Решение по дело №117/2018 на Окръжен съд - Габрово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 31 януари 2019 г.
Съдия: Мария Дългичева
Дело: 20184200600117
Тип на делото: Въззивно наказателно дело от частен характер
Дата на образуване: 3 декември 2018 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  №7

 

гр. Габрово, 31.01.2019 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

Габровски окръжен съд, в открито съдебно заседание, проведено на двадесет и трети януари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: БЛАГОВЕСТА КОСТОВА

                                                                           ЧЛЕНОВЕ:  ПЛАМЕН ПОПОВ

                                                                                      мл. съдия МАРИЯ ДЪЛГИЧЕВА

 

при секретаря Михова, като разгледа докладваното от младши съдия Дългичева ВНЧХД № 117 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на гл. ХХI от НПК.

С присъда № 69/12.11.2018 г. Районен съд – С. е признал подсъдимия Г.И.М., ***, за виновен в това, че на 26.08.2017 г., около 01:00 часа след полунощ, в заведение "***" и пред него чрез нанасяне на удари с ръце и ритници, стискане за врата и блъскане в масивна колона причинил на Н.Т.П. следните увреждания: две кръвонасядания, разположени под ръба на долната челюст в дясно и по горната дясна странична област на шията; кръвонасядане по външната средна трета на лявата предмишница; кръвонаядане по задната горна четвърт на лявата мишница в близост с мишничната ямка; три кръвонасядания в дясната поясно - хълбочна област и едно в лявата хълбочна област; две кръвонасядания по предната повърхност на дясната подбедрица, под коляното и две кръвонасядания в средната трета на двете подбедрици по предната им повърхност /по едно на всяка подбедрица/, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота , поради което и на основание чл.130, ал.1 от НК и чл.78а от НК го е освободил от наказателна отговорност и му е наложил административно наказание "глоба" в размер на 1500,00 лева.

Районният съд е осъдил подсъдимия М. да заплати на пострадалата П. сумата от 2500,00 лева, представляваща обезщетение за причинените й вследствие на престъплението неимуществени вреди, както и направените от нея разноски по делото в размер на 1432,00 лева, а също и сумата от 100,00 лева, представляваща държавна такса за уважената част от гражданския иск.

В законния срок срещу присъдата е подадена въззивна жалба от адв. Н.Г. - ГАК, като защитник на подсъдимия Г.М.. Жалбоподателят счита, че присъдата е неправилна, незаконосъобразна, и необоснована, а наложеното с нея наказание е несъразмерно тежко предвид смекчаващите вината обстоятелства. Намира, че обвинението не е доказано нито от обективна, нито от субективна страна, а доказателствата по делото били събрани в нарушение на процесуалните правила. В заключение моли за отмяна на обжалвания съдебен акт и признаването на подсъдимия за невиновен по повдигнатото му обвинение.

   В съдебно заседание пред настоящата инстанция частният тъжител Н.Т.П. чрез повереника си - адв. Ж, моли въззивната жалба на подсъдимия М. да бъде оставена без уважение, а първоинстанционната присъда да бъде потвърдена. Счита, че районният съд правилно и обосновано е обсъдил всички доказателства по делото и е достигнал до извода, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

Частната тъжителка и граждански ищец  Н.Т.П. не се явява, за да изрази лично становище по жалбата.

Подсъдимият чрез защитника си – адв. Г. поддържа жалбата. Намира присъдата в гражданската й част за завишена. По отношение на наказателната част допълва въззивната жалба, като посочва, че свидетелските показания, дадени от приятелките на пострадалата и потвърждаващи казаното от нея следва да бъдат ценени като пристрастно дадени. Сочи, че безпристрастни са показанията на охранителите на заведението, както и на бармана, а те самите твърдят, че в процесната нощ твърдяното от П. не се е случвало. Въз основа на изложеното моли за отмяна на първоинстанционната присъда и признаване на подсъдимия за невиновен и алтернативно - за намаляване на наказанието в осъдителната част и обезщетението в гражданската част.

Подсъдимият Г.М. не се явява да изрази становище в лична защита и последна дума.

 

Настоящият съдебен състав, след като обсъди доводите на страните, доказателствата по делото и извърши цялостна проверка на обжалваната присъда, на основание чл.314, ал.1 от НПК, намира за установено следното:

 

Първоинстанционният съд е извършил необходимия критичен анализ на събраните по делото доказателства, като правилно е установил следната фактическата обстановка, която и настоящата инстанция възприема:

 През лятото на 2017 г. подсъдимият Г.М. и частната тъжителка Н.Т.П. имали връзка, която приключила на 25.08.2017 г., когато подсъдимият й казал, че не иска повече да поддържа контакт с нея. Същата вечер тъжителката излязла със своята приятелка - свид. И.П.и по-късно вечерта, около 01:00 ч. на 26.08.2017 г. отишли в заведение "***" в гр. С., където в този момент се намирал и подсъдимият, и седнали на маса, съседна на неговата. По - късно Н. и свид. П.се засекли с подсъдимия в тоалетната, където тъжителката му поискала обяснение за настъпилата между тях раздяла, но не получила отговор. На излизане от тоалетната подсъдимият я хванал за раменете и я ударил с коляно в корема. След случилото се пострадалата настигнала подсъдимия и в средата на заведението, до пулта на дисководещия го бутнала по гърба, за да се обърне и да поговорят. Г. се обърнал, стиснал Н. с две ръце за врата и я ударил силно с юмрук в корема. След това я блъснал в една от масивните колони на заведението, в резултат на което тя си ударила главата в задната й лява част. Подсъдимият тръгнал да излиза навън, а тъжителката отново го последвала. Когато излезли от заведението, подсъдимият започнал да удря Н. агресивно, при което тя паднала на земята. В това време няколко негови приятели излезли от заведението и се опитали да го спрат, хващайки го за ръцете, но подсъдимият продължил да я напада, главно ритайки я по краката. След като подсъдимият М. бил успокоен от приятелите си, той и Н. провели нормален разговор, след който подсъдимият я закарал с колата си до дома й.

На следващия ден пострадалата, чувствайки се засрамена и унижена, заедно със свид. П.и още една приятелка отишла във Велико Търново и решила да остане там няколко дни, за да избегне коментарите около случилото се.

След като споделила с родителите си за нанесения й побой, Н. посетила лекар на 01.09.2017 г., който констатирал нараняванията по тялото й, които констатации отразил в медицинско удостоверение. На същия ден пострадалата П. депозирала жалба в Районна прокуратура - С., в резултат на което било образувано досъдебно производство № ЗМ 443/2017 г. След проведено разследване било установено, че деянието, за което е образувано досъдебното производство е такова, което се преследва по тъжба на пострадалия. При условията и по реда на чл.81 от НПК Н.П. депозирала тъжба срещу Г.М. ***.

След случилото се, освен физическите болки и страдания, които е изпитвала няколко дни, частната тъжителка дълго време е посещавала специалист по психично здраве и е приемала лекарства, тъй като се чувствала унижена, засрамена и психически травмирана от нанесения й побой. Вследствие на нанесената й травма, пострадалата станала по-мнителна, ограничила социалните си контакти, не споделяла с приятелите си за случващото се около нея, изпитвала затруднение при общуването си с лица от противоположния пол и почти не се прибирала в гр. С., а прекарвала по-голямата част от времето си в С., където станала студентка.

По делото била назначена съдебномедицинска експертиза, според чието заключение на Н.П. са причинени следните увреждания: две кръвонасядания, разположени под ръба на долната челюст в дясно и по горната дясна странична област на шията, които е възможно да са причинени при стискане с ръка за шията; кръвонасядане по външната средна трета на лявата предмишница, което може да се получи при стискане с ръце или удари с твърди тъпи предмети с малка площ; кръвонасядане по задната горна четвърт на лявата мишница в близост с мишничната ямка, което може да се получи при стискане с ръце или при удар на задната горна част на лявата мишница в твърд тъп предмет /напр бетонна колона/; три кръвонасядания в дясната поясно - хълбочна област и едно в лявата хълбочна област, които могат да се причинят при удари с или върху твърд тъп предмет с малка площ /ритници или юмруци/ или при удари на задно - страничните части на таза в бетонна колона; две кръвонасядания по предната повърхност на дясната подбедрица, под коляното и две кръвонасядания в средната трета на двете подбедрици по предната им повърхност /по едно на всяка подбедрица/, които могат да се причинят при удари с или върху твърди тъпи предмети с ограничена площ и в частност при удари с крак /ритници/.

Така изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на писмените и гласните доказателствени източници, както и на базата на изготвеното по делото експертно заключение.

Подсъдимият М. в обясненията си пред първата инстанция оспорва така приетата за установена фактическа обстановка, като твърди, че не е осъществявал твърдения от тъжителката побой. Посочва, че през цялото време се е опитвал да я отблъсне от себе си и да избегне конфликт, като е възможно да я е стиснал по-силно, но това е било единствено с цел отблъскване.

Настоящият състав намира, че първоинстанционният съд е извършил подробен, прецизен и обстоен анализ на доказателствата по делото, който настоящата инстанция напълно споделя.

Правилно първоинстанционният съд за установените обстоятелства се е позовал на информация, съдържаща се в показанията на свидетелите Н.Г., И.П., Й.Б., К.М., Д.Д.и Ц.Р. и от части показанията на Г.Г. и Н.И., както и на писмените доказателства и изготвената експертиза. Правилно е кредитирал показанията на горепосочените свидетели като последователни, логични, вътрешно непротиворечиви и относими към предмета на доказване в настоящото производство. Въззивният съд намира, че тези доказателствени източници са правилно анализирани като такива, обосноваващи извършено от подсъдимия престъпление.

Доколкото няма основания показанията на пострадалата П. да не бъдат кредитирани в цялост и доколкото същите не будят съмнение в тяхната достоверност, а напротив - подкрепят се от голяма част от свидетелските показания, както и от изготвената по делото съдебномедицинска експертиза, то настоящият състав също изгради изводите си въз основа на тях и на останалите доказателства, които им кореспондират.

Частната тъжителка подробно и детайлно описва събитията и обстоятелствата, характеризиращи престъпното деяние. Посочва, че първо с подсъдимия М. се засекли в тоалетната на заведение "***", където между тях настъпил конфликт и подсъдимият я стиснал за раменете, след което силно я ударил в корема. Тези твърдения се подкрепят и от показанията на свид. П., с която пострадалата била в тоалетната и която станала очевидец на нанесените удари. След излизане от тоалетната, пострадалата посочва, че настигнала подсъдимия, търсейки отново контакт с него, който от своя страна я стиснал за шията, отново я ударил в корема и блъснал в една от колоните на заведението, в резултат на което си ударила главата. Тези й твърдения се подкрепят от показанията на свид. Г., която била очевидец на блъскането в колоната, тъй като се намирала в заведението в този момент. Пострадалата твърди да е била ритана и блъскана от подсъдимия и извън заведението, което се подкрепя и от показанията на свид. П., която е станала свидетел - очевидец и на случващото се отвън. Обвинението разполага и с показанията на свид. Й.Б., Д.Д.и К.М., които макар да не са били очевидци на деянието, пресъздават напълно същата фактическа обстановка, т.е няма разминаване между казаното от П. пред съда и разказаното от нея на посочените свидетели. На следващо място тези свидетели посочват синините, които са видели по тялото на пострадалата, а те напълно съвпадат с твърдяното от нея и с установеното от съдебномедицинската експертиза. Твърденията на пострадалата и подкрепящите я свидетелски показания кореспондират и със съдебномедицинската експертиза, според чието заключение уврежданията отговарят да са настъпили по начина, посочен от пострадалата.

На следващо място, показанията на свид. Г.Г. и Н.И., които макар да подкрепят защитната теза на подсъдимия, в една тяхна част косвено подкрепят и твърдяното от частната тъжителка, тъй като свидетелстват за някакъв вид отблъскване от страна на подсъдимия по отношение на П., но с цел предотвратяване на конфликт, създаден от нея. Същевременно свидетелите, които защитата представя като безпристрастни и такива, на които настоящият състав следва да се позове, а именно управителят на заведението - свид. С.Д., както и охранителите - свид. К.П. и В.Ц., посочват, че в процесната вечер не е имало никакви инциденти, а свид. П. твърди дори, че не е забелязал подсъдимият и тъжителката да си говорят. Свидетелят Д. пък твърди, че видял Н. да блъска подсъдимия. В тази връзка необясним остава факта как охранителите, чието задължение е да следят случващото се в заведението, не са видели никакъв конфликт в процесната нощ, а управителят е видял Н. да блъска подсъдимия и да се закача с него. Тези противоречия поставят под съмнение достоверността на показанията на посочените свидетели.

Показанията на охранителите и управителя на заведението са в противоречие с показанията на останалите свидетели, ангажирани от защитата, според които Н. е удряла и блъскала подсъдимия през цялата вечер. По тази причина правилно районният съд не ги е кредитирал с доверие, а е изградил фактическите си изводи на сигурната доказателствена основа, състояща се от твърденията на частната тъжителка Н.П., напълно кореспондиращите й свидетелски показания и изготвената по делото съдебномедицинска експертиза.

При правилно установената фактическа обстановка първата инстанция е направила законосъобразни изводи от правна страна:

Габровски окръжен съд не намери основания да отмени обжалваната присъда и да постанови оправдателна такава, каквото е искането по жалбата, тъй като от доказателствата по делото безспорно се установява, че подсъдимият Г.М. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 130, ал.1 от НК.

В съответствие със закона първата инстанция е приела, че от обективна страна на 26.08.2017 г., около 01:00 часа след полунощ, в заведение "***" и пред него чрез нанасяне на удари с ръце и ритници, стискане за врата и блъскане в масивна колона причинил на Н.Т.П. следните увреждания: две кръвонасядания, разположени под ръба на долната челюст в дясно и по горната дясна странична област на шията; кръвонасядане по външната средна трета на лявата предмишница; кръвонасядане по задната горна четвърт на лявата мишница в близост с мишничната ямка; три кръвонасядания в дясната поясно - хълбочна област и едно в лявата хълбочна област; две кръвонасядания по предната повърхност на дясната подбедрица, под коляното и две кръвонасядания в средната трета на двете подбедрици по предната им повърхност /по едно на всяка подбедрица/, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

По медико-биологичната си характеристика посоченото увреждане представлява лека телесна повреда по смисъла на чл. 130 от НК.

Настоящият състав се съгласи с изводите на районния съд и досежно субективната страна на деянието, а именно, че то е извършено при форма на вината пряк умисъл, доколкото подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите последици, изразяващи се в доказаните телесни увреждания на пострадалата, като е искал настъпването им, видно от множеството нанесени удари.

                     След като е достигнал до верни правни изводи, районният съд е наложил наказание на подсъдимия при прилагане разпоредбата на чл.78а от НК. Съдът правилно е освободил подсъдимия от наказателна отговорност, като му е наложил административно наказание "глоба", тъй като предпоставките за прилагане на този институт, а именно: за престъплението да се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание и деецът да не е осъждан за престъпление от общ характер и да не е освобождаван от наказателна отговорност, са налице. Доколкото от деянието няма причинени имуществени вреди, то и тази предпоставка не следва да се преценява. Районният съд е наложил глоба в размер на 1 500 лева, с която преценка настоящият въззивен състав се солидаризира, като намира, че чистото съдебно минало на подсъдимия и активното му процесуално поведение са основание за налагане на наказание към предвидения в закона минимум, както и че последното ще постигне целите, предвидени в чл.36 от НК.

          Въззивният съд намира за правилни изводите на районния съд и досежно предявените граждански искове за претърпени неимуществени вреди в размер на 4 000 лева и имуществени такива в размер на 20 лева. От доказателствата по делото безспорно се установява, че в резултат на виновното и противоправно поведение на подсъдимия, пострадалата е получила телесни увреждания, описани в наказателната част, които представляват лека телесна повреда по смисъла на чл.130, ал.1 от НК. С оглед на това правилно районният съд е приел, че предявеният иск за претърпени неимуществени вреди с правно основание чл.45 от ЗЗД е основателен. Правилно е отхвърлен иска за претърпени имуществени вреди, доколкото такива не са доказани в настоящото производство.

При определяне размера на претърпените от пострадалия неимуществени вреди, в резултат на причинената му средна телесна повреда, районният съд е обсъдил всички обстоятелства, а именно вида и естеството на увреждането, претърпените от пострадалия болки и страдания, претърпените от него операции, продължителният период на възстановяване, неудобствата които е трябвало да търпи в ежедневието си, както през възстановителния период, така и занапред. С оглед на тези обстоятелства и по справедливост правилно районният съд е оценил претърпените неимуществени вреди в размер на 2 500 лева, като е отхвърлил иска за разликата над тази сума до пълния предявен размер.

          Въззивният съд намира жалбата в тази й част за неоснователна и недоказана. Не са налице основания за намаляване на присъденото от районния съд обезщетение за претърпени от пострадалия неимуществени вреди, доколкото претърпените болки и страдания бяха доказани в производството. Тези обстоятелства се установяват най-вече от показанията на пострадалата П. и свидетелските показания на Н.Г., И.П., Й.Б., Ц.Р., К.М. и Д.Д..

При цялостна служебна проверка на присъдата въззивната инстанция не констатира неправилно приложение на материалния закон, съществени нарушения на процесуалните правила, с оглед на което прие, че съдебният акт следва да бъде потвърден.

Така мотивиран и на основание чл. 338, вр. чл. 334, т. 6 от НПК Габровски окръжен съд

 

Р Е  Ш  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА присъда № 69 от 12.11.2018 г. по НЧХД № 106/2018 г. на Районен съд – С..

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

 

 

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                        

                                                        ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                             2.