Решение по дело №768/2022 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 824
Дата: 21 юни 2022 г.
Съдия: Веселин Георгиев Белев
Дело: 20227040700768
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 май 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

824

гр.Бургас, 21.06.2022г.

В  ИМЕТО  НА НАРОДА

 

Административен съд Бургас, тринадесети касационен състав, в открито заседание на 09 юни през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : Румен Йосифов

       ЧЛЕНОВЕ : 1. Павлина Стойчева

            2. Веселин Белев

 

при участието на секретаря Десислава Фотева, в присъствието на прокурора Христо Колев, като разгледа докладваното от съдията-докладчик Белев КАНД № 768 по описа на съда за 2022г. и за да се произнесе, взе предвид следното :

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс.

Касатор е К.В. ***, ЕГН:**********, със съдебен адрес ***. Касаторът участва в производството чрез пълномощник - адв.И.И. от АК София.

Ответник по жалбата е ОДМВР Бургас, РУМВР Созопол. Ответникът по жалбата не взема участие в касационното производство, редовно уведомен.

Жалбата е насочена срещу решение № 231/15.03.2022г. по АНД № 104/2022г. на Районен съд Бургас. С обжалваното решение е потвърдено наказателно постановление № 19-0346-000441/09.03.2020г. на началник група в ОДМВР Бургас, РУМВР Созопол, с което на Г., за нарушение по чл.175 ал.3 предл.1 от ЗДП, е наложено наказание глоба 200лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.

В обстоятелствената част на наказателното постановление АНО е приел за установено, че на 20.05.2019г., около 11.40ч. в община Созопол, на общински път 1211, от с.Равадиново в посока аквапарк, К.Г. управлявал моторно превозно средство – мотоциклет ***, рама № ***, който не бил регистриран по надлежния ред.

В мотивите си първоинстанционният съд приел за установена фактическата обстановка по постановлението. Приел, че АУАН и НП са издадени от компетентни органи, а нарушението било безспорно доказано. Приел, че дадената правна квалификация на установените факти е правилна, а наказанията са правилно определени. Коментирал, че в случая не е изтекла абсолютната давност от четири и половина години и затова възраженията за погасяване на отговорността на жалбоподателя били неоснователни.

В касационната жалба (както и в жалбата до първоинстанционния съд) не се оспорва фактическата обстановка по АУАН и НП. Прави се едно основно оплакване като се сочи, че наказателното постановление е издадено след срока по чл.34 ал.3 от ЗАНН и това възражение не е обсъдено от първоинстанционния съд. Иска се първоинстанционното решение да бъде отменено и да се постанови ново по същество, с което се отмени оспореното наказателно постановление. Иска се присъждане на разноски за двете съдебни инстанции. Не се сочат нови доказателства.

Участващият в производството прокурор излага становище за неоснователност на жалбата. Иска първоинстанционното решение да бъде оставено в сила. Не сочи нови доказателства.

Жалбата е допустима – подадена е в срока по чл.211 от АПК от страна, за която решението е неблагоприятно.

За да се произнесе по законосъобразността на обжалваното наказателно постановление съдът взе предвид следното.

По делото липсват оплаквания на страните, отнасящи се до валидността и допустимостта на обжалваното решение. При извършена служебна проверка в тази насока съдът прие, че първоинстанционният съдебен акт е валиден и допустим.

Правилността на съдебното решение касационната инстанция проверява в пределите по чл.218 ал.2 от АПК – в рамките на направените от касатора оплаквания, а относно правилното приложение на материалния закон и служебно.

Установено е от първоинстанционния съд посоченото в обстоятелствената част на НП, а именно,че на 20.05.2019г., около 11.40ч. в община Созопол, на общински път 1211, от с.Равадиново в посока аквапарк, К.Г. управлявал моторно превозно средство – мотоциклет ****, рама № *****, който не бил регистриран по надлежния ред. Тези факти не са били спорни между страните по делото.

Оплакването на касатора е основателно. Направеното възражение е за изтекъл срок за издаване на наказателното постановление е основателно и не е било обсъдено от първоинстанционния съд, с което е допуснато съществено процесуално нарушение.

Актът за установяване на административно нарушение е съставен на датата на установяване и извършване на нарушението, а именно на 20.05.2019г. Съгласно чл.36 ал.1 от ЗАНН със съставянето на този акт е било образувано административнонаказателно производство по случая и е започнал да тече 6-месечния срок за издаване на наказателно постановление, предвиден в чл.34 ал.3 от ЗАНН.

На същата дата, а именно на 20.05.2019г. е образувано и досъдебно производство по същия случай за извършено престъпление по чл.345 ал.2 от НК. Материалите по случая са били изпратени на прокурора за провеждане на наказателното производство, но образуваното чрез съставянето на АУАН административно производство не е било прекратено, каквото е изискването на чл.33 ал.2 от ЗАНН.

С постановление от 26.02.2020г. наблюдаващият прокурор е прекратил наказателното производство поради ниска обществена опасност на деянието, като е изпратил материалите на ОДМВР Бургас за преценка наличието на предпоставки за носене на административнонаказателна отговорност.

При връщането на преписката при АНО е била налице хипотезата на чл.26 ал.2 от ЗАНН – органът е следвало да образува ново административнонаказателно производство без съставен АУАН, въз основа на постановлението на прокурора. Вместо това АНО (видно от посоченото в наказателното постановление) е продължил недопустимото вече производство по издадения АУАН, което е следвало да бъде прекратено по-рано. По този начин АНО е издал наказателното постановление след изтичането нае 6-месечния срок по чл.34 ал.3 от ЗАНН. Постановлението е незаконосъобразно, а направените в този смисъл оплаквания на касатора са основателни.

Предвид основателността на направените в касационната жалба оплаквания и неправилното приложение на материалния и процесуалния закон от първоинстанционния съд, на основание  чл.221 ал.2 от АПК, обжалваното решение следва да се отмени, като се постанови ново по същество, с което се отмени наказателното постановление.

По повод направеното искане и на основание чл.63д от ЗАНН ответната страна следва да заплати на касатора направените разноски по делото.

Мотивиран от изложеното Административен съд Бургас

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ОТМЕНЯ решение № 231/15.03.2022г. по АНД № 104/2022г. на Районен съд Бургас и вместо него ПОСТАНОВЯВА :

ОТМЕНЯ наказателно постановление № 19-0346-000441/09.03.2020г. на началник група в ОДМВР Бургас, РУМВР Созопол.

ОСЪЖДА  ОДМВР Бургас да заплати на К.В. ***, ЕГН:**********, със съдебен адрес ***, разноски по делото 500лв.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ :

 

 

 

                                           ЧЛЕНОВЕ :