Решение по дело №297/2020 на Районен съд - Берковица

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 25 юли 2023 г.
Съдия: Петя Иванова Здравкова
Дело: 20201610100297
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 август 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

ГР.БЕРКОВИЦА, 25.07.2023г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД гр.Берковица…………………….гражданска колегия в публично заседание на пети юни………...………….………………………… през две хиляди двадесет и трета  година………………….………………в състав:

 

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЯ ЗДРАВКОВА

при секретаря Св. Петрова……………………………и в присъствието на прокурора……………………………..като разгледа докладваното от съдията ЗДРАВКОВА…............................………….гр.дело дело 297  по описа за 2020 г…….…………..….…………..и за да се произнесе взе предвид следното:

 

         Производството е по иск за делба на наследствени недвижими  имоти  с правно основание чл.69 ЗН и се намира във фазата по извършване на делбата по реда на чл. 350 от ГПК.

 Съдебната делба следва да бъде извършена между М.Л.Ц. и Ю.А.Б., като правата на страните в съсобствеността са определени с решението по допускане на делбата от 28.06.2021г. и са еднакви. По делото е изслушано и заключение по назначена съдебно – техническа и оценителна експертиза.

Съдът след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, с оглед разпоредбата на чл. 235, ал. 2 ГПК, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

До делба са допуснати движими вещи – 2 броя автомобили и движими вещи мебели за обзавеждане за детска стая - Скрин комплект с ъгловите легла; Секция, състояща се от двукрилен гардероб, детско бюро с поставка за книги, с шкафче с вратичка - горно и две преходни без вратички и долно с вратичка и въртящ се стол облегалка; Детско бюро – светло; Телевизор НЕО; Детско килимче - розово с Мики и Мини Маус; Тънко перде - бяло с принцеси в детска стая и два броя дебели пердета – розови.

 Съделителите са двама и правата им в съсобствеността са еднакви. В първо заседание след допускане на делбата адвокат Й. е посочила, че автомобилите могат да бъдат разпределени между страните, тъй като всеки от тях ползва по една от колите. За останалите движими вещи – обзавеждане за детска стая от вещото лице са изготвени варианти за образуване на дялове.

 Съгласно теорията и трайната съдебна практика, когато броят на имотите е равен или по – голям от броя на съделителите, имуществената общност е реално поделяема и съдът я разпределя по два начина – чрез изготвянето и одобряването на разделителен протокол (чл.350 от ГПК) и теглене на жребий (чл.351 от ГПК) или чрез отреждане на дялове по реда на чл.353 от ГПК. Тегленето на жребий е принципен метод за разпределяне на допуснатите до делба имоти в определени от закона случаи. Този начин гарантира както равенството на страните в процеса, така и осигурява възможността всеки от съсобствениците да получи своя дял в натура. Съдът преминава пък към разпределение на дялове по реда на чл.353 от ГПК, когато е налице една от двете предпоставки – тегленето на жребий да е невъзможно (разлики в цените на имотите, неравенство в дяловете) или то да е много неудобно (напр. при извършени значителни подобрения от един от съделителите в отделен имот).

В конкретния случай е налице възможност делбата да бъде извършена чрез теглене на жребий по отношение на движимите вещи, представляващи обзавеждане за детска стая. Съставени са два дяла според броя на съсобствениците в приетата и неоспорена съдебно-техническа експертиза. В съдебно заседание съдът предложи за одобрение на страните вариантът за делба с най-малка парична стойност за уравняване между дяловете. Страните не изразиха възражения по посочения вариант поради което съдът констатира, че последните възприемат напълно предложения вариант. Поради това последният следва да бъде одобрен и обявен за окончателен, а след влизане в сила на решението, страните следва да бъдат призовани за теглене на жребий. След теглене на жребия ще следва да бъде извършено и разпределение на допуснатите до делба два автомобила по реда на чл. 353 от ГПК.

По тези съображения и на основание чл. 350 от ГПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН ПРОЕКТ ЗА РАЗДЕЛИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ на движими вещи от 05.06.2023г., както следва :

 

ДЯЛ 1:

Скрин комплект с ъглови легла – 610 лв.

Телевизор НЕО 32                       - 550 лв.

Въртящ се стол с облегалка        - 105 лв.

 

Стойността на дяла е  1265 лв.

 

ДЯЛ 2:

Секция от двукрилен гардероб, ученическо бюро с етажерка за книги и шкафче / горно и долно с вратичка и две преходни  - 880 лв.

Детско бюро, светло                                               - 160 лв.

Детско килимче, розово с Мики и Мини Маус    - 150 лв.

Тънко перде, бяло с принцеси                               -   25 лв.

Дебели пердета, розови, 2 бр.                                -   80 лв.

 

Стойността на дяла в 1295 лв.

 

 

         Решението подлежи на обжалване пред ОС Монтана в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                  РАЙОНЕН  СЪДИЯ :