Решение по дело №2322/2018 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 260010
Дата: 10 март 2023 г. (в сила от 10 октомври 2023 г.)
Съдия: Таня Яворова Букова
Дело: 20185300102322
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 15 октомври 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

№ 260010, 10.03.2023 г., гр. Пловдив

В ИМЕТО НА НАРОДА

ОКРЪЖЕН СЪД – ПЛОВДИВ, ІV гр. с.

На 07.02.2023 г. в публично заседание в състав :

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ТАНЯ БУКОВА

при участието на секретаря : МАРИЯ ПЕЕВА

като разгледа докладваното от съдията гражданско дело № 2322 по описа за 2018 година и за да се произнесе взе предвид следното :

 

Ищецът Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, Код по БУЛСТАТ **********, със седалище в гр. София и адрес за призоваване – гр. Пловдив, бул. „Санкт Петербург“ № 67, ет. 4, представляван от з.-п. А. Т. С., а също и от пълномощника му гл. и. М.М., твърди, че в ТД на КПКОНПИ в гр. П. е постъпило уведомление от Специализираната прокуратура вх. № **** г., че с постановление от 15.02.2016 г. И.Ч.Г. с ЕГН **********, е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство № 6/2015 г. по описа на Сектор „БОП” – Пловдив, пр. пр. № 522/2015 г. по описа Специализираната прокуратура за това, че за времето от 29.01.2016 г. до 14.02.2016 г. в УПИ № ****, находящ се в с. **** в съучастие като съизвършител с лицата: Т.К.Х. ЕГН ********** – извършител, И.К.Х. ЕГН ********** – извършител и Г. Ч.Г. ЕГН ********** (починал на **** г.) – извършител, е засял и отгледал 147 броя растения от рода на к. /м./ в нарушение на условието в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – престъпление по чл. 354в, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателен кодекс, попадащо в обхвата на чл. 22, ал. 1, т. 25 от ЗОПДНПИ (отм.), като въз основа на същото с Протокол № **** г. е образувана проверка за установяване на значително несъответствие в имуществото на И.Ч.Г. с ЕГН **********, в хода на която е установено значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице и на с. му за проверявания период – от ***** г., което е в размер на 488 910.42 лв., поради което с Решение № **** г. на КПКОНПИ е образувано производството за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, в хода на което Комисията е взела решение за предявяване на иск за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на стойност 235 807.13 лв. Въз основа на така очертаната фактическа обстановка ищецът моли съда да постанови решение, с което да се отнеме в полза на държавата имущество на обща стойност 235 807,13 лева както следва :

от И.Ч.Г. :

 

сумата в размер на 11 938,07 лв., внесена по разплащателна сметка № **** в „****“ ЕАД, с титуляр И.Ч.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 100 887,30 лв., представляваща извършени погасителни вноски по разплащателна сметка № **** в „****“, с титуляр И.Ч.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 3 900 лв., вноски по сметка с IBAN *** *** с титуляр И.Ч.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 5 768,10 лв., вноски по кредит с IBAN *** *** с титуляр И.Ч.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 400 лв., получена от продажбата на дружествени дялове в *****.

- сумата в размер на 18000 лв., представляваща пазарната стойност към датата на отчуждаване - 19.10.2018 г., на недвижим имот, находящ се с. ****, съставляващ д. м. (поземлен имот), цялото застроено и незастроено с площ 1000 кв.м., съставляващо парцел **** в землището на с. ****, ЕКАТТЕ ****, Общ. К., заедно с построените в имота едноетажна сграда с площ 28 кв.м., гараж с площ 29 кв. м., второстепенна сграда с площ 6 кв. м. и всички намиращи се в дворното място подобрения, при граници на имота: имот ***, имот *** – полски път на Общ.К., имот *** – полски път на Общ.К., имот **** – овощна градина на наследници на Н. Н. В., имот **** – овощна градина на наследници на П. Ч. Г., придобит с нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № ***, вписан в СВ П. с вх.рег.№ ******;

- сумата в размер на 2 875,68 лв., представляваща пазарната стойност към датата на отчуждаване на недвижим имот, представляващ нива, находяща се в землището на гр. Р., в местността ****, с площ 3,100 дка, съставляваща имот № **** по плана за земеразделяне на гр. Р., при граници и съседи: имот № **** на И.Ч. Б. и др., имот № **** – полски път, имот № **** на наследниците на Т. И. Г., отчужден с нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № ***** г., вписан в Службата по вписванията – П. с вх.рег. № *****.

- сумата в размер на 8 000 лв., представляваща пазарната стойност на отчужден лек автомобил марка „***”, модел „П.”, с рег. № ****, цвят: светло сив металик, дата на първа регистрация *** г., рама: ****, двигател: ****, придобит на 17.07.2014 г. ,отчужден на 05.05.2015 г.

- сумата в размер на 900 лв., представляваща пазарната стойност на отчужден мотоциклет марка ***, модел ***, с рег. № ****, цвят: сив металик, дата на първа регистрация **** г., рама: **** , двигател: ****, придобит на *** г. и отчужден на **** г. (след проверявания период).

от А.Г.Г. с ЕГН ********** – съпруга на И.Г.:

- сумата в размер на 18 083,72 лв., представляваща извършени погасителни вноски по разплащателна сметка № **** в „****, с титуляр А.Г.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 68,27 лв., внесени на каса по разплащателна сметка в щатски долари с IBAN ***, открита в **** с титуляр А.Г.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 44 029,66 лв., представляваща извършени вноски по сметка с IBAN ***, открита в ***** с титуляр А.Г.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 10 000 лв., представляваща възстановени допълнителни вноски на А.Г.Г. от дружество *****.

- сумата в размер на 10 956,33 лв., внесена на каса и послужила за погасителни вноски по кредит, усвоен по разплащателна сметка № **** в ****, с титуляр А.Г.Г., ЕГН **********. Претендира се присъждане и на разноските по производството.

Обективно и субективно съединени искове с правно основание чл. 153, ал. 1 Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Ответниците И.Ч.Г. с ЕГН **********, и А.Г.Г. с ЕГН **********, и двамата от гр. Р., ****, представлявани от пълномощника им адв. И.Н., оспорват предявените искове, тъй като:

направеният от страна на ищеца анализ по години за определяне на несъответствия е едностранчив, не е съобразен с наличните в преписката доказателства и е във вреда на ответниците;

при съставяне на финансовия анализ са допуснати съществени нарушения : няма информация за наличие на парични средства и начално салдо към 2006 г.; в годините са налице данни за доходи на ответниците, свързани със съществуването на отношения, произтекли от Договор за паричен заем от *** г., по който те са получили от А. С. А. заем в размер на 87500 лв., а също и от Договор от **** г., по който ответниците са получили кредит от **** в размер на 38000 лв.; в хода на проверката не са взети предвид обстоятелства свързани с установяване на доходи, приходи и източници на финансиране, реализирани от ответниците в качеството им на е.т. и в частност – изплатени на А.Г. в качеството й на е. т. с фирма „Г. – А.Г.“ суми в размер на 64476.85 лв. по изп. д. № *****, освободена сума в размер на 53000 лв. с определение № 957/15.07.2010 г. на Апелативен съд – Пловдив постановено по т. д. № 377/07 г., внесена от Г. по водени от нея дела; инкасирана през 2011 г. от Г. качеството му на е. т. с фирма „Е. – ИЧ – И.Г.“ сума в размер от 30470 лв., представляваща сбор от наемни цени заплатени от „МЕБЕЛ ДИЗАЙН ГРУП“ ЕООД за периода 2008 г., 2009 г. и 2010 г.; получен от Г. в качеството му на е.т. с фирма „Е. – ИЧ – И.Г.“ заем в размер на 130 000 лв. на 10.01.2011 г. от Е. Д. Д.; получен от Г. на 07.01.2009 г. заем в размер на 10 000 евро от П. Г. П.; получен заем в размер на 300 000 лв. по Договор за банков кредит, сключен между ****, от една страна и от друга „А.-5“ ЕООД като к. и Г. качеството му на е. т. с фирма „Е. – ИЧ – И.Г.“, а също и на съдлъжник;

незаконосъобразни и неподкрепени с доказателства са констатациите на ищеца, че : пазарната стойност на закупения недвижим имот по Нотариален акт № ***** г. на Служба по вписванията – П. е 12867.90 лв., а цената на придобития през 2014 г. лек автомобил съответства на посочената от ищеца в исковата молба пазарна стойност – автомобилът е закупен за сумата от 500 лв. и е продаден за същата сума.

незаконосъобразни са и изводите касателно разходи по вноски по банкови сметки и разходи за погасителни вноски по банкови кредити – ако се прави анализ на погашение на получени заеми е следвало да се установи какви са били те и като разход следва да се вземе единствено разликата между получена и погасена сума, т. е. това е принадената стойност на изплатената лихва.

По изложените съображения ответниците молят съда да отхвърли предявените искове и да им присъди направените по производството разноски, а пълномощникът им адвокат И.Н. моли съда да му присъди адвокатско възнаграждение при условията на чл. 38, ал. 2 Закон за адвокатурата.

Съдът като обсъди твърденията и доводите на страните във връзка със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност намира следното :

В съответствие с твърденията на ищеца от приетите като доказателства по делото документи по опис направен в исковата молба се установява, че : на *** г. в териториалната дирекция в гр. П. на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, чието наименование е променено на основание § 6, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на действащия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /ПЗР на ЗПКОНПИ/ на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /наричана по-долу в настоящото изложение КПКОНПИ/ е получено писмо вх. № **** г. от Специализирана прокуратура – гр. София, в което се съдържа информация за образувано досъдебно производство № 6 по описа на Сектор „БОП“ – гр. Пловдив за 2015 г., наблюдавано по пр. пр. № 522 по описа на Специализирана прокуратура за 2015 г., в хода на което с постановление от 15.02.2016 г. И.Ч.Г. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че за времето от 29.01.2016 г. до 14.02.2016 г. в УПИ № ****, находящ се в с. **** в съучастие като съизвършител с лицата: Т.К.Х. ЕГН ********** – извършител, И.К.Х. ЕГН ********** – извършител и Г. Ч.Г. ЕГН ********** (починал на ***) – извършител, е засял и отгледал 147 броя растения от рода на к. /м./ в нарушение на условието в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – престъпление по чл. 354в, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателен кодекс, което обстоятелство е основание по смисъла на чл. 22, ал. 1, т. 25 във връзка с чл. 21, ал. 2 от действащия към 11.04.2016 г. Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество - ЗОПДНПИ (обн. ДВ, бр. 38 от 2012 г., отм. ДВ, бр. 7 от 2018 г.) за започване на проверка за наличие на несъответствие в имуществото на привлечения като обвиняем, поради което с Протокол № вх. № **** г. на Д. на ТД – гр. П. /том 1, листове 71 и 72 от делото/ е образувана проверка за установяване дали има значително несъответствие в имуществото на И.Ч.Г., обхващаща периода 11.04.2006 г. – 11.04.2016 г., срокът на която е удължен с шест месеца, считано от 11.04.2017 г. до 11.10.2017 г. с Решение № 177/03.05.2017 г. /том 10, листове 2068-2069 от делото/; въз основа на извършената проверка е установено значително несъответствие в имуществото на проверявания, поради което на основание чл. 27, ал. 4, т. 3 ЗОПДНПИ е образувано производство срещу Г. за отнемане на незаконно придобито имущество, в хода на което на основание чл. 61, ал. 2, т. 2 ЗОПДНПИ е взето Решение № **** г. /том 1, листове 33 – 61 от делото/ за предявяване на иск за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, като исковата молба, по която е образувано настоящото дело, е постъпила в съда на 15.10.2018 г., т. е. по време на действието на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество – ЗПКОНПИ /обн., ДВ, бр. 7 от 19.01.2018 г./

Към този момент в § 5, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗПКОНПИ се предвиждаше, че неприключилите до влизането му в сила проверки и производства във връзка с отменените Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност /обн., ДВ, бр. 19 от 2005 г., отм. ДВ, бр. 38 от 2012 г./ и Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество – ЗОПДНПИ /обн. ДВ, бр. 38 от 2012 г., отм. ДВ, бр. 7 от 2018 г./ се довършват по досегашния ред. В хода на производството по делото, обаче, разпоредбата на § 5 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗПКОНПИ бе изменена със Закон за изменение и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /обн. ДВ, бр. 1/03.01.2019 г., в сила от 07.01.2019 г./, като алинея първа се промени по следния начин : „Неприключилите до влизането в сила на този закон проверки и производства пред съда във връзка с отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, както и производства по установяване на конфликт на интереси и налагане на административни наказания, се довършват по досегашния ред от Комисията.“, както и бе създадена нова алинея 2 със следното съдържание : „Неприключилите проверки и производства пред съда по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество се довършват по реда на този закон.“

Според представените с исковата молба заверени преписи на Протокол за започване на проверка вх. № **** г. и Решение № **** г. на КПКОНПИ проверката и производството за отнемане в полза на държавата срещу ответника И.Г. са образувани по реда на Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество /обн. ДВ, бр. 38 от 2012 г., отм. ДВ, бр. 7 от 2018 г./, но с оглед на произтеклото в хода на производството по делото изменение на § 5, ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на действащия ЗПКОНПИ, съобразно което неприключилите производства пред съда по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество следва да се довършат по реда на ЗПКОНПИ, то предявените искове се квалифицират като такива по чл. 153, ал. 1 ЗПКОНПИ.

Предпоставките за успешното им провеждане са следните : привличането като обвиняем на лице за някое от изброените в чл. 108, ал. 1, т. 1 – т. 25 включително ЗПКОНПИ престъпления; през проверявания период лицето да е придобило имущество; за придобиването на това имущество да не е установен законен източник; да е налице несъответствие между имуществото и нетния доход на лицето, размерът на което надвишава 150 000 лв. за целия проверяван период.

За  установяване на вида и стойността на придобитото през проверявания период имущество и на твърдението на ищеца за наличието на значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице с исковата молба са представени заверени преписи на документи по опис, събрани от КПКОНПИ в хода на проверката по чл. 21, ал. 2 ЗОПДНПИ /отм./, съдържащи сведения по чл. 28, ал. 1 ЗОПДНПИ /отм./ и съставляващи : справки от НБД „Население“, справки от Търговския регистър и от Регистър БУЛСТАТ, справки от база „Д.“, справки от сайта на СИЕЛА, справки от Служба по вписванията, справки от НАП за подадени данъчни декларации по чл. 41 ЗОДФЛ /отм./, чл. 50 ЗДДФЛ и чл. 51 ЗКПО, справки от НОИ за регистрирани трудови договори и служебни правоотношения, справки за пътувания от ОД на МВР – Хасково, справка от Централен депозитар, преписи на 30 броя вписани актове в Служба по вписванията –Пловдив, справки и документи от ОД на МВР – Пловдив за придобиване на регистрирани превозни средства, справки от Централен регистър на особените залози, справки от Агенция „Митници“, справки от сайта на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ за собственост върху въздухоплавателни средства, справки за регистрирани кораби, справка от Патентно ведомство за регистрирани обекти на индустриалната собственост на името на ответниците, решение на Районен съд – Пловдив за разкриване на банкова тайна, извлечения от банкови сметки, удостоверение от Централен кредитен регистър за кредитна задлъжнялост, а също и бе допуснато извършване на съдебно-оценителна експертиза на недвижими имоти от в. л. Е.Г.-А., съдебно-оценителна експертиза на моторни превозни средства от инж. В.С., както и на основна и на две допълнителни съдебно-икономически експертизи от в. л. Б.Г.П., като въз основа на така събраните доказателства се установява следното за исковия период от 11.06.2006 г. до 11.04.2016 г.

Ответникът И.Г. е в граждански брак с ответницата А.Г.Г., като от тях произхождат синът им Ч. И. Г., роден на *** г. и д. им М. И.Г., родена на *** г., които към началото на изследвания период са навършили пълнолетие. /справки НБД „Население, том І, листове от 98 до 108 от делото/.

Регистрация като е.т. и участие в търговски дружества :

И.Г. : е регистриран на 27.05.1991 г. по ф. д. № **** г. на Окръжен съд – Пловдив като е.т. с фирма ЕТ „Е. – ИЧ – И.Г.“, ЕИК *****, със седалище в гр. Р. и адрес на управление - **** като е пререгистриран в Търговския регистър на 24.06.2010 г. /справки от Търговския регистър – том 1, листове 158 – 160 от делото/; е **** на „Ф. Ин М.“ ЕООД, ЕИК *****, със седалище в гр. Р. и адрес на управление - **** учредено на 25.10.2010 г., вписано в Търговския регистър на 22.11.2010 г., размерът на капитала на което дружество е разпределен на 2 дяла по 1 лев всеки, като на 04.10.2016 г. (след проверявания период) Г. е прехвърлил дружеството на С. С. И., ЕГН **********, за сумата от 2 лева /справка от Търговския регистър и учредителен акт – том 1, листове 128-133 от делото/; с договор за покупко-продажба на дружествени дялове от 21.06.2013 г. Г. закупува от М. Й. П. притежаваните от последния дружествени дялове от капитала на „Мони Трейд 2010“ ЕООД, ЕИК *********, регистрирано на 01.11.2010 г., със седалище в гр. Р. и адрес на управление - ***, капиталът на което е 400 лв., разпределен в 40 дяла на стойност 10 лв., за сумата от 400 лв., като впоследствие  - на 26.03.2014 г., с договор за покупко-продажба на дружествени дялове И.Ч.Г. е продал притежаваните от него дружествените дялове на Т. Г. Т. с ЕГН ********** за сумата 400 лв. /справки от Търговския регистър – том 1, листове 123 – 127/;

А.Г. : е вписана с Решение № **** г. по ф. д. № **** г. на Окръжен съд – Пловдив като ЕТ „Г. – А.Г.“, Булстат: ****, със седалище в гр. Р. и адрес на управление - **** като е пререгистрирана в Търговския регистър на 26.02.2010 г. /справки от Търговския регистър – том 1, листове 136-138/; е едноличен собственик на капитала на  ******, със седалище в гр. Р. и адрес на управление - **** вписано с Решение № 7951/16.12.2005 г. по ф. д. № 4247/2005 г. на Окръжен съд – Пловдив, пререгистрирано в Търговския регистър на 26.02.2010 г., капиталът на което дружество е в размер на 5 000 лв., като на 02.09.2010 г. Г. е прехвърлила дружествените си дялове на Д. Г. Г. с ЕГН **********, която според представения препис на справка от НБД  „Население“ /том 1, лист 1028 е нейна майка, за сумата 5000 лв. /том 1, листове 138-150/.

Недвижими имоти

На 31.10.2007 г. между И.Г. и А.Г., от една страна и от друга - П. С. Г. с ЕГН **********, в качеството му на е.т. с фирма „П. Г.“, Код по БУЛСТАТ: ****, със седалище в гр. Р. и адрес на управление - ******, е сключен договор за замяна на недвижими имоти във формата на Нотариален акт за замяна на недвижими имоти № ***** г., вписан в Службата по вписванията – П. с вх.рег. № ***** г. /том 2, листове 274 и 275/, по който ответниците са прехвърлили на П. Г. в качеството му на ЕТ „П. Г.“ съгласно сключен помежду им Предварителен договор за замяна на недвижими имоти от 06.06.2006 г. и допълнително споразумение към него от 11.10.2006 г., 197,47 кв. м., находящи се в западната част на следния, придобит през време на брака им - на 27.12.2005 г., недвижим имот, а именно: УПИ, целия незастроен с площ 1685 кв.м., находящ се в гр. Р., кв. П., обл. П., при граници на УПИ – от три страни улица и УПИ ***, които 197,47 кв.м. се присъединяват към съседния УПИ ****, чиято данъчната оценка е 776,24 лв., а в замяна ЕТ „П. Г.“ е прехвърлил на ответниците 398,30 кв.м., находящи се в южната част на следния недвижим имот: УПИ, целият застроен и незастроен с площ 2055 кв. м., находящ се в гр. Р., кв. П., съставляващ УПИ ****, чиято данъчна оценка е 1301,65 лв., като съобразно постигнатите договорености страните не си дължат суми за уравняване на дяловете.  

На 31.10.2007 г. ответниците са сключили с П. Г. П., ЕГН **********, във формата на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № **** г., вписан в Службата по вписванията – П. с вх. рег. № **** г. /том 2, листове 274 - 275/, по който са му продали следния придобит по време на брака им - на **** г., недвижим имот : УПИ, целият незастроен с площ от 1885,83 кв.м., находящ се в гр. Р., обл. П., съставляващ УПИ ****, при граници на УПИ: от три страни - улица, УПИ II**** и УПИ I****, за сумата от 8 024,30 лв., съвпадаща с данъчната оценка на имота е 8 024,30 лв. Според заключението на в. л. Е.Г.-А. по допуснатата по делото съдебна оценъчна експертиза на недвижим имот пазарната стойност на гореописания недвижим имот съобразно принципа за справедливата пазарна стойност към датата на отчуждаване – 31.10.2007 г., е 20 008.66 лв.  

На 18.12.2007 г. И.Г. е сключил с ГПК „Наркооп“ гр. Р. договор за покупко-продажба във формата на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № ****, вписан в Службата по вписванията – П. с вх. рег.№ **** /том 2, листове 280 - 281/, по който а закупил от ГПК „Н.“ – гр. Р. : ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, находящ се в землището на кв. ****, гр. Р., обл. П.с начин на трайно ползване: Строителни материали с площ от 44,587 дка, съставляващ имот № ***** по плана на ****, при граници: имот № **** – жил. територия на Общ.Р., имот № **** – полски път на Общ.Р., имот № **** – жил. територия на Общ.Р., имот № **** – жил. територия на Общ.Р., имот № **** – населено място на **** за сумата от 30 000 лв., чиято данъчната оценка е 81 719,10 лв.

На 11.11.2011 г. А.Г., в качеството ѝ на к., е сключила с Ц. Б. Ч. с ЕГН ********** и Т. Г. Л. с ЕГН **********, в качеството им на продавачи договор за покупко-продажба на недвижим имот във формата на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот земеделска земя № **** г., вписан в Службата по вписванията – П. с вх.рег. № **** /том 2, листове 290 и 291/, по който продавачите са продали на ответницата следния недвижим имот : нива, находяща се в землището на гр. Р. в местността „***“ с площ 3,100 дка, съставляваща имот № **** по плана за земеразделяне на гр. Р., при граници и съседи: имот № **** на И.Ч. Б. и др., имот № *** – полски път, имот № **** на наследниците на Т. И. Г., за сумата от 1 200 лева, като данъчната оценка на имота е 499,90 лв.

С гореописания недвижим имот ответниците са се разпоредили в полза на „Орион Трейд - 2“ ЕООД, представлявано от у. А. М.в К. с ЕГН **********, посредством сключен помежду им на 12.11.2014 г. договор във формата на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № ****, дело № **** г., вписан в Службата по вписванията – П. с вх.рег.№ **** г. /том 2, листове 299-300/, в който като продажна цена е посочена сумата от 900 лева. Според заключението на в. л. Е.Г.-А. по допуснатата по делото съдебна оценъчна експертиза на недвижим имот : пазарната стойност на гореописания недвижим имот съобразно Наредба за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделски земи както към датата на придобиване, така и към датата на отчуждаване на имота е 1999.50 лв.; съобразно принципа за определяне на справедлива пазарна стойност пазарната стойност на оценявания недвижим имот към датата на придобиването му /11.11.2011 г./ е 2480 лв., а към датата на отчуждаването му /12.11.2014 г./ - 3100 лв.

На 18.07.2012 г. между И.Г., от една страна като к. и от друга - С. Б. Л., ЕГН ********** и В. М. Л., ЕГН **********, в качеството им на продавачи е сключен договор за покупко-продажба на недвижим имот във формата на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № **** г. /том 2, листове 297 – 298/, по който продавачите са продали на к.а следния недвижим имот, находящ се с. ****: Дворно място (поземлен имот), цялото застроено и незастроено с площ 1000 кв.м., съставляващо парцел ***, квартал *, местност „Брястова кория“ в землището на с. О.П., ЕКАТТЕ ****, Общ.К., заедно с построените в имота едноетажна сграда с площ 28 кв.м., гараж с площ 29 кв.м., второстепенна сграда с площ 6 кв. м. и всички намиращи се в дворното място подобрения, при граници на имота: имот 534.308, имот 534.9524 – полски път на Общ.К., имот *** – полски път на Общ.К., имот *** – овощна градина на наследници на Н. Н. В., имот *** – овощна градина на наследници на П. Ч. Г., за сумата от 3 000 лв. при данъчната оценка на имота от 2 616,10 лв.

В хода на производството по делото – на 19.10.2018 г., ответниците са се разпоредили с гореописания недвижим имот, като са го продали на третото лице И. К. А. с договор за покупко-продажба, сключен във формата на Нотариален акта за покупко-продажба на недвижим имот № **** по регистъра на Нотариалната камара, с район на действие – Районен съд – Пловдив, заверен препис на който е представен с отговор на исковата молба /том 11, листове 2278 и 2279/, в който като продажна цена е вписана сумата от 2350 лв., надвишаваща данъчната оценка на имота с 25.30 лв. Според заключението на в. л. по допуснатата по делото СОЕ пазарната оценка на имота определена в съответствие с принципа на справедливата пазарна стойност към датата на придобиването му – 18.07.2012 г., е 13 300 лв.

 На 27.03.2015 г. между ответницата и с. ѝ Т. Г. Р., ЕГН **********, от една страна в качеството им на продавачи и от друга „Егер Агро“ ЕООД, ЕИК *********, представлявано от у. К. С. Й., в качеството му на к., е сключен договор за покупко-продажба във формата на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижими имоти № **** г. /том 2, листове 311 – 313/, по който продавачите са продали на к.а следния недвижим имот : поземлен имот № ***, находящ се в землището на гр. Р. ЕКАТТЕ ***, с площ 5.001 дка, с начин на трайно ползване – нива, пета категория, в местността „Б.“, при граници и съседи: имот № *** - нива на Г. С. Д., имот № *** - нива на И. А. Б., имот № *** - нива на Л. И. С.а, имот № *** - нива на „Еф Ес Пропърти“ ЕООД, за сумата от 4 000 лева при данъчната оценка на имота е 490,10 лв.

Според заключението на в. л. Е.Г.-А. по допуснатата по делото съдебна оценъчна експертиза на недвижим имот пазарната стойност на ½ ид. ч. от гореописания недвижим имот към датата на отчуждаването му – 27.03.2015 г., съобразно Наредба за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделски земи е 1201.49 лв., а  съобразно принципа за определяне на справедлива пазарна – 2500.50 лв.

Договорна ипотека:

На 07.11.2006 г. между Банка „***“ АД, от една страна в качеството му на кредитор и от друга - А.Г.Г., в качеството ѝ на кредитополучател и И.Ч.Г., в качеството му на солидарен и ипотекарен длъжник, е сключен договор за учредяване на договорна ипотека върху недвижим имот във формата на Нотариален акт за учредяване на договорна ипотека № *** г. /том 2, листове 268-270/, по който банката на основание Договор за банков кредит **** г. /том 10, листове 2158 – 2164/ е предоставила на Г. ипотечен банков кредит в размер на 38 000 лв. с краен срок за издължаване - 15.11.2018 г., за обезпечаване на вземанията по който ответникът Г. със съгласието на съпругата си са учредили в полза на банката договорна ипотека върху следния свой собствен недвижим имот, придобит чрез делба на наследствен имот на 15.09.2006 г., без уравняване на дялове, представляващ семейно жилище, а именно: Втори жилищен етаж – самостоятелно обособен в обема на триетажна масивна жилищна сграда, състояща се от сутерен и два жилищни етажа, със застроена площ на този етаж от 110 кв. м., при граници: отдолу – сутерен етаж на Г. Ч.Г., отгоре – жилищен етаж на Г. Ч.Г.,***.

Моторни превозни средства :

Към 11.04.2006 г. и от тази дата до 11.04.2016 г. ответниците са собственици, придобили са и са се разпоредили със следните моторни превозни средства /писмо рег. № **** г. на Сектор „КАТ“ при ОД на МВР – Пловдив и справки и копия на документи към него – том 2, листове 354 – 439/ :

лек автомобил марка „ВАЗ 21061“, модел 1500 С, рег. № ****, цвят: бледо жълт, дата на първа регистрация 30.04.1985 г., рама: ****, двигател: ***, придобит на 25.05.2006 г., т. е. по време на брака им;

лек автомобил марка „Mерцедес“, модел 230, рег. № ****,  цвят: бял, дата на първа регистрация 02.02.1979 г., рама: ***, двигател: ***, чиято регистрация е прекратена на 01.06.2006 г. – ищецът няма претенция за отнемане на този автомобил. /Справка в регионална база – КАТ Пловдив за ПС настояща и бивша собственостна И.Ч.Г. – том 2, лист – 356/;

лек автомобил марка „Мерцедес“, модел МЛ 270 ЦДИ, рег. № ****, цвят: черен, дата на първа регистрация 24.10.2002 г., рама: ****, двигател: ***, придобит на 05.02.2009 г., бракуван на 12.02.2015 г. /Справка в регионална база – КАТ Пловдив за ПС настояща и бивша собственост на И.Ч.Г. – том 2, лист – 356/. Според заключението на в. л. инж. С. по допуснатата съдебна автотехническа експертиза средната пазарната стойност на лекия автомобил към датата на придобиването му според метода на пазарния аналог е 13 231 лв.;

лек автомобил марка „Ауди“, модел А 6, с рег. ****, цвят: зелен металик, дата на първа регистрация 29.10.1999 г., рама: ***, двигател: ***, придобит на 10.02.2005 г. и отчужден на 20.07.2006 г. Според заключение на в. л. инж. С. по допуснатата съдебна автотехническа експертиза средната пазарната стойност на лекия автомобил към датата на отчуждаването му според метода на пазарния аналог е 9 638 лв.;

лек автомобил марка „Мерцедес“, модел 230, с рег.№ ****, цвят: бял, дата на първа регистрация 27.08.1992 г., рама: ****, двигател: ****, придобит преди проверявания период и отчужден на 27.02.2007 г. Според заключението на в. л. инж. С. по допуснатата съдебна автотехническа експертиза средната пазарната стойност на лекия автомобил към датата на отчуждаването му според метода на пазарния аналог е 6898 лв.;

лек автомобил марка „Ауди“, модел А 6, с рег. № ****, цвят: тъмно син, дата на първа регистрация 03.06.1996 г., рама: ****, двигател: ****, придобит на 30.03.2006 г. и отчужден на 25.11. 2009 г. Според заключението на в. л. инж. С. по допуснатата съдебна автотехническа експертиза средната пазарната стойност на лекия автомобил към датата на отчуждаването му според метода на пазарния аналог е 8866 лв.;

лек автомобил марка „Мицубиши“, моделПаджеро“, с рег. № ****, цвят: светло сив металик, дата на първа регистрация 15.02.2002 г., рама: ****, двигател: ***, придобит на 17.07.2014 г. и отчужден на 05.05.2015 г. Според заключението на в. л. инж. С. по допуснатата съдебна автотехническа експертиза според метода на пазарния аналог: средната пазарната стойност на лекия автомобил : към датата на придобиване е 17 859 лв.; към момента на отчуждаването му е 16 520 лв., а към датата на завеждане на делото – 15.10.2018 г. е 11 804 лв.;

 мотоциклет марка „Хонда“, модел МФ 05, с рег. № ****, цвят: сив металик, дата на първа регистрация 29.11.2001 г., рама: *** , двигател: ***, придобит на 02.07.2010 г. и продаден на 14.07.2016 г. (след проверявания период). Според заключението на в. л. инж. С. по допуснатата съдебна автотехническа експертиза според метода на пазарния аналог: средната пазарната стойност на мотоциклета : към датата на придобиване е 1 606 лв.; към момента на отчуждаването му е 1 518 лв., а към датата на завеждане на делото – 15.10.2018 г. е 1 486 лв.

