ако се констатира липсата им следва да бъде отказано вписване на заявеното обстоятелство.

В настоящото производство съдът извършва самостоятелна проверка за спазване на всички изискванията за вписване на заявените обстоятелства.

При извършване на проверката по чл.21 от ЗТР длъжностното лице по регистрацията,  респективно съдът като контролно - отменителна инстанция в производството по чл.25 от ЗТР,  следва да съобрази последиците,  които  произтичат от всички представени от заявителя документи,  като това се отнася както по отношение на последиците от изявленията в документите,  които настъпват по отношение на всички/ в това число и третите за дружеството лица/,  така и по отношение на последиците,  които до вписването им в Търговския регистър настъпват само във вътрешните отношения в дружеството.

Съгласно разпоредбата на чл.129, ал.1, изр.2, пр.1 от ТЗ, прехвърлянето на дружествен дял от един съдружник на друг е свободно, при спазване формата, посочена в ал.2 от същата разпоредба. За разлика от прехвърлянето на дялове от съдружник в полза на трето лице, прехвърлянето между съдружници е свободно, като решение, предварително или последващо, на съответния ръководен орган на дружеството продавач не е необходимо, нито като санкция за извършване на прехвърлянето, нито като елемент от фактическия състав на същото. Транслативният ефект на договора за прехвърляне на дялове между съдружници настъпва в момента на сключването му, като вписването на прехвърлянето в ТР съгласно чл.129, ал.2 от ТЗ има единствено оповестително и защитно действие. Изброените в чл.125 от ТЗ основания за прекратяване на участието в дружеството не са изчерпателни.

С прехвърлянето на 50 дружествени дял с номинална стойност 50 лв., от В.В.П. на Б. Г. Е., с договор за продажба от *** г., както и прехвърлянето на 26 дружествени дял с номинална стойност 50 лв. от А. М. А. на В.В.П. с договор за продажба от *** г., както и прехвърлянето на 13  дружествени дял с номинална стойност 50 лв. от А. М. А. на Р.П.Г. с договор за продажба от *** г. е настъпила промяна в съотношението на притежаваните от съдружници дружествени дялове в „АВТОБУСЕН ТРАНСПОРТ - КРАКРА” ООД, със седалище и адрес на управление на дейността: ***, което води до изменение в дружествения договор в частта за размера на дяловете на съдружниците, поради което както това изменение в дружествения договор, като изменението на дружествения договор касаещ размер на дяловото участие на съдружниците подлежат на вписване в Търговския регистър на основание чл.140, ал.3 и ал.4 от ТЗ. Съгласно закона и постановената задължителна съдебна практика, постоянната практика на ВКС, обективирана в постановените по реда на чл.290 ГПК решение № 86 от 01.09.2017г. по т.д. № 1068/2016г. на ВКС, ТК, II т.о., решение № 39 от 15.04.2011г. по т.д.№ 526/2010г. на ВКС, ТК, I т.о., решение № 690 от 03.12.2008г. по т.д. № 349/2008г. на ВКС, ТК, II т.о. и др., както и Решение № 690/03.12.2008г. на ВКС по т.д.№ 349/2008г., II т.о, ТК; Решение № 135/09.11.2009г. по т.д.№ 184/2009г., I т.о, ТК;Решение № 39/15.04.2011г. по т.д.№ 526/2010г.,  I т.о, ТК, взетите от ОС на съдружниците в дружество с ограничена отговорност решения, подлежащи на вписване в търговския регистър, имат незабавно действие във вътрешните отношения между дружеството, чрез неговите органи, и съдружниците, т.е имат действие от вземане на решението, и това действие не е в зависимост от вписването им по чл.140 ТЗ, конститутивният ефект на което, включително и в хипотезата на чл.140, ал.4 ТЗ, е по отношение на трети лица. С оглед на това следва да се приеме, че към  *** г., макар по партидата на „АВТОБУСЕН ТРАНСПОРТ - КРАКРА” ООД, със седалище и адрес на управление на дейността: ***, да  не е вписана промяна на притежаваните дружествения дялове от съдружниците  към тази дата и предвид договорите за продажба на дружествени дялове от *** и ***г. във вътрешните  отношения на съдружниците е настъпило незабавно, т.е на *** г. по отношение на притежаваните: 13  дружествени дял с номинална стойност 50 лв.  прехвърлени от А. М. А. на Р.П.Г.; 26 дружествени дял с номинална стойност 50 лв. прехвърлените от А. М. А. на В.В.П. и 50 дружествени дял с номинална стойност 50 лв., прехвърлени  от В.В.П. на Б. Г. Е.. Това обстоятелство не е съобразено от длъжностното лице по регистрацията, посочило, че в протокола от проведеното на ***г. общо събрание на дружеството в т.4 е записано, че измененията в т.7 от Дружествения договор не се приемат от събрание, поради което обжалваният отказ се явява незаконосъобразен

Предвид изложеното атакувания ОТКАЗ № 20200128101730/29.01.2020год.  по повод на заявление с вх.№ 20200128101730/28.01.2020 год. на длъжностното лице от ТРРЮЛНЦ към Агенция по вписванията,  е отказано да се впишат настъпилите промени в статута на по партидата на "АВТОБУСЕН ТРАНСПОРТ -КРАКРА" ООД гр.П., следва да бъде отменен,  като бъдат дадени указания на длъжностното лице по регистрацията при Агенция по вписванията за вписване  на заявените обстоятелства.

Водим от изложеното и на осн. чл. 25,  ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ,  СЪДЪТ

РЕШИ:

ОТМЕНЯ  ОТКАЗ № 20200128101730/29.01.2020год.  по повод на заявление с вх.№ 20200128101730/28.01.2020 год. на длъжностното лице от ТРРЮЛНЦ към Агенция по вписванията,  е отказано да се впишат настъпилите промени в статута на по партидата на „АВТОБУСЕН ТРАНСПОРТ - КРАКРА” ООД, със седалище и адрес на управление на дейността: ***,

УКАЗВА на осн. чл. 25,  ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ на Агенцията по вписванията - Търговски регистър,  ДА ИЗВЪРШИ ВПИСВАНЕ по партидата на „АВТОБУСЕН ТРАНСПОРТ - КРАКРА” ООД, със седалище и адрес на управление на дейността: ***, на заявените  обстоятелства по заявление с вх.№ 20200128101730/28.01.2020 год.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване,  по арг. от чл. 538,  ал.1 ГПК.

ПРЕПИС от решението заедно с документите във връзка с вписването да се изпратят на Агенцията по вписванията,  на основание чл. 25,  ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ.

СЪДИЯ - ДОКЛАДЧИК: