Споразумение по дело №450/2013 на Районен съд - Свиленград

Номер на акта: 526
Дата: 6 юни 2013 г. (в сила от 6 юни 2013 г.)
Съдия: Добринка Димчева Кирева
Дело: 20135620200450
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 8 май 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

Година 2013                                                                Град Свиленград

Свиленградски районен съд                                   наказателен състав

На шести юни                                    две хиляди и тринадесета  година

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                            Председател: ДОБРИНКА КИРЕВА           

                                               Членове:

                                      Съдебни заседатели: 1. Г.Г.

                                                                        2. Б.Б.

 

Секретар: Н.С.

Прокурор: Мария Кирилова

сложи  за разглеждане докладваното от съдия  КИРЕВА

НОХД № 450  по описа на съда за 2013 година

На именното повикване в 14.00 часа се явиха:

Обвинител Районна прокуратура – Свиленград, редовно призовани, изпращат представител Прокурор Мария Кирилова.

Подсъдимата Д.П.Д., редовно призована, се явява лично и с адв. К.К., назначен служебен защитник от Досъдебното производство.

Подсъдимият Д.Т.Д., нередовно призован, във върната вцялост призовка е отбелязано, че на посочения адрес не живее това лице. Същият на 03.06.2013 година е уведомен по телефона, се явява лично и с адв. К.К., назначен служебен защитник от Досъдебното производство.

Свидетел З.Г.Л., редовно призован, не се явява.

Свидетел Й.Г.Т., редовно призован, не се явява.

Свидетел Д.И.Д., нередовно призован, във върнатата вцялост призовка е отбелязано, че адресът е посещаван многократно, но лицето не е открито,  не се явява.

Свидетел Д.З.З., редовно призован,  не се явява.

Свидетел Г.П.С., редовно призован, не се явява.

Свидетел Д.П.П., редовно призован, не се явява.

Вещото лице О.Н.Б.,  редовно призован, не се явява.

Вещо лице С.Л.А., редовно призована,  се явява.

По хода на делото.

Прокурорът – Да се даде ход на делото.

Адв. К.   – Да се даде ход на делото.

Подсъдимата  Д.П.Д. – Да се даде ход на делото.

Подсъдимият Д.Т.Д. – Да се даде ход на делото. Не възразявам относно нередовното си призоваване и това, че е изтекъл 7 – мо дневния срок.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА  ХОД  НА  ДЕЛОТО              

Сне се самоличността на подсъдимите.

Подсъдимата Д.П.Д., родена на *** ***, българка, българска гражданка, живуща ***, неомъжена, с основно образование, безработна, с ЕГН:**********, неосъждана.

Подсъдимият Д.Т.Д., роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ *** Константинов“ № 43, неженен, с основно образование, безработен, с ЕГН: **********, неосъждан.

Пристъпи се към проверка самоличността на вещото лице.

         Вещо лице С.Л.А., родена на *** ***, българка, българска гражданка, живуща ***, с висше образование, неомъжена, неосъждана, работи в Агенция „Митници”, като експерт, без родство, спорове и дела с подсъдимите и с другите участници в производството.

           Вещото лице С.Л.А.  предупредена за наказателно отговорност по чл. 291 , ал. 1 от НК  за даване на невярно заключение съзнателно или по непредпазливост.

          Вещото лице С.Л.А. – Обещавам да дам вярно заключение.

На основание чл. 272, ал. 4 от НПК съдът, извърши проверка относно връчването на Обвинителния акт и съобщението за днешното съдебно заседание на подсъдимата.

Подсъдимата Д.П.Д. - Получила съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни. Знам в какво съм обвинена.

Подсъдимият Д.Т.Д. – Уведомен съм за днешното съдебно заседание и не възразявам, че не е изтекъл 7 – мо дневния срок. Знам за какво съм обвинен.

На основание чл. 274, ал. 1 от НПК съдът  разясни на страните правото им на отводи срещу състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Прокурорът – Нямам искания за отводи и възражения против състава на съда, защитника на подсъдимите  и секретаря.

Адв. К. – Нямам искания за отвод срещу състава на съда,  прокурора и секретаря.

Подсъдимата Д.П.Д. - Не възразявам срещу състава на съда, прокурора и секретаря.

Подсъдимият Д.Т.Д. – Не възразявам срещу състава на съда, прокурора и секретаря.

На основание чл.274, ал.2 от НПК се разясниха на страните правата им, предвидени по НПК.

Подсъдимата Д.П.Д. – Запознах се  с правата си по НПК.

Подсъдимият Д.Т.Д. – Запознах се с правата си по НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК съдът, запитва страните имат ли искания по доказателствата и реда на съдебното следствие.

Прокурорът – Нямаме искания по доказателствата. Постигнахме споразумение с адв. К. защитник на подсъдимите Д.П.Д. и Д.Т.Д.  и внасям на основание чл. 384 от НПК същото за разглеждане от съдебния състав. Моля производството да продължи по глава 29 от НПК.

Адв. К. – Нямаме искане по доказателствата. Действително сме постигнали споразумение, което молим да го одобрите.

Подсъдимата Д.П.Д. – Поддържам споразумението, което сме подписали. Моля производството по делото да бъде прекратено с одобряване на представеното споразумение.

Подсъдимият Д.Т.Д. - Поддържам споразумението, което сме подписали. Моля производството по делото да бъде прекратено с одобряване на представеното споразумение.

Представянето на писмено споразумение за решаване на наказателното дело и изявленията на прокурора и защитата, съдът прецени, като процесуално действие, обективиращо волята им за промяна в реда на съдебното следствие, което се явява допустимо, поради което     

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОДЪЛЖАВА производството по НОХ дело № 450/2013г. по описа на РС - Свиленград, по реда на чл. 384, вр. с чл. 382 от НПК, спрямо подсъдимите Д.П.Д. и Д.Т.Д., за разглеждане и одобряване на представеното споразумение.

           Освободи се вещото лице.

 Прокурорът - Поддържам споразумението, което сме подписали с адв. К. – защитник на подсъдимите  Д.П.Д. и Д.Т.Д., с което уреждаме всички въпроси по чл. 381, ал. 5 от НПК и моля да прекратите производството по делото.

Адв. К.  – Поддържам представеното споразумение, което сме подписали и моля да прекратите производството по делото.

Подсъдимата Д.П.Д.- Поддържам представеното споразумение, което сме подписали и моля да прекратите производството по делото.

Подсъдимият Д.Т.Д. - Поддържам представеното споразумение, което сме подписали и моля да прекратите производството по делото.

На основание чл. 382, ал. 4 от НПК, съдът  запитва подсъдимата Д.П.Д. разбира ли обвинението, признава ли се за виновна, разбира ли, че споразумението има последиците на влязла в сила присъда, съгласна ли е с тях и доброволно ли е подписала  споразумението.

Подсъдимата Д.П.Д. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна с тях. Известно ми е, че одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда. Подписала  съм споразумението доброволно.

На основание чл. 382, ал. 4 от НПК, съдът  запитва подсъдимият Д.Т.Д. разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли, че споразумението има последиците на влязла в сила присъда, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал  споразумението.

Подсъдимият Д.Т.Д.- Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Известно ми е, че одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда. Подписал  съм споразумението доброволно.

             Съдът, след като взе предвид категоричното и безусловно съгласие относно съдържанието на окончателното споразумение  и доколкото не предлага на основание чл.382, ал.5 от НПК, промени в постигнатото споразумение,

О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА съдържанието на окончателното споразумение в съдебния протокол, както следва:

          Днес 06.06.2013 год. в гр. Свиленград, на основание чл.384 от НПК между Мария Кирилова- прокурор при Районна прокуратура гр.Свиленград  и адвокат К.К. ***-служебен защитник на подсъдимите Д.П.Д., ЕГН:********** и Д.Т.Д., ЕГН: **********  , двамата от гр.Харманли  като констатирах ме, че са налице условията визирани в чл.384 вр. чл.381 ал.5 от НПК, постигнахме помежду си споразумение за решаване на НОХД № 450/2012 год., по описа на РС-Свиленград, включващо съгласието по всички въпроси посочени в по чл. 381, ал. 5 от НПК относно следното:

1.Подсъдимата Д.П.Д.,родена на *** г. в гр.Харма нли,българка,българска гражданка,живуща ***, не омъжена,основно образование,безработна,ЕГН:**********,не осъждана. се признава за виновна в това, че На 29.01.2013 година на главен път в района на „Лъв чешма“ в землището на гр.Свиленград съучастие с Д.Т.Д. като извършител държала в лек автомобил марка Форд Мондео“ с рег.№ Х 57 68 ВА  акцизни стоки без бандерол,когато такъв се изисква по закон,съгласно чл.28 ал.1 вр. чл.25, ал.1 от Закона за тютюна и тютюневите издедия тютюневите изделия се транспортират, пренасят,съхраняват ,предлагат или продават на в търговски складове и обекти само с акцизен бандерол, залепен върху потребителската опаковка по начин, който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване и съгласно чл.2, т.2 от Закона за акцизните и данъчните складовена облагане с акциз подлежат тютюневите изделия ”,а именно: 20 броя кутии цигари марка „Ashima 94 мм“, 10 броя кутии цигари марка „MM Slims“, 10 броя кутии цигари марка „Golden Gate Blue“, 10 броя кутии цигари марка“Victory Exclusive“ ,60 броя кутии цигари марка  Assos Slims“ ,40 броя кутии цигари марка  Assos Red“ и 5 кг.тютюн нарязан за пушене, всичко на обща стойност 1917,80  лв. като случаят е немаловажен,престъпление по чл.234 ал.1 вр.чл.20 ал.2 от Наказателния кодекс.

За извършеното престъпление по чл.234 ал.1 вр.чл.20 ал.2 от НК от подсъдимата Д.П.Д. със снета по-горе самоличност на основание чл. 234 ,ал.1 вр.чл.20 ал.2 вр.чл.55 ал.1 т.1 от НК се налага наказание “Лишаване от свобода ” за срок от  6 / шест/ месеца и „глоба” в размер на  960  лева.

На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода ” се отлага за  срок от 3 /три/  години.

2. Подсъдимия Д.Т.Д.,роден на *** ***, българин,български гражданин,живущ *** Константинов“ № 43, не женен,основно образование,безработен, ЕГН: ********** , не осъждан. се признава за виновен в това,че На 29.01.2013 година на главен път в района на „Лъв чешма“ в землището на гр.Свиленград в  съучастие с Д.П.Д. като извършител държал в лек автомобил марка Форд Мондео“ с рег.№ Х 57 68 ВА  акцизни стоки без бандерол,когато такъв се изисква по закон,съгласно чл.28 ал.1 вр. чл.25, ал.1 от Закона за тютюна и тютюневите издедия тютюневите изделия се транспортират, пренасят, съхраняват ,предлагат или продават на в търговски складове и обекти само с акцизен бандерол, залепен върху потребителската опаковка по начин, който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване и съгласно чл.2, т.2 от Закона за акцизните и данъчните складовена облагане с акциз подлежат тютюневите изделия ”,а именно: 20 броя кутии цигари марка „Ashima 94 мм“, 10 броя кутии цигари марка „MM Slims“, 10 броя кутии цигари марка „Golden Gate Blue“, 10 броя кутии цигари марка“Victory Exclusive“ ,60 броя кутии цигари марка  Assos Slims“ ,40 броя кутии цигари марка  Assos Red“ и 5 кг.тютюн нарязан за пушене, всичко на обща стойност 1917,80  лв. като случаят е немаловажен, престъпление по чл.234 ал.1 вр.чл.20 ал.2 от Наказателния кодекс.

За извършеното престъпление по чл.234 ал.1 вр.чл.20 ал.2 от НК от подсъдимия Д.Т.Д. със снета по-горе самоличност на основание чл. 234 ,ал.1 вр.чл.20 ал.2 вр.чл.55 ал.1 т.1 от НК се налага наказание “Лишаване от свобода ” за срок от  7 / седем/ месеца и „глоба” в размер на  960  лева.

На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода ” се отлага за  срок от 3 /три/  години.

3. От деянието извършено от подсъдимите Д.П.Д., и Д.Т.Д.,*** не са причинени имуществени вреди ,подлежащи на възстановяване и обезпечаване.

4. На основание чл.234 ал.3 от НК предмета на престъплението,а именно: 20 броя кутии цигари марка „Ashima 94 мм“, 10 броя кутии цигари марка „MM Slims“, 10 броя кутии цигари марка „Golden Gate Blue“, 10 броя кутии цигари марка“Victory Exclusive“ ,60 броя кутии цигари марка  Assos Slims“ ,40 броя кутии цигари марка  Assos Red“ и 5 кг.тютюн нарязан за пушене находящи се на отговорно пазене в Митница-Свиленград се отнемат в полза на държавата и се унищожат.

5. Направените по делото разноски в размер на 50 лeва възнаграждение за вещо лице на основание  чл.189,ал.3 от НПК да се заплатят от подсъдимите Д.П.Д. и Д.Т.Д. *** по равно.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл.381 ал. 2 от НПК допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

С настоящото споразумение страните уреждат всички въпроси във връзка с чл.381 ал.5 от НПК.

 

На подсъдимите Д.П.Д. и Д.Т.Д. *** беше разяснен смисъла на настоящото споразумение и същите декларираха, че се отказват от съдебно разглеждане на делото по общия ред

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

         Долуподписаната Д.П.Д., ЕГН:********** с оглед постигнатото по- горе споразумение, досежно извършеното от мен престъпление, декларирам, че съм съгласна и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

                                                   ПОДСЪДИМА:……………………………

               / Д.П.Д. /

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

         Долуподписания Д.Т.Д., ЕГН: **********, с оглед постигнатото по- горе споразумение, досежно извършеното от мен престъпление, декларирам, че съм съгласен и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

        

                                                           ПОДСЪДИМ:……………………………

                    / Д.Т.Д. /

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ :

 

 

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА                               

ГРАД         СВИЛЕНГРАД

ПРОКУРОР:…………………      ЗАЩИТНИК:…………………….                                                                                         

                      /Мария Кирилова/               / К.К. /                            

 

        

 

 

                                                                    ПОДСЪДИМА:………………… ПОДСЪДИМ:……………........

/Д.П.Д./       /Д.Т.Д. /

 

       Съдът счита, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала. Същото съдържа  съгласие по всички въпроси, относно изискванията на чл. 381, ал. 5 от НПК, предвид което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК следва да бъда  одобрено  и производството по делото прекратено, водим от което   

 

                                О П Р Е Д Е Л И: №

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Районна прокуратура - Свиленград, представлявана от Прокурор Мария Кирилова и адв. К.К. ***, като упълномощен  защитник на подсъдимите Д.П.Д. и Д.Т.Д. ***, както следва: 

 

І. ПРИЗНАВА подсъдимата Д.П.Д., родена на *** ***, българка, българска гражданка, живуща ***, неомъжена, с основно образование, безработна, с ЕГН:**********, неосъждана,

ЗА ВИНОВНА   в това, че

На 29.01.2013 година на главен път в района на „Лъв чешма“ в землището на гр.Свиленград съучастие с Д.Т.Д. като извършител държала в лек автомобил марка Форд Мондео“ с рег.№ Х 57 68 ВА  акцизни стоки без бандерол,когато такъв се изисква по закон,съгласно чл.28 ал.1 вр. чл.25, ал.1 от Закона за тютюна и тютюневите издедия „тютюневите изделия се транспортират, пренасят,съхраняват ,предлагат или продават на в търговски складове и обекти само с акцизен бандерол, залепен върху потребителската опаковка по начин, който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване” и съгласно чл.2, т.2 от Закона за акцизните и данъчните складове” на облагане с акциз подлежат тютюневите изделия ”,а именно: 20 броя кутии цигари марка „Ashima 94 мм“, 10 броя кутии цигари марка „MM Slims“, 10 броя кутии цигари марка „Golden Gate Blue“, 10 броя кутии цигари марка“Victory Exclusive“ ,60 броя кутии цигари марка  Assos Slims“ ,40 броя кутии цигари марка  Assos Red“ и 5 кг.тютюн нарязан за пушене, всичко на обща стойност 1917,80  лв. като случаят е немаловажен - престъпление по чл.234,  ал.1, вр.чл.20, ал.2 от Наказателния кодекс,

поради което и на  основание чл. 234, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр.чл.55, ал.1, т.1 от НК  Я ОСЪЖДА на наказание “Лишаване от свобода ” за срок от  6 /шест/ месеца и „глоба” в размер на  960  /деветстотин и шестдесет/ лева.

На основание чл. 66, ал.1 от НК отлага изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода” за срок от 3 години.

 

 ІІ. ПРИЗНАВА подсъдимият Д.Т.Д., роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ *** Константинов“ № 43, неженен, с основно образование, безработен, с ЕГН: **********, неосъждан,

ЗА ВИНОВЕН   в това, че

На 29.01.2013 година на главен път в района на „Лъв чешма“ в землището на гр.Свиленград в  съучастие с Д.П.Д. като извършител държал в лек автомобил марка Форд Мондео“ с рег.№ Х 57 68 ВА  акцизни стоки без бандерол,когато такъв се изисква по закон,съгласно чл.28 ал.1 вр. чл.25, ал.1 от Закона за тютюна и тютюневите издедия „тютюневите изделия се транспортират, пренасят, съхраняват ,предлагат или продават на в търговски складове и обекти само с акцизен бандерол, залепен върху потребителската опаковка по начин, който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване” и съгласно чл.2, т.2 от Закона за акцизните и данъчните складове” на облагане с акциз подлежат тютюневите изделия ”,а именно: 20 броя кутии цигари марка „Ashima 94 мм“, 10 броя кутии цигари марка „MM Slims“, 10 броя кутии цигари марка „Golden Gate Blue“, 10 броя кутии цигари марка“Victory Exclusive“ ,60 броя кутии цигари марка  Assos Slims“ ,40 броя кутии цигари марка  Assos Red“ и 5 кг.тютюн нарязан за пушене, всичко на обща стойност 1917,80  лв. като случаят е немаловажен, престъпление по чл.234, ал.1, вр.чл.20, ал.2 от Наказателния кодекс,

поради което и на основание чл. 234, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр.чл.55, ал.1, т.1 от НК  ГО ОСЪЖДА на наказание “Лишаване от свобода ” за срок от  7 /седем/ месеца и „глоба” в размер на  960  /деветстотин и шестдесет/ лева.

На основание чл. 66, ал.1 от НК отлага изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода” за срок от 3 години.

 

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА на основание чл. 234, ал.3 от НК предмета на престъплението, а именно: 20 броя кутии цигари марка „Ashima 94 мм“, 10 броя кутии цигари марка „MM Slims“, 10 броя кутии цигари марка „Golden Gate Blue“, 10 броя кутии цигари марка“Victory Exclusive“ ,60 броя кутии цигари марка  Assos Slims“, 40 броя кутии цигари марка „Assos Red“ и 5 кг.тютюн нарязан за пушене находящи се на отговорно пазене в Митница-Свиленград, като същите  се унищожат.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал. 3 от НПК подсъдимата   Д.П.Д. с ЕГН: ********** ***, да заплати направените по делото разноски в размер на 25.00 лeва /двадесет и пет/  лева, за изготвяне на съдебно оценъчна експертиза, които да заплати в полза на Държавата.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал. 3 от НПК подсъдимият   Д.Т.Д. с ЕГН: ********** ***, да заплати направените по делото разноски в размер на 25.00 лeва /двадесет и пет/  лева, за изготвяне на съдебно оценъчна експертиза, които да заплати в полза на Държавата.

 

С оглед горното, Съдът

                                              О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 450/ 2013 г. по описа на Районен съд – Свиленград, водено срещу Д.П.Д. с ЕГН ЕГН:********** и Д.Т.Д. с ЕГН: ********** ***,  за престъпление по чл.234, ал.1, вр. чл.20, ал.2   от НК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.        

          Съдът счита, че доколкото наказателното производство е прекратено с влязъл в сила съдебен акт, то следва мярката за неотклонение, взета спрямо подсъдимите на досъдебното производство да бъде отменена, поради което съдът

                              О П Р Е Д Е Л И:

         ОТМЕНЯ взетата на досъдебното производство мярка за неотклонение „Подписка” спрямо подсъдимата Д.П.Д. с ЕГН:********** ***.  

       ОТМЕНЯ взетата на досъдебното производство мярка за неотклонение „Подписка” спрямо подсъдимият Д.Т.Д. с ЕГН: ********** ***.  

 

  Определението подлежи на обжалване или протест пред Хасковски окръжен съд в 7 - дневен срок, считано от днес.

 

 

                             Председател:………………………..

                                                           (Добринка Кирева)

 

 

                          Съдебни заседатели: 1.

 

                                                             2.

Адв. К. – Моля да ми бъде издаден заверен препис от съдебния протокол от днешното съдебно заседание.

Съдът намира искането за основателно, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДА СЕ издаде заверен препис от съдебния протокол на адвокат К..   

Заседанието завърши в 14.20 часа.

Протоколът се изготви на 06.06.2013 година.

                

 

СЪДИЯ:……………………

 

 

 

                                                  

                                    СЕКРЕТАР:…………………...