Приходи/доходи от дейност като е.т. :

За проверявания период ответникът Г. в качеството му на е.т. с фирма „Е. - ИЧ - И.Г.“ е подал следните годишни данъчни декларации /ГДД/:

за 2006 г. - ГДД вх. № ****/30.01.2007 г. по чл. 41 от Закона за облагане с данъци физическите лица (ЗОДФЛ) с деклариран доход от търговия (облагане с патентен данък) в размер на 726,47 лв. /том 6, листове 1117 – 1144/;

- за 2007 г. - ГДД вх. № ***/11.04.2008 г. по чл. 50 от  Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) с деклариран доход от търговия (облагане с патентен данък) в размер на 2 390,83 лв. /том 5, лист 1101 – 115/;

- за 2008 г. - ГДД вх. № ****/16.03.2009 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран  отрицателен финансов резултат – счетоводна загуба в размер на 1 938,74 лв. /том 5, листове 1083 – 1100/;

- за 2009 г. - ГДД вх. № ****/15.03.2010 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран отрицателен финансов резултат – счетоводна загуба в размер на 15 223,21 лв. /том 5, листове 1060 – 1082/;

- за 2010 г. - ГДД вх. № ****/29.03.2011 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с  деклариран отрицателен финансов резултат – счетоводна загуба в размер на 5 906,81 лв. /том 5, листове 1032 – 1059/;

- за 2011 г. - ГДД вх. № ****/21.01.2012  г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран доход в размер на 3 048,04 лв. /том 5, листове 1004 – 1031/;

- за 2012 г. - ГДД вх. № ****/11.03.2013 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран доход в размер на 2 958,72 лв. /том 5, листове 948 – 1003/;

- за 2013 г. - ГДД вх. № ****/29.01.2014  г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран отрицателен финансов резултат – счетоводна загуба в размер на 5 018,65 лв. /том 4, листове 946 и 947/;

- за 2014 г. - ГДД вх. № ****/28.01.2015  г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран отрицателен финансов резултат /том 4, листове 929 – 945/;

- за 2015 г. ГДД вх. № ****/23.02.2016  г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран отрицателен финансов резултат – счетоводна загуба в размер на 4 316,16 лв. За същата година ответникът Г. е получил доход в размер на 1 494 лв. от „Феде Ин М.“ ЕООД, ЕИК ***** /том 4, листове 895 – 913/.

За проверявания период ответницата Г. в качеството ѝ на е.т. с фирма „Г. - А.Г.  Г. “, ЕИК *********, е подала следните годишни данъчни декларации /ГДД/:

- за 2006 г. - ГДД вх. № ****/26.02.2007 г. по чл. 41 от ЗОДФЛ с деклариран доход в размер на 2 635,45 лв. /том 3, листове 699 – 717, том 4, листове 718 – 746/;

- за 2007 г. - ГДД вх. № ****/25.02.2008 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран доход в размер на 1 458,33 лв. /том 3, листове 679 – 698/;

- за 2008 г. - ГДД вх. № ****/21.04.2009 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран отрицателен финансов резултат - счетоводна загуба в размер на 650,39 лв. /том 3, листове 655 – 678/;

- за 2009 г. - ГДД вх. № ****/12.03.2010 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран доход в размер на 1 276,71 лв. /том 3, листове 632 – 654/;

- за 2010 г. ГДД вх. № ****/28.04.2011 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран  отрицателен финансов резултат – счетоводна загуба в размер на 4 214,10 лв. /том 3, листове 608 – 631/;

- за 2011 г. - ГДД вх. № ****/17.04.2012 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран отрицателен финансов резултат – счетоводна загуба в размер на 581 лв. /том 3, листове 583 – 607/;

- за 2012 г. - ГДД вх. № ****/25.04.2013 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран отрицателен финансов резултат – счетоводна загуба в размер на 6 789 лв. /том 3, листове 554 – 582/;

- за 2013 г. - ГДД вх. № ****/14.04.2014 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран отрицателен финансов резултат – счетоводна загуба в размер на 9 659,82 лв. /том 3, листове 525 – 553/;

- за 2014 г. - ГДД вх. № ****/18.03.2015 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран отрицателен финансов резултат – счетоводна загуба в размер на 371,15 лв. /том 3, листове 509 – 524/;

- за 2015 г. - ГДД вх. № ****/21.04.2016 г. по чл. 50 от ЗДДФЛ с деклариран доход в размер на 2 289,04 лв. /том 3, листове 492 – 508/;

Осигуряване :

През проверявания период ответникът Г. е регистриран като самоосигуряващо се лице. През 2015 г. е осигуряван по код 01 (за работници и служители, осигурени за всички социални рискове) с начислен осигурителен доход в размер на 1 494 лв., осигурител „Феде Ин М.“ ЕООД, ЕИК ***** /Справка – данни за осигуряването по ЕГН за периода 01.04.2006 до 30.04.2016 – том 4, листове 914 и 915/.

През проверявания период ответницата Г. е регистрирана като самоосигуряващо се лице /Справка – данни за осигуряването по ЕГН за периода 01.04.2006 до 30.04.2016 – том 3, листове 487 - 491/.

Банкова информация:

Съобразно приетите като доказателства извлечения от банкови сметки /том 7, листове 1411 – 1591, том 8, том 9 и том 10, листове 2022 – 2146/ през проверявания период ответниците са титуляри на следните банкови сметки, по които са извършени банкови операции както следва :

Ответникът И.Г. е :

Бил титуляр на разплащателна сметка № ****, открита на 10.03.2006 г. и закрита на 10.10.2007 г. при „****“ АД с начално салдо в размер на 0 лв. През 2006 г. е извършил вноски в размер на 60 лв., през 2007 г. е направил вноски в размер на 1 071,67 лв. /ищецът нямам претенции за отнемане на посочените суми, възлизащи в общ размер на 1131.67 лв. поради погасяване на правата на държавата по давност на основание чл. 73 от ЗОПДНПИ - отм./;

Бил титуляр на разплащателна сметка № *** при „****“ АД /открита на 20.04.2006 г. и закрита на 30.08.2010 г./, по която е обслужван потребителски кредит с № *** размер на 15 000 лв., отпуснат на 07.04.2005 г. По сметката са направени следните вноски:

през 2006 г. – 2 525 лв.;

през 2007 г. – 3 070 лв.;

през 2008 г. – до 30.09.2008 г. – 2 740 лв. и от 01.10.2008 г. до 31.12.2008 г. – 842 лв.

през 2009 г. – 3 520 лв.

през 2010 г. – 2 100 лв.

на 25.08.2010 г. А.Г. е превела от нейна сметка с № **** сума в размер на 5 476,07 лв., с която сума окончателно е погасен кредитът.

Е титуляр на разплащателна сметка № **** при „****“ АД, открита на 20.04.2006 г., обслужваща отпуснат на 21.07.2004 г. ипотечен кредит № **** в размер на 100 000 лв.. По сметката са направени следните погасителни вноски :

през 2006 г. – 11 475 лв.

през 2007 г. – 14 331,63 лв.

през 2008 г. – до 30.09.2008 г. – 12 360 лв. и от 01.10.2008 г. до 31.12.2008 г. – 4 245 лв.

през 2009 г. – 16 155 лв.

през 2010 г. – 14 860 лв.

през 2011 г. – 13 270 лв.

през 2012 г. – 14 892,30 лв.

през 2013 г. – 11 858 лв.

през 2014 г. – 11 000 лв.

през 2015 г. – 11 717 лв.

през 2016 г. – 2 890 лв.

Бил титуляр на разплащателна сметка № **** при „****“, открита на 28.09.2007 г. и закрита на 29.02.2008 г., по която през 2007 г. Г. е внесъл 20 лв. разходвани за банкови такси.  

Бил титуляр на сметка с IBAN ***, при **** в щатски долара, открита на 15.04.2002 г. и закрита на 10.03.2014 г., с начално салдо – 79,89 щатски долара или 114,78 лв., като до закриването ѝ по нея са удържани само месечни такси за поддържането и обслужването ѝ;

Бил титуляр на сметка с IBAN *** **** открита на 31.12.1996 г. и закрита на 07.02.2011 г., с начално салдо – 30,44 щатски долара или 44,52 лв., като до закриването ѝ са удържани само месечни такси за поддържането и обслужването ѝ;

Бил титуляр на сметка с № **** в щатски долара при ****, открита на 16.03.1999 г. и закрита на 18.12.2006 г., за който период по нея няма движение.

Титуляр на сметка с IBAN ***, при ***, открита на 04.04.2006 г., по която : през 2006 г. са постъпили 16 000 лв., преведени от **** с основание „изплатена щета“;  през 2012 г. ответникът е направил две вноски общо в размер на 4 163 лв., от която сума в размер на 256 лв. е преведена за закупуване на билет, а сума в размер на 3 900 лв. е преведена на В. Й. Ц.; на 25.11.2015 г. по сметката са постъпили 4 825 лв., преведени от БНП „Париба Пърсънъл Файненс“, представляващи отпуснат кредит, като през 2016 г. са извършени погасителни вноски в размер на 5 768,10 лв.

Титуляр на сметка с IBAN ***, при ***, открита на 17.05.2007 г., по която : на 17.05.2007 г. ответникът е внесъл 10 евро или 19,56 лв.; тт трети лица са получени суми в общ размер на 3 200 евро или 6 258,66 лв. (на 28.05.2007 г. сума в размер на 1200 евро и на 03.07.2007г. – 2 000 евро); през 2009 г. третото лице П. П. е превело по сметката 10 000 евро или 19 558,30 лв., без посочено основание, която сума е изтеглена на каса.

Ответницата Г. е :

Титуляр на разплащателна сметка № ****, при „****“ АД, открита на 16.05.2007 г. и обслужваща отпуснат на 27.09.2007 г. кредит в размер на 15 000 лв., по който са извършени следните погасителни вноски :

през 2007 г. – 360 лв.

през 2008 г. – до 30.09.2008 г. – 2 150 лв. и от 01.10.2008 г. до 31.12.2008 г. – 730 лв.

през 2009 г. – 3 130 лв.

на 25.08.2010 г. е направен вноска в размер на 28 850 лв., от която: сума в размер на 12 423,72 лв. е послужила за окончателното погасяване на кредита; сума в размер на 5 476,22 лв. е преведена за окончателно погасяване на кредит на Ч. Г.; сума в размер на 5 480,11 лв. – за кредит на Д. Г.; сума в размер на 5 476,07 лв. – за кредит на И.Г.. През 2010 г. са внесени 2 000 лв., наредени към „Граве България Животозастраховане“.

Титуляр на разплащателна сметка в щатски долари *** при ****,  открита на 11.04.2006 г. и закрита на 06.08.2009 г., по която са направени следните вноски от ответницата :

през 2006 г. – 22 706,33 щатски долара 34 541,61 лв., от които сума в размер на 16 800 долара или 25 556,70 лв. е послужила за обучение и издръжка на И. К. Л.

през 2007 г. – 19 990,98 щатски долара или 28 176,19 лв., от които сума в размер на 19 350 щатски долара или 27 272,76 лв. е послужила за обучение и издръжка на И. К. Л..

през 2009 г. – 48,92 щатски долара или 68,27 лв.    

Титуляр на сметка с IBAN *** *******, открита на 06.11.2006 г., по която на 15.11.2006 г. е предоставен кредит в размер на 38 000 лв., от който на същата дата е усвоена сума в размер на 35 000 лв. и е удържана такса в размер на 570 лв. На 31.01.2007г. е изтеглена сума в размер на 1 700 лв., като по сметката са направени следните вноски :

през 2006 г. – 50 лв.;

през 2007 г. – 2 250 лв.;

през 2008 г. 6 500 лв. (в т.ч. от 01.01.2008 г. до 30.06.2008 г. в размер на 3 500 лв. и от 01.07.2008 г. до 31.12.2008 г. – 3 000 лв.);

през 2009 г. 6 470 лв.;

през 2010 г. – 5 860 лв.;

през 2011 г. – 5 310 лв.;

през 2012 г. – 5 155 лв.;

през 2013 г. – 5 878 лв.;

през 2014 г. – 5 670 лв.;

през 2015 г. – 4 670,66 лв.;

през 2016 г. – 2 106 лв.

Съобразно приетия като доказателство заверен препис на писмо **** г. на ОД на МВР – Хасково в автоматизираната система се съдържат следните данни за задгранични пътувания през периода 11.04.2006 г. – 11.04.2016 г. /том 2, листове 261 – 263/ :

за ответника Г. : на 13.04.2006 г. - излизане от ГКПП К. с лек автомобил, влизане на 19.04.2006 г. през ГКПП К. с лек автомобил; на 17.02.2007 г. - излизане от ГКПП К. с лек автомобил, влизане на 27.02.2007 г. през ГКПП К. с лек автомобил; на 14.03.2007 г. - излизане от ГКПП А. С., влизане на 27.03.2007 г. през ГКПП К. с лек автомобил; на 15.02.2013 г. в 11,51 ч. излизане от ГКПП К. А. с лек автомобил, влизане на 15.02.2013 г. в 17,59 ч. през ГКПП К. А. с лек автомобил; на 06.06.2015 г. в 10,07 ч. излизане от ГКПП К. А. с лек автомобил, влизане на 06.06.2015 г. в 13,37 ч. през  ГКПП К. А. с лек автомобил; на 08.01.2016 г. в 08,43 ч. излизане от ГКПП К. А. с лек автомобил, влизане на 08.01.2016 г. в 16,39 ч. през ГКПП К. А. с лек автомобил.  

на ответницата Г. : на 07.07.2011 г. – излизане в 12:15 ч. през ГКПП И. с лек автомобил; влизане в Република България на 24.11.205 г. в 13:47 ч. през ГКПП А. С..

По делото няма данни : за регистрация на ответниците в „Централен депозитар“ АД /писмо изх. № **** г. – том 2, лист 265/; ответникът Г. и свързаните с него лица да имат записи за притежавани, наети или държани на друго основание въздухоплавателни средства и плавателни съдове в проверявания период /служебна проверка длъжностно лице от КПКОНПИ на електронната страница на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ – том 2, листове 471 – 478/; ответникът Г. и свързаните с него лица не притежават обекти на индустриалната собственост /писмо изх. № **** г. на Патентно ведомство на Република България – том 2, лист 479/; за вписвания на особени залози на ответника Г. и свързаните с него лица /служебни справки от представител на Комисията в сайта на Централен регистър на особените залози – листове 441 – 448/; за записи на ответника Г. и свързаните с него лица в А. М. /служебни справки от представител на Комисията - том 2, листове 450 – 470/.

Приходи, движимо и недвижимо имущество, банкова информация за ответника Г. в качеството му на е.т. с фирма „Е. – ИЧ – И.Г.“, ЕИК:***** :

Недвижимо имущество:

На 17.12.2007 г. в Службата по вписванията – П. е вписан с № **** от  същата дата, Акт № ***, том ***, Договор за наем с дата **** г., по който ответникът Г. - лично и в качеството му на е.т. с фирма „Е. – ИЧ – И.Г.“ е предоставил под наем на ****, представлявано от у. М. Н. Х. с ЕГН **********, поземлен имот /придобит преди проверявания период/, находящ се в гр. П.***, представляващ самостоятелна едноетажна сграда, предназначена за М., със застроена площ от 259 кв. м., за срок от три години срещу наемна цена равна на 6 шест минимални работни заплати за страната /том 2, листове 276 – 279/.  

На 19.08.2008 г. между „****, от една страна, в качеството му на кредитор и от друга - *** - *“ ЕООД, *****, представлявано от А.Г., в качеството му на кредитополучател, А.Г. в качеството ѝ на ипотекарен длъжник и Г. в качеството му на е.т. с фирма „Е. ИЧ – И.Г.“ като съдлъжник и ипотекарен длъжник е сключен договор във формата на Нотариален акт за учредяване на договорна ипотека № ***** г. /том 2, листове 282 - 285/, посредством който за обезпечаване на задълженията по Договор за банков кредит - Продукт „Бизнес револвираща линия – плюс“ № ****, сключен на 07.08.2008 г. във формата на кредитна линия размер на 300 000 лв., с краен срок за погасяване - 120 месеца, считано от откриване на заемната сметка на кредита, ответникът Г. в качеството му на е.т. с фирма „Е. ИЧ – И.Г.“ и ответницата Г. са учредили в полза на банката договорна ипотека върху недвижим имот, находящ се в гр. Р., обл П., кв.„С.“: Поземлен имот № ****, за който е образуван УПИ ****, съдържащ по актуална скица 1376 кв.м., а по титул за собственост 1300 кв.м. при граници по скица: имот **** – улица на Общ. Р., имот **** – поземлен имот на С. М. Х. и землищна граница, като с Акт № **** в СВ - гр.П. ипотеката е подновена.

Движимо имущество :

На 14.10.2010 г. Г. в качеството му на ЕТ „Е. – ИЧ – И.Г.“, ЕИК *****, е регистрирал товарен автомобил марка „Хюндай“, модел И 30, рег. № ****, цвят: светло син, дата на първа регистрация 14.12.2010 г., рама: ****, двигател: ****, като на 15.12.2010 г. в същото качество е сключил с „Хюндай лизинг“ ЕАД Договор за финансов лизинг № *** г. за гореописания товарен автомобил, за чийто собственик в базата данни на КАТ е посочен лизингодателят, а Г. е посочен като ползвател до 18.03.2016 г. По договора за лизинг са извършени плащания в общ размер на 35 251,50 лв. или по години както следва : за 2010 г. – 11 417,85 лв.; за 2011 г. – 4 591 лв.; за 2012 г. – 4 572 лв.; за 2013 г. – 4 585 лв.; за 2014 г. – 4 572 лв.; за 2015 г. – 4 572 лв.; за 2016 г. – 941,65 лв. /справки и писмо изх. № **** г. на „Хюндай лизинг“ ЕАД – листове 368, 401 – 405/

Банкова информация:

Г. в качеството му на ЕТ „Е. – ИЧ И.Г.“ :

Е бил титуляр на сметка с № ****, при ****, открита на 11.02.2015 г. и закрита на 29.03.2016 г., по която са извършвани плащания във връзка с дейността на търговеца - междубанкови преводи, плащания към бюджета /извлечение – том 7, листове 1491 – 1497/;

Е титуляр на сметка с IBAN ***, при ***, открита на 05.07.2007 г., по която са извършени следните операции /извлечение том 9, листове 1929 – 2021, том 10, листове 2022 – 2067/; 

-за 2007 г. са направени вноски в размер на 1 200 лв., с които са наредени преводи към НАП;

-за 2008 г. са направени вноски в размер на 10 750 лв., с които са наредени преводи към НАП и търговски контрагенти с основание „по фактура“;

-за 2009 г. - е получен превод в размер на 13 858,18 лв. с основание „АПВ“ за периода 01.11.2008 г. – 30.11.2008 г.; превод от Общ.Р. в размер на 6 764,40 лв.; превод в размер на 2 516 лв. с основание „възстановен ДДС АПВ“, превод в размер на 13 879,70 лв. с основание „*** възст. ДДС“; извършени са вноски в размер на 4 075 лв., с които са извършвани бюджетни плащания;

-за 2010 г. – на 21.04.2010 г. по сметката са внесени 1 280 лв., с които е извършено плащане на самолетен билет на името на И.Г..; внесени са суми в размер на 2 378,51 лв., с които са извършвани бюджетни плащания;

-за 2011 г. – получен превод в размер на 9 264,51 лв. с основание „възстановен ДДС АПВ“, от които 9 000 лв. са изтеглени касово; направени са плащания към „Хюндай Лизинг“ с основание „ЛИЗ ДОГОВОР ****“ в общ размер на 3 810 лв.; направени са вноски в размер на 1 824,49 лв., с които са извършвани бюджетни плащания;

-за 2013 г. по сметката са внесени общо 11 606,15 лв., с които са извършвани разплащания към НАП и „Хюндай Лизинг“ ЕАД;

-за 2014 г. – по сметката са внесени общо 8 660 лв., с които са извършвани разплащания към НАП и „Хюндай Лизинг“ ЕАД;

-за 2015 г. – внесени 7 519,24 лв., с които са извършвани разплащания към НАП и  „Хюндай Лизинг“ ЕАД;

-за 2016 г. – внесени са 260 лв., които са наредени към НАП.

Е титуляр на сметка с IBAN ***, при „ Юробанк България“ АД, открита на 20.09.2011 г., по която са извършвани плащания във връзка с дейността на фирмата. По сметката е усвоен кредит в размер на 9 793,93 лв., който е послужил за плащане на просрочени главници и лихви по отпуснат кредит на „А. 05“ ЕООД, по който Г. в качеството му на ЕТ „Е. – ИЧ И.Г.“ е съдлъжник. До 31.07.2014 г. се погасяват останалите задължения по отпуснатия кредит /извлечение том 8, листове 1735 – 1757/;

Приходи, движимо и недвижимо имущество, банкова информация за ответницата Г. в качеството ѝ на е.т. с фирма „Г. – А.Г.“, Булстат: *****:

Движимо имущество:

В проверявания ответницата в качеството ѝ на ЕТ с фирма „Г. – А.Г.“  регистрирала товарен автомобил марка „Мерцедес“, модел 1217, с рег. № ****, цвят: бял, дата на първа регистрация 18.11.1982 г., рама: ****, двигател: ****, придобит на 20.10.2006 г., отчужден на 26.10.2006 г.

Банкова информация:

Ответницата в качеството ѝ на ЕТ с фирма „Г. – А.Г.“ е била титуляр на: разплащателна сметка № ****, при „****“ ЕАД, открита на 31.05.2004 г., закрита на 11.02.2016 г., по която са извършвани плащания във връзка с дейността ѝ като търговец, а също и на разплащателна сметка № ****, при „****“ ЕАД, открита на 11.06.2004 г., закрита на 09.01.2007 г., по която са извършвани плащания във връзка с дейността ѝ като търговец /банкови извлечения том 9, листове 1596 – 1631/.

Приходи, движимо и недвижимо имущество, банкова информация за „Ф. Ин М. “ ЕООД, ЕИК *****: 

Липсват данни за придобити през проверявания период недвижими имоти и моторни превозни средства.

Данъчно – осигурителна информация:

През проверявания период дружеството е подало годишни данъчни декларации /ГДД/ както следва /том 6, листове 1274 – 1343/ :

- за 2010 г. - ГДД вх.№ ****/24.03.2011 г. по чл. 92 от ЗКПО, в която е декларирало, че не е извършвало дейност;

- за 2011 г. - ГДД вх. № ***/26.03.2012 г. по чл. 92 от ЗКПО, с която е декларирана печалба в размер на 987,08 лв.;

- за 2012 г. - ГДД вх. № ***/29.03.2013 г. по чл. 92 от ЗКПО,  която е декларирана печалба в размер на 48 850,05 лв.;

- за 2013 г. - ГДД вх. № ***/31.03.2014 г. по чл. 92 от ЗКПО, с която е декларирана печалба в размер на 13 661,07 лв.;

 - за 2014 г. - ГДД вх. № ***/06.03.2015 г. по чл. 92 от ЗКПО, която е декларирана печалба в размер на 40 894,78 лв.;

- за 2015 г. - ГДД с вх. № ***/31.03.2016 г. по чл. 92 от ЗКПО, с която е декларирана печалба в размер на 9 437,51 лв., като през 2015 г. дружеството е разпределило печалба в размер на 18 000 лв.

Банкова информация:

През проверявания период „Ф. Ин М.“ ЕООД :

Е титуляр на разплащателна сметка в лева с IBAN ***, при ****, по която са извършвани плащания във връзка с дейността на дружеството /писмо и извлечение – том 7, листове 1455 и 1456/;

Било титуляр на разплащателна сметка № ****, при „****“, открита на 20.10.2010 г., закрита на 20.06.2014 г., по която няма движение /том 8, лист 1636/;

Било титуляр на разплащателна сметка № ***, при „****“, открита на 03.04.2015 г., закрита на 28.09.2015 г., по която са извършвани плащания във връзка с дейността на дружеството /том 8, лист 1637/;

Е титуляр на сметка с IBAN ***, при ****, открита на 06.02.2015 г., по която са извършвани плащания във връзка с дейността на дружеството /том 7, листове 1482 – 1488/;

Приходи, движимо и недвижимо имущество, банкова информация за „***“ ЕООД, ЕИК ***, контролирано от проверяваното лице в периода от 21.06.2013 г. до 25.03.2014 г.

През посочения времеви отрязък липсват данни дружеството да е придобивало недвижими имоти и моторни превозни средства.

Данъчно – осигурителна информация:

За 2014 г. е подало ГДД вх. № *** г. по чл. 92 от ЗКПО, с която е деклариран доход в размер на 313,50 лв.

Банкова информация:

Дружеството :

Е титуляр на разплащателна сметка в лева с IBAN ***, при ***, но в периода 21.06.2013 г. - 25.03.2014 г. на са извършвани плащания във връзка с дейността му /извлечение - том 7, лист 1456/;

Било титуляр на разплащателна сметка с IBAN *** - в евро, при ****, открита на 04.07.2014 г. и закрита на 19.11.2014 г., но в периода 21.06.2013 г. - 25.03.2014 г. на са извършвани плащания във връзка с дейността му /извлечение – том 7, листове 1482 – 1488/;

Било титуляр на разплащателна сметка № ***, при „****“, открита на 20.01.2011 г., закрита на 30.09.2013 г., като в периода 21.06.2013 г. - 25.03.2014 г. са извършвани плащания във връзка с дейността му /том 8, листове 1638 – 1667.

Приходи, движимо и недвижимо имущество, банкова информация за „****“, ЕИК *** :

Липсват данни през проверявания период дружеството да е придобило недвижими имоти и моторни превозни средства.

Данъчно – осигурителна информация:

През проверявания период дружеството е подало годишни данъчни декларации /ГДД/ както следва /том 4, листове 764 – 879/ :

- ГДД вх. № ****/21.03.2007  г. по чл. 92 от  ЗКПО за 2006 г., с която е декларирана печалба в размер на 28 294,73 лв. Съобразно отчета за паричните потоци са направени допълнителни вноски от собствениците в размер на 19 000 лв., които не са върнати през годината.

- ГДД вх. № ***/28.03.2008 г. по чл. 92 от ЗКПО за 2007 г., с която е декларирана печалба в размер на 50 182,94 лв. Според отчета за паричните потоци е възстановена сума в размер на 4 000 лв., представляваща част от предоставена допълнителна вноска в дружеството.

- ГДД вх. № ****/27.03.2009 г. по чл. 92 от ЗКПО за 2008 г., с която е деклариран отрицателен финансов резултат. Според отчета за паричните потоци е възстановена сума в размер на 10 000 лв., представляваща част от предоставена допълнителна вноска в дружеството.

- ГДД вх. № ****/24.03.2010 г. по чл. 92 от ЗКПО за 2009 г., с която е декларирана печалба в размер на 17 948,07 лв.

- ГДД вх. № ****/29.03.2011 г. по чл. 92 от ЗКПО за 2010 г., с която е деклариран отрицателен финансов резултат. Според отчета за паричните потоци са направени допълнителни вноски от собствениците в размер на 140 000 лв.

Банкова информация:

През проверявания период дружеството :

Е титуляр на разплащателна сметка № ****, при „****“, открита на 30.05.2006 г. , по която са извършвани плащания във връзка с дейността му /извлечение - том 8, листове 1668 – 1721/;

Било титуляр на разплащателна сметка № ****, при „****“, открита на 20.06.2006 г., закрита на 10.01.2007 г., по която са извършвани плащания във връзка с дейността му /извлечение – том 8, листове 1722 – 1724/;

Е титуляр на сметка с IBAN ***, при ****, открита на 07.08.2008 г., по която на траншове е усвояван отпуснат кредит, погасяван през 2009 г. и 2010 г. от постъпления от търговски контрагенти /извлечение – том 8, листове 1758 – 1913/.

В хода на образуваното срещу ответника Г. производството по чл. 21, ал. 1 ЗОПДНПИ /отм./ от страна на пълномощника му адв. Н. е подадено възражение /том 10, листове 2071 – 2076/, към което са приложени и следните доказателства, които не са били събрани от комисията в хода на проверката :

Договор за паричен заем с дата 07.01.2009 г., страни по който са П. Г. П., в качеството му на заемодател и И.Г., в качеството му на заемополучател, имащ за предмет – предоставяне на заемополучателя от страна на заемодателя в заем сумата от 10 000 евро, която следва да бъде преведена по банков път, срещу задължение на заемополучателя да върне парите в срок от 5 години /заверен препис на документа е приложен в том 10, на листове 2147 и 2148/;

Договор за паричен заем с дата 10.01.2011 г., страни по който са Е. Д. Д.,в качеството ѝ на заемодател и И.Г., в качеството му на е.т. с фирма „Е. - ИЧ“, а също и на заемател, имащ за предмет – предоставяне на заемателя от страна на заемодателя в заем сумата от 130 000 лева срещу задължение на заемателя да върне парите в срок до 31.12.2025 г. /заверен препис на документа е приложен в том 10, на листове 2149 и 2150/;

Фактура № 44/30.01.2011 г., в която като доставчик е посочен ответникът Г. в качеството му на ЕТ с фирма „Е. ИЧ – И.Г.“, а като получател „****“, в която са описани следните услуги : наем магазин за периоди – от 01.01.2008 г. до 31.12.2008 г. – 11500 лв.; от 01.01.2009 г. до 31.12.2009 г. – 11200 лв.; от 01.01.2010 г. до 30.04.2010 г. – 2691 лв. или данъчна основа в размер на 25391 лв., съответно сума за плащане с включен ДДС 30 470 лв. /заверен препис на документа е приложен в том 10, на лист 2151/;

Изпълнителен лист издаден на 18.05.2009 г. въз основа на влязло в сила решение постановено по т. д. № 256 по описа на Окръжен съд – Пловдив за 2006 г. в полза на ответницата Г. в качеството ѝ на е.т. с фирма „Г. – А.Г.“ срещу „****“ ЕООД, Код по БУЛСТАТ ****, за следните суми – главници в общ размер на 53 000 лв. ведно със законната лихва върху всяка главница от 05.07.2006 г. до окончателното им изплащане, върху който са направени три отметки от ЧСИ рег. № *** – *** за извършени на взискателя плащания в размери както следва : на 23.08.2010 г. - 49 168.84 лв.; на 29.11.2010 г. – 9010 лв. и на 22.1.2010 г. – 6298 лв., придружен с Удостоверение изх. № ****/08.08.2018 г. издадено от същия съдебен изпълнител, в който е удостоверено, че на Г. в качеството ѝ на е.т. с фирма „Г. – А.Г.“, а също и на взискател по изп. д. № *** г. е изплатена общо сумата от 64 476.84 лв. /заверени преписи на изпълнителния лист и на удостоверението са приложени в том 10, на листове 2155 и 2156 и 2152/;

Договор за паричен заем с дата 27.10.2006 г., страни по който са А. С. А., в качеството му на заемодател и И.Г. и А.Г., в качеството им на заемополучатели, имащ за предмет – предоставяне на заемополучателите от страна на заемодателя в заем на 87 500 лева, които следва да бъдат преведени по банков път, срещу задължение на заемополучателите да върнат парите в срок от 10 години, ведно с Нотариален акт за учредяване на договорна ипотека върху недвижим имот № **** г., съгласно който Г. лично и в качеството му на е.т. с фирма „Е. ИЧ - И.Г.“ и ответницата Г. са учредили договорна ипотека върху свой съсобствен недвижим имот в полза на „****“в качеството му на кредитор на третото лице А. С. А. по сключен между последните Договор за банков кредит № **** г., по който е предоставен банков кредит в размер на 87 500 лв. и неразделна част от който договор е Споразумение от 15.05.2014 г. /заверени преписи на документите са приложени в том 10, на листове 2165 и 2174/;

Договор за дарение с дата 19.10.2004 г., страни по който са Ч. И. Г. в качеството му на д. и ответникът Г. в качеството му на надарен, съобразно който дарителят е отстъпил на надарения безусловно, веднага и безвъзмездно сумата от 100 000 лв. /заверен препис на документа е приложен в том 10, на лист 2175/.

Налице е спор относно правилността на извършения от Комисията анализ за придобитото, съответно наличното в началото и в края на проверявания период имущество, съответно за неговата стойност, а от там и на извода за наличие на релевантно за конфискация на имущество несъответствие между имущество и нетен доход на ответниците за проверявания период.

В действителност в закона липсват подробни, точни, ясни и систематизирани правила относно начина, по който следва да се извърши този анализ. Такива могат да се извлекат от :

разпоредбата на чл. 114, ал. 1 ГПК, поместена в Глава единадесета на ЗПКОНПИ, уреждащ неизчерпателно сведенията, които органите на Комисията следва да съберат в хода на проверката за проверявания период и такива са : имуществото, неговото местонахождение, стойността и правното основание за придобиването му; пазарната стойност на имуществото към момента на придобиването; пазарната стойност на имуществото към момента на проверката; преобразуване на имуществото; приходите и разходите за обичайна дейност и извънредните приходи и разходи на юридическото лице; обичайните и извънредните доходи и разходи за издръжка на физическото лице и на членовете на семейството му; платените публичноправни парични задължения към държавата и общините; сделките с имуществото на юридическото лице; сделките с имуществото на проверяваното лице и на членовете на семейството му; пътуванията в чужбина на проверяваното лице и на членовете на семейството му, както и на лицата, които представляват юридическото лице; обезпеченията и тежестите, наложени върху имуществото, както и задълженията, които са поети; други обстоятелства, които имат значение за изясняване произхода на имуществото, начина на придобиването и на преобразуването му.

нормите дефиниции поместени в § 1, т. 2, т. 3, т. 4, т. 8, т. 9, т. 12, т. 19 от Допълнителни разпоредби на ЗПКОНПИ, според които :

„“Доходи, приходи и източници на финансиране“ са: възнаграждение, получено от лице по трудово и по служебно правоотношение, доходи от извършени услуги с личен труд, доходи от упражняване на свободни професии, чистият доход от предприемаческа дейност, дивиденти и лихви, други доходи от движима и недвижима собственост, за придобиването на които е установен законен източник, доходи от селскостопанска дейност и търговия на дребно, други доходи от лотарийни и спортни залагания, лихви, лицензионни и комисионни възнаграждения, приходи от продажба на имущество, за придобиването на които е установен законен източник, от застраховка, от съдебни дела, отпуснати банкови кредити и заеми от физически лица.“ /§ 1, т. 2/;

„“Значително несъответствие“ е онзи размер на несъответствието между имуществото и нетния доход, който надвишава 150 000 лв. за целия проверяван период.“ /§ 1, т. 3/

„“Имущество“ е всякакъв вид собственост, материална или нематериална, движима или недвижима, ограничени вещни права, както и юридически документи, доказващи правото на собственост или други права върху него.“ /§ 1, т. 4/;

„“Нетни доходи“ са доходи, приходи или източници на финансиране, намалени с размера на извършените обичайни и извънредни разходи от проверяваното лице и членовете на семейството му.“ /§ 1, т. 8/;

"Обичайни разходи" са разходите за издръжка на лицето и на членовете на семейството му съобразно данните на Националния статистически институт. /§ 1, т. 9/;

„“Преобразуване на имуществото“ е налице, когато срещу имуществено право се придобива друго имуществено право – изцяло или отчасти, освен когато придобитата част е незначителна.“ /§ 1, т. 12/;

„“Членове на семейството“ са съпруг, лицето, с което проверяваното лице е във фактическо съжителство, и ненавършилите пълнолетие деца.“ /§ 1, т. 19/;

Въз основа на тази регламентация може да се обобщи, че за извършване на анализа на имущественото състояние на проверяваното лице, а впоследствие и на преценката дали е налице несъответствие между имуществото и нетния доход следва да се установи : 1. наличното имущество към началото на проверявания период; 2. придобитото имущество през целия проверяван период по пазарна стойност, съответно неговото преобразуване, както и поетите задължения за придобиването на имуществото; 3. всички доходи, приходи и източници на финансиране, които са със законен произход /в това число и на юридически лица, контролирани от проверяваното лице/, както и всички разходи за проверявания период, разликата между които съставлява нетният доход, като само в случай, че за целия проверяван период имуществото, след като от него се приспаднат всички разходи за придобиването му, надвишава нетния доход и тази разлика е над 150 000 лв., то тогава ще е налице значително несъответствие.

С оглед на коментираната непълна правна регламентация в годините бе формирана и противоречива съдебна практика по въпросите дали получените от проверяваното лице парични средства с неустановен законен източник, както и сумите от придобито и впоследствие отчуждено друго имущество, за което не е установен законен източник на средства за придобиването му, съставляват „имущество“ по смисъла на § 1, т. 4 от ДР на ЗПКОНПИ и съответно дали участват при определяне размера на несъответствието съгласно § 1, т. 3 от ДР на ЗПКОНПИ, в случай че те не са налични в патримониума на лицето в края на проверявания период, за преодоляването на която е образувано тълкувателно дело № 4/21 г. на ВКС, ОСГК, по което е поставен и още един за тълкуване въпрос – дали следва ответникът да бъде осъден да заплати в полза на държавата паричната равностойност на получените суми с неустановен законен източник, както и сумите от придобитото и впоследствие отчуждено или липсващо друго имущество, за което не е установен законен източник на средства за придобиването му, в случай че те не са налични в патримониума на лицето в края на проверявания период и не е установено преобразуването им в друго имущество?“ Доколкото, обаче, делото все още не е приключило, а висящността му не съставлява процесуална пречка за развитието на настоящото производство, то на спора – предмет на делото, следва да бъде дадено разрешение.

В своята практика по отменения ЗОПДНПИ/действащия ЗПКОНПИ настоящият докладчик възприема разрешението, че : при необорването на регламентираната в чл. 147 ЗПКОНПИ презумпция намерените у проверяваното лице, в жилището му или в други собствени или наети от него помещения, превозни средства, каси или сейфове парични средства са част от имуществото на същото и на свързаните с него лица; част от тяхното имущество са и постъпилите парични средства по банкови сметки, тъй като това са техни вземания от съответната банка, но с изтеглянето на суми/извършването на преводи тези вземания се погасяват и престават да бъдат част от имуществото; следователно, тъй като анализът за имущественото състояние на проверяваното лице и преценката за наличието на несъответствие се извършват за период от 10 години, то с оглед и на разпоредбата на чл. 37, ал. 2 ЗПКОНПИ, предвиждаща, че когато имуществото се декларира годишно от задължените по него лица, наличностите на парични суми, в т. ч. влогове, банкови сметки и вземания се посочват към 31 декември на предходната календарна година, то следва да се приеме, че при формиране на несъответствие следва да бъдат взети предвид само наличните към 31 декември на съответната година от изследвания период у проверяваното и свързаните с него лица, съответно в техни банкови сметки парични суми. Възприемането на противното би довело до не еднакво третиране на задължените по закон лица да декларират своето имущество и проверяваното лице, което няма такова законово задължение, като би поставило последното в по-неизгодно положение.

На база на това разрешение следва да бъде обсъдено и заключението на в. л. Г. П. по допуснатата по делото основна съдебно-счетоводна експертиза.

При извършване на анализа на имущественото състояние на проверяваното лице и на свързаните с него лица през проверявания период и на преценката за наличие на несъответствие в. л. в П. в своето основно заключение се е съобразило с горецитираната нормативна уредба и базирайки се на заключенията на вещите лица по допуснатите по делото съдебни оценъчни експертизи на недвижими имоти и на моторни превозни средства, е изготвило две таблици към заключението – Приложение № 1 и Приложение № 2, разликата между които е, че в първата моторните превозни средства са остойностени по пазарни стойности към момента на придобиване/отчуждване, а недвижимите имоти – по пазарни стойности към момента на придобиване, а във втората моторните превозни средства са остойностени по пазарни стойности към датата на исковата молба, а недвижимите имоти – към момента на отчуждаване. Предвид разпоредбите на чл. 148, ал. 1 и чл. 148, ал. 2, т. 1 и т. 4 ЗПКОНПИ, постановяващи, че незаконно придобитото имущество се оценява по действителната му стойност, която за недвижимите имоти, ограничени вещни права върху тях и превозните средства е пазарната стойност към момента на неговото придобиване или отчуждаване, то при формиране на извода за наличието на несъответствие съдът ще вземе предвид таблица – Приложение № 1 към основното заключение.

Съобразно същата в началото на проверявания период – 11.04.2006 г., ответникът и свързаните с него лица притежават имущество на стойност 64 966.27 лв.; общата стойност на имуществото им за времето от 11.04.2006 г. до 11.04.2016 г. възлиза на 565 728.49 лв., а нетният им доход се равнява на 134 060.80 лв.

Последният съставлява разлика между доходите, приходите и източниците на финансиране на ответниците /доходи от трудово правоотношение на Г. в размер на 1494 лв.; доходи от дейност като е.т. в общ размер на 13 824.82 лв. /в това число на Г. в общ размер на 6165.34 лв. и на Г. в общ размер на 7 659.48 лв./; доходи от възстановени вноски в дружества, а също и други приходи в общ размер на 78 476.84 лв. /в това число доходи от възстановени вноски в ****, чийто едноличен собственик на капитала е ответницата през проверявания период, а също и изплатени суми в общ размер на 64 476.84 лв. по изп. д. № ***, присъдени с влязло в сила решение по т. д. № *** на Окръжен съд – Пловдив за 2007 г. в полза на ответницата Г. в качеството ѝ е.т. с фирма „Г. - А.Г.“/; доходи от изплатени социални помощи на Г. в размер на 159.30 лв.; доходи от продажба на недвижими имоти в общ размер на 3200.99 лв.; доходи от продажба на МПС в общ размер на 43 440 лв.; доходи от продажба на дружествени дялове в общ размер на 5 400 лв. /в това число получената от Г. сума по Договор за покупко-продажба на дружествени дялове от 26.03.2013 г. от капитала на **** в размер на 400 лв. и получената от Г. сума от извършено на 02.09.2010 г. прехвърляне на дружествени дялове на Д. Г. в размер на 5 000 лв./; доходи по договори за кредит и по договори за паричен заем в общ размер на 71 258.30 лв. /в това число усвоени от ответницата Г. суми в общ размер на 36 700 лв. по сключен с Банка „***“ на 06.11.2006 г. Договор за ипотечен кредит в размер на 38 000 лв.; преведени по банков път 10 000 евро по Договор за паричен заем от 07.01.2009 г., страни по който са третото лице П. Г. П. като заемодател и ответникът Г. като заемополучател; получен кредит в размер на 15 000 лв. от Г. по отпуснат ѝ от „****“  на 27.09.2007 г. кредит/ и общия размер на обичайните и извънредните разходи на Г. и на членовете на семейството му /разходи за издръжка на семейството на Г. по данни на НСИ в съответствие с § 1, т. 9 ДР на ЗПКОНПИ в общ размер на 70 306.27 лв.; разходи за задгранични пътувания на Г. и на членовете на семейството му в общ размер на 9 607.18 лв. съгласно Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина; други разходи в общ размер на 3 280 лв. /за закупуване на самолетен билет в размер на 1280 лв. и преведена по банков път сума към „Граве България Животозастраховане“/. В общия размер на имуществото на ответниците за проверявания период са включени : разходи за придобиване на дружествени дялове в размер на 400 лв. по сключен на 21.06.2013 г. между ответника Г. и третото лице М. Й. П. договор за покупко-продажба на дружествени дялове от капитала на *****; разходи за покупка на МПС на обща стойност 32 6696 лв.; разходи за придобиване на недвижими имот в размер на 45 299.50 лв.; разходи за вноски по банкови сметки и получени суми от трети лица в общ размер на 419 174.42 лв.; разходи за погасителни вноски по кредити в общ размер на 233 780.69 лв.; разходи за плащане на погасителни вноски в общ размер на 142 939.26 лв. и разходи за допълнителни вноски в **** в общ размер на 159 000 лв., като от сбора на тези суми, равняващ се на 775 313.68 лв., като се приспаднат разходите за погасителни вноски по кредити в общ размер на 233 780.69 лв. се формира общото имущество на ответника Г. и на свързаните с него лица, възлизащо на 541 532.99 лв.

При извършване на анализа в. л. правилно :

е приело за приходи на проверяваното лице/съответно на свързаните с него лица изплатените суми в общ размер на 64 476.84 лв. от ЧСИ рег. № *****, по което ответницата Г. в качеството ѝ на е.т. с фирма „Г. – А.Г.“ е взискател, а третото лице „****“ ЕООД, Код по БУЛСТАТ ****, длъжник, тъй като същите са присъдени с влязло в сила решение постановено по т. д. № 256 по описа на Окръжен съд – Пловдив за 2006 г.;

е приело за приход на проверяваното лице сумата от 10 000 евро, равняващи се на 19 558.30 лв., предоставена в заем по Договор за паричен заем от 07.01.2009 г., страни по който са третото лице П. Г. П. в качеството му на заемодател и ответникът Г. като заемополучател /том 10, листове 2147 и 2148/, тъй като според заключението на експерта сумата по договора е реално предадена на заемополучателя чрез превеждането ѝ по банков път;

не е приело като приходи на проверяваното лице и на свързаните с него лица :

а/ сумата от 130 000 лв. по Договор за паричен заем от 10.01.2011 г., страни по който са Е. Д. Д., в качеството ѝ на заемодател и ответникът Г. в качеството му на е.т. с фирма „Е. ИЧ И.Г.“ /том 10, 2149 и 2150/;

б/ сумата от 87 500 лв. по Договор за паричен заем с дата 27.10.2006 г., страни по който са третото лице А. С. А., в качеството му на заемодател и И.Г. и А.Г., в качеството им на заемополучатели, имащ за предмет – предоставяне на заемополучателите от страна на заемодателя в заем на сумата от 87 500 лева, която следва да бъде преведена по банков път, срещу задължение на заемополучателите да върнат парите в срок от 10 години; 

в/ сумата от 100 000 лв. по Договор за дарение с дата 19.10.2004 г., страни по който са Ч. И. Г., в качеството му на дарител и ответникът Г., в качеството му на надарен, съобразно който дарителят е отстъпил на надарения безусловно, веднага и безвъзмездно сумата от 100 000 лв. /том 10, лист 2175/;

тъй като и трите договора съставляват частни документи, които, тъй като не са заверени, съответно не е настъпил факт по смисъла на чл. 181, ал. 1 ГПК,  установяващ по безсъмнен начин предхождащо го съставяне на документа – например смърт, физическа невъзможност за подписване на лицето, което е подписало документа, възпроизвеждане на документа в официален документ, то същите са с недостоверна дата по отношение на ищеца като трето лице.

г/сумата от 30 470 лв. с включен ДДС по фактура № ***/30.01.2011 г., в която като доставчик е посочен ответникът Г. в качеството му на ЕТ с фирма „Е. ИЧ – И.Г.“, а като получател „****“ ****, в която са описани следните услуги : наем магазин за периоди – от 01.01.2008 г. до 31.12.2008 г. – 11500 лв.; от 01.01.2009 г. до 31.12.2009 г. – 11200 лв.; от 01.01.2010 г. до 30.04.2010 г. – 2691 лв. или данъчна основа в размер на 25391 лв., съответно сума за плащане с включен ДДС 30 470 лв. /том 10, лист 2151/, тъй като според експерта в отчета за приходи и разходи за 2011 г. на ЕТ „Е. ИЧ – И.Г.“ към 31.12.2011 г. не са декларирани дълготрайни материални активи, които да бъдат отдадени по наем, в годишната данъчна декларация за 2011 г. не са декларирани доходи от наеми, а същевременно липсват и данни сумите по фактурата да са получени по банков или касов път.

По изложените по-горе съображения относно компонентния състав на имуществото на проверяваното лице и преценката за несъответствие и тъй като до датата на приключване на съдебното дирене по делото не се ангажираха доказателства от страна на ищеца сумите вписани на единадесетте реда в колона 19 на Приложение № 1 към заключението и дефинирани като „Разходи за вноски по банкови сметки и получени суми от трети лица“, възлизащи за целия проверяван период на 419 174.42 лв., да са били налични съответно към началото на проверявания период/към 31 декември на всяка от годините на проверявания период и към края на проверявания период – напротив според направените в исковата молба признания по-голямата част от банковите сметки на ответника и на свързаните с него лица са закрити, а по тези, които не са закрити, липсват данни за наличности по тях, то същите не следва да бъдат взети предвид при формиране на имуществото за проверявания период, поради което тези суми следва да бъдат приспаднати от него, при което размерът на общото имущество на проверяваното лице и на свързаните с него лица за проверявания период възлиза на 146 554.07 лв. /общо имущество в размер на 565 728.49 лв. - разходи за вноски по банкови сметки и получени суми от трети лица в размер на 419 174.42 лв. = 146.554.07 лв./ При това положение имуществото на ответниците надвишава нетния им доход от 134 060.80 лв., но тъй като тази разлика за целия проверяван период се равнява на 12 493.27 лв., т. е. тя е под предвидения в закона - § 1, т. 3 ДР на ЗПКОНПИ, минимум от над 150 000 лв., то спрямо ответниците не следва да бъде приложена регламентираната в ЗПКОНПИ гражданско-правна мярка за отнемане на незаконно придобито имущество и предявените искове като неоснователни следва да бъдат отхвърлени.

 На основание чл. 157, ал. 2  във връзка с чл. 159 ЗПКОНПИ и чл. 78, ал. 3 ГПК ищецът следва да бъде осъден да заплати на ответника Г. сумата от 600 лв. разноски по производството за възнаграждение на в. л. по допуснатата по делото с разпореждане № 261549/27.07.2022 г. допълнителна съдебно-счетоводна експертиза.

На ответницата Г. разноски по производството съразмерно на отхвърлените срещу нея искове не ще се присъдят поради липсата на доказателства за направата на такива.

На основание чл. 38, ал. 2 Закон за адвокатурата във връзка с чл. 7, ал 2, т. 5 от Наредба за минималните размери на адвокатските възнаграждения на адв. И.Н. следва да бъде определено адвокатско възнаграждение за оказана безплатна правна помощ и съдействие на ответниците по настоящото дело в размер на 14 082.29 лв. съразмерно на отхвърлените искове /при цена на исковете от 235 807.13 лв. възнаграждението се формира както следва – 8650 лв. + 4% за горницата над 100 000 лв., равняваща се на 135 807.13 лв./, като за заплащането на така определеното възнаграждение на адвокат Н. ищецът следва да бъде осъден.

               По изложените мотиви съдът :

 

Р Е Ш И:

 

  ОТХВЪРЛЯ предявените от Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, Код по БУЛСТАТ **********, със седалище в гр. София и адрес за призоваване – гр. Пловдив, бул. „Санкт Петербург“ № 67, ет. 4, представлявана от з.-п. А. Т. С., против И.Ч.Г. с ЕГН **********, и А.Г.Г. с ЕГН **********, и двамата от гр. Р., **** искове с правно основание чл. 153, ал. 1 Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на обща стойност 235 807.13 лв. както следва : 

от И.Ч.Г. :

сумата в размер на 11 938,07 лв., внесена по разплащателна сметка № **** в „****“ ЕАД, с титуляр И.Ч.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 100 887,30 лв., представляваща извършени погасителни вноски по разплащателна сметка № **** в „****“ ЕАД, с титуляр И.Ч.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 3 900 лв., вноски по сметка с IBAN *** *** с титуляр И.Ч.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 5 768,10 лв., вноски по кредит с IBAN *** *** с титуляр И.Ч.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 400 лв., получена от продажбата на дружествени дялове в „*****.

- сумата в размер на 18000 лв., представляваща пазарната стойност към датата на отчуждаване - 19.10.2018 г., на недвижим имот, находящ се с. ****, съставляващ д. м. (поземлен имот), цялото застроено и незастроено с площ 1000 кв.м., съставляващо парцел ***, квартал ***, местност „****“ в землището на с. О.П., ЕКАТТЕ ****, Общ.К., заедно с построените в имота едноетажна сграда с площ 28 кв.м., гараж с площ 29 кв. м., второстепенна сграда с площ 6 кв. м. и всички намиращи се в дворното място подобрения, при граници на имота: имот ****, имот *** – полски път на Общ.К., имот **** – полски път на Общ.К., имот 534.195 – овощна градина на наследници на Н. Н. В., имот *** – овощна градина на наследници на П. Ч. Г., придобит с нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № ********;

- сумата в размер на 2 875,68 лв., представляваща пазарната стойност към датата на отчуждаване на недвижим имот, представляващ нива, находяща се в землището на гр. Р. в местността „***“ с площ 3,100 дка, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне на гр. Р., при граници и съседи: имот № *** на И.Ч. Б. и др., имот № *** – полски път, имот № *** на наследниците на Т. И. Г., отчужден с нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № ******** г.

- сумата в размер на 8 000 лв., представляваща пазарната стойност на отчужден лек автомобил марка „Мицубиши”, модел „Паджеро”, с рег. № ****, цвят: светло сив металик, дата на първа регистрация 15.02.2002 г., рама: ****, двигател: ****, придобит на 17.07.2014 г. ,отчужден на 05.05.2015 г.

- сумата в размер на 900 лв., представляваща пазарната стойност на отчужден мотоциклет марка Хонда, модел МФ 05, с рег. № ****, цвят: сив металик, дата на първа регистрация 29.11.2001 г., рама: **** , двигател: ***, придобит на 02.07.2010 г. и отчужден на 14.07.2016 г. (след проверявания период).

от А.Г.Г. с ЕГН ********** – с. на И.Г.:

- сумата в размер на 18 083,72 лв., представляваща извършени погасителни вноски по разплащателна сметка № ****в „****“ ЕАД, с титуляр А.Г.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 68,27 лв., внесени на каса по разплащателна сметка в щатски долари с IBAN ***, открита в „****“ * с титуляр А.Г.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 44 029,66 лв., представляваща извършени вноски по сметка с IBAN ***, открита в **** с титуляр А.Г.Г., ЕГН **********.

- сумата в размер на 10 000 лв., представляваща възстановени допълнителни вноски на А.Г.Г. от дружество „****“ ЕООД, ЕИК ****.

- сумата в размер на 10 956,33 лв., внесена на каса и послужила за погасителни вноски по кредит, усвоен по разплащателна сметка № ****в „****“ ЕАД, с титуляр А.Г.Г., ЕГН **********. 

ОСЪДЖА Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, Код по БУЛСТАТ **********, със седалище в гр. София и адрес за призоваване – гр. Пловдив, бул. „Санкт Петербург“ № 67, ет. 4, представлявана от з.-п. А. Т. С., да заплати на И.Ч.Г. с ЕГН **********,***, сумата от 600 лв. /шестстотин лева/ разноски по производството съразмерно на отхвърлените искове.

ОСЪЖДА Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, Код по БУЛСТАТ **********, със седалище в гр. София и адрес за призоваване – гр. Пловдив, бул. „Санкт Петербург“ № 67, ет. 4, представлявана от з.-п. А. Т. С., да заплати на адв. И. Н. Н., регистриран в Адвокатска колегия – П., със служебен адрес – гр. ****, адвокатско възнаграждение в размер на 14 082.29 лв. /четиринадесет хиляди осемдесет и два лева и двадесет и девет стотинки/ за оказана безплатна правна помощ и съдействие на ответниците по гр. д. № 2322 по описа на Окръжен съд – Пловдив, ІV гр. с. за 2018 г. И.Ч.Г. с ЕГН **********, и А.Г.Г. с ЕГН **********.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страната.

 

СЪДИЯ :