Определение по дело №283/2019 на Районен съд - Панагюрище

Номер на акта: 80
Дата: 5 декември 2019 г. (в сила от 16 декември 2019 г.)
Съдия: Снежана Василева Стоянова
Дело: 20195230200283
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 19 ноември 2019 г.

Съдържание на акта

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

гр. Панагюрище, 05.12.2019 год.

 

 

ПАНАГЮРСКИЯТ  РАЙОНЕН СЪД, в закрито съдебно заседание на пети декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ: СНЕЖАНА СТОЯНОВА

 

като разгледа докладваното от съдия СТОЯНОВА ЧНД № 283/2019 год. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

   

      Производството по делото е по реда на чл.243, ал.4 от НПК.  

      Образувано е по жалба на И.Г.И. *** против постановление на Районна прокуратура - Панагюрище от 11.11.2019 г., с което на основание чл.243, ал.1, т.1 във връзка с чл.24, ал.1, т.1 от НПК е прекратено наказателното  производство по ДП № 134/2019 год. по описа на РУ-Панагюрище (пр.вх. № 206/2019г. по описа на РП- Панагюрище), водено за това, че през месец март 2019 г. в гр.Панагюрище, в имот, находащ се на ул. „*************“ № **, самоволно, не по установения ред, е осъществил едно оспорвано от И.И. ***, свое предполагаемо право на ползване на недвижим имот УПИ І-**** в кв.182 по плана на град Панагюрище в размер на 12 кв.м., негова собственост-    престъпление по чл.323, ал.1 от НК.

     В жалбата се твърди, че обжалваното постановление е незаконосъобразно и необосновано. Иска се отмяна на атакуваното постановление и връщане на делото на прокурора  със задължителни указания относно прилагането на закона.

    Районният съд след проверка на делото, намира  че жалбата е процесуално недопустима и като такава следва да се остави без разглеждане.

    Съображенията на съда в тази насока са следните:

    Престъплението по чл.323, ал.1 от НК е инкриминирано в Глава Десета от Особената част на НК „Престъпления против реда и общественото спокойствие“. Родовият обект на посегателство е насочен към засягане на обществените отношения, свързани с осигуряване на условия за нормален обществен живот на гражданите, като в частност престъплението самоуправство е престъпление против законоустановения ред на взаимоотношения между отделните граждани, държавата и обществените организации. В този ред на мисли коментираното престъпление не засяга пряко нормалното упражняване на имуществени или неимуществени права на даден субект. Тази дейност, върху която самоуправството пряко посяга е правораздавателната и в частност дейността по решаване на спорове за имуществени права. В допълнение, но като незадължителна вторична последица може да се стигне до засягане на чуждо имущество, за което може да бъде повдигнат спор пред граждански съд, но не и в наказателно производство.  

Престъплението самоуправство е формално, на просто извършване, поради което за неговата съставомерност не се изисква да са настъпили други вредни последици, извън самото деяние. По тези съображения жалбоподателят не би могъл да се конституира като частен обвинител и/или граждански ищец в един бъдещ наказателен процес, поради което не е правнолегитимиран да обжалва прекратителния прокурорски акт по реда на чл.243, ал.4 от НПК. В този смисъл е константната  съдебна практика, обективирана и в ТР № 2/2002 г. на ОСНК на ВКС.

По изложените съображения, депозираната жалба е процесуално недопустима и не подлежи на разглеждане по същество.

Следва да се посочи, че за жалбоподателя  съществува възможност да сезира прокурор от по-горестояща прокуратура, който, при наличие на законови предпоставки за това, притежава компетентност да отмени постановлението за прекратяване на наказателното производство.

   По изложените съображения, Панагюрският районен съд,

  

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

 

    ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ като недопустима жалбата на И.Г.И. *** против постановление на Районна прокуратура - Панагюрище от от 11.11.2019 г., с което на основание чл.243, ал.1, т.1 във връзка с чл.24, ал.1, т.1 от НПК е прекратено наказателното  производство по ДП № 134/2019 год. по описа на РУ- Панагюрище  (пр.вх.№ 206/2019 г. по описа на РП-Панагюрище), водено за престъпление по чл.323 , ал.1 от НК и ПРЕКРАТЯВА производството по ЧНД № 283/2019 год. по описа на Панагюрския  районен съд.

                Препис от определението да се изпрати на жалбоподателя и на РП - Панагюрище, за сведение.

  Определението може да се обжалва и протестира пред Пазарджишкия окръжен съд в седмодневен срок от съобщаването му.

      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: