Решение по дело №219/2019 на Районен съд - Панагюрище

Номер на акта: 98
Дата: 17 октомври 2019 г. (в сила от 13 ноември 2019 г.)
Съдия: Магдалена Георгиева Татарева
Дело: 20195230200219
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 25 септември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. П., 17.10.2019 год.

 

В    И М Е Т О     Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд – П., в публичното заседание четиринадесети октомври две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                                      Районен съдия: Магдалена Татарева

при секретаря Иванка Палашева, като разгледа докладваното от съдия Татарева АНД №**9/2019 год. по описа на Районен съд- П., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по жалбата на М.П.Ф. *** с ЕГН: ********** против Наказателно постановление №***год. на Началник група „Криминална полиция“ при РУ П., с което за нарушение на чл. 264, ал. 1 от ЗМВР и на основание чл. 53, ал. 1 от ЗАНН на жалбоподателя  е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.

         В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на атакуваното наказателно постановление, чиято отмяна се иска,м тъй като е издадено от некомпетентен АНО. Твърди се, че жалбоподателят не бил подписал АУАН, като подписът бил положен от друго лице. Твърди се, че в наказателното постановление не са посочени доказателства в полза на повдигнатото административно нарушение.

В съдебно заседание, жалбоподателят не се явява, не се явява и процесуалният му представител адв. М..

Ответникът по жалбата – РУ П., редовно призовано, не изпраща представител. Изразено е становище за неоснователност на подадената жалба.

Районният съд, като прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед разпоредбата на чл.63 от ЗАНН, прие за установено следното:

          Жалбоподателят е санкциониран за това че на 13.08.2019 г. около 09,30 часа в град П., в сградата на РУ П. етаж втори демонстративно е отказал да изпълни устно полицейско разпореждане от гл. инсп. Ш. – Началник РУ П.- да изключи мобилното си устройство, след което е блъснал с ръце мл. инсп. В.и се е опитал да напусне втория етаж на сградата без придружител, при което след предупреждение от мл.експ. И.Ш., че ще използва физическа сила и помощни средства е оказал съпротива изразяваща се в дърпане, бутане и блъскане спрямо мл. експ. В.и Ш., придружени с обидни думи, закани за саморазправа и заплахи. С тези си действия жалбоподателят  съзнателно пречил на полицейски орган да изпълни задълженията си по служба, а именно охрана и пропускателен режим в сградата на РУ П..

      За извършеното нарушение св. И.Ш. *** съставил против жалбоподателя АУАН № 12 от 13.08.2019 г., въз основа на който било издадено атакуваното НП. 

НП било връчено лично на нарушителя на 12.09.2019 година, като  жалбата против него била  подадена чрез АНО на 13.09.2019г, с оглед на което е процесуално допустима.

Гореописаната фактическа обстановка съдът възприе въз основа на  събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на свидетеля И.Ш., от които се установява следното:

На 13.08.2019 г. св. Ш.,*** бил при Началник РУ П. - П.Ш., в **-ви кабинет, на 2-ри етаж в сградата на РУ П.. Пред вратата на кабинета бил М.Ф., който разговарял с мл. разузнавач П.В.. П.Ш. поканил Ф. в кабинета си, поради което св. Ш. запитал жалбоподателя Ф. дали има телефон в него, тъй като съгласно разпоредба на Началник РУ П., никой няма право в РУ-то да влиза с телефони и записващи устройства. Жалбоподателят отговорил, че има телефон, който бил включен и отказал да го изключи. Тогава В.му поискал телефона, при което жалбоподателят Ф. го бутнал и се опитал да излезе от етажа на РУ П.. Ф. блъснал В.и започнала борба на коридора. Жалбоподателят бил задържан и му били сложени белезници.

При така установената фактическа обстановка  съдът приема, че жалбата е основателна по следните съображения:

Наказателното постановление е издадено от Н.Н. Б., който се е подписал за Началник на РУ-П.. Като основание за издаване на НП е  посочена Заповед на Министъра с рег.№ Із-1759/28.08.2012г., която видно от заповед № 81**з -1371/11.11.2015г. (л. 8 от делото идентична със заповед на л. 5 от делото ) е отменена.

 В заповед 81**з -1371/11.11.2015г., т.1.14  Министърът на вътрештите работи изрично е посочил, че оправомощава да издават наказателни постановления само началниците на районни управления в ОДМВР,  като отменя заповед с рег.№ Із-1759/28.08.2012г. ( цитирана в НП като основание за издаване от Н.Н. Б. в качеството му на заместващ Началника на РУ ) за оправомощаване на  длъжностни лица от МВР да издават наказателни постановления по ЗМВР и Правилника за устройството и дейността на МВР.

Видно е от приетата по делото заповед № 312 з - 93/10.01.2019г. на Директора на ОДМВР Пазарджик (л.6-7 от делото) предходните заповеди относно определяне на държавни служители по чл.142, ал.1, т.1 от ЗМВР за длъжностни лица, които ще заместват отсъстващи ръководители на структурни звена при ОДМВР Пазарджик са отменени, като съгласно цитираната заповед, актуална за случая, издалият НП Н.Н. Б. е определен да замества Началника на РУ П. за времето на неговото отсъствие, като изпълнява функционални задължения по ръководство и управление на звеното.

Административнонаказващата дейност е специфична дейност и не е дейност нито по ръководство, нито по управление на структурното звено на МВР. При  това положение, при изрично отменена заповед на Министъра на вътрешните работи за оправомощаване на  длъжностни лица от МВР да издават наказателни постановления по ЗМВР, съдът приема, че обжаваното НП е издадено от длъжностно лице, което не разполага с  необходимата за това материална компетентност. Само натова основание НП е незаконосъобразно, като е безпредметно да бъдът обсъждани останалите доводи, посочени в жалбата.

Мотивиран от изложеното Районен съд - П. в настоящия състав, след като извърши анализ на установените обстоятелства и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН,

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №***год. на Началник група „Криминална полиция“ при РУ П., с което на М.П.Ф. *** с ЕГН: **********  за нарушение на чл. 264, ал. 1 от ЗМВР и на основание чл. 53, ал. 1 от ЗАНН  е наложено административно наказание глоба в размер на  1000 (хиляда) лева, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд Пазарджик в 14-дневен срок от датата на съобщаването на страните за изготвянето му.                                                                                                                                                      

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: