Споразумение по дело №202/2021 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 260042
Дата: 27 януари 2021 г. (в сила от 27 януари 2021 г.)
Съдия: Атанас Тодоров Шкодров
Дело: 20213110200202
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 20 януари 2021 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

Номер           260042/27.1.2021г.

 

Година 2021                                                                                                              гр.ВАРНА

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД                      ЧЕТВЪРТИ НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На двадесет и седми януари                                   година две хиляди двадесет и първа

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС ШКОДРОВ

 

Секретар ИВАНКА ДРУМЕВА

Прокурор ИВЕЛИН БОРИСОВ

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя наказателно общ характер дело номер 202 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 10:25 часа се явиха:

 

            Обвиняемият М.Д.С., редовно уведомен, явява се лично и с адв. Й.А. ***, редовно упълномощен във фазата на досъдебно производство и приет от съда от днес.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. А.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не съществуват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

На основание чл.272 от НПК съдът снема самоличността на явилия се обвиняем:

ОБВ. М.Д.С.: роден на *** ***, местн. „Ракитника“, ул. „20-та“ №127, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, не работи, неосъждан (реабилитиран), ЕГН-**********.

 

На основание чл.272, ал.4 от НПК, вр. чл.254 и чл.255 от НПК председателят на състава провери срока на връчване на съдебните книжа и съобщения на обвиняемия и констатира, че срокът е спазен.

На основание чл.274 от НПК председателят на състава разясни на страните правото им на отвод. Искания в тази насока не бяха направени.

Нови искания по чл.275 от НПК не бяха направени.

 

Съдът докладва постъпило за одобрение Споразумение за решаване на наказателно производство по БП №8/2021 г. по описа на Сектор РПТ при ОД на МВР – гр. Варна, между защитник на обвиняемия и прокурор при ВРП, съгласно съдържанието на което приемат за установено от фактическа и правна страна следното:

Обвиняемият М.Д.С., ЕГН-**********,***, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Ровер“ с рег. №В4219НТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,15 на хиляда, установено по надлежния ред с протокол за химическа експертиза за определяне концентрацията на алкохол или друго упойващо вещество в кръвта №25/12.01.2021 г. от Специализирана химическа лаборатория за изследване на алкохол при МБАЛ „Св. Анна“ АД – Варна - престъпление по чл.343Б, ал.1 от НК.

Деянието е извършено от обвиняемия при форма на вината пряк умисъл.

От деянието няма нанесени имуществени вреди.

За извършеното от него деяние обвиняемият М.Д.С. признава вината си и приема да изтърпи наказание на основание чл.343Б, ал.1 вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК, вр.чл.381, ал.4 от НПК „Лишаване от свобода“ за срок от пет месеца, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага с изпитателен срок от три години.

На основание чл.343Г вр.чл.343Б, ал.1 вр.чл.37, ал.1, т.7 от НК обвиняемият С. приема да му бъде наложено наказание „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от десет месеца, като на основание чл.59, ал.4 от НК да бъде зачетено времето, през което е бил лишен от това право по административен ред.

На основание чл.381, ал.4 от НПК и чл.55, ал.3 от НК страните се съгласяват на обвиняемия С. да не бъде налагано кумулативно предвиденото в чл.343Б, ал.1 по-леко наказание „Глоба“.

На основание чл.67, ал.1 от НК страните се споразумяват в срока по чл.66, ал.1 от НК спрямо обвиняемия М.Д.С. да не бъдат налагани възпитателни грижи.

 

Обвиняемият С. приема да заплати направените по делото разноски в размер на 35 лв. в полза на ОД на МВР – Варна за физико-химичната експертиза.

 

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам искането за одобряване на внесеното споразумение.

АДВ. А.: Поддържам искането за одобряване на внесеното споразумение.

ОБВ. С.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Ясно ми е съдържанието на споразумението и последиците от същото, съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

 

                        С П О Р А З У М Е Л И   С Е:

 

 

 

ПРОКУРОР:                                       ОБВИНЯЕМ:

            (Ивелин Борисов)                          (М.Д.С.)

 

 

                                                               ЗАЩИТНИК:

                                                                       (адв. Й.А.)

 

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и като такова следва да бъде одобрено, поради което и на основание чл.382, ал.7 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между страните, съгласно съдържанието на което обвиняемият М.Д.С.: роден на *** ***, местн. „Ракитника“, ул. „20-та“ №127, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, не работи, неосъждан (реабилитиран), ЕГН-**********, се признава за ВИНОВЕН в това, че:

На 11.01.2021 г., в гр. Варна, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Ровер“ с рег. №В4219НТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,15 на хиляда, установено по надлежния ред с протокол за химическа експертиза за определяне концентрацията на алкохол или друго упойващо вещество в кръвта №25/12.01.2021 г. от Специализирана химическа лаборатория за изследване на алкохол при МБАЛ „Св. Анна“ АД – Варна, поради което и на основание чл.343Б, ал.1 вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК ще изтърпи наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ПЕТ МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК СЕ ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.343Г вр.чл.343Б, ал.1 вр.чл.37, ал.1, т.7 от НК ще изтърпи наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА, като на основание чл.59, ал.4 от НК СЕ ЗАЧИТА времето, през което е бил лишен от това право по административен ред.

 

Направените по делото разноски в размер на 35 лв. в полза на ОД на МВР - Варна се поемат от обвиняемия.

 

Съдът намира, че са налице предпоставките за прекратяване на съдебното производство по делото, поради постигнато между страните споразумение, поради което и на основание чл.382, ал.7, вр.чл.24, ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №202/2021 г. по описа на РС-Варна, 4 състав.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Протоколът написан от с.з., което приключи в 10:30 часа.

 

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                              

 

                                                                       СЕКРЕТАР: