Решение по дело №114/2020 на Районен съд - Елхово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 26 октомври 2021 г. (в сила от 16 ноември 2021 г.)
Съдия: Доротея Петкова Янкова
Дело: 20202310200114
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 22 април 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                     Р Е Ш Е Н И Е

                                                                       

 

Номер 260014                                           26.10.2021  година                     Град Елхово

 

      В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Елховският Районен съд                                     четвърти  наказателен състав

На седемнадесети юли                             две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

Председател Доротея  Янкова

Членове

Съдебни заседатели

Секретар        Т..

Прокурор       ……………………..….

като разгледа докладваното от съдия Янкова

административно-наказателно дело № 114  по описа за 2020 година,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на глава III, раздел V от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление /НП/ № 261а – 63/26.03.2020 година на Началника на РУ - Полиция – Елхово при  ОДМВР - Ямбол, с което на жалбоподателя Д.Х.Г., с ЕГН ********** *** на основание 81, ал.2, т.2 от ЗБЛД за извършено административно нарушение по чл.7, ал.1 от ЗБЛД е наложено административно наказание глоба в размер на 30.00 лв. за това, че на 18.03.2020  година в 11.00 часа при извършена проверка в гр.Елхово, ул.“Цар Калоян“ № 15 е установено, че Г.  не е положил  достатъчно грижи  за опазване на личната си карта № ***,  издадена на ***. от МВР-Ямбол от изгубване.

В жалбата се твърди издаденото наказателно постановление да е незаконосъобразно и неправилно, с доводи при издаването на същото да са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила,  както и НП да е издадено в  противоречие с материалния закон.

Твърдените от жалбоподателя нарушения на процесуалните правила са  ненадлежно предявяване и връчване на  АУАН,  до степен, че жалбоподателя въобще не е разбрал, че му е бил съставен  АУАН, нарушения относими към формалната страна на  АУАН и НП - липса в същите на дата и място на извършване на нарушението и на описание на нарушението, несъответствие между словесното и цифровото описание на нарушението, както и неправилно прилагане на  санкционната норма на чл.81, ал.2 т.2 от  ЗБЛД за нарушение по чл.7, ал.1 от  ЗБЛД. 

Материалноправната незаконосъобразност на НП жалбоподателя обосновава с твърдения да не е извършил  нарушението по чл.7, ал.1 от  ЗБЛД, тъй  като  е намерил  личната си карта и е уведомил съответната служба в  РУ – Елхово, че картата му не е изгубена, както и неправилно определяне на наказанието, с оглед  липсата на преценка за тежестта на нарушението и наличие на основания за прилагане на чл.28 от ЗАНН.

Иска се  Наказателното постановление да бъде отметена изцяло като незаконосъобразно.

В съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован, се явява лично и с процесуален пълномощник Р. Д. Г., редовно упълномощена,   дъщеря на жалбоподателя. Жалбата се поддържа на изложените в нея основания,  представят се и писмени бележки.

Въззиваемата страна ОДМВР - Ямбол, редовно призована, не изпращат представител и не изразяват становище по жалбата.

Районна прокуратура - Ямбол, редовно призована не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

След цялостна и съвкупна преценка на събраните доказателства, съдът приема за установено от фактическа страна следното:

Административно - наказателното производство срещу жалбоподателя Д.Х.Г., ЕГН ********** е започнало със съставеното срещу него на 18.03.2020 година на АУАН №261а-63/18.3.2020 година от св.К.К.Т. – ст.полицай „ВПА“ при РУ - Елово за извършено административно нарушение по чл.7, ал.1 от ЗБЛД - за това, че 18.03.2020 година около 11.00 часа в гр. Елхово, ул."Цар Калоян" № 15,  в сградата на РУ – МВР – Елхово е  установено, че  Д.Х.Г. не е положил необходимите  грижи  да опази от  изгубване  личната си карта № ***,  издадена на ***. от МВР-Ямбол.

Актът е съставен след подаден до св. К.К.Т.   сигнал от служител на Дирекция "Български документи за самоличност", че жалбоподателят е депозирал пред РУ - Елхово декларация по чл.17, ал.1 от Правилника за издаване на българските лични документи в РУ - Елхово. След като получил горната информация  св.К.К.Т., се запознал  с депозираните от жалбоподателя документи и съставил срещу него горепосочения акт за установяване на административно нарушение.  В АУАН вписал  датата на установяване на нарушението и часа, в който бил извикан  в служба "Български документи за самоличност".

АУАН е бил съставен в отсъствието на жалбоподателя и посочения в АУАН, като свидетел по установяване на нарушението - И.П.М., полицай в „Охранителна полиция“ при  РУ – Елхово, след което е бил  предявен на жалбоподателя, в отсъствието на свидетеля по  АУАН  и препис  от АУАН е  връчен на жалбоподателя срещу подпис.

В АУАН фигурират  подпис на актосъставителя, име и подпис на свидетеля по акта /разпитания в производството като свидетел И.  П.М./, АУАН е  бил подписан и от нарушителя. 

Горепосочения акт е бил  издаден, след като на 18.03.2020 година жалбоподателят, придружаван от съпругата си -  св.М.Д. Г., посетили РУ – Елхово при  ОДМВР, за да съобщят,  че  личната карта на жалбоподателя е изгубена, след  като по – рано същият  ден  св.Г. установила, че  личната карта на съпруга й я няма на обичайното й място в  дома им  и  съпругът й и заявил, че не знае къде е.

Свидетелката М.Д. Г., придружавала съпруга си тъй като последния боледува от  деменция.

Видно от депозираната пред РУ - Елхово декларация по чл.17, ал.1 от Правилника за издаване на българските лични документи в РУ - Елхово от 18.03.2020  година, жалбоподателя със същата е декларирал, че няма спомен къде е изгубил  личната си карта.

След  предявяване на АУАН жалбоподателя не се е възползвал от правото си на възражение, включително и това по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

Въз основа на горепосочения АУАН е издадено и обжалваното Наказателно постановление /НП/ № № 261а – 63/26.03.2020 година на Началника на РУП - Елхово. Съдържането на АУАН, вкл. описанието на нарушението и правната му квалификация са възпроизведени в НП. С последното наказващият орган за нарушение на разпоредбата на чл.7, ал.1 от ЗБЛД на основание чл. 81, ал. 2, т.2 от ЗБЛД е наложил на жалбоподателя административно наказание - глоба в размер на 30 лв.

НП е било връчено на жалбоподателя лично на жалбоподателя на 09.04.2020 година, видно от разписката към наказателното постановление.

Жалбата срещу НП е депозирана пред РС - Елхово на 15.04.2020 година.

Компетентността на актосъставителя и АНО, на първия да издава актове за установяване на административни нарушения по ЗБЛД, а на втория да издава НП по същия закон, се установява от представената по делото заповед № 8121з-493/01.09.2014 година на министъра на вътрешните работи.

Видно от  приетите към доказателствата два амбулаторни листа, издадени на 18.02.2020г. и 26.05.2020г. от  д-р М. Р., със  специалност „Психиатрия“,  жалбоподателят Д.Х.Г. боледува от мултиинфарктна деменция.  И при двата прегледа,  във  връзка с които са издадени амбулаторните листи са направени следните констатации относно обективното състояние на пациента: изразени нарушения във фиксационна, ретенционна и  репродуктивна памет. 

Видно и от показанията на  св.М.Д. Г., в резултат на заболяването си съпругът й забравя, става раздразнителен и имал затруднения със самообслужването си. 

В последствие съпругата на жалбоподателя намерила личната карта на съпруга си в дома им и на 09.04.2020  година тя и  жалбоподателя посетили  РУ – Елхово при  ОДМВР - Ямбол, за да уведомят за намирането й.  При посещението си в  РУ – Елхово предали и личната карта, за което е бил  съставен  протокол за доброволно предаване от 09.04.2020  година.

Горната фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на показанията на разпитаните по делото свидетели - К.К.Т., И.П.М. и М.Д. Г., както и въз основа на приобщените по делото писмени доказателства, неоспорени от страните. Показанията на свидетелите, вкл. и тези на св.Г., макар и заинтересовано от изхода на делото лице като съпруга на жалбоподателя, като непротиворечиви, логични и последователни се кредитират от съда. Писмените доказателства като редовни и относими към предмета на делото също се ценят от съда с доверие.

Въз основа горната фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена от надлежно легитимирана страна, имаща правен интерес да обжалва атакувания акт и подадена в срок. Разгледана по същество същата се явява основателна по следните съображения:

Извършвайки служебна проверка за процесуалноправната законосъобразност на атакуваното наказателно постановление, съдът констатира допуснати съществени процесуални нарушения, представляващи формални предпоставки за отмяна на издаденото НП.

При съставяне на АУАН е допуснато нарушение на чл. 40, ал.1 от  ЗАНН, тъй  като АУАН не е съставен  в присъствието на нарушителя.

Доколкото АУАН е надлежно подписан  от нарушителя, съответно удостоверено е посредством подпис на нарушителя, че му е връчен препис  от  АУАН и в  АУАН е посочено, че жалбоподателя може да направи писмени възражения по същия в  тридневен  срок,  съдът намира, че не са допуснати процесуални нарушения свързани с  предявяване на  АУАН  и връчване на препис  от  същия.

Актът за установяване на нарушението и издаденото въз основа на него Наказателно постановление не отговарят на изискванията на чл.42,  т. 3 от ЗАНН /за  АУАН/ и на чл. чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН /за НП/ относими към изискуемото им  съдържани – в същите да са посочени дата и място на извършване на нарушението.  И в двата акта не е посочена датата и мястото на извършване на нарушението.

Датата и мястото  на извършване на нарушението са съществени реквизити на Акта за установяване на административно нарушение и на Наказателното постановление.  Същите са от съществено значение за безспорното индивидуализиране на деянието, а освен  това  законът обвързва с тях  и редица други правни последици. Дата е отправен момент при изчисляване на давностните срокове и без нея не може да бъде извършена преценка за спазване на сроковете за образуване на административнонаказателно производство по чл. 34 от ЗАНН, а мястото на извършване на нарушението е от значение за преценката относно компетентността на наказващия орган съобразно чл.48 от ЗАНН.

За да бъде ангажирана законосъобразно отговорността на жалбоподателя, в тежест и задължение на административнонаказващия орган е било да проведе необходимите действия за да установи обстоятелствата свързани с  времето и мястото на извършване на нарушението. Видно от  разпита на актосъставителя -  св.Т. и към  момента на разпита му в хода на съдебното следствие, той не е наясно относно времето и мястото на нарушението, за което е съставил  АУАН срещу жалбоподателя. Посочената в АУАН и НП дата и  място са съответно дата и място на установяване на нарушението, което не отговаря на изискването на закона.

 Съдържанието на АУАН и  НП не отговаря и на императивните изисквания на чл.42,  т. 4 от ЗАНН  и на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН, за описание на нарушеното, с посочване на всички релевантни за съставомерността на деянието факти и обстоятелства, обуславящи ангажирането на отговорността на наказаното лице. Нито в съставения АУАН, нито в издаденото въз основа на него НП, се съдържат данни свързани с изгубването на документа за самоличност, а е посочена единствено констатацията, че Г.  не е направил  необходимото да опази от изгубване  личната си карта № ***,  издадена на ***. от МВР-Ямбол. С оглед регламентираното в закона съставомерно изпълнително деяние, за обосноваване на административнонаказателно обвинение по чл.81, ал.2, т.2 от ЗБЛД, обективирането на тази фактическа констатация е недостатъчно. Съгласно чл. 7, ал. 1 от ЗБДС българските граждани имат задължение да пазят документите си за самоличност от повреждане, унищожаване или загубване, а съгласно чл. 81, ал. 2, т. 2 от ЗБЛД "Наказва се с глоба от 30 до 200 лв. лице, което изгуби, повреди или унищожи български документ за самоличност", или в конкретния случай нарушителят следва да носи административно-наказателна отговорност, когато със своите действия, със своето поведение е допринесъл виновно за загубата на документа си за самоличност. Следователно описанието на нарушението изисква посочването на ясни твърдения, че жалбоподателя е изгубил  документа си за самоличност и е  налице негово виновно поведение, което в случая не е сторено.

Допуснатите формални нарушения относно съдържанието на АУАН и НП следва да бъде квалифицират  като съществени, водещи до ограничаване правото на защита на нарушителя, реализиращо се в рамките на фактически и юридически формулираното съдържание на наказателното постановление  и са основание за неговата отмяна.

На следващо място,  както се посочи и  по-горе Г. е санкциониран на основание чл.81, ал.2, т.2 от ЗБЛД. Отговорността на това правно основание следва да понесе деецът, който е осъществил съставомерното изпълнително деяние на нарушението т. е. лицето, което е изгубило, което е повредило или което е унищожило български личен документ - противоправното поведение, което е обявено за наказуемо с разпоредбата на чл. 81, ал. 2, т. 2 от ЗБЛД, е самото изгубване /респ. повреждане или унищожаване/ на български личен документ. В случая обаче от фактическа страна административнонаказателното обвинение по чл.81, ал.2, т.2 от ЗБЛД, не се основава на това, че лицето Димитаър  Г. е изгубил  български личен документ - лична карта № ***,  издадена на ***. от МВР-Ямбол, а че не е опазил от изгубване български личен документ. Деянието "неопазване от изгубване  на български личен документ", не се субсумира в състава на нарушението по чл.81, ал.2, т.2 от ЗБЛД. В този смисъл деянието, за което е санкционран Г. , не е обявено за наказуемо с приложената от АНО разпоредба на чл.81, ал.2, т.2 от ЗБЛД. Налице е несъответствие между фактическото описание на нарушението и административно-наказателната правна квалификация на деянието като нарушение по чл. 81, ал.2, т.2 от ЗБЛД, което не позволява формиране на еднозначни правни изводи за волята на наказващия орган по фактите и по приложението на закона.

Фактическата необоснованост на административно наказателното обвинение на Г.  по чл. 81, ал.2, т.2 от ЗБЛД, също е основание за отмяна на наказателното постановление, като незаконосъобразно.

Като е издал наказателното постановление при неизяснени съществени факти от значение за образуване на административнонаказателното производство и отговорността на дееца, административнонаказващият орган е допуснал неотстраними в производството по обжалване процесуални нарушения, налагащи отмяна на наказателното постановление.

При това положение, обсъждане на останалите доводи на жалбоподателя за материалноправната незаконосъобразност е безпредметно, тъй като допуснатите пороци при издаване на НП не могат да бъдат отстранени в производството по неговото обжалване.

Водим от гореизложеното и на основание чл.63, ал.2, т.1 във вр. чл.58д,  т.1 от ЗАНН, Елховският районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление /НП/ № 261а – 63/26.03.2020 година на Началника на РУ - Полиция - Елхово, с което на Д.Х.Г., с ЕГН ********** *** на основание 81, ал.2, т.2 от ЗБЛД за извършено административно нарушение по чл.7, ал.1 от ЗБЛД е наложено административно наказание глоба в размер на 30.00 лв., като незаконосъобразно.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд-Ямбол чрез Елховски районен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.

 

 

                                                           Районен съдия: