Споразумение по дело №132/2019 на Районен съд - Айтос

Номер на акта: 29
Дата: 26 март 2019 г. (в сила от 26 март 2019 г.)
Съдия: Таня Спасова
Дело: 20192110200132
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 25 март 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

гр. А., 26.03.2019 година

 

А.кият районен съд,  І-ви състав, в публичното заседание на двадесет и шести март две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател:  ТАНЯ СПАСОВА

                                                           Съдебни заседатели: 

 

при секретаря РОСИЦА МАРКОВСКА   и в присъствието   на  прокурора ИЛИЯН ПАНТЕЛЕЕВ сложи за  разглеждане НОХ дело № 132  по описа за 2019 г., докладвано от съдия СПАСОВА.

На именното повикване  в  14:40 ч. се явиха:

Подсъдимият, Т.А.Е., редовно уведомен, явява се лично. Не се явява адв. Г. – като уведомява съда за възникнал служебен ангажимент. Моли за изчакване.

На именното повикване  в  15:40 ч. се явиха:

Подсъдимият, Т.А.Е., редовно уведомен, явява се лично. За него се явява и служебния му защитник от досъдебното производство адв. Г. Г. ***.

За Районна прокуратура гр. А., редовно уведомени, явява се Прокурора Пантелеев.

 

На страните се напомни възможността по чл. 274 НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Нямаме възражения по състава на съда и секретаря.

АДВ. Г.: Да се даде ход на делото. Нямаме възражения по състава на съда и секретаря.

ПОДСЪДИМИЯТ Е.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки по хода на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Разяснява правата на подсъдимия по реда на чл.55 от НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимия, както следва:

  Т.А.Е.: роден на *** *** с постоянен адрес ***, ***, адрес *** (понастоящем с МНО „Задържане под стража“ в следствен арест в гр. Б.), български гражданин, неженен, основно образование, осъждан, строителен работникъ, ЕГН **********.

 

 

ПРОКУРОРЪТ: Представили сме споразумение по реда на чл.384 вр. чл.381 и следващи от НПК, по силата на което подсъдимият Т.А.Е. се признава за виновен по повдигнатото му обвинение за извършеното престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 вр. чл. 195, ал. 1, т. 3 пред. І – во, т. 4 пред. ІІ – ро и т. 5 вр. чл.194, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. с ал.1 вр. чл. 29, ал.1 б. „а“ и б. „б“, вр. с чл. 26 ал. 1 от НК, поради което и след приложение на чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК на  подсъдимия Т.А.Е.  се определя наказание: „ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което наказание на основание чл. 57 ал. 1, т. 2, б. „б“ от Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) да бъде изтърпяно при първоначален „строг режим”.

Разноските по делото – в размер на 93,84 лева (деветдесет и три лева и  осемдесет и четири стотинки) за изготвяне на  „Съдебно – оценъчна експертиза“, следва да бъдат заплатени от страна на подсъдимия след одобряване на настоящото споразумение.

 

АДВ. Г.: Моля да одобрите постигнатото споразумение. Подзащитният  ми се признава за виновен. Съгласен е с посоченото от обвинението наказание, описано в споразумението. Запознат е, че няма право да обжалва съдебния акт, поради което молим споразумението да бъде одобрено от съда в този му вид.

 

На основание чл.384 вр. чл.381 и следващи от НПК, съдът, запитва подсъдимия разбрал ли е обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с него и доброволно ли ще го подпише.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Е.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по това обвинение. Заявявам, че разбирам последиците от споразумението за мен, съгласен съм с тези последици и декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред. Заявявам, че доброволно подписвам постигнатото споразумение.

 

Съдът, като взе предвид заявеното от страните, че поддържат предложения проект за споразумение на основание чл.384 вр. чл.382 ал.6 от НПК вписва съдържанието на окончателното споразумение.

 

СЪДЪРЖАНИЕ НА ОКОНЧАТЕЛНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ:

 

І. Подсъдимият  Т.А.Е.: роден на *** *** с постоянен адрес ***, ***, адрес *** (понастоящем с МНО „Задържане под стража“ в следствен арест в гр. Б.), български гражданин, неженен, основно образование, осъждан, строителен работникъ, ЕГН ********** се ПРИЗНАВА за  ВИНОВЕН, в това, че:

1. За времето от около 22.00 ч. на 26.02.2018 год. до около 00.05 ч. на 27.02.2018 год. в гр. А., обл. Б.ка от немасивна постройка, намираща се в западната част на двора на жилищна кооперация находяща се на адрес ***, в условията на опасен рецидив, в немаловажен случай, след предварителен сговор в съучастие, като извършител с И.В.Д. от гр. А., обл. Б.ка, чрез използване на неустановено до момента техническо средство, чрез разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот – изкъртване на входната врата на постройката, отнел от владението на собственика К.П.К. от гр.А., обл. Б.ка, чужди движими вещи – входната врата на постройката, саморъчно направена от винкелови пръчки с опъната метална мрежа с размери 164 х 60 см. на стойност  22.97 лв., четвърт кубик дърва за огрев от вид дъб, нацепени, на стойност 32.50 лв. и голяма брадва с дървен сап на стойност 11.00 лв., всичко на обща стойност – 66.47 лв. (шейсет и шест лева и четиридесет и седем стотинки), без ничие съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

2. За времето от около 22.00 ч. на 26.02.2018 год. до около 00.05ч. на 27.02.2018 год. в условията на продължавано престъпление с предходното деяние, в гр. А., обл. Б.ка от градинка за цветя,  разположена в западната част на двора на жилищната кооперация находяща се на адрес ***, в условията на опасен рецидив, в немаловажен случай, след предварителен сговор в съучастие, като извършител с И.В.Д. от гр. А., обл. Б.ка, отнел от владението на собственика П.Ж.П. от гр. А., обл. Б.ка, чужди движими вещи: 1 брой употребявана ръчна метална количка с едно колело, на стойност  33.80 лв, 4 броя стоманени квадрати, кухи с размери – 60 мм х 60 мм, с дължина 3.20м (представляващи част от конструкцията на асмалък ), на стойност 84.35лв, 4 броя стоманени тръби с Ф – 60 мм, с дължина 3.00м. (представляващи част от конструкцията на асмалък) на стойност 53.40лв., всичко на обща стойност 171.55лв. (сто седемдесет и един  лева и  петдесет и пет стотинки).

 В резултат на   продължаваната си си престъпна дейност Т.А.Е.  отнел имущество възлизащо на стойност – 238.02 лв. (двеста тридесет и осем лева и две стотинки) – Престъпление по:  чл. 196, ал. 1, т. 2 вр. чл. 195, ал. 1, т. 3 пред. І – во, т. 4 пред. ІІ – ро и т. 5 вр. чл.194, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. с ал.1 вр. чл. 29, ал.1 б. „а“ и б. „б“, вр. с чл. 26 ал. 1 от НК.

ІІ. За посоченото в т. І престъпление на основание чл. 381 от НПК и след приложение на чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК на  подсъдимия Т.А.Е.  се определя наказание: „ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СДВОБОДА”, което наказание на основание чл. 57 ал. 1, т. 2, б. „б“ от Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) да бъде изтърпяно при първоначален „строг режим”.

ІІІ. Разноски по делото – в размер на 93,84 лева (деветдесет и три лева и  осемдесет и четири стотинки) за изготвяне на  „Съдебно – оценъчна експертиза“, следва да бъдат заплатени от страна на подсъдимия след одобряване на настоящото споразумение.

ІV. Веществени доказателства:

- входната врата на постройката, саморъчно направена от винкелови пръчки с опъната метална мрежа с размери 164 х 60 см., четвърт кубик дърва за огрев от вид дъб, нацепени и голяма брадва с дървен сап, следва да бъдат върнати на собственика им К.П.К. от гр.А., обл. Б.ка, ***, на който са били оставени на отговорно пазене с протокол от 02.03.2018 г.;

-                     1 брой употребявана ръчна метална количка с едно колело, 4 броя стоманени квадрати, кухи с размери – 60 мм х 60 мм, с дължина 3.20м (представляващи част от конструкцията на асмалък ), 4 броя стоманени тръби с Ф – 60 мм, с дължина 3.00м. (представляващи част от конструкцията на асмалък) да бъдат върнати на собственика им П.Ж.П. от гр.А., обл. Б.ка, ***, на който са били оставени на отговорно пазене с протокол от 02.03.2018 г..

V. Нанесени щети –– в размер 238.02 лв. (двеста тридесет и осем лева и две стотинки) – възстановени.

 

С П О Р А З У М Е Л И  С Е:

ПРОКУРОР:                                                                  ЗАЩИТНИК:

             (Ил. Пантелеев)                                                                 (адв. Г. Г.)

                 

ПОДСЪДИМ:

                       (Т. Е.)

 

 

Съдът, като взе предвид постигнатото съгласие между страните по делото, досежно въпросите по чл.381 ал.5 от НПК, както и обстоятелството, че предложеното споразумение не противоречи на Закона и морала и е изготвено в съответствие с всички изисквания на чл.381 от НПК, намира, че същото следва да бъде одобрено, а наказателното производство по делото – прекратено.

 

Мотивиран от гореизложеното и на основание  чл.382 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между страните:

1.      ИЛИЯН ПАНТЕЛЕЕВ – Прокурор при А.ка районна прокуратура;

2.      Подсъдимият Т.А.Е.;

3.                 Адв. Г. Г. – служебен защитник от досъдебното производство на подсъдимия Т.А.Е..

СПОРАЗУМЕНИЕ, съгласно което:

І. Подсъдимият  Т.А.Е.: роден на *** *** с постоянен адрес ***, ***, адрес *** (понастоящем с МНО „Задържане под стража“ в следствен арест в гр. Б.), български гражданин, неженен, основно образование, осъждан, строителен работникъ, ЕГН ********** се ПРИЗНАВА за  ВИНОВЕН, в това, че:

1. За времето от около 22.00 ч. на 26.02.2018 год. до около 00.05ч. на 27.02.2018 год. в гр.А., обл. Б.ка от немасивна постройка, намираща се в западната част на двора на жилищна кооперация находяща се на адрес ***, в условията на опасен рецидив, в немаловажен случай, след предварителен сговор в съучастие, като извършител с И.В.Д. от гр. А., обл. Б.ка, чрез използване на неустановено до момента техническо средство, чрез разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот – изкъртване на входната врата на постройката, отнел от владението на собственика К.П.К. от гр.А., обл. Б.ка, чужди движими вещи – входната врата на постройката, саморъчно направена от винкелови пръчки с опъната метална мрежа с размери 164 х 60 см. на стойност  22.97 лв., четвърт кубик дърва за огрев от вид дъб, нацепени, на стойност 32.50 лв. и голяма брадва с дървен сап на стойност 11.00 лв., всичко на обща стойност – 66.47 лв. (шейсет и шест лева и четиридесет и седем стотинки), без ничие съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

2. За времето от около 22.00 ч. на 26.02.2018 год. до около 00.05ч. на 27.02.2018 год. в условията на продължавано престъпление с предходното деяние, в гр. А., обл. Б.ка от градинка за цветя,  разположена в западната част на двора на жилищната кооперация находяща се на адрес ***, в условията на опасен рецидив, в немаловажен случай, след предварителен сговор в съучастие, като извършител с И.В.Д. от гр. А., обл. Б.ка, отнел от владението на собственика П.Ж.П. от гр. А., обл. Б.ка, чужди движими вещи: 1 брой употребявана ръчна метална количка с едно колело, на стойност  33.80 лв, 4 броя стоманени квадрати, кухи с размери – 60 мм х 60 мм, с дължина 3.20м (представляващи част от конструкцията на асмалък ), на стойност 84.35лв, 4 броя стоманени тръби с Ф – 60 мм, с дължина 3.00м. (представляващи част от конструкцията на асмалък) на стойност 53.40лв., всичко на обща стойност 171.55лв. (сто седемдесет и един  лева и  петдесет и пет стотинки).

 В резултат на   продължаваната си си престъпна дейност Т.А.Е.  отнел имущество възлизащо на стойност – 238.02 лв. (двеста тридесет и осем лева и две стотинки) – Престъпление по:  чл. 196, ал. 1, т. 2 вр. чл. 195, ал. 1, т. 3 пред. І – во, т. 4 пред. ІІ – ро и т. 5 вр. чл.194, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. с ал.1 вр. чл. 29, ал.1 б. „а“ и б. „б“, вр. с чл. 26 ал. 1 от НК.

ІІ. За посоченото в т. І престъпление на основание чл. 381 от НПК и след приложение на чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК на  подсъдимия Т.А.Е.  се определя наказание: „ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СДВОБОДА”, което наказание на основание чл. 57 ал. 1, т. 2, б. „б“ от Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) да бъде изтърпяно при първоначален „строг режим”.

ІІІ. Разноски по делото – в размер на 93,84 лева (деветдесет и три лева и  осемдесет и четири стотинки) за изготвяне на  „Съдебно – оценъчна експертиза“, следва да бъдат заплатени от страна на подсъдимия след одобряване на настоящото споразумение.

ІV. Веществени доказателства:

- входната врата на постройката, саморъчно направена от винкелови пръчки с опъната метална мрежа с размери 164 х 60 см., четвърт кубик дърва за огрев от вид дъб, нацепени и голяма брадва с дървен сап, следва да бъдат върнати на собственика им К.П.К. от гр.А., обл. Б.ка, ***, на който са били оставени на отговорно пазене с протокол от 02.03.2018 г.;

-                     1 брой употребявана ръчна метална количка с едно колело, 4 броя стоманени квадрати, кухи с размери – 60 мм х 60 мм, с дължина 3.20м (представляващи част от конструкцията на асмалък ), 4 броя стоманени тръби с Ф – 60 мм, с дължина 3.00м. (представляващи част от конструкцията на асмалък) да бъдат върнати на собственика им П.Ж.П. от гр.А., обл. Б.ка, ***, на който са били оставени на отговорно пазене с протокол от 02.03.2018 г.

V. Нанесени щети –– в размер 238.02 лв. (двеста тридесет и осем лева и две стотинки) – възстановени.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

СЪДЪТ, на основание чл.182 ал.2 от ДОПК, указва на осъдения Т.А.Е., че има възможност в седмодневен срок от датата на сключване на настоящото споразумение и влизането му в сила от 26.03.2019 г. да плати доброволно направените разноски по делото в размер на 93,84 лева (деветдесет и три лева и  осемдесет и четири стотинки) за изготвяне на  „Съдебно – оценъчна експертиза“ в полза на ОД на МВР гр. Б., като в такъв случай не дължи държавна такса в размер на 5.00 лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

На основание чл.24 ал.3 от НПК ПРЕКРАТЯВА образуваното срещу Т.А.Е. наказателно производство по НОХД № 132/2019 г. по описа на Районен съд гр. А..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 16:00 часа.

 

   СЕКРЕТАР:                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: