Решение по дело №2295/2020 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 260179
Дата: 30 септември 2020 г. (в сила от 28 октомври 2020 г.)
Съдия: Сияна Генадиева Генадиева
Дело: 20203110202295
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 16 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

   Е   Ш   Е   Н   И   Е 

 

260179/30.9.2020г.

 

В    И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

         ВАРНЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, XIII състав, в открито съдебно заседание на 09.09.2020 година, в състав:

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: Сияна Генадиева

 

при секретаря Цветанка Кънева, като разгледа докладваното от районния  съдия НАХД № 2295 по описа за 2020 г., за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН и е образувано по жалба на „Арт - 93” ООД, против Наказателно Постановление  № 03 – 010399/27.12.2018г.,  на Директора на Дирекция "Областна инспекция по труда" – Варна, с което на въззивното дружество е наложено административно наказание „Имуществена санкция” в размер на 200 лева на осн.чл.416 ал.5, вр. чл.414 ал.1 от КТ.

         В съдебно заседание, въззивната страна, редовно призован не се явява и не се представлява.

В жалбата се изложени възражения за множество извършени процесуални нарушения с които са ограничени правата на въззивника.

         Въззиваемата страна, редовно призована, в съдебно заседание се явява упълномощен представител, който оспорва жалбата и моли съда, да потвърди атакуваното наказателно постановление.

         След преценка на доводите на жалбоподателя и с оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

Служители на ДИТ – Варна извършили проверка въззивното дружество и с предмет на дейност „ търговия на дребно ”. По представените ведомости за заплати и други писмени доказателства, контролните органи установили, че Любов Михайлова, която била назначена на длъжност „ продавач-консултант” е полагала труд на официален празник – 21.09.2018г., но не е било начислено и изплатено възнаграждение с увеличение за това. Всички констатации били описани в Протокол от проверка, като били дадени и съответните предписания.

Въз основа на събраните доказателства  на против „Арт - 93” ООД бил съставен акт за установяване на административно нарушени, за това, че като работодател не е начислил и изплатил трудово възнаграждение за положен труд през официален празник на михайлова. Прието било, че нарушението е извършено на 31.10.2018г. Нарушението било квалифицирано като такова по чл. 150 от КТ. При предявяването на акта въззивника  не изложил възражения. В срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН той не представил такива.

         Въз основа на констатациите в акта административно – наказващият орган издал обжалваното наказателно постановление, в което изцяло възприел фактическите констатации в него и правната квалификация на нарушението - по чл. 150 ал.1 от КТ.

За него, на основание чл.416 ал.5 и чл.414 ал.1 от КТ на  „Арт - 93” ООД била наложена „Имуществена санкция” в размер на 200лв.

           В съдебно заседание бе разпитана  св.Д., актосъставител, която потвърди описаната в акта фактическа обстановка. Видно от показанията и след приключване на проверката дължимото възнаграждение е било заплатено. Съдът кредитира показанията на свидетелката, тъй като са обективни, последователни и непротиворечиви.

            Гореописаната фактическа обстановка се установява от събраните по делото гласни доказателства и тези по административно-наказателната преписка,  които преценени в тяхната съвкупност са взаимно и логически свързани и поради което съдът ги кредитира.

           Съдът, въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразността му, обосноваността му, и справедливостта на наложеното административно наказание прави следните правни изводи:

          Жалбата е процесуално допустима и е подадена от надлежна страна. Съдът приема, че същата е депозирана в срок, считано от датата на получаване на поканите за доброволно изпълнение, доколкото направените върху постановлението отбелязвания не са достатъчни да се приеме, че същото е било връчено и влязло в сила на основание чл.58 ал.2 от ЗАНН. Поради това и жалбата   е приета от съда за разглеждане.

         Наказателното постановление е издадено от компетентен орган- от Директора на Дирекция "Областна инспекция по труда" гр.Варна , в шестмесечния преклузивен срок, както и в едномесечния срок по чл.52 ал.1 от ЗАНН, считано от датата на съставяне и връчване на акта. Същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН., съдържа пълно описание на нарушението, датата, мястото и обстоятелствата при неговото извършване, както и доказателствата, които го потвърждават. Вмененото във вина нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща  да се разбере  какво е обвинението и срещу какво да се организира защита. Посочени са нарушените материално правни норми, като наказанието за нарушението е индивидуализирано. АУАН е бил редовно връчен на адреса на управление на дружеството. Правото на защита е било реализирано с подаване на жалбата, поради която пък е образувано и настоящото съдебно производство.

         Правилно административнонаказващия орган е приложил материалния закон, като е съотнесъл установените фактически констатации към хипотезата на правната норма. Съобразно събраните по делото писмени и гласни доказателства, съдът намира за безспорно установено, че работодателят не е начислил и изплатил на работника трудово възнаграждение в удвоен размер за положен труд на официален празник – 21.09.2018г. Това се установява от приложените по делото заверени  копия от ведомости за заплати за м.09.2018г., графици за работа, допълнително споразумение към трудов договор и др.

В този смисъл се установява, „Арт - 93” ООД в качеството му на работодател е нарушил разпоредбите на чл.150 от КТ. Нарушената правна норма сочи, че за положен извънреден труд се заплаща трудово възнаграждение в увеличен размер съгласно чл. 262 от КТ.

         По делото е представени доказателства видно, от които на работника е запратено дължимото възнаграждение за положен труд на официален празник.

  Правилно е била ангажирана отговорността на „Арт - 93” ООД в качеството му на работодател  чрез налагане на "имуществена санкция". Това по своята правна същност е безвиновна отговорност и представлява обективната отговорност на правния субект за неизпълнение на задължения към държавата, каквото имаме в конкретния случай и се реализира независимо от конкретния извършител, формата на вина, степента на обществена опасност на дееца и т. н.  В този смисъл възраженията за липса на виновно поведение у нарушителя са неоснователни.

Съобразно така установената фактическа обстановка, съдът намира че в случая безспорно се касае до маловажно нарушение по смисъла на чл.415 „в” от КТ, както е приложил и АНО. Тази норма предвижда налагане на санкция за нарушение, което е отстранено веднага след установяването му по реда, предвиден в КТ и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители. Нарушението, за което на „Арт - 93” ООД е наложена имуществена санкция, е от категорията на тези, които могат да бъдат отстранени след установяването им, доколкото това може да бъде извършено чрез изплащане на дължимото трудово възнаграждение. В случая, от представените по делото писмени доказателства, се установява че на работника е било изплатено възнаграждение в удвоен размер за положения труд на официален празник. Възнаграждението е било в размер на 11 лв. и е получено от работника. В този смисъл не може да се приеме, че за него са произлезли вредни последици, които съществено да са нарушили  правото му на нормално съществуване. Поради изложеното до тук и като взе предвид безспорните доказателства по делото, че се ангажира отговорността на работодателя за нарушение на разпоредбата на чл.150 ал.1 от КТ, характера на тази отговорност и липсата на доказани настъпили вредни последици за работника, съдът намира че наказващият орган правилно е приложил специалният текст на чл.415в от КТ.

Същевременно съдът счита, че размера на наложеното административно наказание е явно несправедлив. Наказващият орган е възприел изцяло фактическата обстановка описана в АУАН и е наложил наказание за извършеното нарушение в над минималния размер, което съдът намира за прекалено тежко, в предвид следното: при налагане на наказанието, следва да се вземе в предвид тежестта на нарушението, смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства, като се наложи наказание в границите на предвиденото. В случая съдът отчете занижената тежест на нарушението, ненастъпване на вредни последици, липса на други наказания, което доказва формирано трайно правилно отношение към законоустановения ред в страната, като извършеното се явява изолиран акт. Предвид горното, съдът счита за справедливо да наложи на въззивника наказание в минималния размер, предвиден в разпоредбата на чл. 415в, ал. 1 от КТ, а именно сто лева, с оглед постигане на целите, визирани в чл. 12 от ЗАНН.

            Съгласно разпоредбата на чл. 63, ал. 3 от ЗАНН, ред. ДВ, бр. 94 от 2019 г., в съдебните производства по ал. 1 страните имат право на присъждане на разноски по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Съгласно разпоредбата на чл. 143, ал. 3 от АПК, "Когато съдът отхвърли оспорването или подателят на жалбата оттегли жалбата, страната, за която административния акт е благоприятен, има право на разноски". От изложеното следва, че в полза на АНО, следва да бъдат присъдени разноски за юрисконсултско възнаграждение, в минималния  размер, предвиден в нормата на чл.27е от Наредбата, а именно сумата от 80 /осемдесет/ лева.

          В съответствие с правилото на чл. 78а ал.3,вр. с ал.1 от ГПК, съдът намира, че следва да присъди заплащане на разноските за юрисконсултско възнаграждение, намалени пропорционално съобразно изменения размер на административната санкция, а именно сумата от 40/четиридесет/ лева.

С оглед на горното, съдът счита, че разглежданото НП следва да бъде изменено, поради което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН

 

                                                       Р  Е  Ш  И :

 

ИЗМЕНЯ наказателно постановление № 03 – 010399/27.12.2018г. на Директор ДИТ – Варна, с което на „Арт - 93” ООД с БУЛСТАТ *********, е наложена имуществена санкция в размер на  200,00 лева на основание чл. 415в, ал. 1 от КТ, като вместо това:

 

НАЛАГА на „Арт - 93” ООД с БУЛСТАТ ********* , имуществена санкция в размер на 100,00 лева на основание чл. 415в, ал. 1 от КТ.

 

ОСЪЖДА „Арт - 93” ООД с БУЛСТАТ *********, да заплати на Дирекция „Инспекция по труда“ Варна сумата от 40 лева, представляваща юрисконсултско възнаграждение.

 

Решението може да се обжалва в ЧЕТИРИНАДЕСЕТ дневен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред Варненски административен съд по реда на АПК.

 

  

                           ПРЕДСЕДАТЕЛ :