Споразумение по дело №333/2015 на Районен съд - Харманли

Номер на акта: 89
Дата: 13 октомври 2015 г. (в сила от 13 октомври 2015 г.)
Съдия: Веселин Христов Коларов
Дело: 20155630200333
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 18 август 2015 г.

Съдържание на акта

П      Р     О      Т     О     К     О     Л

 

гр. Харманли 13.10.2015 год.

 

Харманлийският районен съд в публичното съдебно заседание на тринадесети октомври, две хиляди и петнадесета година в състав:

                       

                                                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСЕЛИН КОЛАРОВ

 

 

при участието на съдебен секретар Е.Г. и Прокурор Христина Жисова сложи на разглеждане НОХД № 333 по описа за 2015 год. докладвано от Председателя.

 

На именното повикване в 15:00 часа се явиха:

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА  ХАРМАНЛИ - редовно призовани, се представлява от Прокурор Христина Жисова.

ПОДСЪДИМИЯТ Л.К.Л. - редовно призован, се явява и със служебният си адвокат от ДП П.К..

          СВИДЕТЕЛЯТ Ц. Бенов Г. – редовно призован, не се явява.

          СВИДЕТЕЛЯТ Г.Т.С.– редовно призована, не се явява.  

ВЕЩО ЛИЦЕ Й.К.Й. – редовно призован, не се явява.

 

          По хода на делото:

          ПРОКУРОР Жисова – Ход на делото.

          АДВОКАТ К. - Ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ Л.К.Л. Да се гледа делото.

СЪДЪТ, след като съобрази, че страните са редовно призовани, намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото.

Водим от горното

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

На основание чл.272 ал.1 от НПК се пристъпи към снемане на самоличността на подсъдимият:

 

ПОДСЪДИМИЯТ Л.К.Л. – роден на *** год. в гр. Димитровград, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, средно образование, неосъждан, безработен, жив. гр. Симеоновград, ул. „Македония”  

На основание чл. 272, ал. 4 от НПК съдът извърши проверка, дали подсъдимия е получил препис от обвинителния акт, разпореждането и съобщението за днешното съдебно заседание.

ПОДСЪДИМИЯТ Л.К.Л. -  Получих препис от обвинителния акт преди повече от седем дни, ведно с разпореждането на съда за днешното съдебно заседание. Своевременно съм уведомена за днешното съдебно заседание.

Съдът констатира, че подсъдимия Л.К.Л. е получил препис от обвинителния акт ведно с разпореждането на съда.

 

          Съдът на основание чл. 274 ал. 1 от НПК разясни на страните правото      им на отводи срещу състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар.

ПРОКУРОР Жисова - Нямам искания за отвод и възражения срещу състава на съда, секретаря, прокурора.

 АДВОКАТ К. - Нямам искания за отвод и възражения срещу състава на съда, секретаря, прокурора.

 ПОДСЪДИМИЯТ Л.К.Л. - Нямам искания за отвод и възражения срещу състава на съда, секретаря, прокурора

 

      На основание чл. 274, ал. 2 от НПК съдът разясни на страните правата им, предвидени в НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ Л.К.Л. Правата ми са разяснени от служебният ми защитник не желая същите да ми се разясняват допълнително.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК съдът, запитва страните имат ли искания по доказателствата и реда на съдебното следствие.  

ПРОКУРОР Жисова – Господин Съдия, с подсъдимия и защитата му сме споразумение, което внасям на основание чл. 384 от НПК същото за разглеждане от съдебния състав. Моля производството да продължи по глава 29 от НПК.

АДВОКАТ К. - Действително сме постигнали споразумение, което молим да го одобрите.

          ПОДСЪДИМИЯТ Л.К.Л. Моля да одобрите постигнатото споразумение.

          СЪДЪТ като взе предвид, че от престъплението не са причинени имуществени вреди, както и представеното писмено споразумение за решаване на наказателното дело и изявленията на прокурора и защитата преценя същите като процесуално действие, обективиращо волята им за продължаване на производството по реда на Глава ХХІХ от НПК, което се явява процесуално допустимо, поради което        

           

                                             О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

         

         ПРОДЪЛЖАВА производството по НОХД № 333/2015г. по описа на РС – Харманли, по реда на Глава ХХІХ от НПК, спрямо подсъдимият        Л.К.Л., за разглеждане и одобряване на представеното споразумение.

 

ПРОКУРОР Жисова – Поддържам сключеното споразумение между мен и защитника на подсъдимия, моля да го одобрите.

АДВОКАТ К. - Поддържам и моля да одобрите сключеното споразумение между мен, подзащитните ми и представителя на Районна прокуратура.

ПОДСЪДИМИЯТ Л.К.Л. – Придържам се към казаното от адвоката ми.

 

СЪДЪТ намира, че на основание чл. 382 ал. 4 от НПК подсъдимият следва да отговори на въпросите: разбира ли обвинението, признава ли се за виновен и доброволно ли е  го подписал.

Водим от горното, съдът

 

                         О  П   Р   Е  Д   Е  Л  И:

 

На осн. чл. 382 ал.4 от НПК подсъдимият Л.К.Л. следва да отговори на въпросите, визирани в горепосочения текст, а именно: Разбира ли обвинението? Признава ли се за виновен? Разбира ли последиците от споразумението?  Съгласен ли  е и доброволно ли е подписал споразумението?

 

ПОДСЪДИМИЯТ Л.К.Л. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях, доброволно съм го подписал.

 

На осн. чл. 382 ал.5 от НПК съда запита страните предлагат ли промени в споразумението.

ПРОКУРОР Жисова – Не предлагам промени в споразумението.

АДВОКАТ К. – Не предлагам промени в споразумението.

 

На осн. чл. 382 ал. 6 от НПК съдът намира, че следва в протокола да бъде вписано съдържанието на окончателното споразумение, поради което

 

                          О  П   Р   Е  Д   Е  Л  И:

 

На осн. чл. 382 ал. 6 от НПК вписва в протокола съдържанието на окончателното

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на НОХД № 333/2015г по описа на РС - гр.Харманли на основание чл.384 ал.1от НПК

 

Днес, 13.10.2015г. в гр. Харманли, между Христина Запрянова Жисова  прокурор при Районна прокуратура - гр.Харманли и П.В.К. - Д. - адвокат при АК-Хасково – служебен защитник на подсъдимия Л.К.Л. ЕГН ********** ***, на основание чл.384 ал.1 и чл.381 ал.1 от НПК, се сключи споразумение за решаване на НОХД № 333/2015г. по описа на Районен съд -  гр.Харманли, съгласно което:

I.Подсъдимият Л.К.Л. - роден на ***г. в гр.Димитровград, живущ ***, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, работник в „Лимтех“ООД гр.Димитровград, неосъждан ЕГН ********** СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че:

През 2015г. засял и към 11.05.2015г. отглеждал в къща, находяща се в гр.Симеоновград, ул.”Македония”  , в нарушение на установените в чл. 27 ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсурите правила, растения от рода на конопа – 3 (три) броя растения “канабис” с размери както следва: обект №1 – растение с височина 40 см. и широчина на короната 3 см.; обект №2 – растение с височина 19 см. и  растение с височина 4 см., с общо нетно тегло 0,9938 гр., със съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 2,3 % тегловни (за обект №1) и 0,4 % тегловни (за обект №2), на стойност 5,96 лв., като случаят е маловажен - престъпление по чл. 354в ал.5 вр. ал. 1 от НК.

 

И В ТОВА, ЧЕ

 

На 11.05.2015 год. в къща, находяща се в гр.Симеоновград, ул.”Македония , без надлежно разрешително държал високорисково наркотично вещество „марихуана” /коноп, канабис/ с нетно тегло 2,2781 грама, със съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 7,9% (тегловни проценти) и „марихуана” /коноп, канабис/ с нетно тегло 1,6553 грама, със съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 5,7% (тегловни проценти), или общо нетно тегло 3,9334 грама, всичко на обща стойност 23,60 лв. като случаят е маловажен - престъпление по чл. 354а ал. 5 вр. ал. 3 предл. 2 т. 1 предл. 1 от НК Престъпленията са извършени при пряк умисъл.

 

II. За извършените престъпления по т.I на основание чл. 354в ал.5 вр. ал. 1 от НК и чл.54 ал.1 и чл.57 ал.2 от НК на подсъдимия Л.К.Л. се налага наказание лишаване от свобода”  за срок от 3(три)месеца и наказание „глоба“ в размер на 500 (петстотин) лева.

На основание чл.66 ал.1 от НК отлага изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода” с изпитателен срок от 3(три) години. На основание чл.67 ал.2 от НК възпитателните грижи за подсъдимия Л.К.Л. ***.

На основание чл. 354а ал. 5 вр. ал. 3 предл. 2 т. 1 предл. 1 от НК и чл.54 ал.1 от НК на подсъдимия Л.К.Л. се налага наказание „глоба“ в размер на 500 (петстотин) лева.

На основание чл.23 ал.1 и ал.3 от НК на подсъдимия Л.К.Л. *** следва да бъде наложено едно общо наказание явяващо се най-тежкото от наложените по-горе наказания, а именно лишаване от свобода”  за срок от 3(три)месеца и наказание „глоба“ в размер на 500 (петстотин) лева.

На основание чл.66 ал.1 от НК отлага изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода” с изпитателен срок от 3(три) години.На основание чл.67 ал.2 от НК възпитателните грижи за подсъдимия Л.К.Л. ***.

 

III. С престъпленията няма причинени имуществени вреди.

 

IV. Веществените доказателства по делото: предметът на престъплението – остатъците след анализа – 0,7737 грама „марихуана”(коноп, канабис) за обект № 1; 2,1777 грама „марихуана”(коноп, канабис) за обект № 3 и 1,5548 грама „марихуана”(коноп, канабис) за обект № 4, изпратени на съхранение в ЦМУ отдел ”МРР-НОП” – София с писмо № 271000-4304/30.07.2015г. на РУ - гр.Харманли (л.61) следва да се отнемат в полза на държавата и да се унищожат.

Веществените доказателства – „опаковки“ (видно от протокола на експертизата (л.26-27), които са върнати в РУ - гр.Харманли на разследващия полицай, на основание чл.53 ал.1 б."а" от НК следва да се отнемат в полза на държавата, като вещи принадлежащи на виновния и послужили за извършването на деянието, и се унищожат като вещи без пазарна стойност.;

V.  Разноските по делото в размер на 146,40 лв. възнаграждение за вещо лице  следва да се заплатят от подсъдимия Л.К.Л. в полза на държавата, по сметка на ОД МВР гр.Хасково.

 

ПРОКУРОР: _____________      ЗАЩИТНИК: __________________

                  ( Хр.Жисова)                                          (адв.П.К.)

 

ПОДСЪДИМ: ________________

                                                              (Л.Л.)

                         

 

 

СЪДЪТ намира, че така постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и на осн. чл.384 ал.3 от НПК следва да бъде одобрено и производството по делото прекратено.

Предвид гореизложеното, съда

 

                          О  П   Р   Е  Д   Е  Л   И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото СПОРАЗУМЕНИЕ за решаване на НОХД № 333/2015г. по описа на Районен съд гр. Харманли  на 13.10.2015г. в гр. Харманли, между Христина Запрянова Жисова - прокурор при Районна прокуратура - гр.Харманли и П.В.К. - Д. - адвокат при АК-Хасково – служебен защитник на подсъдимия Л.К.Л. ЕГН ********** ***, съгласно което:

I.Подсъдимият Л.К.Л. - роден на ***г. в гр.Димитровград, живущ ***, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, работник в „Лимтех“ООД гр.Димитровград, неосъждан ЕГН ********** СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че:

През 2015г. засял и към 11.05.2015г. отглеждал в къща, находяща се в гр.Симеоновград, ул.”Македония”  , в нарушение на установените в чл. 27 ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсурите правила, растения от рода на конопа – 3 (три) броя растения “канабис” с размери както следва: обект №1 – растение с височина 40 см. и широчина на короната 3 см.; обект №2 – растение с височина 19 см. и  растение с височина 4 см., с общо нетно тегло 0,9938 гр., със съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 2,3 % тегловни (за обект №1) и 0,4 % тегловни (за обект №2), на стойност 5,96 лв., като случаят е маловажен - престъпление по чл. 354в ал.5 вр. ал. 1 от НК.

 

И В ТОВА, ЧЕ

 

На 11.05.2015 год. в къща, находяща се в гр.Симеоновград, ул.”Македония”  , без надлежно разрешително държал високорисково наркотично вещество „марихуана” /коноп, канабис/ с нетно тегло 2,2781 грама, със съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 7,9% (тегловни проценти) и „марихуана” /коноп, канабис/ с нетно тегло 1,6553 грама, със съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 5,7% (тегловни проценти), или общо нетно тегло 3,9334 грама, всичко на обща стойност 23,60 лв. като случаят е маловажен - престъпление по чл. 354а ал. 5 вр. ал. 3 предл. 2 т. 1 предл. 1 от НК Престъпленията са извършени при пряк умисъл.

 

II. За извършените престъпления по т.I на основание чл. 354в ал.5 вр. ал. 1 от НК и чл.54 ал.1 и чл.57 ал.2 от НК на подсъдимия Л.К.Л. налага наказание лишаване от свобода”  за срок от 3(три)месеца и наказание „глоба“ в размер на 500 (петстотин) лева.

На основание чл.66 ал.1 от НК отлага изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода” с изпитателен срок от 3(три) години.

Възлага на основание чл.67 ал.2 от НК възпитателните грижи за подсъдимия Л.К.Л. ***.

На основание чл. 354а ал. 5 вр. ал. 3 предл. 2 т. 1 предл. 1 от НК и чл.54 ал.1 от НК на подсъдимия Л.К.Л. налага наказание „глоба“ в размер на 500 (петстотин) лева.

На основание чл.23 ал.1 и ал.3 от НК на подсъдимия Л.К.Л. *** определя едно общо наказание явяващо се най-тежкото от наложените по-горе наказания, а именно лишаване от свобода”  за срок от 3(три)месеца и наказание „глоба“ в размер на 500 (петстотин) лева.

На основание чл.66 ал.1 от НК отлага изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода” с изпитателен срок от 3(три) години.

Възлага на основание чл.67 ал.2 от НК възпитателните грижи за подсъдимия Л.К.Л. ***.

 

III. С престъпленията няма причинени имуществени вреди.

 

IV. Отнема в полза на държавата - веществените доказателства по делото: предметът на престъплението – остатъците след анализа – 0,7737 грама „марихуана”(коноп, канабис) за обект № 1; 2,1777 грама „марихуана”(коноп, канабис) за обект № 3 и 1,5548 грама „марихуана”(коноп, канабис) за обект № 4, изпратени на съхранение в ЦМУ отдел ”МРР-НОП” – София с писмо № 271000-4304/30.07.2015г. на РУ - гр.Харманли (л.61) , които  да се унищожат.

Отнема в полза на държавата - веществените доказателства – „опаковки“ (видно от протокола на експертизата (л.26-27), които са върнати в РУ - гр.Харманли на разследващия полицай, на основание чл.53 ал.1 б."а" от НК -  като вещи принадлежащи на виновния и послужили за извършването на деянието, които да се унищожат като вещи без пазарна стойност.;

V. Осъжда подсъдимия Л.К.Л. при снета по горе самоличност да заплати в полза на държавата, по сметка на ОД МВР гр.Хасково - разноските по делото в размер на 146,40 лв. възнаграждение за вещо лице.

Определението е окончателно.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:          

    

 

След одобряване на споразумението, съдът на основание чл.309 ал.1 от НПК служебно се занима с взетата на ДП №213/2015 мярка за неотклонение спрямо подсъдимият Л.К.Л. - „Подписка”. Предвид наложеното на подсъдимия наказание на основание чл.309 ал.2 от НПК, следва да се отмени взетата мярка за неотклонение.

Предвид гореизложеното, съда

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ наложената на подсъдимия Л.К.Л.  роден на *** год. в гр. Димитровград, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, средно образование, неосъждан, безработен, жив. гр. Симеоновград, ул. „Македония”   мярка за неотклонение „Подписка”, взета на досъдебното производство.

 

Определението подлежи на въззивно обжалване с частна жалба пред ХОС в 7 дневен срок от днес.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: 

 

 

С оглед одобреното споразумение съда намира, че производството по делото следва да се прекрати.

Водим от горното, съда

 

                            О  П   Р   Е  Д   Е  Л  И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 333/2015 г. по описа на Районен съд - Харманли.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

         

Заседанието приключи в 16:00 часа.

Протокола изготвен на 13.10.2015 год.

 

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                Секретар: