Разпореждане по дело №1744/2018 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 9698
Дата: 22 юни 2018 г.
Съдия: Марияна Пенчева Бахчеван
Дело: 20187050701744
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 18 юни 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

№ ………………………………….г., гр.Варна

 

 

ВАРНЕНСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, Второ отделение, ХІХ състав, в закрито заседание на 21.06.2018г., като разгледа докладваното от съдия МАРИЯНА БАХЧЕВАН  административно дело 1744/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Производството е по реда на чл.93 ал.10 от Закона за опазване на околната среда, образувано във връзка с  жалбата на  Н.Д.М. чрез адв.С.С., и жалбата на С.А.Й., П.Д.С. и Я.С.А. – трите чрез адв.Б.Ж. срещу   решение за оценка на въздействието върху околната среда №ВА-92/ПР/25.05.2018г. на директора на РИОСВ – Варна, с което е преценено, че не е необходимо извършването на оценка на въздействието върху околната среда.

При проверка редовността на жалбите, съдът установи, че няма приложени доказателства за внесена  държавна такса в размер на 10 лв за всеки един от жалбоподателите, препис от жалбите им за връчване на заинтересованата страна „ЕкоСейф“ ООД и доказателство за спазване на срока на обжалване.

От данните по делото става ясно, че като заинтересована страна следва да бъде конституиран възложителя „ЕкоСейф“ ООД, във връзка с което жалбоподателите трябва да представят преписи от жалбите си и приложенията към тях.

С оглед разпределяне на доказателствената тежест,  жалбоподателите   следва да докажат  изложените в жалбата  си твърдения, като това може да стане и с експертиза. Дава им възможност да представят доказателства срещу фактическите обстоятелства в решението, които оспорват или да посочат тези, които искат  да бъдат събрани.

В изпълнение на чл.9 ал.4 от АПК трябва да бъде указано на административния орган – директора на РИОСВ - Варна, че на основание чл.170 ал.1 от АПК трябва да установи съществуването на фактическите обстоятелства, посочени от него и изпълнението на законовите изисквания при издаване на дадения административен акт включително, че решението е издадено при спазване на критериите по чл.93 ал.4 от ЗООС, както и доказателство за публичното му оповестяване и съобщаването му на заинтересованите лица.

Водим от изложеното и на основание чл.158 ал.1 от АПК,  чл.9 ал.4 от АПК  във връзка с чл.170 ал.1  от АПК съдът

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ жалбата на  Н.Д.М. чрез адв.С.С., и жалбата на С.А.Й., П.Д.С. и Я.С.А. – трите чрез адв.Б.Ж. срещу   решение за оценка на въздействието върху околната среда №ВА-92/ПР/25.05.2018г. на директора на РИОСВ – Варна, с което е преценено, че не е необходимо извършването на оценка на въздействието върху околната среда.

УКАЗВА на жалбоподателите, че в 7-дневен срок от съобщението следва да приложи:

1.      доказателство за внесена  държавна такса в размер на 10 лв за всеки от тях; 

2.      преписи от жалбите с приложенията към тях;

3.      доказателство за спазване на срока на обжалване.

 

Ако нередовността не бъде отстранена в определения срок жалбата ще бъде оставена без разглеждане, а производството по нея  ще бъде прекратено.

УКАЗВА на жалбоподателите, че следва да докажат  изложените в жалбата  си твърдения, като това може да стане и чрез експертиза. Дава им възможност да представят доказателства срещу фактическите обстоятелства в решението, които оспорват или да посочат тези, които искат  да бъдат събрани.

ЗАДЪЛЖАВА  Директора на РИОСВ – Варна в 14-дневен срок от съобщението  да представи:

1.      доказателства за изпълнението на законовите изисквания при издаване на дадения административен акт;

2.      доказателства, че решението е издадено при спазване на критериите по чл.93 ал.4 от ЗООС;

3.      доказателство за датата на публичното му оповестяване и съобщаването му на заинтересованите лица.

Да се докладва делото след изтичане на двата срока.

                        

АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪДИЯ: