Определение по дело №1404/2016 на Районен съд - Козлодуй

Номер на акта: 38
Дата: 11 януари 2017 г.
Съдия: Адриана Георгиева Добрева
Дело: 20161440101404
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 ноември 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Козлодуй 11 януари  2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Козлодуйският районен съд, Втори състав в закрито заседание на 11 януари 2017 година, в състав:

 

             Районен съдия: Адриана Добрева

като разгледа докладваното от съдията А.Добрева гражданско дело № 1404 по описа за 2016 година,  за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Съдът е на етап подготовка на делото в закрито заседание по реда на чл.140 от ГПК.

Делото е образувано по искова молба на ЕТ „Марио Асенов – Юлстрейд – Юлиян Кирилов”, ЕИК ********* със седалище гр.София, представлявано от Юлиян Мариов Кирилов,  с която е предявил против „Д.– В.” ЕООД, със седалище ***, ЕИК *********, представлявано от Васил Иванов Петков – Управител и против М.С.К. *** , с която е предявил в условията на обективно и субективно съединяване искове, първия главен по чл.26, ал.1 и ал.2 ЗЗД за обявяване нищожност на Анекс от 18.05.2013 г. към договор за аренда на земеделска земя, вписан в Служба по вписванията – Козлодуй с Акт № 262, том 3, дв.вх.рег.№ 1528 от 28.05.2013 г. и втория акцесорен по чл. чл.537, ал.2 ГПК за отмяна като незаконосъобразно на вписването в Служба по вписванията – Козлодуй на същия Анекс. Претендира и направените по делото разноски.

            Исковата молба е редовна, съдържа изискуемите по чл.127 и чл.128 от ГПК реквизити. В нея са посочени фактите, на които ищецът основава претенцията си.

Препис от исковата молба и приложените писмени доказателства са връчени на ответниците и в срока по чл.131 ГПК е получен писмен отговор на исковата молба, един и от двамата ответници, с който оспорват двата иска като неоснователни и недоказани, и искат да бъдат отхвърлени по съображения подробно изложени. Излагат доводи за липсата на правен интерес у ищеца предвид прекратяване на договора за аренда, от който черпи изгодни за себе си права, като представят покана-предизвестие за прекратяване на договор за аренда от ответника М.С.К. изпратена до ищеца.

            По допустимостта на претенциите съдът намира, че легитимацията на страните съответства на твърдението за наличието на облигационни отношение между страните основано на договори за аренда и анекс досежно земеделски имот в землището на с.Михайлово, общ.Хайредин, поради което исковете на настоящия етап от делото, съдът приема за допустими.

По отношение наличието на правен интерес у ищеца, което е абсолютна процесуална предпоставка за предявяване на главния установителен иск по чл.26 ЗЗД с оглед твърдението за прекратен договор за аренда, от който черпи права ищеца, съдът намира, че следва да изследва този въпрос и в първото съдебно заседание и до приключване на делото следва да се произнесе.

            По предварителните въпроси: дължимата държавна такса при образуване на делото е внесена от ищеца.

            По доказателствените искания:   Към исковата молба ищецът е приложил писмени доказателства, които не са оспорени от ответника и съдът следва да ги приеме.

            Ответниците с писмения отговор са представил писмени доказателства и съдът следва да се произнесе след като изслуша становището на ответника по тях най-късно в първото съдебно заседание.

Съдът следва да укаже предварително на страните възможността за доброволно уреждане на спора и да ги напъти към медиация.

            На страните следва да се укаже и необходимостта от представяне на списък на разноските, на основание чл.80 от ГПК.

            За събиране на становища на страните и допуснатите доказателства делото следва да бъде насрочено в открито съдебно заседание.

            Предвид изложените съображения и на основание чл.140 от ГПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА за разглеждане субективно и обективно съединените искове на ЕТ „Марио Асенов – Юлстрейд – Юлиян Кирилов”, ЕИК ********* със седалище гр.София, представлявано от Юлиян Мариов Кирилов против „Д.– В.” ЕООД, със седалище ***, ЕИК *********, представлявано от Васил Иванов Петков – Управител и против М.С.К. ***, по чл.26, ал.1 и ал.2 ЗЗД за обявяване нищожност на Анекс от 18.05.2013 г. към договор за аренда на земеделска земя, вписан в Служба по вписванията – Козлодуй с Акт № 262, том 3, дв.вх.рег.№ 1528 от 28.05.2013 г. и по чл. чл.537, ал.2 ГПК за отмяна като незаконосъобразно на вписването в Служба по вписванията – Козлодуй на същия Анекс.

ПРИЕМА представените от ищеца с исковата молба писмени доказателства, които не са оспорени от ответниците.

ПРИЕМА писмен отговор на двамата ответници.

ПРИЛАГА писмените доказателства приложени към писмения отговор, като указва на ищеца най-късно в първото съдебно заседание да изрази становище по тях.

 

Съдът указва на ищеца, че носи пълна доказателствена тежест да докаже твърденията си в исковата молба, от които черпи изгодни да себе си права, както и да докаже исковите претенции. Съдът приема за безспорно и ненуждаещо се от доказване по делото, следното:

На първо място е безспорно, че на 06.08.2015 г. ищеца ЕТ „Марио Асенов – Юлстрейд – Юлиян Кирилов” - арендатор и трето лице неучастващо в спора Мария Цветанова Петрова – арендодател чрез пълномощник Марио Асенов Кирилов са сключили в писмена форма с нотариална заверка на подписите и вписан в Служба по вписванията – Козлодуй с Акт № 131, том 7, дв.вх.рег.№ 2903 от 07.08.2015г. договор за аренда на земеделски имот - нива от 30.371 дка., трета категория в местността „Бъзовишка падина”, № 016012 в землището на с.Михайлово, общ.Хайредин за срок от десет стопански години, считано от 01.10.2015 г. до 30.09.2025 г.

Безспорно е и, че за същия земеделски имот ответника „Д.– В.” ЕООД като арендатор и ответника М.К. като арендодател чрез пълномощник Витан Цветков Ценов заедно с още две лица неучастващи по делото като арендодатели дейдтващи чрез същия пълномощник Витан Ценов на 03.11.2006 г. са сключили в писмена форма с нотариална заверка на подписите и вписан в Служба по вписванията – Козлодуй с Акт № 116, том 6, дв.вх.рег.№ 3908 от 19.12.2006 г. договор за аренда за срок от десет стопански години, считано от 01.10.2006 г. до 30.09.2016 г.

Безспорно е и, че на 18.05.2013 г. ответника М.К. чрез пълномощник Витан Ценьов като арендодател и ответника „Д.– В.” ЕООД като арендатор са сключили в писмена форма с нотариална заверка на подписите и вписан в Служба по вписванията – Козлодуй с Акт № 262, том 3, дв.вх.рег.№ 1528 от 28.05.2013 г. Анекс към договора за аренда, с който са продължили срока на договора за още десет стопански години от 1.10.2016 г. до 30.09.2026 г. и са изменили и други клаузи досежно арендната цена. Другите двама арендодатели страни по договора за аренда не са подписали анекса за продължаването му.

Ищецът твърди, че този анекс е нищожен, тъй като противоречи на закона – чл.16 и чл.18 ЗАЗ и не може да породи правни последици, защото не представлява продължаване срока на договора, а изменение на договора за аренда, а закона забранява изрично да се изменя договора в частта за срока. Твърди и, че анекса е нищожен сключен без представителна власт от пълномощника на арендодателя М.К., тъй като в пълномощното изрично не са записани права да продължава договора за аренда. Твърди и, че анекса е нищожен и, защото в него не са описани земите предмет на същия. Излага доводи и, че анекса е нищожен, защото не е сключен от всички трима арендодатели по договора за аренда, а само от един. Той следва да докаже тези си твърдения, които са по приложение на правото.

Към писмения отговор е приложено пълномощно от ответника М.К. и от Борис Костов Кожухарски /страна по договора за аренда с ответника/, с което те упълномощават Витан Цветков Ценьов с права да представлява всеки  във връзка със сключване и подписване на договор за аренда на земеделска земя. С писмения отговор ответника М.К. валидира, т.е. потвърждава действията извършени от пълномощника Витан Ценьов при сключване на договора за аренда и анекса към него. Ищецът следва да изрази становище по тези си доводи с оглед така установените факти.

С оглед и възраженията на ответниците в писмения отговор относно наличието или липсата на правен интерес от предявяване на положителния установителен иск по чл.26 ЗЗД за обявяване нищожност на Анекса към договора за аренда на земеделска земя, съдът намира следното:

Безспорно е, че правния интерес у ищеца е абсолютна процесуална предпоставка за предявяването на този иск, и тя следва да е налице както при предявяването му, така и в хода на целия висящ процес. Безспорно е, че съдът е длъжен сам и служебно да съблюдава за наличието на тази процесуална предпоставка и да укаже на ищеца, дали  доказва твърдението си за наличието й.

Съдът не споделя съображенията на ответниците, че наличието на правен интерес така както е заявен от ищеца е спорно. На първо място интереса следва от наличието на договори за аренда на една и съща земеделска земя даваща право ищеца и първия ответника да я ползват за следващите стопански години, което сочи на очевиден интерес у ищеца следващ от сключен в писмена форма с нотариална заверка на подписите и вписан в Служба по вписванията – Козлодуй. Впрочем съдът следва да изясни по делото дали земеделския имот предмет на двата договора за аренда - нива от 30.371 дка., трета категория в местността „Бъзовишка падина”, № 016012 в землището на с.Михайлово е съсобствен и на кого, т.е. възстановен на наследници по реда на ЗСПЗЗ.

За пълнота съдът напомня разпоредбата на чл.3, ал.5 от ЗАЗ, съгласно която договор за аренда по ал.4 /сключен само от някой от съсобствениците/ не може да се противопостави на арендатор по договор за аренда, сключен със съсобственик на същия имот, който е бил вписан по-рано в службата по вписванията.

Ответниците се стремят да оборят правния интерес на ищеца с факта, че договора за аренда, от който черпи права е прекратен едностранно с предизвестие приложено към писмения отговор. Ищецът следва да вземе отношение по това твърдение, но освен това липсват доказателства това предизвестие да е достигнало до ищеца, за да може да породи действие. Ответниците могат да представят такова доказателство най-късно в първото съдебно заседание, но ОСНОВНО съдът ще изследва въпроса, МОЖЕ ЛИ СЪСОБСТВЕНИК, който не е страна по договор за аренда на арендования имот какъвто е ответника М.К. /той не е страна по договора за аренда с ищеца/ да прекрати едностранно този договор. Преди да се произнесе, съдът ще изслуша доводите на двете страни по този спорен за въпрос имащ значение и за наличието или не на правен интерес у ищеца да предяви иска по чл.26 ЗЗД.

На основание чл.186 ГПК съдът служебно изисква от ОС Земеделие гр.Козлодуй препис на Решение № 40000 от 03.01.1995 г. на ОСЗ гр.Козлодуй относно възстановено право на собственост на процесната земеделска земя – нива от 30.371 дка., трета категория в местността „Бъзовишка падина”, № 016012 в землището на с.Михайлово.

На основание чл.186 ГПК съдът служебно изисква от нотариус Емилия Карамфилова удостоверение за наследници № 382 от 13.10.2014 г. издадено от Община Хайредин съдържащо се в нотариално дело № 341 от 09.12.2014 г., рег.№ 6883.

ЗАДЪЛЖАВА на основание чл.190 ГПК по искане на ответниците, ищеца най-късно в първото съдебно заседание да представи заверено копие на пълномощно, с което арендодателя Мария Цветанова Петрова е упълномощила Марио Кирилов Асенов да сключи договора за аренда.

УКАЗВА на ответниците, че следва да представят доказателства – пълномощни, с които е упълномощен Витан Ценьов и от Цветан Кожухарски да сключи договора за оренда от 03.11.2006 г.

 

На основание чл.7 от ГПК допълнително указва на страните да представят справка за разноските по чл.80 от ГПК.

Указва предварително на страните възможността от доброволно уреждане на спора, като в случай на постигната спогодба между тях, половината от внесената държавна такса ще бъде върната на ищеца.

Указва на страните, че съгласно чл.143, ал.2 от ГПК в първото по делото открито съдебно заседание ищецът може да поясни и допълни исковата молба, както и да посочи и представи доказателства във връзка с направените оспорвания от ответника, а ответникът може да посочи и представи нови доказателства, които не е могъл да представи с отговора на исковата молба. Съгласно разпоредбата на чл.143, ал.3 ГПК в първото съдебно заседание страните са длъжни да направят и обосноват всичките си искания и възражения и да вземат становище по твърдените от насрещната страна обстоятелства.

 

Насрочва делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 16.02.2017 г. от 09.00 часа, за която дата и час да се призоват страните.

 

На ищеца да се изпрати препис от писмения отговор на ответниците.

Определението не подлежи на обжалване.                                                                  

 

 

 

Районен съдия: