Решение по дело №1406/2020 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 260251
Дата: 19 октомври 2022 г.
Съдия: Диляна Николова Йорданова
Дело: 20202100101406
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 15 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

        РЕШЕНИЕ №

                                        19.10.2022г. , гр.Бургас

В ИМЕТО НА НАРОДА

Бургаски окръжен съд

На  тридесети септември, две хиляди двадесет и втора година

В отрито съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                     СЪДИЯ: ДИЛЯНА ЙОРДАНОВА

 

Секретар: Станка Чавдарова

Като разгледа докладваното от съдия Йорданова

гр.д. № 1406 по описа на съда за 2020 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от  Е.Х., ЕГН**********,***, чрез адв. И.К. ***, съдебен адрес ***, с която е предявил обективно кумулативно съединени искове с правно основание чл. 62, ал.4 и чл. 69 вр.чл.72 от СК срещу И.Х., ЕГН**********, с адрес ***, Х.Т. Мохамед-Х., ЕГН********** и Й.Н.П., ЕГН**********,***, за приемане за установено, че ответникът  Х.Т. Мохамед-Х. не е биологичен баща на ищеца, за приемане за установено, че ищецът е с произход от баща Николай Дженков П., ЕГН**********, починал на 21.09.2008г.

Ищецът твърди, че е роден на ***г. в гр. Бургас по време на брака на първите двама ответници Х. Мохамед-Х.-гражданин на Египет  и И.Х. - украинска гражданска, имащи статут на постоянно  пребиваващи чужденци на територията на Република България. Поддържа, че бракът между съпрузите не е консумиран и същите са се разделили. Според изложеното в исковата молба майката на ищеца И.Х. през 2000г. се запознава и започва да живее по-късно на съпружески начала с лицето Николай Дженков П., който е неговият биологичен баща. Посочва, че Дженков възнамерявал да го признае, но не могъл да стори това поради непрекратения граждански брак и свързаните трудности с чуждото гражданство на първите двама ответници. Заявява, че е отглеждан от майка си до 2008г. и от баща си Николай П., когато последният загинал при автомобилна катастрофа. Твърди, че след смъртта на биологичния си баща бил изоставен от майка си и отглеждан от биологичните си баба и дядо по бащина линия Елена Алтънова и И. Алтънов, които полага грижи за него и към настоящия момент. По отношение на третия ответник пояснява, че е син от предходен брак на Николай Дженков. Ангажира доказателства.

В законоустановения срок не е постъпил писмен отговор от ответницата И.Х..

Ответниците Х. Мохамед-Х. и Й.П., чрез назначените им особени представители, оспорват исковете и молят за отхвърлянето им.  За да се произнесе, Бургаският окръжен съд съобрази следното:

Видно от представеното удостоверение на раждане от ***г. ищецът Е. Хаксан е роден на ***г*** от майка И.Х., като съгласно същото е с установен произход от ответника Х.Т. Мохамед-Х..

С решение №5754 по описа на БРС за 2018г. Е.Х. е настанен по съдебен ред в производство по чл.26 от ЗЗкД в семейството на Елена Алтънова Атанасова и И.Н. Алтънов, които са подписали  нотариално заверена декларация, че ще му осигурят дом и средства за издръжка.

По делото са приложени препис-извлечение от акт за смърт №0865 от 21.09.2008г.  и удостоверение за наследници №000794 от 30.09.2008г., от които се установява, че Николай Дженков П. е починал на 21.09.2008г. и оставил за свой законен наследник сина си Й.Н.П..

Не е спорно между страните, че ответниците И.Х. и Х. Мохамед-Х., със статут на постоянно пребиваващи чужденци на територията на Република България, са били в граждански брак, като по време на брака им е роден ищецът Е.Х..

Разпитаната по делото свидетелка Елена Алтънова - майка на Николай Джендов П. свидетелства, че ищецът е израснал при нея и съпруга й И. Алтънов, които фактически са го отгледали и издържали. Посочва, че преди да почине при ПТП нейният син Николай П. е живял на фактически начала с ответницата И.Х. в продължение на пет години и от връзката им на шестата година е родено детето Е.Х..Според изнесеното от свидетелката това станало причина Николай П. да се разведе със съпругата си, която заминала в Испания с другото му дете – ответника Й.П.. Обяснява, че при раждането на ищеца неговият биологичен баща Николай П. искал той да бъде записан с неговите имена. От друга страна майката И.Х., въпреки, че не е поддържала отношения  нямала развод с ответника Мохамед – Х., но получавала издръжка в размер на 1500долара месечно от него за детето.

Свидетелят И. Алтънов в депозираните показанията пред БОС посочва, че ищецът Е.Х. е плод от съвместното съжителство на неговия син Николай П. и ответницата И.Х.. Съобщава, че заедно със съпругата си – свид. Алтънова са го взели за отглеждане от 5-годишна възраст и се грижат за него до настоящия момент. Установява се от показанията му, че за да използва бившия си съпруг Мохамед-Х. да й изпраща пари за издръжката на детето Е. ответницата нарочна не е предприела действия по установяване на произхода на ищеца от биологичния баща Николай П..

Свидетелят Д.П. –баща на Николай Джендов твърди, че синът му, който е загинал при катастрофа, има син от втората си жена. Не е поддържал връзка с роднините си след като се развел със свид. Алтънова и няма възприятия относно релевантни по делото обстоятелства.

От събраните пред настоящата инстанция гласни доказателства –показанията на свид. Елена Алтънова и И. Алтънов безспорно се установява, че ответницата И.Х. забременява по време на фактическото си съжителство с Николай П. и от връзката им се ражда ищецът Е.Х.. Двамата родители са живели на семейни начала, без брак и поради внезапната смърт на биологичния баща, както и създадените пречки от ответницата същият не е могъл да припознае ищеца. Детето Е.Х. е отглеждано от биологичните си  родители до смъртта на Николай П. и след това от  неговата майка и съпруга й- свидетелите Алтънови. От показанията им безспорно се установява, че приживе  биологичният баща е признал бащинството по отношение на ищеца Е.Х. и е имал желание той да носи неговите имена.

В хода на производството, с оглед въведеното засилено служебно начало по делата за установяване на произход, съдът е положил всички усилия за назначаване на ДНК експертиза по делото, която да изследва сравнителен материал от ищеца и от свид. Д.П., респективно от ответника Й.П.. Свидетелят Д.П. е отказал да окаже съдействие на вещото лице за изготвяне на заключението, като местонахождението на ответника Й.П. на територията на Кралство Испания не е установено до приключване на съдебното дирене в настоящата съдебна инстанция. Събирането на доказателства в чужбина по възложената съдебна поръчка по реда на Регламент /ЕО/ №1206/2001г. на Съвета от 28.05.2001г. е причинило многократно отлагане на делото и в определения от БОС краен срок по реда на чл. 158, ал.1 от ГПК от испанските замолени органи не са постъпили доказателства относно адреса на ответника Й.П..

От анализа на така обсъдените гласни и писмени доказателства  съдът прима за безспорно установено по делото, че биологичен баща на ищеца е Николай П..  Доказа се по делото, че ответницата И.Х. и посоченият в акта за раждане като баща на детето нейн съпруг  през вероятния период на зачеване са били фактически разделени и  е изключена  възможността детето е било заченато от този ответник. Предвид това е оборена законовата презумпция за бащинство по чл.61, ал.1 СК, че съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста  дни от неговото прекратяване.

 

 

 

 

С оглед на това БОС приема, че предявените искове са доказани по своето основание и следва да бъдат уважени.

В полза на ищеца следва да бъдат присъдени направените по делото съдебно-деловодни разноски в размер на 80 лева за заплатена държавна такса.

Ответниците следва да заплатят по сметка на БОС, сумата от 1200лева, представляваща заплатено от бюджета на съдебната власт, възнаграждение за назначаване на особени представители

           

Така мотивиран, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по предявения иск от Е.Х., ЕГН**********,***, чрез адв. И.К. ***, съдебен адрес ***, против И.Х., ЕГН**********, с адрес *** и Х.Т. Мохамед-Х., ЕГН**********, със заявен постоянен адрес ***, че ответникът  Х.Т. Мохамед-Х. не е биологичен баща на ищеца Е.Х..

        ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по предявения иск от Е.Х., ЕГН**********,***, чрез адв. И.К. ***, съдебен адрес ***, против И.Х., ЕГН**********, с адрес *** и Й.Н.П., ЕГН**********,***, че ищецът е с произход от баща Николай Дженков П., ЕГН**********, починал на 21.09.2008г.

ПОСТАНОВЯВА Е.Х. да носи имената Е.П..

ОСЪЖДА И.Х., ЕГН**********, с адрес ***, Х.Т. Мохамед-Х., ЕГН**********, със заявен постоянен адрес *** и Й.Н.П., ЕГН**********,***, да заплатят на Е.Х., ЕГН**********,***, сумата от 80 лева, представляваща съдебно-деловодни разноски.

  ОСЪЖДА И.Х., ЕГН**********, с адрес ***, Х.Т. Мохамед-Х., ЕГН**********, със заявен постоянен адрес *** и Й.Н.П., ЕГН**********,***, да заплатят по сметка на БОС, в полза на бюджета на съдебната власт, сумата от 1200 лева, представляваща заплатено от бюджета на съдебната власт, възнаграждение за назначаване на особени представители.

След влизане на решението в сила препис от същото да изпрати на длъжностното лице по гражданското състояние при Община Бургас.

Решението може да бъде обжалвано с въззивна жалба чрез Окръжен съд – Бургас пред Бургаския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: