Присъда по дело №176/2020 на Районен съд - Враца

Номер на акта: 260001
Дата: 12 август 2020 г. (в сила от 23 ноември 2020 г.)
Съдия: Красимир Томов Георгиев
Дело: 20201420200176
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 14 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

ПРИСЪДА №

 

гр. Враца, 12.08.2020 год.

В  ИМЕТО НА НАРОДА

ВРАЧАНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                   ІІІ НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На дванадесети август, две хиляди и двадесета година, в открито съдебно заседание, в следния състав :

 

       Председател: К.Г.                            

                                                                                     

При участието на секретаря     Валентина Витньова            и в           

присъствието на прокурора        ПЕШО СТАМЕНОВ              като        

разгледа докладвано от              СЪДИЯТА    нак.дело ОХ № 176

по описа за 2020 год.

 

ВЪЗ ОСНОВА НА ЗАКОНА И ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

 

     П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА ПОДСЪДИМИЯ :

        К.П.Г. – роден на *** ***, живущ ***, във ********, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, но живее на семейни начала, с четири деца, работи в строителството без трудов договор /по негови данни/, осъждан, с ЕГН **********,

 

ЗА ВИНОВЕН В ТОВА,

че на 22.05.2019 год. в гр. Криводол, на ул. ”Димитър Благоев” до № 102, е управлявал моторно превозно средство /МПС/ - мотоциклет, марка „Хонда-Спаси” 125 куб. с номер на рама JF035100749, без регистрационна табела, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно: 2,57 на хиляда установено по надлежния ред – с „Дрегер Алкотест 7410” № ARZF 0014, поради което и на основание чл.343”б” ал.1 във вр. с чл.54 от НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС, ГО ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което наказание следва да изтърпи при първоначален режим „строг”, съгласно чл.57 ал.1 т.2 т.”в” от ЗИНЗС /ЗАКОН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА И ЗАДЪРЖАНЕТО ПОД СТРАЖА/ и „ГЛОБА” в размер на 400.00 лв. /четиристотин лева/, в полза на Държавата, като не налага наказание „лишаване от право” да управлява МПС, тъй като същия е неправоспособен.

 

ЗА ВИНОВЕН И В ТОВА,

че по същото време и на същото място, на 22.05.2019 год. в гр. Криводол, на ул.”Димитър Благоев” до № 102, е управлявал МПС - мотоциклет, марка „Хонда-Спаси” 125 куб., без регистрационна табела, което не е било регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № I-45 от 23.03.2000 год. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на МПС и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства /ППС/, поради което и на основание чл.345 ал.2 във вр. с чл.54 от НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС,  ГО ОСЪЖДА на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което наказание следва да изтърпи при първоначален режим „строг”, съгласно чл.57 ал.1 т.2 б.”в” от ЗИНЗС

-  2  -

 

 

На основание чл.23 ал.1 от НК съдът определя едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подс. К.П.Г., като налага най-тежкото, а именно – ЕДНА ГОДИНА и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което наказание следва да изтърпи при първоначален режим „строг”, съгласно чл.57 ал.1 т.2 б.”в” от ЗИНЗС /ЗАКОН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА И ЗАДЪРЖАНЕТО ПОД СТРАЖА/ и на основание чл.23 ал.3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА изцяло наказанието „ГЛОБА” в размер на 400.00 лв. /четиристотин лева/ в полза на Държавата.

 

ПРИВЕЖДА В ИЗПЪЛНЕНИЕ на основание чл.68 ал.1 от НК  наказание по НОХд № 639/2015 год. по описа на РС-Враца, по което дело подс. К.П.Г. е осъден с наказание от 2/две/ години и 8/осем/ месеца „лишаване от свобода” – условно с 4/четири/ годишен изпитателен срок, с Присъда № 55 от 04.09.2015 год., в сила от 24.09.2015 год., като постановява наказание от ДВЕ ГОДИНИ и ОСЕМ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” да бъде изтърпяно ефективно при първоначален режим на изтърпяване „строг”, съгласно чл.57 ал.1 т.2 б.”в” от ЗИНЗС.

 

          ПОСТАНОВЯВА по отношение на ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА приложени към делото, както следва:

    - 1бр. СD диск /на л.74 от ДП/, изпратен от „РЦ 112”-Монтана, да си остане към делото и да се унищожи ведно с унищожаването му и

    - 1бр. Документ за регистрация на мотоциклет „Хонда Спаси” с № 07393565 и с номер на рама JF035100749 /в оригинал на чужд език - на л. 81 от делото/, да се върне на Сектор „Пътна Полиция” към ОД на МВР-Враца, като препис от този документ да остане към делото и препис се изпрати за сведение на сегашния държател на МПС-то: лицето св. И. ***, за сведение.

 

            ОСЪЖДА подс. К.П.Г. да ЗАПЛАТИ разноските по делото за служебен защитник от ДП – сумата от 220.00 лв. /двеста и двадесет лева/ - в полза на ДЪРЖАВАТА и по сметка на НБПП /IBAN: ***-БНБ-ЦУ, BIC: ***/.

 

            ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване или протестиране в  15 /петнадесет/ - дневен срок, считано от днес, чрез Районен Съд – гр. Враца, пред  Окръжен Съд – гр. Враца.

 

            Обявява съгласно чл.310 ал.2 вр. чл.308 ал.2 от НПК, че мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в срок до 60 /шестдесет/ дни.

 

     

 

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

 

 

 

Съдържание на мотивите

-  3  -

               М О Т И В И :

        Против подс. К.П.Г. *** е внесено обвинение от ВРАЧАНСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА /ВРП/ за извършени две престъпления, както следва:

     - по чл.343”б” ал.1 от НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС /НК/ – затова, че на 22.05.2019 год. около 19.10ч. в гр. Криводол на ул.”Д.Благоев” до № 102, е управлявал моторно превозно средство - мотоциклет „Хонда Спаси” 125 куб., с концентрация на алкохол в кръвта си 2.57 на хиляда установено по надлежния ред – с „Дрегер Алкотест 7410” № ARZF 0014 и

     - по чл.345 ал.2 от НК – затова, че на същата дата, час и място, е управлявал моторно превозно средство - мотоциклет „Хонда Спаси” 125 куб., което не е било регистрирано по надлежния ред /без регистрационна табели/.  

        Подс. К.П. не се признава за виновен по обвинението пред съда и обяснява, че нищо не си спомня за случая, от травмата в главата. Не отрича, че е имал мотор „Хонда” 125 куб., който нямал регистрационни табели и тогава го пробвал. Мисли, че е бил употребил алкохол тогава – бира. Твърди, че мотора имал документи, които били взети в КАТ или в ПУ-Криводол. Признава, че няма свидетелство за управление на МПС.

        Защитника на подс.К.П. – адв. Т.П. ***, пледира подзащитния й да бъде признат за невинен, поради недоказаност. Пледира се, че не е доказано по делото, че на въпросния ден и място подс. К.П. да е привел в движение и управлявал МПС-то, тъй като няма очевидци на ПТП-то.

        Участващия по делото прокурор поддържа обвинението така, както е предявено и пледира за налагане на наказания – за деянието по чл.343”б” ал.1 от НК, „лишаване от свобода” за срок от 1 год. и „глоба” от 500 лв., а за деянието по чл.345 ал.2 от НК, „лишаване от свобода” за срок от 6 мес., като по реда на чл.23 от НК се определи едно общо наказание, като се наложи най-тежкото от 1 год. „лишаване от свобода” при „строг” режим и глоба от 500 лв. Иска се и приложението на чл.68 от НК по отношение условната присъда от 2 год. и 8 мес. „лишаване от свобода”.

        Анализирайки събраните по делото доказателства, съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

        Подс. К.П.Г. не притежава свидетел-ство за управление на МПС. Същия живеел на семейни начала със св. Г.Р.Н. с която имат общи 4 /четири/ деца, като едно от тях починало при катастрофа на 17.06.2016 год. Лятото на 2017 год. подс.К.П. и св.Г.Н. *** и заживяли там. Вследствие получени пари от застраховател за починалото дете подс. К.П. започнал много да пие и спрял да работи, поради което св.Г.Н. го напуснала с децата. От парите от застрахователя подс. К.П. си купил мото-циклетХонда-Спаси” 125 куб. някъде октомври месец на 2018 год., който мотоциклет нямал регистрационна табела и не бил регист-риран, но продавача му дал документ за мотора на чужд език. Подс. К.П. заживял на семейни начала с лицето С.Н.В. ***.

-  4  -

 

       На 22.05.2019 год., в гр.Криводол, на ул.”Димитър Благоев” близо до № 102, подс. К.П., около 19 ч. управлявал този мотоциклет „Хонда Спаси 125”, тип „скутер”, който нямал регистрационни табели. При управлението на мотоциклета, поради употреба на алкохол и липса на професионални умения, подс. К.П. изгубил контрол над мотоциклета и самоката-строфирал, падайки на дясната си страна, като си ударил лошо главата. Произшествието било видяно от лицето А. Е.Т. ***, който се обадил веднага на тел. за спешни повиквания 112. Пристигнала на мястото линейка и транспортирала подс. К.П. в ФСМП-Криводол, заради травмата на главата. Там с оглед сигнала на тел.112 бил изпратен и полицей-ския автопатрул в състав свид. И.Д.В. и св. Г.  Ц.Г., двамата служители на Сектор „Пътна Полиция” към ОД на МВР-Враца тогава. На място във ФСМП-Криводол служите-лите на полицията установили, че на подс. К.П. се оказва първа помощ, като от главата му течало кръв. Първоначално подс. Кр.П. не бил адекватен и пред св. Г.Г. с който се оказали познати от ученическите години не могъл веднага да им обясни какво се е случило, но след това им казал, че е паднал от собствения си мотор. Служителите на полицията св.И.В. и св.Г.Г. посетили мястото на произшествието – на ул.”Д.Благоев” в близост до № 102, където видели кръв на пътното платно, като мястото им посочил един от мед. работници. След това двамата полицаи отишли при лицето с което живеел на съпружески начала подс.Кр.П. – С.В.,***, на около 30-40 метра от инцидента, която им показала мотоциклета „Хонда Спаси 125”. Служителите на полицията устано-вили, че мотоциклета няма регистрационна табела, а след справка се оказал и нерегистриран. Записали си номера на рамата му. Жената която се представила за жена на подс.К.П. им заявила, че тя е прибрала мотора на мъжа си в домът им. Освен това им предоставила немски документ за мотоциклета с № 07393565, които бил иззет. След това служителите на полицията се върнали във ФСМП-Криводол, където подс. К.П., на който били обработени раните, бил изпробван с техническо средство „Дрегер Алкотест 7410”ARZF 0014, за употреба на алкохол, който отчел концентрация на алкохол в кръвта 2.57 на хиляда. Св. И.В. съставил на подс. К.П. два Акта – АУАН № 783280 за употребата на алкохол и АУАН № 783282 за ПТП, неправоспособност и управление на нерегистрирано МПС, както и талон за медицинско изследване за даване на кръвна проба. Веднага след това подс. К.П. бил транспортиран в МБАЛ”Христо Ботев”-Враца и там отказал да даде кръв за химическо изследване пред св. Дечи-слава Т.П. – дежурен лекар в СО /”Спешно Отделение”/ и пред св. И.В..*** подс. К.П. останал на лечение до 27.05.2020 г. в „Хирургическо отделение”, когато подписал документ за „Информирано решение за преждевременно прекратяване на започнали престой в болнично заведение и на болничното лечение/диагностициран/”, на лечението и напуснал лечебното заведение по собствено желание.

 

-  5  -

 

        След изписването му от болницата подс. К.П. продал мотоциклета „Хонда Спаси” 125 куб. на св.И. ***, приятел на брат му Р.П., за сумата от 200 лв. Св. И.Ц. ходил и взел мотора от гр. Криводол, същия бил без регистрационни табели, като подс. Кр. П. му дал два ключа, а за документите му заявил, че са в полицията. Парите от 200 лв. за покупката дал дядото на св. И.Ц. – св.И.Д.М. ***.

       Мотоциклета „Хонда Спаси” 125 куб. е с номер на рама JF035100749, притежава документ за регистрация на немски език с № № 07393565, който документ бил иззет като доказателство по АУАН № 7832890/22.05.2019 г. и по време на съдебното следствие се изиска и приложи към настоящето дело.

        Относно издадените 2бр АУАН, с резолюция на наказващ орган, АНП /административно-наказателното производство/ за адм. нарушения по чл.5 ал.3 т.1 от ЗДвП и по чл.140 ал.1 от ЗДвП били прекратени на основание чл.33 ал.2 от ЗАНН, резолюциите с червен химикал върху оригиналите на АУАН. 

        Подс. К.П.Г. е роден на *** ***, живущ ***, във *********българин, български гражданин, с основно образование, неженен, но живее на семейни начала, с четири деца, работи в строителството без трудов договор /по негови данни/, осъждан, с ЕГН **********. По местоживеене няма добри характеристични данни, по данни от МлПИ към РУ-Враца /л.42 от ДП/: сред съседите си където живее /живял е тогава в ж.к.”*********/ не се ползва с добро име, дружи с лица склонни към извършване на престъпления от общ характер и извършвали такива, склонен е към извършване на престъпления от общ характер, криминално проявен, има полицейска регистрация. Осъжданията му са две – първо по НОХд № 169/2009 г. на РС-Враца по споразумение и за деяние по чл.195 вр. чл.26 от НК /кражби/ е осъден на 3 мес. „лишаване от свобода” – условно с 3/три/ год. изп. срок,  сила от 15.05.2009 г. и второ - по НОХд № 639/2015 год. по описа на РС-Враца, по което дело бил е осъден отново за деяния по чл.195 вр. чл.26 от НК, с наказание от 2/две/ години и 8/осем/ месеца „лишаване от свобода” – условно с 4/четири/ годишен изпитателен срок, с присъда в сила от 24.09. 2015 год. Подс. К.П. има общо 4/четири/ деца – М. род.*** г., П.род.*** г., Ц. род.*** г. и К. род. *** г., като първите три са от св. Г.Н., като същата твърди, че имат още едно дете с К., освен починалото А. род. *** г. и поч. 17.10.2016 г., което обаче не е припознато от него, а детето К. е от лицето С.В., с която живее на семейни начала понастоящем във Врачанските лозя. Съгласно Епикриза от МБАЛ ”Христо Ботев” – гр. Враца /л.113-114 от ДП/ вследствие ПТП с мотоциклета на 22.05.2019 г. е лекуван с диагноза „Контузио церебри осис фронталис декстра ет осис зигоматикус декстра ГКС 12-15” и придружаващи заболявания: „Фрактура оса назалия”.

 

-  6  -

 

  Горната фактическа обстановка се установява от събраните  на досъдебното производство и на съдебното следствие доказател-ства – частично от обясненията на К.П.Г., изцяло от показанията на свидетелите – Г.Ц.Г., И.Д.В., Д.Т.П., Г.Р.Н., И.Р.Ц. и И.Д.М., както и от писмените доказателства имащи значение за изясняване на обстоятелства по делото,както следва: от ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО /ДП/ - акт за нарушение /л.30/; талон за изследване /л.31 и л. 32/; протокол за медицинско изследване /л.33/; справка за нарушител /л.36/; справка за съдимост /л.38-40/, характеристични данни /л.42/; справки за заявителски материали и криминални регистрации /л.43-44/; втори акт за нарушение /л.49/ със справка за нарушител /л.50/; справка от УИН на ПРБ за дела /л.51/; бюлетин от ОД на МВР /л.53/; писмо-справка от РЦ 112-Монтана /л.75/, справка за регистрирани трудови договори от ТД на НОИ-Враца /л.98-101/; втора справка за трудови договори, но от ТД на НАП /л.103-104/; писмо от МБАЛ „Хр.Ботев“ с приложени медицински документи /л.110-138/; писмо ЦСМП – Враца с приложени фишове за СМП и справка /л.140-143/ и справка за регистрация на МПС по номер на рама /л.185-186/ и от СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ: справка за адреси на подс. и неговите деца /л.74-76/; писмо от сектор Пътна полиция с приложен документ за регистрация на МПС на чужд език /л.79-81/; справка за задгранични пътувания на А.Т. /л.83-84/ и от ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА – СД диск /на л.74 от ДП/ и регистрационен талон в оригинал на чужд език /л.81 от съд.следствие/.

    Тук следва да се отбележи, че четири лица разпитвани на ДП, като свидетели, бяха заличени от съда на съдебното следствие, като свидетели по делото – Р.П. /брат/, С. В.-нова /лице с което живее във фактическо съжителство/ и Ц.Т. /майка/, поради близки отношения с подс. К.П. и въз-ползвайки се от правата си по чл.119 от НПК. Св. А.Т. беше заличен, тъй като пребивава продължително време в чужбина – Англия и нямаше как да бъде разпитан там, тъй като няма адрес в чужбина. Нямаше и съгласие от страна на защитата за прочитане показанията му на ДП. За това лице А.Т. има данни по делото, че е напуснал страната за последно на 07.12.2019 г. през ГКПП Аерогара-София /справка на л.83-84 от съд. следствие/, като е издирван на адреси в гр.Криводол, но не е открит от органите на ОЗ”Охрана-Враца /Докладна Записка на л.92 от съд. следствие/.

     При така събраните и посочени по-горе доказателства, съдът приема, че по настоящето дело пред съда се доказа по един безспорен, несъмнен и категоричен начин, че подс. К.П.Г. е извършил и двете деяния в което е обвинен, а именно – управлявал е МПС /мотоциклет 125 куб., тип „скутер”/, след употреба на алкохол, с концентрация над 1.2 промила на хиляда, а именно 2.57 промила на хиляда и МПС-то не е било регистрирано по надлежния ред. За да приеме горното съдът възприе частично обясненията на подс. Кр.П. и напълно показанията на разпитаните свидетели, приложените писмени доказателства, както и веществените доказателства приложени към делото.

-  7  -

 

        По делото не се спори, че във въпросния ден 22.05.2019 г., подс. К.П.Г., е бил проверен от служители на „Пътна Полиция” към ОД на МВР-Враца, във ФСМП-Криводол, с техническо средство Дрегер Алкотест 7410” № ARZF 0014, при което е било установено, че същия е употребил алкохол – техническото средство отчело 2.57 промила, като след това в „СО” при МБАЛ-„Хр.Ботев”-Враца подс. К.П. е отказал кръвна проба. Освен това не се спори, че МПС-то е било без регистрационна табела и нерегистрирано, като подс. К.П. нямал и СУМПС, което и същия признава пред съда. Не се оспорват и получените увреждания, но не се уточнява как са получени те. Спорно е според подсъдимия и защитника обстоятелството – управлявал ли е мотоциклета преди получените увреждания подс. К.П., като се твърди, че за това обстоятелство няма очевидци, а подс. К.П. не си спомня за случая вследствие травмата в главата.

         Съдът приема, че подс. К.П. е управлявал МПС-то, марка и модел „Хонда-Спаси” 125 куб. с номер на рама JF035100749, възприемайки показанията на разпитаните свидетели Г.Г., И.В., Г.Н., И.Ц. и И.М., както и писмените и веществените доказателства по делото. Действително никой от горепосочените свидетели не е пряк очевидец на управлението на мотоциклета, но косвено от показа-нията на всеки един от тях, се установява несъмнено, че подс. К.П. е паднал с мотоциклета, след като го е управ-лявал и е бил в движение, като няма никакви данни, да го е бутал ходом и сам да е паднал причинявайки урежданията си или евентуално да е бил блъснат от друго МПС, също бутайки го, без да го е привел в движение. Очевидец на случая е имало и той именно е подал сигнала до тел.112 /л.75 от ДП/, лицето А.Т., разпитан е на ДП, но се наложи да бъде заличен на съд. следствие, тъй като е продължително време в чужбина,както се посочи по-горе. От разпита на двамата полицейски служители Св.Г.Г. и св.И.В., се установява, че те са били изпратени по сигнал за паднал моторист, а именно подс. К.Г.. Същите са посетили първо него в лечебното заведение в гр.Криводол, където пред тях подс.Кр.П. е казал, че е паднал от мотора, след това са посетили мястото на инцидента, където са установили наличие на следи от кръв, а след това са отишли в дома на подс. Кр.П., където са установили и МПС-то, с което е бил паднал, а именно -  мотоциклет марка и модел „Хонда-Спаси” 125 куб. с номер на рама JF035100749. Пред двамата служители на полицията лицето с което живее на семейни начала подс. Кр.П., лицето С.В. е заявила, че с този мотор е паднал и им пре-доставила документите на МПС-то, като дори казала пред тях, че той е бил пил бира. По мотоциклета имало ясни следи, че е падано с него, което сочат не само служителите на полицията, но и лицата впоследствие закупили го – св.И.Ц. и св.И.М.. Пред св.И.Ц., подс.К.П., също заявил, че бил паднал с мотоциклета. Св.Г.Н. също сочи, че чула, че подс.К.П. карал пиян и паднал с мотора. Св.Г.

-  8  -

 

Н. също не е видяла момента на падането, но живеейки наблизо на ул.”Д.Благоев” № 88 тогава, видяло момента, когато  го качили на линейката, както и че бил целия в кръв. Свидетелите полицейски служители са съставили за инцидента 2бр. АУАН и талон за изследване /л.30-32 и л.49 от ДП/. В медицинските документи от ФСМП-Криводол /на л.141-142 от ДП/ е отразено за случая и за подс. К.П.: „ПТП с мотор” и „Пиян, паднал от скутер”. В Епикризата от МБАЛ”Хр.Ботев”-Враца /л.113-114/ в анамнезата е отразено: „Снета по данни от пациента и колегите от ЦСМП. Пострадал при катастрофа с мотоциклет след употреба на алкохол, като ударил главата си неясно в какво. Няма спомен за случилото се. Оплаква се от главоболие, световъртеж, светобоязън. Съобщава за гадене, повърнал многократно”. Всички тези косвени доказателства от посочените по-горе свидетелски показания, сигнал до тел. 112, съставени документи по ЗДвП и ЗАНН, и медицински документи, водят до един единствено логичен, както и категоричен и несъмнен извод, а именно – подс.К.П. е управлявал МПС-то, същото е било в движение и същия е паднал, самокатастрофирайки на улицата в гр. Криводол на която живее, недалеч от дома си.

         Относно проверката на подс. К.П.Г. за наличие на употреба на алкохол, извършена с техническо средство Дрегер Алкотест 7410” с фабр. № ARZF 0014 и последващ отказ за даване на кръвна проба в МБАЛ”Хр.Ботев”-Враца, по същото не се спори. Това се установява от показанията на св. Г.Г., св. И.В. и св. д-р Д.П., както и от съставените и приложени писмени документи затова – АУАН, Талон за изследване, Протокол за мед.изследване и резултат от техн. средство /л.30-35 от ДП/.

        Съдът приема, че превозното средство -  марка и модел „Хонда-Спаси” 125 куб. с номер на рама JF035100749, е „моторно превозно средство” /МПС/ по смисъла на закона, тип „мотоциклет” и „подлежи на регистрация” в Република България, съгласно разпо-редбите на ЗДвП и Наредба № I-45 от 23.03.2000 год. за регист-риране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на МПС и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства /ППС/. В случая не се и спори, че мотоциклета не е бил регистриран и е бил без рег. табела. Това сочат свидетелите - Г.Г., И.В., Г.Н., И.Ц. и И.М., както и писмените документи и веществени доказателства - съответно АУАН /л.49 от ДП/, справка /л.185-186 от ДП/ и талон за регистрация на чужд език /л.81 от съд.следствие/. Сам подс.К.П. не отрича пред съда, че мотора не е имал табела и регистрация / л.63-гръб, от съд. следствие/.

        С оглед на гореизложеното съдът не приема обясненията на подс. К.П., в частта им, че не е виновен, в смисъл, че фактически не е управлявал МПС-то, мотоциклет „Хонда Спаси” както и твърдението на защитата му, че двете деяния не са доказани, тъй като няма очевидец на случая, който да го е видял, че управлява мотоциклета.

-  9  -

 

        Преценени цялостно и поотделно в тяхната връзка и логична последователност, събраните доказателства по делото, посочени и анализирани по-горе, същите водят до един единствено логичен, несъмнен и категоричен извод, а именно, подс. К.П.Г. е извършил деянията в което е обвинен – управлявал е МПС /на пътното платно и в движение, със запален двигател/, след употреба на алкохол, с концентрация над 1.2 промила на хиляда, а именно 2.57 на хиляда, установено по надлежния ред, както и е управлявал нерегистрирано МПС – мотоциклет марка „Хонда-Спаси” 125 куб.

        От обективна и субективна страна съдът приема, че подс. К.П.Г. е осъществил състава на следните две престъпления, както следва:

    – по чл.343”б” ал.1 от НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС НК/ – затова, че на 22.05.2019 год. в гр. Криводол, на ул. ”Димитър Благоев” до № 102, е управлявал моторно превозно средство /МПС/ - мотоциклет, марка „Хонда-Спаси” 125 куб. с номер на рама JF035100749, без регистрационна табела, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно: 2,57 на хиляда установено по надлежния ред – с „Дрегер Алкотест 7410” № ARZF 0014, и

     - по чл.345 ал.2 от НК – затова, че по същото време и на същото място, на 22.05.2019 год. в гр.Криводол, на ул. ”Д. Благоев” до № 102, е управлявал МПС - мотоциклет, марка „Хонда-Спаси” 125 куб., без регистрационна табела, което не е било регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № I-45 от 23.03. 2000 год. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на МПС и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за рег. пътни превозни средства /ППС/.

        Подс. К.П.Г. е извършил двете деяния умишлено – с пряк умисъл, като е съзнавал обществено опасния им характер, предвиждал е настъпването на обществено опасните им последици и фактически е искал настъпването на тези последици, което сочи поведението и действията му. 

        При определяне на вида и размера на наказанието, съдът се съобрази с разпоредбата на чл.54 от НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС. Съгласно закона за деяние по чл.343”б” ал.1 от НК се предвижда наказание - от 1/една/ до 3/три/ години „лишаване от свобода” и „глоба” от 200 до 1 000 лв., както и съгласно чл.343”г” от НК и наказание „лишаване от право” по чл.37 ал.1 т.7 от НК, като може да се постанови и „лишаване от право” по т.6. За деянието по чл.345 ал.2 от НК предвиденото наказание е – до 1/една/ година „лишаване от свобода” или „глоба” от 500 до 1 000 лв.,

    От една страна за подс. К.П. смекчаващи отговорността му обстоятелство се явяват семейното, социалното  и имотното му положение – обстоятелствата, че живее на семейни начала и се грижи за малко малолетно дете /род.*** г./, липса на данни да притежава каквито и да е имущества, като няма данни да работи по трудов договор и с какви доходи разполага семейството му. Отегчаващи отговорността му обстоятелства са лошите му характеристични данни по местоживеене, в т.ч. и обременено съдебно минало, и факта, че е неправоспособен и не притежава СУМПС.

-  10  -

 

    Затова и на основание чл.54 от НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС, при лек превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, посочени по-горе, съдът наложи наказания на подс. К.П.Г. ***, както следва:

    - за престъплението по чл.343”б” ал.1 от НК от ЕДНА ГОДИНА и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което наказание следва да изтърпи при първоначален режим „строг”, съгласно чл.57 ал.1 т.2 б.”в” от ЗИНЗС /ЗАКОН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА И ЗАДЪРЖАНЕТО ПОД СТРАЖА/ и „ГЛОБА” в размер на 400 лв. /четиристотин лева/, в полза на Държавата, като не наложи наказание „лишаване от право” да управлява МПС, тъй като същия е неправоспособен.

     - за престъплението по чл.345 ал.2 от НК от ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което наказание следва да изтърпи при първоначален режим „строг”, съгласно чл.57 ал.1 т.2 б.”в” от ЗИНЗС.

        На основание чл.23 ал.1 от НК съдът определи едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подс. К.П., като наложи най-тежкото, а именно – от ЕДНА ГОДИНА и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което наказание следва да изтърпи при първоначален режим „строг”, съгласно чл.57 ал.1 т.2 б.”в” от ЗИНЗС /ЗАКОН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА И ЗАДЪРЖАНЕТО ПОД СТРАЖА/ и на основание чл.23 ал.3 от НК ПРИСЪЕДИНИ изцяло наказанието „ГЛОБА” в размер на 400 лв. /четиристотин лева/ в  полза на Държавата.

        Съдът не постанови подс. К.П. да бъде и „ЛИШЕН ОТ ПРАВО да управлява МПС”, за престъплението по чл.343”б” ал.1 от НК и съгласно чл.343 „г” от НК, тъй като е неправо-способен и не притежава СУМПС, поради което и е недопустимо да му се наложи това наказание.

    С така определените наказания „лишаване от свобода” и „глоба”, по срок и размер, съдът отчете, че е възможно изпълне-нието на целите на наказанието по чл.36 от НК – както на личната, така и на генералната превенция, а именно – да се поправи и превъзпита осъдения подс. К.П.Г. към спазване на законите, да се въздейства предупредително върху него и да му се отнеме възможността да върши други престъпления, както и да се въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото. Срока на наказанията „лишаване от свобода” за всяко едно от деянията, съдът приема, че следва да бъде над мини-малното към средния размер по закон, с оглед посочените по-горе смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства. Размера на глобата по чл.343”б” ал.1 от НК следва да бъде в размер от 400 лв., тъй като подс. К.П. има данни, че работи, но и се грижи за малолетно дете, като няма данни да притежава имущества. Подс. К.П. е осъждан преди това два пъти, двата пъти условно и е недопустимо приложението трети път на раз-поредбата на чл.66 от НК, т.н. „условно” осъждане,

    Няма основания за приложението на чл.55 от НК с оглед наличието на отегчаващите отговорността обстоятелства, посочени по-горе. Първоначалния режим на изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода”, поотделно и общо такова, следва да бъде „строг”, съгласно чл.57 ал.1 т.2 б.”в” от ЗИНЗС, тъй като настоя-щите деяния са за извършени „умишлени престъпления”, извършени в изпитателен срок на условно осъждане, за което ще се постанови отложеното наказание да се изтърпи отделно и сбора на двете наказания надвишава 2 /две/ години.

 

-  11  -

 

    Не са налице условия за приложението на чл.24 от НК относно наказанието „лишаване от свобода”, като по реда на чл.23 ал.3 от НК се присъедини изцяло наказанието „глоба”.

    Причина за извършване на двете деяния е ниското право-съзнание от страна на подс. К.П.Г., а условие способствало затова е употребата на алкохол.

    Настоящите деяния подс. К.П. е извършил на 22.05.2019 год. - в 4/четири/ годишния изпитателен срок, по осъждането му по НОХд № 639/2015 год. по описа на РС-Враца, по което дело бил е осъден с наказание от 2/две/ години и 8/осем/ месеца „лишаване от свобода” – условно с 4/четири/ годишен изпитателен срок, в сила от 24.09.2015 год. Налице са условията в закона и следва това условно наказание се приведе в изпълнение съгласно чл.68 ал.1 от НК и се изтърпи отделно.

        Затова и съдът ПРИВЕДЕ В ИЗПЪЛНЕНИЕ на основание чл.68 ал.1 от НК наказанието по НОХд № 639/2015 год. по описа на РС-Враца, по което дело подс. К.П.Г. е осъден с наказание от 2/две/ години и 8/осем/ месеца „лишаване от свобода” – условно с 4/четири/ годишен изпитателен срок, с Присъда № 55 от 04.09.2015 год., в сила от 24.09.2015 год., като постанови наказание от ДВЕ ГОДИНИ и ОСЕМ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” да бъде отделно изтърпяно, ефективно при първоначален режим на изтърпяване „строг”, съгласно чл.57 ал.1 т.2 б.”в” от ЗИНЗС.

        По отношение на ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА приложени към делото, съдът ПОСТАНОВИ, както следва:

    - 1бр. СD диск /на л.74 от ДП/, изпратен от „РЦ 112”-Монтана, да си остане към делото и да се унищожи ведно с унищожаването му и

    - 1бр. Документ за регистрация на мотоциклет „Хонда Спаси” с № 07393565 и с номер на рама JF035100749 /в оригинал на чужд език - на л. 81 от делото/, да се върне на Сектор „Пътна Полиция” към ОД на МВР-Враца, като препис от този документ да остане към делото и препис се изпрати за сведение на сегашния държател на МПС-то: лицето св. И. ***, за сведение.

        Съдът ОСЪДИ подс. К.П.Г. да ЗАПЛАТИ и разноските по делото за служебен защитник от ДП – сумата от 220.00 лв. /двеста и двадесет лева/ - в полза на ДЪРЖАВАТА и по сметка на НБПП /Национално бюро за правна помощ/ -  /сметка - IBAN: ***-БНБ-ЦУ, BIC: ***/.

        По гореизложените съображения, съдът постанови присъдата си.

 

 

Гр. Враца                          РАЙОНЕН СЪДИЯ :

18.08.2020 год.                        /К.Г./