Решение по дело №274/2020 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 30 октомври 2020 г.
Съдия: Галина Колева Динкова
Дело: 20207240700274
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 19 август 2020 г.

Съдържание на акта

Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

314                                              30.10.2020 г.                              гр. Стара Загора

 

     В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на първи октомври през две хиляди и двадесета година в състав:

                 

                                                                            Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                                                                                                                                              Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА      

                                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ   

при секретаря Минка Петкова        

и с участието на прокурора Румен Арабаджиков      

като разгледа докладваното от  съдия Галина Динкова  КАН дело № 274 по описа за 2020 год, за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/. 

Образувано е по касационна жалба на З.А.Н., представляван от редовно упълномощен адвокат, против Решение № 190/ 26.06.2020г, постановено по АНД № 1312/ 2019г. по описа на Районен съд -Казанлък, в частта му за потвърждаване на НП № 19-0284-002451 /20.11.2019г, издадено от Началник група към ОДМВР Стара Загора, РУ Казанлък, с наложени на касатора глоба в размер на 2 000лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца на основание чл. 174 ал.3 предл. първо от ЗДвП.  

С касационната жалба е направено искане за отмяна на въззивното решение в частта за потвърждаване на административните наказания, наложени с процесното наказателно постановление по доводи, идентични с тези релевирани с въззивната жалба. Касатора не е изложил фактически твърдения, отричащи съставомерността на деянието, а единствено е поискал от въззивния съд, а също и от настоящата касационна инстанция, да провери наличието на процесуалните нарушения, допуснати при издаване на АУАН и на НП. Конкретни факти, които да представляват нарушение на ЗАНН или на ЗДвП не са посочени във въззивната му жалба, но въпреки това в касационната се твърди, че тези му оплаквания не са обсъдени от въззивния съд.  В откритото съдебно заседание процесуалният представител на касатора твърди, че не е доказан по несъмнен начин отказът да бъде извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство. За този отказ са дадени противоречиви показания от актосъставителя и свидетеля по акта, а именно, че водачът е симулирал издишване в апарата 4-5 пъти, а свидетеля K. заявява, че е дадена некачествена проба. Видно от талона за изследване в т.2 водачът е удостоверил с подписа си, че желае и избира да бъде проверен с медицинско и техническо изследване.

Ответникът – Районно управление-Казанлък към ОД на МВР – Стара Загора, не изпраща представител и писмен отговор против касационната жалба.   

Представителя на Окръжна прокуратура дава заключение за законосъобразност на въззивното съдебно решение и предлага на съда да бъде потвърдено.

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

Разгледана по същество, се явява неоснователна.

С Решение № 190, постановено по АНД № 1312/ 2019г. по описа на Казанлъшкия районен съд, в обжалваната му част, въззивният съд е потвърдил  НП № 19-0284-002451 /20.11.2019г, издадено от Началник група към ОДМВР Стара Загора, РУ Казанлък, с наложени на касатора глоба в размер на 2 000лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца на основание чл. 174 ал.3 предл. първо от ЗДвП за това, че на 03.11.2019г около 14.35ч в община Казанлък, на път първи клас ІПП-І6-км.305, управлява лек автомобил МАЗДА 121 с рег. №**** в посока изток-запад като отказва да бъде проверен с техническо средство АЛКОТЕСТ 7510 Drager с фабричен номер ARDN-022 за установяване употребата на алкохол. Връчен талон за изследване №0011048 от 03.11.2019г при условията на отказ, удостоверено с подписа на свидетеля С.Г.K. с посочен единен граждански номер и адрес. Съставения АУАН №АА82183/03.11.2019г е връчен срещу подпис на нарушителя, без възражения по фактическите констатации. Решението в частта му за отмяна на НП №19-0284-002451/20.11.2019г издадено от Началник група към ОД МВР Стара Загора, РУ Казанлък с наложено на касатора административно наказание глоба в размер на 10лв на основание чл. 183 ал.1 т.1 предл. второ от ЗДвП не е обжалвано и е влязло в сила.

За да потвърди наказателното постановление в посочената част, РС Казанлък е приел, че при налагане на административните наказания, предвидени в чл.174 ал.3 от ЗДвП, не са допуснати нарушения на правото на защита и на правилата за разкриване на обективната истина, като събраните по делото доказателства сочат на осъществено от обективна и субективна страна деяние, отговарящо на определението по чл.6 ал.1 от ЗАНН за административно нарушение и осъществяващо състава на приложената административно наказателна разпоредба. Съставомерните факти са вменени на наказаното лице с връчване на препис от съставения в негово присъствие АУАН и въз основа на тях е извършена правилна правна квалификация на деянието като представляващо основание по чл.174 ал.3 предл. първо от ЗДвП за налагане на административните наказания.

 

Обжалваното решение на  Районен съд Казанлък е постановено в съответствие и при правилно приложение на закона.   

В разпоредбата чл.5, ал.3 от ЗДвП е предвидена забрана за водачите да управляват пътни превозни средства под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. Контролните органи проверяват спазването на това задължение чрез проверка на водачите по реда, предписан с Наредба 1 от 19.07.2017г. за РУКАКУНВТА. Отговорността при неизпълнение е регламентирана в чл.174, ал.3 от ЗДвП – водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.

Съгласно чл. 3а, т.1 (Нов – ДВ, бр. 81 от 2018г) от Наредбата,  установяването на концентрацията на алкохол в кръвта се извършва с доказателствен анализатор, показващ концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух и отчитащ съдържанието на алкохол в горните дихателни пътища (доказателствен анализатор), или с медицинско и химическо лабораторно изследване, когато лицето откаже извършване на проверка с техническо средство или тест. За медицинско изследване се издава талон по чл. 3, ал. 2 от Наредбата, в който се отразява изборът на лицето дали установяването на концентрацията на алкохол в кръвта да се извърши с доказателствен анализатор, или с медицинско и химическо лабораторно изследване. При отказ на лицето да избере един от двата начина се приемат отчетените показания на техническото средство.

В случая няма отчетени показания на техническото средство. Дадените от актосъставителя и свидетеля по акта показания по отношение на обстоятелствата, при които водачът е отказал да бъде проверен с техническо средство потвърждават вмененото му деяние, а не го отричат и не противоречат на административното обвинение, тъй като некачествената проба се дължи на симулативното издишване на въздух, което от своя страна доказва съставомерното деяние. На следващо място, в талона за медицинско изследване касаторът действително е положил подписа си срещу следния текст „Избират да бъде изследван за употреба на алкохол, чрез медицинско и химическо изследване“, но е отказал да получи талона за медицинско изследване,  с което отрича изявлението си, че иска да бъде проверен с медицинско и химическо изследване. При тези фактически установявания настоящият съдебен състав намира за правилен и законосъобразен изводът на районния съд за формална и материална законосъобразност на обжалваното НП в частта му относно ангажиране отговорността на З.А.Н., в качеството му на водач на МПС, за отказ да бъде тестван за употреба на алкохол.

Съдебният акт е мотивиран с доводи за всички аспекти от значение за преценката за законосъобразност на едно НП, включително на оплакванията за допуснати съществени нарушения в процедурата по реализиране на отговорността, като изцяло се споделя извода на въззивния съд, че при издаване на процесното НП такива не са налице.

Като е достигнал до правни изводи за законосъобразност на НП № 19-0284-002451 /20.11.2019г, издадено от Началник група към ОДМВР Стара Загора, РУ Казанлък, в частта относно наложените на З.Н. административни наказания на основание чл.174, ал.3 ЗДвП и го е потвърдил, районният съд е приложил правилно материалния закон, поради което не е налице твърдяното в касационната жалба основание за отмяната му. Обжалваното решение като валидно, допустимо, постановено в съответствие и при правилно приложение на закона, следва да бъде оставено в сила.

 

         Водим от горното и на основание чл.221 ал.2 от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И     :

 

ОСТАВЯ В СИЛА  Решение №190/26.06.2020г., постановено по АНД №1312/ 2019г. по описа на РС Казанлък.

  Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:      

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.       

                                                                                                        

                                                                                                         2.