Решение по дело №804/2019 на Районен съд - Кюстендил

Номер на акта: 278
Дата: 15 август 2019 г. (в сила от 25 септември 2019 г.)
Съдия: Светослав Емилов Петров
Дело: 20191520200804
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 29 май 2019 г.

Съдържание на акта

Р    Е    Ш    Е     Н     И     Е

 

гр.Кюстендил, 15.08.2019г.

 

 В    И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

Кюстендилският районен съд, в открито съдебно заседание на петнадесети юли, две хиляди и деветнадесета година, в състав :

                                                         Районен съдия : Светослав П.             

при секретаря Валентина Спирова,

като разгледа докладваното от съдията АНД № 804 по описа на съда за 2019г., за да се произнесе, взе предвид:

Делото е образувано по жалба от Д.Д.К., ЕГН ********** *** против наказателно постановление №19-1139-000627 от 25.04.2019г., издадено от началник на сектор “Пътна полиция” при ОДМВР-гр.Кюстендил, с което на жалбоподателя на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП са наложени административни наказания – „глоба“ в размер на 200 лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 месеца. Претендира се отмяна на атакуваното постановление в посочената част, като се излагат доводи за това, че не е извършено твърдяното нарушение.

Наказващият орган не е взел участие в производството.

Районен съд-гр.Кюстендил, след като се запозна с доказателствата по делото и прецени същите поотделно и в тяхната съвкупност, намери за установено следното:

На 12.04.2019г. около 14:00ч. на територията на община Кюстендил на път Първи клас № 1-6 км 3+200 ГКПП-Гюешево в посока гр. Кюстендил жалбоподателят управлявал лек автомобил „Опел Астра“с рег.№ ****, собственост на С. С. И.. Полицейските служители - свидетелите М. и П. спрели посочения автомобил за проверка. При извършването й след съответна справка установили, че автомобилът е с прекратена регистрация на осн. чл.143, ал.15 от ЗДвП, тъй като не е спазен двумесечния срок за обявяване от новия собственик.

Съставен бил АУАН срещу жалбоподателя. В него били отразени посочените обстоятелства. Актът бил предявен и връчен на нарушителя по надлежния ред.

Въз основа на акта е издадено атакуваното НП. В постановлението са възпроизведени фактическите констатации по АУАН. Деянието на жалбоподателя е квалифицирано като нарушение по чл.140, ал.1 от ЗДвП и на основание чл.175, ал.1, т.3, пр.1 ЗДвП са наложени посочените наказания.

Горната фактическа обстановка се установява и доказва от събраните по делото доказателства, а именно: документите, съдържащи се в административнонаказателната преписка, в частност справка, от която е видно, че на 02.07.2018г. е регистрирана покупко-продажба на процесния автомобил и на 02.09.2018г. МПС-то е с прекратена регистрация и показанията на горепосочените свидетели.

Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, срещу подлежащ на атакуване акт и от лице, което има право на жалба.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна, по следните съображения:

В хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуални правила – АУАН е надлежно предявен и връчен на нарушителя, съгласно изискванията на ЗАНН; на същия е предоставена възможност да подаде възражения по акта. Както АУАН, така и издаденото въз основа на него НП притежават необходимото съдържание по чл.42 и чл.57 ЗАНН. Вмененото нарушение е описано с всички негови релевантни признаци, ясно и безпротиворечиво е формулирано, по начин, ненакърняващ правото на защита на нарушителя.

Не се събраха доказателства за фактическа обстановка, различна от установената.

Установено бе, че при посочените в НП условия жалбоподателят е управлявал МПС, което не е било регистрирано по надлежния ред, доколкото същото е било с прекратена регистрация, при което правилно е прието, че е нарушена разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП. По този начин жалбоподателят виновно е осъществил административнонаказателните състави по чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП. При така извършеното и установено нарушение, АНО правилно е приложил материалния закон, като е наложил санкциите, предвидени за това нарушение в минималните размери.

В случая не са налице предпоставките за приложение на чл.28 от ЗАНН, тъй като фактическите обстоятелства, свързани с настоящия случай, не указват на маловажност по смисъла на чл.28 от ЗАНН. За да е налице "маловажен случай" на административно нарушение, то следва извършеното нарушение с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства да представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушение от съответния вид. Съдът намира, че в хода на производството не се изтъкнаха основателни доводи и не се ангажираха доказателства, които да сочат на по-ниска степен на обществена опасност на извършеното нарушение в сравнение с обикновените случаи при подобен вид нарушение.

С оглед гореизложеното наказателното постановление следва да бъде потвърдено и съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №19-1139-000627 от 25.04.2019г., издадено от началник сектор “ПП” към ОДМВР-гр.Кюстендил, с което на Д.Д.К., ЕГН ********** *** на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП са наложени административни наказания - “глоба” в размер на 200 лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 месеца за извършено нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд-гр.Кюстендил в 14-дневен срок от съобщаването му.

 

Районен съдия: