Решение по дело №174/2021 на Административен съд - Разград

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 3 декември 2021 г. (в сила от 3 декември 2021 г.)
Съдия: Светла Петкова Робева
Дело: 20217190700174
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 3 септември 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е  

№ 176

гр. Разград, 03.12.2021 г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и трети ноември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА РОБЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ИВА КОВАЛАКОВА - СТОЕВА

МАРИН МАРИНОВ

с участието на секретаря Пламена Михайлова и прокурора СЕЗГИН ОСМАНОВ, като разгледа докладваното от съдия Робева КАНД № 174 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 63, ал. 1, пр. 2 ЗАНН във вр. с чл. 208 и сл. АПК.

Постъпила е касационна жалба от А. Ф. И. от с. Я., обл. Р. против Решение № 74 от 16.03.2021 г., постановено по АНД № 20213330200060 по описа на Районен съд – Разград, с което е потвърдено наказателно постановление № 20-1075-001982 от 11.01.2021 г. на  началник сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР – Разград. С потвърденото  наказателно постановление на основание чл. 175, ал. 1, т. 1 ЗДвП за нарушение на чл. 140, ал. 1 ЗДвП на жалбоподателя са наложени административни наказания глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец. В жалбата се твърди, че решението е неправилно, незаконосъобразно и немотивирано, поради което се иска да бъде отменено, като бъде отменено и наказателното постановление.

Ответникът счита жалбата за неоснователна и моли да бъде отхвърлена с присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

Разградската окръжна прокуратура дава заключение, че жалбата е неоснователна и решението на въззивния съд следва да бъде оставено в сила.

Разградският административен съд, като прецени събраните по делото доказателства, констатира следното:

Касационната жалба е допустима. Подадена е от надлежна страна съгласно чл. 210, ал. 1 АПК, в срока по чл. 211, ал. 1 АПК и срещу съдебно решение, подлежащо на касационен контрол.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Установените от въззивния съд факти са следните: Наказателно постановление № 20-1075-001982 от 11.01.2021 г. на  началник сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР – Разград е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение серия GA, № 309378/27.11.2020 г. Актът е съставен на жалбоподателя за това, че на 27.11.2020 г. около 18,00 часа в гр. Разград, по бул. „Априлско въстание“, до кръстовището с ул. „Перистър“ в посока ул. „Странджа“ управлява лек автомобил „Пежо 5008“ с рег. № ********, собственост на Ф. И. Х. от с. Я., като автомобилът е без поставена на определеното за това място задна регистрационна табела – нарушение по чл. 140, ал. 1 ЗДвП.

Фактическите констатации по АУАН са потвърдени от  актосъставителя св. Д. Д., който е дал показания, че забелязали автомобила без задна регистрационна табела, който се движел по ул. „Перистър“, последвали го с патрулния автомобил и го спрели за проверка  на бул. „Априлско въстание“. Водачът обяснил, че табелата била паднала предния ден и той не могъл да я закрепи. Тя се намирала в автомобила.

Въззивният съд не е кредитирал показанията на фактическата съжителница на жалбоподателя – св. С. Х., според която табелата била паднала по пътя и друг водач ги сигнализирал с фарове. А. И. я взел веднага и се придвижвал към една отбивка, за да я постави на място, когато ги спрели полицаите. Тези твърдения са преценени от районния съд като явно заинтересовани и е отчетено, че АУАН е подписан без възражения по установените с него факти.

С оспореното по касационен ред решение въззивният съд е потвърдил наказателното постановление по съображения, че при съставянето на акта и НП не са допуснати процесуални нарушения, констатираното нарушение е доказано и нарушителят правилно е санкциониран по реда на чл. 175, ал. 1, т. 1 ЗДвП.

Решението е валидно, допустимо и правилно.

При правилно изяснена фактическа обстановка въззивният съд е извел обоснован извод, че жалбоподателят е осъществил състава на административното нарушение по чл. 140, ал. 1 ЗДвП. Посочената разпоредба установява, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

Съгласно чл. 175, ал. 1, т. 1 ЗДвП наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места.

Горният фактически състав е доказан по делото - жалбоподателят е управлявал лек автомобил, на който не е била поставена задна регистрационна табела. Поради това правилно и административнонаказващият орган, и въззивният съд са приели, че следва да бъде наказан по реда на чл. 175, ал. 1, т. 1 ЗДвП.

Неоснователен е доводът за допуснати съществени процесуални нарушения. В касационната жалба не се конкретизират процесуални пороци, не се констатират такива и от настоящата инстанция.

Не представлява процесуално нарушение липсата на преценка от наказващия орган за маловажност на случая. Деянието не представлява маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 НК. По делото не са установени обстоятелства, които да разкриват значително по-ниска степен на обществена опасност на извършеното нарушение в сравнение с типичните случаи на нарушения от същия вид.  При това няма основание за прилагане на института по чл. 28 ЗАНН.

 Наложените наказания са определени в минималните предели и не могат да бъдат изменявани съгласно чл. 27 ЗАНН.

Предвид горното не се установяват отменителните основания по чл. 348, ал. 1 НПК и решението на въззивния съд следва да бъде оставено в сила.

С оглед изхода на делото и на основание чл. 63, ал. 5 ЗАНН във вр. с чл. 37 ЗПП във вр. с чл. 27е НЗПП в полза на ОДМВР – Разград следва да бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение в минималния размер от 80 лв.

По изложените съображения и на основание чл. 221, ал. 2 АПК Разградският административен съд

 

Р   Е   Ш   И   :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 74 от 16.03.2021 г., постановено по АНД № 20213330200060 по описа на Районен съд – Разград.

ОСЪЖДА А. Ф. И. да заплати на Областна дирекция на МВР – Разград юрисконсултско възнаграждение в размер на 80 лв.

Решението е окончателно.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/          

                                                            ЧЛЕНОВЕ: 1./п/

                                                                                 2./п/