Определение по дело №154/2018 на Окръжен съд - Силистра

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 21 ноември 2018 г.
Съдия: Пламен Неделчев Неделчев
Дело: 20183401000154
Тип на делото: Въззивно частно търговско дело
Дата на образуване: 25 октомври 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№428

гр. Силистра, 21.11.2018г.

 

ОКРЪЖЕН СЪД - СИЛИСТРА, Гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и първи ноември две хиляди и осемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Пламен Неделчев

       ЧЛЕНОВЕ:    Добринка Стоева

                                                                                                     Кремена Краева

като разгледа докладваното от съдия Неделчев в. ч. търг. д. № 154 по описа за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 1, т. 2 от ГПК, във вр. с чл. 413, ал. 2 ГПК.

Подадена е въззивна частна жалба от „Агенция за контрол на просрочени задължения” ООД, срещу Разпореждане № 2017 от 17.08.2018г., постановено по ч. гр. д. № 1125/2018г. по описа на Районен съд - Силистра, с което частично е отхвърлено заявлението за издаване на Заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК, срещу Й.И.Д., ЕГН =========, за сумата 113.08 лв. /двеста и осем лева и петдесет и шест стотинки/, представляваща неустойка за неизпълнение по договор за паричен кредит „Бяла карта“ № 456043 от 27.02.2016г., сключен между длъжника и „Аксес Файнанс“ ООД, както и за сумата от 197.50 лв. представляваща такси и разходи за извънсъдебно събиране на вземанията по кредита и за разноските по делото в размер на 46.07лв.

Подаденото заявление за издаване на Заповед за изпълнение по реда на чл. 410 от ГПК, е отхвърлено в тази част, тъй като районният съд е приел, че е налице нищожност на клаузата за заплащане на посочената неустойка, като неравноправна съгласно чл. 146, ал. 6 от ЗЗП.

Частният жалбоподател твърди, че обжалваното разпореждане е необосновано и постановено в нарушение на съдопроизводствените правила, тъй като съдът е превишил своите правомощия по преценка, като е обсъдил обстоятелство по същество, което следва да бъде доказано в едно бъдещо исково производство. Навежда довод, че за заповедния съд не съществува възможност служебно да констатира наличието на неравноправна клауза, тъй като заповедното производство не е със състезателен характер и посочва съдебна практика в подкрепа на становището си.

Твърди, че претендираната такса в процесния договор не е нищожна, поради нейния обезпечителен характер, но дори и да се приеме за прекомерна това не води до нищожност, а претендираните такси и разходи за извънсъдебно събиране на сумата нямат характер на неустойка, тъй като са начислени на осн. чл. 10а от ЗПК. Жалбоподателят намира, че е налице облигационна връзка чиито параметри са свободно договорени между страните поради, което правните последици от поето и неизпълнено договорно задължение следва да се изтърпят от неизправната страна в случая – длъжника.

При тези съображения моли да бъде отменено обжалваното разпореждане и да бъде издадена заповед за изпълнение за претендираните със заявлението суми.

Като взе предвид становището на жалбоподателя и материалите по делото, настоящият състав приема за установено следното:

Жалбата е редовна и допустима като подадена в срок, от легитимирано лице и срещу акт, подлежащ на обжалване, като е заплатена дължимата държавна такса. Разгледана по същество, частната жалба се явява неоснователна по следните съображения:

Производството пред първоинстанционния съд е образувано по заявление на „Агенция за контрол на просрочените задължения“ ООД от 30.07.2018г. срещу Й.И.Д., за присъждане на следните парични вземания: сумата от 395.19 лв. /триста деветдесет и пет лева и деветнадесет стотинки/ главница по договор за паричен кредит „Бяла карта“ № 456043 от 27.02.2016г., сключен между длъжника и „Аксес Файнанс“ ООД, договорна лихва за периода от 15.04.2016г. до 06.04.2017г. в размер на 43.43 лв., неустойка за неизпълнение на задължение в размер 113.08 лв., обезщетение за забава в размер на законната лихва за периода от 07.04.2017г. до 04.08.2018г. - сумата от 55.83.40 лв., разходи и такси за извънсъдебно събиране в размер на 197.5 лв., както и законна лихва върху главницата от 14.08.2018г. до окончателното й изплащане и разноски по делото в размер на 25 лв. за държавна такса и 200 лв. юрисконсултско възнаграждение.

От фактическите твърдения, изложени от „Агенция за контрол на просрочените задължения“ ООД, в подаденото заявление, се установява, че претендираните вземания произтичат от сключен договор за паричен заем, който по своята правна характеристика отговаря на договор за потребителски кредит по смисъла на чл. 9, ал. 1 ЗПК, както правилно е приел заповедният съд. Следователно длъжникът се ползва от регламентацията на потребителската закрила, уредена в Закона за защита на потребителите – арг. чл. 24 ЗПК, във вр. чл. 143 – 148 ЗЗП. Съгласно т. 9 от § 13а от ДР на ЗЗП, са транспонирани разпоредбите на Директива 93/13/ЕИО на Съвета относно неравноправните клаузи в потребителските договори, а разпоредбата на чл. 146, ал. 1 от ЗЗП, прогласява неравноправните клаузи за нищожни, като така изпълнява и изискването на чл. 6, пар. 1 от Директива 93/13/ЕИО те да не обвързват потребителя.

Видно от подаденото заявление в раздел „Допълнителни изявления и допълнителна информация“, заявителят посочва за дължима неустойка за неизпълнение на задължение в размер 113.08 лв., а главницата по договора за паричен заем е в размер на 395 лв.

Договорът представляващ правопораждащ факт между страните предвижда санкционна последица за забавата в плащането на текущото задължение от 15 % от максималния кредитен лимит, изразяваща се в заплащане на разходи за действия по събиране на дълга в размер на 2,50 лв. на ден до заплащане на сумите. Същевременно друга разпоредба от договора предвижда начисляване и на еднократна такса за разходите на кредитодателя за извънсъдебно събиране на задължението, която в случая е определена на 197.5лв..

Съобразявайки така установеното настоящият съдебен състав споделя изводите на първоинстанционния съд относно това, че размерът на претендираната такса, равняващ се близо една трета от размера на главницата, е необосновано висок, поради което клаузата, от която произтича това задължение се явява неравноправна, съгласно чл. 143, т. 5 ЗЗП, препращайки и към мотивите на първоинстанционния акт на основание чл. 272 от ГПК, вр.  чл. 278, ал. 4 от ГПК и чл. 279 от ГПК.

В съдебната практика безпротиворечиво се приема, че за нищожността съдът следи служебно и без да е бил сезиран с възражение от страната, която се позовава на нищожността. Задължението на заповедния съд да извърши служебна проверка за наличието на неравноправни клаузи, от които се извежда предявеното със заявлението вземане се обосновава с разпоредбата на чл. 411, ал. 2, т. 2 от ГПК, съгласно която заповед за изпълнение не се издава, а депозираното заявление се отхвърля в случаите, когато искането е в противоречие със закона или с добрите нрави. Неравноправните клаузи се намират в пряко противоречие с императивните норми, защитаващи потребителя като по-слаба в икономическо отношение страна.

Съгласно чл. 633 от ГПК и чл. 267 от Договора за функциониране на Европейския съюз /ДФЕС/ решенията на Съда на ЕС имат задължителен характер относно тълкуването на нормите на общностното право. С Решение на Съда от 14.06.2012г. по дело C-618/10 е дадено задължително тълкуване на реципираната в националното ни законодателство Директива 93/13/ЕИО, според което същата не допуска правна уредба на държава – членка, която не дава възможност на съда, в който и да е етап на производството, макар да е установил всички необходими за това правни и фактически обстоятелства, да преценява служебно неравноправния характер на клауза в договор, ако потребителят не е подал възражение – в този смисъл са и решенията по дела С-473/00, С-137/08 и С-415/11. Следователно, следва да се приеме, че съдът, разглеждащ заповедното производство, е длъжен и без да е налице възражение по чл. 414 ГПК от длъжника - потребител да извърши служебно проверка за това дали предявеното със заявлението вземане не произтича от неравноправна клауза и ако такава клауза бъде констатирана следва да отхвърли заявлението. В този случай заявителят има възможност да претендира вземането си в хода на общото исково производство, което гарантира състезателност и равнопоставеност на двете страни.

При тези правни съображения обжалваното разпореждане се явява правилно и законосъобразно, следователно следва да бъде потвърдено.

Воден от горното, Окръжен съд – Силистра

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА Разпореждане № 2017 от 17.08.2018г., постановено по ч. гр. д. № 1125/2018г. по описа на Районен съд - Силистра.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.