Решение по дело №160/2019 на Районен съд - Мездра

Номер на акта: 62
Дата: 13 юни 2019 г. (в сила от 29 юни 2019 г.)
Съдия: Евгени Ангелов Божидаров
Дело: 20191450200160
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 21 май 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер

 

Година

13.06.2019

Град

Мездра

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Мездренски районен

Съд

 

ІІІ-ти наказателен

състав

 

 

 

 

 

На

 ТРИНАДЕСЕТИ  ЮНИ

 

Година

2019

При закрити врати в следния състав:

 

Председател

Евгени Божидаров

Съдебни заседатели

 

Членове

 

 

Секретар

В.К.

 

Прокурор                                                                     

Л. В.

 

като разгледа докладваното от

Съдия БОЖИДАРОВ

 

 

НОХ

дело номер

160

по описа за

2019

година.

  ВЪЗ ОСНОВА НА ЗАКОНА И ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

     и на основание чл. 378 ал.4 т.1 НПК, съдът

 

                                                     Р   Е    Ш   И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемото лице Ц.К.С., ЕГН:**********, роден на  *** ***, с постоянен адрес:*** № 5, българин, български гражданин, не женен, основно образование, ученик в СУ ”И. В.” – Мездра, не осъждан,  за  ВИНОВЕН,  в това, че  макар и непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на деянието  и е могъл да ръководи постъпките си, на 10.05.2019 около 21,30 часа  в с. Горна Кремена, общ. Мездра на ул. „…..” срещу Дом № …… е управлявал МПС-мотопед марка MOTORHISPANIA, модел    S.L., с номер на рамата   …….. / без регистрационен номер/, собственост на  …….. от с. Г. Кремена, който не е регистрирано  по надлежния ред  - по реда на чл. 140  от ЗДвП -престъпление по чл.345 ал.2 вр. ал.1 вр. чл. 63 ал.1 т.4 НК.

ОСВОБОЖДАВА Ц.К.С. от наказателна отговорност, като му НАЛАГА на основание чл. 78а ал.6 НК  административно наказание  ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ,  което да се изпълни чрез  залепване на  съдебния акт  на обществено табло  в Кметството  по местоживеене ***.

ОСЪЖДА Ц.К.С.   и неговият родител  К.В.С. ***,  ЕГН:**********, солидарно да заплатят  в полза на  ОД МВР-Враца направени по делото разноски в размер на 23.48  лева  за  фотоалбум.

     РЕШЕНИЕТО  се обяви на присъстващите  страни и същото   подлежи на обжалване   пред ОС-Враца в 15-дневен срок, считано от днес.

 

 

                                                                                                Районен съдия:

                                                                                                                       

                                                                                                                       

 

 

 

Съдържание на мотивите

                                  МОТИВИ по АНХД № 160/2019 год.

 

         С постановление от 21.05.2019 год. Районна прокуратура гр. Мездра е направила предложение на основание чл.375 от НПК за освобождаване на непълнолетното обвиняемото лице  Ц.К.С. *** ,  от наказателна отговорност  с налагане на административно наказание за извършено престъпление по чл. 345 ал.2 НК вр.чл.63 ал.1 т.4 НК  за  това, че  макар и непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си  на 10.05.2019г. около 21.30ч. в с. Горна Кремена, общ.Мездра на ул.:“Г. Димитров“, срещу дом № 47, е управлявал МПС-мотопед марка Мotorhispania, модел S.L VTVFUICE200013608,собственост на Т. Х. К.от с. Г. Кремена, който не е регистриран по надлежния ред-по реда на чл.140 от ЗдвП/ По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места и чл.10 ал.7 от НАРЕДБА № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ И ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ, ВРЕМЕННО ОТНЕМАНЕ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ЗАГЛ. ИЗМ. И ДОП. - ДВ, БР. 105 ОТ 2002 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 67 ОТ 2012 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 20 ОТ 2018 Г.)/ „На мотоциклетите, мотопедите и ремаркетата,табела с регистрационен номер се поставя само отзад“

     Производството е по реда на чл.378 НПК.

     Районна прокуратура гр. Мездра поддържа обвинението и намира за налични в кумулативна връзка предпоставките за приложение на чл.78а НК,като наказанието глоба се замени с обществено порицание за непълнолетният обвиняем .

     Обвиняемото лице редовно призовано не се явява. Правата му се защитават от договорен защитник адв.М.С. ***,който поддържа становището на прокурора .

     Съдът, като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и с оглед разпоредбата на чл. 378 ал.2 НПК, приема за установено следното от фактическа страна:

         Бързото производство е започнато  при условията на 356 ал.2 от НПК срещу Ц.К.С. от с. Горна Кремена, за извършено престъпление по чл.345 ал.2, вр. с ал.1 от НК и е приключено с мнение да бъде предаден на съд.

        При проведеното разследване е установена следната фактическа обстановка:

         На 08.05.2019г.св. Т. К. закупил мотопед от  Г.Б. от с. Д. Кремена, без да съставят договор . Мотопедът бил без рег. табели. На 10.05.2019г. К. запалил мотопеда и с него отишъл до крайпътното заведение в с. Г. Кремена . Там имало много младежи. Сред тях бил и обв.Ц.С.. Той поискал мотопеда да се повози. Обвиняемият знаел, че същия е без регистрационни табели, тъй като бил приятел с продавача- Г. Б. Дори  К. му казал, че има намерение в понеделник да отиде в гр. Враца, за да го регистрира. К. предложил на  обвиняемия да сложи каска, докато се вози с мотопеда, но той отказал.

         Същият ден-10.05.2019г. се извършвала специализирана полицейска операция на територията на РУ- Мездра. На работа били св.З. Н. мл. автокотрольор и Б. Ц.-полицейски инспектор при РУ-Мездра. Въпросната вечер те били изпратени на сигнал в село Г. Кремена. Връщайки се оттам, към 21.30ч. на ул. „Г. Димитров4“ № 47 те видели мотопеда- в случая обвиняемия. Н. включил светлинен сигнал на служебния автомобил и  С. спрял. Мл. автоконтрольорът се представил и поискал документи за мотопеда. С. дал личната си карта, а за мотопеда казал, че го взел  от Т. К. Н. се обадил на  дежурния, и поискал да му направят справка. Установили,че е марка Мotorhispania, модел S.L  с номер на рамата-VTVFUICE200013608 и нямал регистрация. Обвиняемият, нямал свидетелство за управление на МПС. За случая бил уведомен разсл. полицай. Той извършил оглед на мотопеда. Били направени и снимки от експерта при РУ Мездра. Бил установен  собственика- Т. К., който потвърдил, факта, че е дал мотопеда на обвиняемия да се повози и че е знаел, че е без регистрация.

          На  обвиняемия бил съставен акт № 187/10.05.2019г. за нарушение на чл.140 ал.1 и чл.150 от  ЗДв.П,който подписал, без възражение. Установено е, че С. е роден на  ***г. и   към момента на извършване на това деяние е бил непълнолетен. За същия са събрани данни, че разбира свойството и  значението на деянието и може да ръководи постъпките си.

          Въз основа на събраните доказателства на   Ц.К.С. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по транспорта, а именно За това, че макар и непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си  на 10.05.2019г. около 21.30ч. в с. Горна Кремена, общ.Мездра на ул.:“Г. Димитров“, срещу дом № 47, е управлявал МПС-мотопед марка Мotorhispania, модел S.L VTVFUICE200013608,собственост на Т. Х. К.от с. Г. Кремена, който не е регистриран по надлежния ред-по реда на чл.140 от ЗдвП/ По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места и чл.10 ал.7 от НАРЕДБА № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ И ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ, ВРЕМЕННО ОТНЕМАНЕ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ЗАГЛ. ИЗМ. И ДОП. - ДВ, БР. 105 ОТ 2002 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 67 ОТ 2012 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 20 ОТ 2018 Г.)/ „На мотоциклетите, мотопедите и ремаркетата,табела с регистрационен номер се поставя само отзад“

           От обективна и субективна страна обв. С. е извършил престъпление  по чл.345ал.2вр. с ал.1вр. с чл.63 ал.1 т.4 от НК. От обективна страна, обвиняемият е извършил престъплението, чрез управлението на  процесното  моторно превозно средство . Това престъпление е  формално- „на просто извършване", като за него в закона не се изисква  съставомерен престъпен резултат.

           От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл - същият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, знаел е, че МПС е, без  регистрация. Въпреки, че обвиняемият е неправоспособен /няма свидетелство за управление на МПС, той е длъжен  да знае, че управлението на МПС , без регистрация е престъпление.

Горната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на досъдебното производство доказателства, ценени по реда на чл. 378 ал.2 НПК: протоколите за разпит на  служителите на полицията св. Б. Ц.-/л.12/,св.З. Н../13/, св. Т. К.л.14/, св. К.С.-/л.15/, заверено копие от акт за установено нарушение-/л.19/,справка за водача-/л.20/, акт за раждане/л.26/, справка характеристика-/л.29/, декларация за семейно и имотно състояние-/л.35/, свидетелство за съдимост-л./30/. Показанията на свидетелите са логични, последователни, правдоподобни и взаимно допълващи се , като установяват факта на деянието от обективна и субективна страна.Подкрепят се от протокола за оглед , изготвения фото албум  и обясненията на обвиняемия . Доказателствената съвкупност е изцяло в подкрепа на обвинението и не го разколебава дори в минимална степен .

Обвиняемият Ц.К.С. е  роден на   ***г***, българин с българско гражданство, не женен, не осъждан, ученик в 10 клас, в СУ „Иван Вазов“ гр. Мездра, с ЕГН: **********. За обвиняемия са събрани добри характеристични данни, които следва да се приемат, като смекчаващи отговорността му обстоятелства заедно с признанието за вина в досъдебна фаза и съжаление за извършеното .

За това престъпление НК предвижда  наказание “Лишаване от свобода“ до една година или глоба от  500 лв. до 1000 лв.. Обвиняемият  не е осъждан. По отношение на същия не е прилагана Глава VІІІ, Раздел ІV НК. От деянието не са причинени имуществени вреди. Налице са лимитативно изброените задължителни предпоставки за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, предвидено в чл.78а ал.1 от НК-глоба от 1000 до 5000 лв. , която за непълнолетните се заменя с обществено порицание или възпитателна мярка по арг. от чл.78а ал.6 НК.Съдът наложи на непълнолетния обвиняем Ц.С. наказание „Обществено порицание“ , което да се изпълни чрез залепване на съдебният акт на общественото табло в кметството по местоживеене ***. Не намери основания за налагане на възпитателна мярка с оглед разпространеността на подобни деяния , която мярка по ЗБППМН няма санкционен характер . По този начин с наложеното наказание „Обществено порицание“  ще се постигнат  целите на наказанието  по чл.12 ЗАНН свързани с личната,генералната и специалната превенция .

      Разноски по делото в размер на 23,48    лв. за фотоалбум бяха възложени солидарно в тежест на виновното непълнолетно лице и на неговият родител  на основание  чл.189 ал.3 НПК

      ВД не са налице , поради което за тях не се дължи  произнасяне .

      По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: