Решение по дело №1203/2019 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 8 юли 2019 г. (в сила от 29 юли 2019 г.)
Съдия: Венелин Димитров Николаев
Дело: 20194430201203
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 12 юни 2019 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

       гр. Плевен, 08.07.2019г.

 

  В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Плевенски районен съд в публично заседание на двадесет и четвърти юни през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

при секретаря Иглика Игнатова, като разгледа докладваното от съдия Николаев н.а.х.д. № 1203 по описа за 2019 год., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

 

     Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

     С наказателно постановление №18-0257-001132 от 21.01.2019г. на началника на  РУ-Долни Дъбник към О.М.П. на И.К.Д. ***, ЕГН ********** са наложени административни наказания на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП – глоба в размер на 200,00 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца, за това, че на 30.10.2018г. около 21:30 часа в с. Садовец, на ***, на центъра в посока гр. Плевен, като водач управлява лек автомобил „Хонда Сивик“ с рег. № ***, като същия е с прекратена регистрация, като не е прехвърлен в определения срок, като регистрацията е прекратена на 26.06.2018г., с което е нарушил разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП.   

                На основание Наредба № Із-2539 на МВР на Д. са му отнети общо 10 контролни точки.

Недоволен от така издаденото наказателно постановление е останал жалбоподателят И.К.Д., който го обжалва и моли съда да го отмени изцяло, като необосновано и незаконосъобразно.

Ответникът в съдебното производство не се представлява в съдебно заседание.       В съпроводително писмо, с което е изпратил административнонаказателната преписка в съда, е изразил становище, че жалбата  следва да бъде оставена без уважение, а наложеното наказание – потвърдено.

Съобразявайки събраните по делото доказателства, съдът намира за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН,  поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана.

Разгледана по същество, жалбата е  основателна.

Акт за установяване на административно нарушение бл.№164839 съставен на 30.10.2018г. от М.В.М. на длъжност младши автоконтрольор в РУ-Долни Дъбник към ОД на МВР-Плевен срещу И.К.Д. ***, ЕГН ********** за това, че последният на 30.10.2018г. около 21:30 часа в с. Садовец, ***, на центъра, посока гр. Плевен, управлява лек автомобил „Хонда Сивик“ с рег. № ***, като същият е с прекратена регистрация, като не е прехвърлен в определения срок, като регистрацията е прекратена на 26.06.2018г., с което е нарушил разпоредбата на чл.143, ал.15, във вр. с чл.140, ал.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят е подписал акта без възражения.

От показанията на актосъставителя и свидетел по делото М.В.М. се установява, че работи като младши автоконтрольор в РУ на МВР-гр. Долни Дъбник. Твърди, че на посочената в акта дата  е бил съвместно с колежката  си Г. на работа, по утвърден график на Началника на РУ-Долни Дъбник. Заявява, че в посочения в акта час са спрели   лек автомобил „Хонда“.  При извършената проверка установили, че  автомобилът не е прехвърлен в определения срок и е с прекратена регистрация. За констатираното нарушение съставил на жалбоподателя АУАН по ЗДвП.

Свидетелят М. добросъвестно излага фактите, които му са му  известни, показанията му са   обективни,   логични и съответни на останалия    доказателствен материал - акта за установяване на административно нарушение - поради което съдът им дава вяра.

При така анализираните гласни доказателствени средства съдът намира от правна страна следното:

По делото безспорно е установено, а не се оспорва и от И.К.Д., че на 30.10.2018г. в посочения в акта час в с. Садовец той е управлявал лек автомобил „Хонда Сивик” с рег.№ ***.

На 30.10.2018г. бил съставен акт за установяване на нарушение, в който квалификацията на вмененото на жалбоподателя нарушение е по чл.140, ал.1 от ЗДвП. Бил връчен препис от акта, без вписани възражения по него.

Паралелно  със съставяне на акта била образувана преписка с приложени към нея документи за извършена проверка от РУ на МВР-Долни Дъбник. С Постановление на РП-Плевен от 16.01.2019г. е направен отказ да се образува досъдебно производство.

     От доказателствата по делото по безспорен начин се установява, че автомобил „Хонда Сивик“ с рег. № *** е собственост на трето лице – В.В.Т., ЕГН ********** от ***, който не е изпълнил задължението си съгласно Закона за движение по пътищата в двумесечен срок от придобиването да регистрира МПС-то в КАТ Плевен, както и че автомобилът е бил със служебно прекратена регистрация на дата 26.06.2018 година. По делото липсват доказателства, че това обстоятелство-служебно прекратената регистрация на автомобила е било известно на жалбоподателя, още повече, че последният не е собственик на автомобила. Жалбоподателят твърди в съдебно заседание, че не е знаел, че автомобилът е в такова състояние, че същият е имал регистрационни табели и не е знаел, че е с прекратена регистрация. Нещо повече, наличието на регистрационни табели на автомобила и регистрационни талони е достатъчно основание за водача на дадено превозно средство да приеме, че същото е надлежно регистрирано. Изложеното безспорно обуславя липса на осъществено от субективна страна нарушение на чл.175, ал.3 от ЗДвП, поради което наказателното постановление е незаконосъобразно и като такова следва да бъде изцяло отменено.

Предвид всичко изложено съдът, счита, че наказателното постановление следва да бъде  отменено, поради което

 

                                     Р   Е   Ш    И :

 

ОТМЕНЯ на основание чл. 63, ал.1 от ЗАНН наказателно постановление №18-0257-001132 от 21.01.2019г. на началника на  РУ-Долни Дъбник към О.М.П. с което на И.К.Д. ***, ЕГН ********** са наложени административни наказания на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП – глоба в размер на 200,00 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца, за това, че на 30.10.2018г. около 21:30 часа в с. Садовец, на ***, на центъра в посока гр. Плевен, като водач управлява лек автомобил „Хонда Сивик“ с рег. № ***, като същия е с прекратена регистрация, като не е прехвърлен в определения срок, като регистрацията е прекратена на 26.06.2018г., с което е нарушил разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП и на основание Наредба № Із-2539 на МВР са му отнети общо 10 контролни точки, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Плевенски регионален административен съд в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                        РАЙОНЕН  СЪДИЯ: