Присъда по дело №311/2019 на Районен съд - Нови пазар

Номер на акта: 35
Дата: 11 декември 2019 г. (в сила от 28 декември 2019 г.)
Съдия: Атанаска Димитрова Маркова
Дело: 20193620200311
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 11 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

П Р И С Ъ Д А

35

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

            Районен съд Н. в публичното заседание на единадесети декември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАСКА МАРКОВА

 

при секретаря Валентина Великова, в присъствието на прокурор Милен Глушков, като разгледа докладваното от съдия МАРКОВА наказателно дело от общ характер № 311 по описа за 2019 година,

 

 П  Р  И  С  Ъ  Д  И  :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Р.Д.Р. - ЕГН **********, роден на *** ***, обл. В., ***, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 14.07.2019 г. около 23,40 ч. в гр. Н., обл. Ш., по ул. „***“, управлявал моторно превозно средство /лек автомобил марка „Рено Клио“ с рег. № ***/, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда /конкретно 1,92 промила/, установено по надлежния ред /в случая с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510 № ARDN 0038, проба № 1038/14.07.2019 г., съобразно изискванията на Наредба № 1/2017 г. за реда за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества/, поради което на основание чл. 343б, ал. 1 от НК, във вр. с чл. 55, ал.1, т.1 от НК ГО ОСЪЖДА да изтърпи наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ 3 /ТРИ/ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказание с ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 343 „Г“ от НК във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава подсъдимия от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 /шест/ месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК приспада времето, през което същият е бил лишен от това право по административен ред със Заповед № 19-0307-000134/15.07.2019 г. на РУ на МВР Н., считано от 14.07.2019 г.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред ШОС в 15 дневен срок от днес.

 

 

          РАЙОНЕН СЪДИЯ: …………………                                                         /Атанаска Маркова/

 

 

Съдържание на мотивите

 

МОТИВИ към Присъда № 35 по НОХД № 311/2019 г. по описа на НПРС

 

            Делото е образувано на основание чл. 247, ал. 1, т. 1 от НПК - по внесен обвинителен акт от Районна прокуратура гр.Н. против  Р.Д.Р. ***, обвиняем по ДП № 342/2019 г. по описа на РУ гр. Н. за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

            В съдебно заседание се явява прокурор Милен Глушков, който поддържа изцяло внесеното обвинение. Счита, че на подсъдимия следва да бъде определено наказание при наличието на многобройни смекчаващи обстоятелства.

            Подсъдимият се явява лично, редовно призован, признава изцяло вината си по повдигнатото срещу него, изразява съжаление за стореното.

            Съдът като прецени събраните по делото писмени доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено от фактическа страна следното:

            Подсъдимият Р.Д.Р. ***. Там той съжителствал на съпружески начала с жена, с която съвместно отглеждат пет деца, всички непълнолетни. На 14.07.2019 г., подсъдимият решил да отиде от с. Н.в гр. Н. за да пазарува. Подсъдимият бил употребил алкохол – пил бира и ракия, но въпреки това се качил да управлява автомобил. Около 23,40 часа, в гр. Н., обл. Ш., той управлявал моторното превозно средство – лек автомобил марка „Неро Клио“ с рег. № ***, когато по ул. „***“ бил спрян за проверка от служители на РУ Н. – свидетелите Т.А.М. и П.С.П.. В хода на проверката водачът бил изпробван с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“ № ARDN 0038, което отчело наличие на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, по точно 1,92 промила. На подсъдимия бил съставен акт и му бил издаден талон за кръвна проба. Бил насочен към ЦСМП гр. Н., където той отказал да даде кръвна проба, тъй като собственоръчно написал, че приема показанията на техническото средство.

 Така описаната фактическа обстановка се установява по безспорен начин от всички събрани по  делото доказателства: Акт за установяване на административно нарушение серия № 22954 от 14.07.2019 г., Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 19-0307-000134/15.07.2019 г., талон за изследване № 0030344 от 14.07.2019 г., данни за техническо средство Дрегер Алкотест, както и от свидетелските показания на разпитаните свидетели Т.А.М. и П.С.П., а и от обясненията на самия подсъдим, където той признава вината си и подробно разказва за случая. Всички тези доказателства категорично сочат, че с деянието си обвиняемият от обективна и субективна страна е осъществил състава на престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. Видно е, че подсъдимият на посочената в обвинителния акт дата е управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, установена по надлежния ред, в случая с техническо средство.

В обясненията си подсъдимият не отрича, че на 14.07.2019 г. той е управлявал моторно превозно средство след като е употребил алкохол, твърди, че е пил бира и около 120 гр. ракия. Вечерта той тръгнал от с. Н.за гр. Н., за да купи храна за семейството си, след като взел от колега пари назаем.

От субективна страна е налице пряк умисъл, защото подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е и е искал настъпването на общественоопасните му последици. Считайки обвинението за доказано безспорно, съдът призна подсъдимия за виновен в извършване на престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

При определяне на наказанието на подсъдимия съдът отчете невисоката степен на обществена опасност на извършеното от него деяние. То не представлява тежко престъпление по смисъла на чл. 93, т.7 от НК. Съдът констатира, че по отношение на подсъдимия са налице смекчаващи вината му обстоятелства. Очевидно е, че при извършената му проверка от страна на служителите на полицията, подсъдимият е оказал пълно съдействие за разкриване на обективната истина, а такова оказва и в хода на съдебното следствие. От страна на подсъдимия са направени пълни признания и той изразява съжаление за стореното, което от негова страна е проява на критичност към деянието. От приложената по делото справка за съдимост е видно, че подсъдимият е бил осъждан, но към момента на настоящото деяние е реабилитиран по право, което също представлява смекчаващо вината му обстоятелство. Наред с това се доказва, че подсъдимият е глава на многочленно семейство, като в домакинството си отглежда пет непълнолетни деца, за чиято издръжка се грижи. Същият е безработен и  очевидно в затруднено материално положение. Отчитайки наличието на всички тези смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства, съдът ги отчете като многобройни, поради което и най-лекото, предвидено в закона наказание, за него би се оказало несъразмерно тежко. Ето защо, на основание чл.343б, ал.1 от НК във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, съдът наложи на подсъдимия наказание лишаване от свобода за срок от 3 месеца.

На основание чл.66, ал.1 от НК съдът отложи изтърпяването на така наложеното наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от три години. Съдът счете, че в случая са налице всички предпоставки за прилагане института на условното осъждане, а и най-вече, че за поправянето на подсъдимия не е наложително той да изтърпи ефективно наложеното му наказание.

Съдът счете, че в случая не е необходимо на подсъдимия да се налага и предвиденото наказание глоба, наред с лишаването от свобода, поради което в съответствие с разпоредбата на чл. 55, ал. 3 от НК не наложи такова.

На основание чл. 343 „Г“ от НК във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК съдът лиши подсъдимия от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 /шест/ месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК приспадна времето, през което същият е бил лишен от това право по административен ред със Заповед № 19-0307-000134/15.07.2019 г. на РУ на МВР Н., считано от 14.07.2019 г.

            Съдът счете, че при така определеното по вид и размер наказание, биха били постигнати целите на генералната и индивидуална превенция на наказанието, залегнали като основни начала в чл.36 от НК.

            В този смисъл съдът постанови присъдата.

           

 

18.12.2019 г.

                                                                       РАЙОНЕН  СЪДИЯ :……………………