Решение по дело №424/2021 на Районен съд - Шумен

Номер на акта: 260205
Дата: 23 април 2021 г. (в сила от 26 октомври 2021 г.)
Съдия: Людмила Добрева Григорова Митева
Дело: 20213630100424
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 15 февруари 2021 г.

Съдържание на акта

                                

Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

                                                      

260205/23.4.2021г.

 

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на четиринадесети април през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

                                            

                РАЙОНЕН СЪДИЯ:  Людмила Григорова

 

при секретаря Д. Христова, като разгледа докладваното от районния съдия гр. д. №424 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

           Предявен е осъдителен иск, с правно основание чл.150, вр. с чл.143, ал.2 от СК.

           В исковата си молба до съда В.В.К., ЕГН **********, действащ със знанието и съгласието на своята майка и законен представител Й.В.С., ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес: ***, излага, че ответникът В.К.К., ЕГН **********, с постоянен адрес:***, е негов баща. С Решение №356/05.05.2015 г., постановено по гр.д. №496/2015 г. по описа на РС Шумен, ответникът бил осъден да заплаща на детето В. месечна издръжка в размер на 160.00 лева, считано от 10.03.2015 г. до настъпване на законните причини за изменение или прекратяване правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж - пето число на съответния месец. От тогава бил изминал период от време, през който били настъпили значителни промени на обстоятелствата, при които била определена издръжката. Променил се и размерът на минималната издръжка за страната. Детето било израснало, като в този смисъл се били увеличили личните и ежедневните му разходи и определената издръжка се явявала недостатъчна. Детето посещавало извънкласни форми на обучение - курс по английски език с годишна такса 280.00 лева, школа по математика и УЛК „Сладкодумци“.  Тези дейности водели до необходимостта от допълнителни средства за детето, тъй като било нужно да се закупуват дрехи, обувки и т.н. Бащата не се интересувал от детето си, като не подпомагал по някакъв начин майката при отглеждането и възпитанието му. Предвид изложеното моли съда да постанови решение, по силата, на което да се измени, на осн. чл.150 от СК, размерът на издръжката определен с Решение № 356/05.05.2015 г., постановено по гр.д. №496/2015 г. по описа на ШРС, като се увеличи на сума от 250.00 /двеста и петдесет/ лева, платими чрез неговата майка и законен представител по посочена банкова сметка, *** - /пето/ число на текущия месец, считано от датата на завеждане на исковата молба - 15.02.2021 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, от датата на изискуемостта на всяко вземане до окончателното му изплащане, до настъпване на законовите основания за изменение или прекратяване на така присъдената издръжка. 

            В срока за отговор на исковата молба, ответникът представя писмен отговор, в който оспорва част от фактическите твърдения, изложени в исковата молба, като оспорва размера на издръжката. В хода на устните състезания моли да се присъди издръжка в минималния размер.

           След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното:

           Не се спори между страните, а се установява и от приложените по делото писмени доказателства /заверени преписи от Удостоверение за раждане издадено въз основа на акт за раждане №0979/ 13.08.2007г. от Община Шумен, Решение №356/05.05.2015 г., постановено по гр.д. № 496/2015 г. по описа на ШРС/, че ответникът В.К.К., ЕГН ********** е баща на непълнолетния В.В.К., ЕГН **********. Не се спори между страните, че непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на детето се поемат от майката. От Решение №356/05.05.2015 г., постановено по гр.д. № 496/2015 г. по описа на ШРС, става ясно, че съдът е постановил ответникът да заплаща на детето В. месечна издръжка в размер на 160.00 лева, считано от 10.03.2015 г. до настъпване на законните причини за изменение или прекратяване правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж- пето число на съответния месец. От посочената дата до приключване на устните състезания в настоящото производство е изтекъл период, повече от шест години, през който детето безспорно са израснало, а с това са се увеличили и ежедневните му разходи за храна, облекло, развлечения и други. От друга страна, общоизвестни факти са настъпилите икономически промени в страната след 2015 г. във връзка с нарасналите цени на стоките и услугите, както и с увеличение размера на минималната работна заплата за страната. Имайки предвид изложеното, съдът заключава, че са настъпили трайни съществени изменения на обстоятелствата, при които е била определена дължимата месечна издръжка, което от своя страна е предпоставка за увеличението ѝ. Съдът се съобрази и с предвидения минимален размер на издръжка, визиран в разпоредбата на чл.142, ал.2 от СК /една четвърт от размера на минималната работна заплата за страната, т.е. 162.50 лв./.

        Що се касае до конкретния размер на издръжката, съобрази следното: Няма спор, че детето е ученик в 7 клас, редовна форма на обучение. Последното обстоятелство се установява и от събраните писмени доказателства. От събраните по делото писмени доказателства, се установи, че детето В. е картотекиран в СКК „Киокушин-Шумен“ – гр.Шумен и ежедневно посещава тренировките на клуба. По делото са представени и служебни бележки в уверение на това, че детето В. е посещавал школа по английски език през учебната 2019/2020 г. Няма данни по делото, детето да е продължило, след посочената учебна година, да посещава извънкласни дейности по английски език. Представени са и документи, удостоверяващи нуждата на детето В. от диоптрични очила, които са закупени от майката. От представения по делото препис от Трудов договор №286/22.02.2021 г., се установи, че основното месечно възнаграждение на ответника е в размер на 650.00 лева. Няма спор, че същият няма алиментни задължения към други ненавършили пълнолетие лица. Няма данни за доходите на майката, но в молбата се признава, че същата работи на частна практика и реализира доходи. Изслушано в съдебно заседание, детето заяви, че извън училище ходи само на карате, за което не заплаща такса, като има намерение да започне да тренира и плуване. Имайки предвид изложеното, а от друга страна - отчитайки нуждите на детето, обусловени от възрастта и обучението му, и материалните възможности на неговите родители, намира, че от 15.02.2021 г., датата, на която е подадена исковата молба, следва да му бъде определена издръжка общо в размер на 270.00 лв., от която бащата да заплаща 170.00 лв., месечно, а майката, полагаща и непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието му, разликата от 100.00 лв. За да определи тази издръжка съдът се съобрази с ангажираните по делото доказателства относно нуждите на непълнолетния В.. Видно от Решение №356/05.05.2015 г., постановено по гр.д.№496/2015 г., се установи, че за да определи издръжка от 160.00 лева, съдът е съобразил, че детето посещава множество извънкласни занимания, като към датата на приключване на устните състезания в настоящото производство стана ясно, че детето посещава единствено СКК „Киокушин-Шумен“ – гр. Шумен, за което не дължи заплащане на такса. На следващо място, от същото решение става ясно, че бащата към датата, на която са приключили устните състезания по делото, е реализирал по-високи по размер доходи от тези, които се установи, че получава към 2021 г., т.е. финансовите възможности на ответника са намалели. Ето защо заключава, че издръжката в размер на 170.00 лева е съобразена както с нуждите на непълнолетния, така и с възможностите на неговия баща.

 Посочената издръжка се дължи, ведно с лихви за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж до пето число на месеца, за който се отнася.

           На основание чл.78, ал.6, вр. с чл. 83, ал.1, т. 2 от ГПК, вр. с Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, ответникът дължи по сметка на Шуменски районен съд сумата от 14, 40 лева, представляваща държавна такса върху присъдения увеличен размер на издръжката.

             

          Водим от горното, съдът

                                

 

                                        Р           Е           Ш           И  :

 

            ИЗМЕНЯ размера на присъдените с Решение №356/05.05.2015 г., постановено по гр.д. №496/2015 г. по описа на ШРС, ИЗДРЪЖКА, дължима от В.К.К., ЕГН **********, с постоянен адрес:***, в полза на детето му В.В.К., ЕГН **********, действащ със знанието и съгласието на своята майка и законен представител Й.В.С., ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес: ***, КАТО Я УВЕЛИЧАВА на 170.00 лева /сто и седемдесет лева/, месечно, считано от 15.02.2021 г. до настъпване на законни предпоставки за изменение или прекратяване правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж – до пето число на месеца, за който се дължи.

          Издръжката е платима по банкова сметка *** „Първа инвестиционна банка“ АД, IBAN ***.       

          На основание чл.242, ал.1 от ГПК, решението в частта за присъдената издръжка, подлежи на предварително изпълнение.

ОСЪЖДА В.К.К., ЕГН **********, с постоянен адрес:***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на  Шуменски районен съд сумата от 14, 40 лева /четиринадесет лева и четиридесет стотинки/, представляваща държавна такса върху присъдения увеличен размер на издръжката.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, считано от деня на обявяването му- 23.04.2021 г.

 

                                                                                 

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: