Определение по дело №180/2021 на Административен съд - Враца

Номер на акта: 280
Дата: 18 юни 2021 г. (в сила от 27 септември 2021 г.)
Съдия: Галина Васкова Герасимова
Дело: 20217080700180
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 7 април 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

280

 

гр. Враца, 18.06.2021 г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВРАЦА, IV състав, в закрито заседание на 18.06.2021 г. /осемнадесети юни две хиляди двадесет и първа година/ в състав:

 

АДМ. СЪДИЯ: ГАЛИНА ГЕРАСИМОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Герасимова исково адм. дело № 180 по описа на  АдмС – Враца за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по искова молба от В.П.И. *** за присъждане на обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди, причинени от бездействие на кмета на Община Бяла Слатина.

С разпореждане от 17.05.2021г. съдът е констатирал, че са налице съществени нередовности на исковата молба, без отстраняването на които не би могло да се разглежда делото, а именно:

-              Не са изложени обстоятелствата, на които се основава исковата претенция;

-              Не е посочено конкретното бездействие на ответника, от което се твърди, че са претърпени вреди;

-              Не са конкретизирани вредите;

-              Не е посочена цена на иска;

-              Не е посочен периода, за който се претендира обезщетение;

-              Не е формулиран петитум на исковата молба;

-              Не са посочени доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще се доказват с тях, както и не са представени писмените доказателства.

Със същото разпореждане съдът е оставил производството по делото без движение, като е указал на ищцата в 7-дневен срок от уведомяването да отстрани констатираните нередовности като изложи обстоятелствата, на които се основава исковата претенция; посочи конкретното бездействие на ответника, от което се твърди, че са претърпени вреди; конкретизира вредите; посочи цена на иска; посочи периода, за който се претендира обезщетение; формулира петитум на исковата молба; посочи доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще се доказват с тях, както и представи писмените доказателства. На ищцата е указано изрично, че при неизпълнение на указанията в срок исковата молба ще бъде оставена без разглеждане и производството по делото прекратено.

Разпореждането е връчено лично на ищцата на 21.05.2021 г.

В срока за отстраняване на нередовностите ищцата е депозирала молба вх. № 1150/26.05.2021 г., съгласно която:

-              Исковата претенция е обоснована със съответните аргументи, изложени във вече подадената искова молба до РС – Бяла Слатина;

-              От 2010 г. и до момента Община Бяла Слатина не реагира адекватно на писмените и устните запитвания на ищцата по отношение на невъзстановените ѝ поземлени имоти по параграф 4 от ЗСПЗЗ и именно в резултат на тези трайни бездействия тя и другите наследници продължават да търпят имуществени и неимуществени вреди;

-              За 11-годишен период ищцата и другите наследници не са могли да обработват земята, да я отдадат под аренда и да проведат съответните устройствени мероприятия върху тези имоти и други подобни действия и мероприятия;

-              Имуществените претенции възлизат на 12 500 (дванадесет хиляди и петстотин) лева плюс дължимите лихви за периода;

-              Периодът е от 2010 г. до 2021 г. включително;

-              Петитумът на исковата молба се базира върху текста на чл. 2б, ал. 1 от ЗОДОВ и искът е насочен към осъждането на Община Бяла Слатина за причинените на ищцата и на другите наследници щети в резултат на инертност и престъпно бездействие;

-              Ищцата заявява готовност да представи писмените доказателства в първото съдебно заседание.

При извършената служебна проверка за редовност и допустимост на оспорването съдът намира, че са налице основания за оставяне на исковата молба без разглеждане и прекратяване на производството по следните съображения:

Изискванията за редовност на исковата молба в производство по ЗОДОВ са посочени в чл. 127, ал. 1, т. 1 – т. 6 и чл. 128 от ГПК, приложими на основание чл. 144 от АПК. Съответно, част от тях са изложение на обстоятелствата, на които се основава искът, посочване на цената на иска и в какво се състои искането. Отговарящата на посоченото в чл. 127 и чл. 128 от ГПК съдържание искова молба гарантира правото на защита на ответника в производството, с оглед на което законът (чл. 129, ал. 1 от ГПК) е вменил в задължение на съда да следи за нейната редовност. Когато съдът констатира нередовност на исковата молба, той е длъжен да я остави без движение и да укаже на ищеца да отстрани в едноседмичен срок допуснатите нередовности. Същевременно в чл. 129, ал. 3 от ГПК се съдържа императивното правило, че когато ищецът не отстрани в срок нередовностите, съдът следва да върне исковата молба с приложенията към нея, респ. делото се прекратява.

В настоящия случай съдът намира, че констатираните нередовности на исковата молба не са отстранени в цялост, съобразно указанията на съда, дадени с разпореждане от 17.05.2021 г.

Неотстранени остават нередовностите, касаещи обстоятелствената част на предявената искова претенция. Съгласно чл. 127, ал. 1, т. 4 от ГПК, исковата молба трябва да съдържа изложение на обстоятелствата, на които се основава искът – да се индивидуализира спорното право чрез неговото основание, като се посочат фактите, от които то произтича. Фактическите твърдения трябва да са ясни, пълни и логически свързани, така че съдът да може да определи каква е фактическата обстановка, на която ищецът основава претенцията си. В конкретния случай, в обстоятелствената част на исковата молба е налице изложение на факти и твърдения, част от които са неясни. По тази причина съдът е указал на ищцата да посочи конкретното бездействие на ответника, от което се твърди, че са претърпени вреди. Тази нередовност не е отстранена с представената допълнителна молба вх. № 1150/26.05.2021 г., видно от съдържанието на която считано от 2010 г. Община Бяла Слатина не реагира адекватно на писмените и устни запитвания на ищцата по отношение на невъзстановените ѝ поземлени имоти по параграф 4 от ЗСПЗЗ и в резултат на това бездействие наследниците продължават да търпят вреди. Липсата на яснота относно обстоятелствата, на които се основава исковата претенция, препятства съдебното дирене и произнасянето по същество. Може да се направи предположение, че с исковата молба са заявени няколко искови претенции – за претърпени имуществени и неимуществени вреди, но същите остават неконкретизирани. Посочена е само общата сума на претендираните вреди - 12 500 (дванадесет хиляди и петстотин) лева. Не е формулиран петитум на исковата молба.

Неотстраняването в цялост на констатираните от съда нередовности на исковата молба води до прилагане разпоредбата на чл. 129, ал. 3 от ГПК вр. чл. 144 от АПК, при което исковата молба следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото - прекратено.

 

Водим от гореизложеното, съдът   

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на В.П.И. *** за присъждане на обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди, причинени от бездействие на кмета на Община Бяла Слатина.

ПРЕКРАТЯВА  производството по исково адм. дело № 180/2021 г. по описа на Административен съд – Враца.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба чрез Административен съд - Враца пред Върховен административен съд в седмодневен срок от получаването.  

 

Препис от определението да се изпрати на ищцата.

АДМ. СЪДИЯ: