Решение по дело №223/2020 на Районен съд - Първомай

Номер на акта: 260001
Дата: 20 октомври 2020 г. (в сила от 5 ноември 2020 г.)
Съдия: Спасимир Спасов Здравчев
Дело: 20205340200223
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 28 август 2020 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

260001

 

град Първомай, 20.10.2020 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на двадесети октомври две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия докладчик

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Венета Хубенова и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Съдията АНД № 223 по описа на Съда за 2020 година и

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия В.Д.В., роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като циганин, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование, ученик в 8. клас в ***, с адрес:***, за виновен в това, че на 18.08.2020 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – суха растителна маса с общо нето тегло 0,074 (нула цяло нула седемдесет и четири) грама, съдържаща психоактивното вещество Метил 2-[[1-(5-флуоропентил)индол-3-карбонил]амино]-3,3-диметилбутаноат, известно под синонима 5F-MDMB-PICA – престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 във връзка с чл. 63, ал. 1 т. 5 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 6 във връзка с ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на решението пред преподавателите и учениците в училището, в което учи.

Осъжда на основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемия В.Д.В. да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от общо 294,99 лева за изготвени на досъдебното производство експертизи (75,39 лева за физико-химическа и 219,60 лева за съдебнопсихиатрична).

Да се унищожи като вещ без стойност приложеното между кориците на делото светлозелено листче (картонче).

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Районен съдия:

(п)

СЗ / ВХ

Съдържание на мотивите

МОТИВИ

 

по АНД № 223 / 2020 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия В.Д.В., ЕГН **********,***, за това, че на 18.08.2020 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – суха растителна маса с общо нето тегло 0,074 (нула цяло нула седемдесет и четири) грама, съдържаща ново психоактивно вещество – Метил 2-[[1-(5-флуоропентил)индол-3-карбонил]амино]-3,3-диметилбутаноат, известно под синонима 5F-MDMB-PICA – престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 5 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението; намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК и предлага В.Д.В. да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание обществено порицание, което да се изпълни, чрез публично оповестяване на съдебния акт пред учителите и учениците в учебното заведение, където обвиняемият е ученик.

За вещественото доказателство – светлозелено листче (картонче), приложено като л. 48 от досъдебното производство – предлага или да остане между кориците на делото, или да се унищожи като вещ без стойност, като за сухата растителна маса с тегло 0,074, съдържаща психоактивното вещество 5F-MDMB-PICA, сочи, че е изразходвана при експертното изследване.

Моли обвиняемият да бъде осъден да заплати направените по делото разноски.

Защитникът на обвиняемия адвокат С.Д.К. *** намира, че безспорно е установено извършването на деянието от подзащитния й – той признава вината си и изцяло съдейства на органите на досъдебното производство, като дава обяснения. Моли при определяне на наказанието да се вземат предвид ниските му възраст и правна култура и изразява мнение, че, независимо от заключението на вещото лице, че В. е разбирал свойството и значението на постъпките си, той е действал лекомислено и по увлечение и съжалява за извършеното. Счита, че наказанието обществено порицание ще постигне заложените в закона цели за поправяне и превъзпитание на дееца.

В.Д.В. се присъединява към защитника си и изразява съжаление за постъпката си. На съдебното следствие признава вината си и се възползва от правото си да не дава обяснения, като потвърждава заявеното на досъдебното производство.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Обвиняемият В.Д.В. е роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като циганин, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование, ученик в 8. клас в ***, град Първомай, с адрес: ***.

 

 

На 18.08.2020 година в хода на провеждана специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и на престъпленията, свързани с наркотични и упойващи вещества, служители при РУ на МВР - Първомай А.Й.К. и Г.Н.К. извършват обход в новата ромска махала в град Първомай, област Пловдив.

По получена около 17:00 часа в Група „Криминална полиция“ при Управлението информация, че непълнолетният В.Д.В. е придобил и държи у себе си наркотични вещества, двамата полицаи предприемат незабавни мероприятия по установяване на местонахождението на лицето и го откриват на улица „Братя Миладинови“ в града, където обвиняемият, току-що пристигнал, е на среща с познатия си В.Т.Д., с когото имали намерение да пушат чай (бонзай), носен от В..

В този момент до тях спират служебния автомобил К. и К., слизат и ги приближават. Питат ги дали имат у себе си забранени от закона вещества или предмети и В. отрича. В., обаче, още видял полицейските служители, ги разпознава, тъй като са провеждали беседи с него във връзка с предишни криминални прояви, показва видимо притеснение и първо мълчи, но при повторно зададен специално на него същия въпрос, признава, че има.

Незабавно е ограничено правото му на придвижване и с помощни средства обвиняемият е отведен от полицаите в сградата на РУ на МВР - Първомай, където е задържан на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, считано от 17:10 часа на 18.08.2020 година до 10:40 часа на 19.08.2020 година, като за времето от 17:20 до 17:40 часа от дежурен разследващ полицай е извършен обиск, при който от левия външен джоб на късите панталони, с които е обут В.Д., е иззето светлозелено картонче, сгънато в правоъгълна форма, съдържащо суха зелена листна маса.

С обиска, като първо действие по разследването, на основание чл. 356, ал. 3 от НПК е образувано наказателното производство срещу лицето.

От заключението на извършената в досъдебното производство физико-химическа експертиза се установява, че:

§ сухата растителна маса с нето тегло 0,074 (нула цяло нула седемдесет и четири) грама съдържа психоактивното вещество Метил 2-[[1-(5-флуоропентил)индол-3-карбонил]амино]-3,3-диметилбутаноат, известно под синонима 5F-MDMB-PICA;

§ това вещество е ново психоактивно вещество от групата на синтетичните канабоиди, които се синтезират в лабораторни условия;

§ веществото Метил 2-[[1-(5-флуоропентил)индол-3-карбонил]амино]-3,3-диметилбутаноат (5F-MDMB-PICA) е поставено под контрол и е включено в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина на Приложение № 1 към чл. 3, т. 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, т.е. представлява високорисково наркотично вещество.

Съгласно изготвената съдебнопсихиатрична експертиза В.Д.В.:

§ не страда от психично заболяване и не се води на диспансерен отчет;

§ към момента на инкриминираното деяние – 18.08.2020 година, може да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си;

§ може възприема, запаметява и възпроизвежда факти, от значение за делото, и да дава обяснения в качеството си на обвиняем;

§ по време на инкриминираното деяние не е действал по увлечение или лекомислие.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: справки от АИС на МВР (лист на корицата, л. 8 от досъдебното производство), характеристична справка (л. 9 от досъдебното производство), справка за съдимост (л. 10 от досъдебното производство), заповед за задържане (л. 11 от досъдебното производство), Писмо изх. № МК-11-02144 / 20.08.2020 година на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Първомай (л. 13 - л. 14 от досъдебното производство), протокол за обиск с фотоалбум, прокурорско искане и съдебно определение по чл. 164, ал. 3 от НПК (л. 17 - л. 22 от досъдебното производство), съдебнопсихиатрична експертиза (л. 35 - л. 38 от досъдебното производство), Протокол № 1593 / 20.08.2020 година за физико-химическа експертиза (л. 46 от досъдебното производство), от веществените такива, от обясненията на обвиняемия на досъдебното производство (л. 32), както и от показанията на свидетелите (л. 5 - л. 7 от досъдебното производство) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

 

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства, като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а всяко от експертните заключения – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият В.Д.В. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 5 от НК за това, че на 18.08.2020 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – суха растителна маса с общо нето тегло 0,074 (нула цяло нула седемдесет и четири) грама, съдържаща психоактивното вещество Метил 2-[[1-(5-флуоропентил)индол-3-карбонил]амино]-3,3-диметилбутаноат, известно под синонима 5F-MDMB-PICA.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява признаците от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата държи високорисков наркотик (съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични), поставен под контрол, поради вредния ефект от злоупотреба с него, забранен за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина.

От субективна страна обвиняемият извършва престъплението с пряк умисъл – като разбира свойството и значението на деянието и може да ръководи постъпките си, съзнава обществено опасния характер на стореното от него, предвижда и обществено опасните последици от деянието си, защото целенасочено държи у себе си високорисково наркотично вещество, с което иска настъпването им.

На обвиняемия петкратно са налагани възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, но извършеното от него престъпление се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, предвид неголямото количество наркотично вещество, младежката възраст и чистото съдебно минало на В., както и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина с направеното самопризнание и описание на механизма на действията си и представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от В.Д.В. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание обществено порицание на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, за което е предявено обвинението, – чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1 предложение 1 от НК – е умишлено и за него законът предвижда глоба до 1000 лева, а след редукцията по чл. 63, ал. 1, т. 5 от НК, тъй като обвиняемият е непълнолетен – наказание обществено порицание; В. е непълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се е ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК.

В съответствие с разпоредбата на чл. 52 от НК наложеното наказание обществено порицание следва да се изпълни публично, като според настоящият състав най-подходящият начин е чрез прочитане на решението пред преподавателите и учениците в училището, в което обвиняемият учи.

 

Наказанието е справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието – ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

С оглед на обстоятелството за освобождаване на дееца от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, за Съда не съществува законова възможност по настоящото производство за произнасяне относно приспадане на задържането по чл. 59 от НК.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият следва да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив направените в досъдебното производство разноски от общо 294,99 лева (двеста деветдесет и четири лева и деветдесет и девет стотинки) за изготвени експертизи (75,39 лева за физико-химическа и 219,60 лева за съдебнопсихиатрична).

 

Сухата растителна маса с тегло 0,074, съдържаща психоактивното вещество 5F-MDMB-PICA, обект на физико-химическата експертиза, е изразходвана при изследването и за нея Съдът не дължи произнасяне, а приложеното като л. 48 от досъдебното производство светлозелено листче (картонче), в което е намерено наркотичното вещество, следва да се унищожи като вещ без стойност.

 

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Районен съдия:                     (п)               

СЗ