Определение по дело №1218/2019 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 1410
Дата: 30 май 2019 г.
Съдия: Ирена Петрова Обретенова Симеонова
Дело: 20197050701218
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 7 май 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                     №……………/30.05.2019г.

 

Варненският административен съд - седми състав, в закрито заседание  на тридесети май две хиляди и деветнадесета  година в състав:

           

                                                                 Председател: Ирена Обретенова

 

при секретаря   ..................................................................................... и  в    присъствието на прокурора .......................................................................................................... като разгледа докладваното от съдията Обретенова    адм. дело № 1218  по описа за  2019 год., за да се произнесе, взе предвид:                            

           

 

Производството е по  чл.154, ал.1 и чл.163, ал. 1 и  ал.2 АПК.

Постъпила е искова молба от К.Т. *** против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” за присъждане на сумата 50 000 лева, представляваща  обезщетение за претърпяни неимуществени вреди - сериозно засягане на личността и достойнството му, преживяване на страдания и неизвестност, както и влошено здравословно състояние, претърпяни в резултат на престоя му в Следствен арест гр.Варна, Поправителен дом за непълнолетни младежи при Затвора гр.Враца и в Затвора гр.Варна и произтичащи от незаконосъобразни действия и бездействия на администрацията на същите за периода 31.01.2018г. до 03.05.2019г. /предявяване на иска/, ведно със законната лихва, считано от завеждане на делото до окончателното плащане. С молба с вх.№ 8425/28.05.2019г. ищецът е конкретизирал исковата молба.

Съдът намира, че предявената искова молба е редовна и същата следва да бъде внесена за разглеждане в открито съдебно заседание.

Водим от горното, Съдът

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание 04.09.2019г. . от 9,30ч. за когато да се призоват страните – ищеца и ответника.

КОНСТИТУИРА като страни в производството:

ищеца К.Т.Т. и ответника – Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и контролираща страна – Варненска окръжна прокуратура. Да се изпрати препис от исковата молба и уточняващата молба от 28.05.2019г. на ответника и на ВОП за отговор и за представяне на доказателства в 14-дневен срок от получаването им.

Задължава ответника в 10-дневен срок от съобщението да представи справка, която да съдържа данни, относими за процесния период за:

-          размера на обитаваните от ищеца килии в Ареста гр.Варна, ПДНМ към Затвора Враца, Затвора гр.Варна и броя на лицата в тях;

-          наличие/липса на санитарни възли и течаща вода в обитаваните помещения;

-          интензивност на ползване на баня през седмицата, възможност за изпиране и сушене на дрехи, наличие на топла вода, раздаване на санитарни материали за почистване на килиите;

-          реда за достъп до тоалетните през нощта;

-          наличието/липсата на достъп и престой на чист въздух през деня;

-          наличието/липсата на дневна светлина, проветряване и вентилация в помещения;

-          вида и начина на отопление и охлаждане за поддръжка на температурата в диапазона между 18 и 22 градуса;

-          периода на пръскане против хлебарки, дървеници и други паразити /дезинфекция/.

 

Задължава РП-Враца да представи заверено за вярност копие от прокурорска преписка № 22/2019г. по описа на същата прокуратура, свързана с нанесен побой над К.Т.Т. на 31.12.2018г.

 

 

Указва на ищеца да сочи доказателства за твърденията си по исковата молба – за наличие на претърпяни от него вреди, незаконосъобразни действия и бездействия на администрацията на Следствения арест гр.Варна, ПДНМ към Затвора Враца и Затвора гр.Варна и причинна връзка между действията/бездействията и настъпилите  вреди.

 

 

 

                                                                       СЪДИЯ: …………………………….