Разпореждане по дело №569/2018 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 2797
Дата: 4 април 2018 г.
Съдия: Олга Иванова Златева
Дело: 20185530100569
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 30 януари 2018 г.

Съдържание на акта

 

 

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

                                                          04.04.2018 г.                                      гр. Стара Загора

 

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                 15 ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

В закрито заседание в следния състав:                                   Председател: Олга Златева                                                    

 

като разгледа докладваното от съдия Олга Златева

гр.дело № 569 по описа за 2018 година.

 

Настоящото гр. дело е образувано по искова молба от З.Н.П., действаща със съгласието на своята майка и законен представител Е.М.Б., против Н.Х.П. - за изменение на издръжка. Моли се да бъде увеличен размерът на издръжката, която ответникът е осъден да заплаща, от 50 лв. на 300 лв. месечно.

В срока по чл.131 от ГПК е постъпил отговор от ответника.

Съдът намира, че следва да бъдат приети представените писмени доказателства и уважени направените доказателствени искания.

Мотивиран така и на основание чл. 312 от ГПК, чл. 146 от ГПК, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И:

 

НАСРОЧВА делото  на 25.04.2018г. от 15.10 часа, за когато да се призоват страните и Дирекция „Социално подпомагане” – Стара Загора.

ИЗГОТВЯ следния доклад по делото:

Бързо производство – по реда на глава двадесет и пета от ГПК, на основание чл.310, т.6 от ГПК, вр. с чл.146, ал.2 от СК.

Производството по настоящото дело е образувано по иск по чл.150, вр. с чл.143, ал.2 от СК, предявен от З.Н.П., действаща със съгласието на своята майка и законен представител Е.М.Б. ***, против баща й Н.Х.П.,***.

Ищцата твърди, че живее в гр. Стара Загора, ул. „Георги Сава Раковски” № 130, ет.1, ап.1 заедно с майка си. Бракът между родителите й бил прекратен с влязло в сила решение № 37/13.03.2003 г. по гр.дело № 3022/2002 г. по описа на Районен съд - Стара Загора. Със същото решение упражняването на родителските права над нея били предоставени на майка й, а баща й бил осъден да й заплаща ежемесечна издръжка в размер на 50 лв., считано от 11.03.2003г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска. Присъденият размер издръжка към настоящия момент бил под определения минимум в чл.142, ал.2 от СК. Наред с това не отговарял на нарасналите нужди на ищцата, бил крайно недостатъчен с оглед изминалия дълъг период от присъждането на издръжката /15 години/, както и с оглед възрастта на детето - 17 години. В периода от определянето размера на издръжката до настоящия момент се били изменили социално-икономическите условия в страната, с оглед инфлационни процеси, ищцата се намирала във възраст, която предполага по-високи нужди, както от битов, така и от образователен характер, които следвало да бъдат задоволявани. Ответникът не поемал отговорност относно физическото, нравствено и психическо развитие на ищцата, а и не заплащал присъдената издръжка по гр. дело № 3022/2002 г. по описа на Районен съд - Стара Загора. Всички нужди на ищцата - от храна, отопление, облекло, разходите за обучение, учебни помагала, рождени дни, джобни пари, екскурзии, летни и зимни почивки се поемали изцяло от нейната майка. Ищцата била ученичка в десети клас на ГПЧЕ „Ромен  Ролан" - гр. Стара Загора, имала отличен успех, увличала се по танци, посещавала допълнителни курсове по английски език, както и спортни танци. Ищцата била пораснала и както всяко голямо момиче имала нужда от ежедневни грижи за себе си, в т.ч. козметици, фризьор и др., също така да излиза и да се срещи с приятели, което било свързано с финансови средства. За посещението на курсовете по английски език заплащала 50 лв. месечно, а за посещение на модерни спортове - по 40 лв. месечно, които средствата се осигурявали от майка й. Майката на ищцата работела в „БТК” и получавала сравнително добри доходи за страната, но родителското задължение за издръжка било безусловно по своя характер, като всеки родител имал първостепенна отговорност да осигури, в рамките на своите способности и финансови възможности, условията за живот, необходими за развитието на детето му. В тази връзка, майката се опитвала да задоволи всички жизнени нужди на детето, но освен ищцата имала още две деца, за които също трябвало да се грижи. Ответникът бил работоспособен, но поради пълното му дезинтересиране от ищцата, с която не бил осъществил контакт повече от 10 години, тя нямала информация дали и къде работи.

Предвид гореизложеното счита, че са налице предпоставките за увеличаване размера на присъдената издръжка, съобразно чл.150 СК, по смисъла на който законов текст, изменение на обстоятелствата било налице при трайно съществено изменение на нуждите на издържания или трайна съществена промяна във възможностите на задълженото лице, като било достатъчно наличието на една от двете посочени такива.

Моли съдът да осъди ответника Н.Х.П., да заплаща на детето си – З.Н.П., действащо със съгласието на своята майка и законен представител Е.М.Б., ежемесечна издръжка в завишен размер, в сравнение с присъдената такава с решение № 37 от 13.03.2003 г. по гр.дело № 3022/2002 г. по описа на районен съд - Стара Загора, от 50 лв. - на 300 лв., платима до 10 число на всеки месец, считано от датата на завеждане на исковата молба до навършване на пълнолетие или до настъпване на обстоятелства, погасяващи това задължение, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане. Претендира направените разноски.

            В срока по чл. 131 от ГПК е постъпил отговор от ответника, с който искът се оспорва частично по размер. Не се оспорва, че ищцата е дете на ответника и Е.М.Б.. Не се оспорва, че бракът между него и Е.М.Б. е прекратен с Решение № 37/13.03.2003 г. на Районен съд – Стара Загора по гр.дело № 3022/2002 г., както и че родителските права по отношение на детето З.Н.П. са предоставени на майката, а бащата е осъден да заплаща месечна издръжка в размер на 50 лв. Ответникът не оспорва като цяло твърдението на ищцата, че нуждите й са нараснали, предвид промяната във възрастта и изминалия дълъг период от първоначално присъдената издръжка. Оспорва, че не е изплащал присъдената издръжка по Решение № 37/13.03.2003 г. на Районен съд - Ст.Загора по гр.дело № 3022/2002 г. Действително било налице забавяне в изплащането й, но това се дължало на финансовата му невъзможност. Винаги, когато имал възможност, заплащал издръжка. Ответникът не оспорва, че е в работоспособна възраст, но работел сезонно - основно през лятото за няколко месеца и нямал постоянни трудови доходи, поради което се затруднявал да заплаща издръжката. Не се бил дезинтересирал напълно от ищцата, тъй като осъществявал контакт и желаел такъв, но майката осуетявала тези контакти и препятствала ответникът да се вижда с ищцата. Същата настройвала ищцата срещу ответника, като го обиждала и клеветила пред детето, от което неговият авторитет намалял. Оспорва претендирания размер на издръжката, предвид сезонната си заетост и доходите, които реализира, които не били с постоянен характер и не би могъл да заплаща издръжка в претендирания размер. Ответникът развивал търговска дейност чрез дружеството „Деко Деко 2010” ЕООД, но осъществявал такава дейност само за 4 месеца в годината. През другото време на годината не работел и нямал доходи от трудова или друга дейност. През времето, през което не работил, разчитал на помощта на родителите си, които били пенсионери. Твърди, че имал и задължения към НАП, които също не успявал да покрива, предвид ниските си доходи.

Моли съда да постанови решение, с което да уважи предявения иск до минимално определеният в СК размер, поради невъзможност да заплаща по-голям от посочения размер на издръжка, като искът за разликата до пълния предявен размер от 300 лв. бъде отхвърлен, като неоснователен и недоказан.

Всяка страна е длъжна да установи изгодните за нея факти.

Ищцата следва да установи промяна на обстоятелствата, които да обуславят увеличение на издръжката, нарастване на нуждите й и/или нарастване възможностите на ответника. Следва да ангажира и доказателства за основателност на претенцията в предявения размер – за стойността на учебните пособия и др. разходи за обучение и прехрана, за стойността на посещаваните курсове и за останалите твърдения в исковата молба, на които основава претенцията си, както и за доходите на ответника. Ответникът следва да провежда насрещно доказване и да докаже причини, препятстващи да заплаща издръжка в искания размер.

            При определяне на издръжката, съдът се ръководи от възможностите на родителите и от интересът на детето, възрастта му.

ПРИКАНВА страните към постигане на спогодба по делото, като им РАЗЯСНЯВА, че всяко доброволно разрешаване на спора би било по- благоприятно за тях, тъй като ще постигнат взаимно удовлетворяване на претенциите по собствена воля, а не по волята на съда, като освен това ще се намали наполовина размерът на дължимите се държавни такси.

ДА СЕ ИЗИСКА гр.д. № 3022/2002 г. по описа на Районен съд – Стара Загора.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да водят по един свидетел в съдебно заседание.

ПРИЕМА като писмени доказателства: удостоверение за раждане, издавено въз основа на акт за раждане № 2453 от 13.12.2012 г., удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане № 2548 от 17.12.2014 г.,  служебна бележка изх. № 22 от 09.01.2018 г., фактура № 24/16.01.2018 г., в едно с фискален бон към нея, фактура № 78/15.01.2018 г., ведно с фискален бон към нея, Решение № 37 от 13.03.2003 г. по гр. дело № 3022/2002 г. по описа на Районен съд - Стара Загора; Жалба до Районна прокуратура от З.Н.П., удостоверение за декларирани данни изх. № 240191800632919 от 29.03.2018 г.,  справка за актуално състояние на всички трудови договори за Н.Х.П. от 29.03.2018 г., издадено от НАП, справка за общите задължения на ответника, издадена от НАП – Стара Загора на 29.03.2018 г.

ЗАДЪЛЖАВА ищцата да представи по делото най-късно в първото съдебно заседание декларация за семейно и имотно състояние на майка й.

ЗАДЪЛЖАВА ответника да представи по делото най-късно в първото съдебно заседание доказателства за доходите си за една година назад, както и декларация за семейно и имотно състояние.

ПРЕДУПРЕЖДАВА страните, че съдът може да приеме за доказани фактите, относно които страната е създала пречки за събиране на допуснати доказателства.

ПРЕПИС ОТ РАЗПОРЕЖДАНЕТО да се връчи на страните, като им указва в едноседмичен срок да вземат становище във връзка с дадените указания и доклада по делото, като направят своевременно искания във връзка с това и предприемат съответните процесуални действия.

УКАЗВА на страните, че ако в установения срок не изпълнят указанията на съда, те губят възможността да направят това по-късно, освен ако пропускът се дължи на особени непредвидени обстоятелства.

Препис от ИМ, ведно с доказателствата към нея и настоящото Разпореждане да се изпрати на Д „СП„ гр. Стара Загора, като УКАЗВА на същата да изпрати представител, който да вземе становище по така предявения иск или да представи по делото социален доклад.

Да се връчи на страните препис от разпореждането, а на ищцата – и от отговора на исковата молба, ведно с приложенията.

Делото да се докладва незабавно в деня на постъпването на искания на страните, депозирани във връзка с указанията и доклада.

 

Разпореждането не подлежи на обжалване.

                                                                                                

                                                                                               Районен съдия: