Определение по дело №277/2020 на Районен съд - Оряхово

Номер на акта: 260048
Дата: 17 декември 2020 г. (в сила от 17 декември 2020 г.)
Съдия: Ивета Венциславова Кънева-Санкова
Дело: 20201460200277
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 2 октомври 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

П  Р О Т О К О Л

гр. Оряхово, 17.12.2020 г.

 

Оряховският районен съд, в публичното съдебно заседание на седемнадесети декември две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:И.КЪНЕВА-САНКОВА

 

при секретаря Ахинора Бориславова,  сложи за разглеждане ЧНД  277 по описа за  2020 г.  докладвано от съдия Кънева.

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

ПОЛУЧАТЕЛЯТ НА СЪДЕБНИ КНИЖА Е.С.М. нередовно призована доведена от органите на ОЗ „Охрана“ гр. Враца се явява лично и с адв. Теодора Найденова от АК-Враца, редовно упълномощена, за което представя пълномощно.

Становище по хода на делото:

АДВ. НАЙДЕНОВА: Да се даде ход на делото.

ПОЛУЧАТЕЛЯТ НА СЪДЕБНИ КНИЖА Е.С.М.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на постъпилата съдебна поръчка от Република Турция, 39-ти Първоинстанционен наказателен съд и я докладва.

С писмо от Министерство на правосъдието с изх. ***** г. до Районен съд – гр. Оряхово,   е постъпила съдебна поръчка на 39-ти Първоинстанционен наказателен съд Истанбул, Република Турция, изпратена на основание Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси от 1959 г., относно връчване на съдебни книжа с превод, а именно: Обвинителен Акт, протокол за разпит от 06.06.2019 г. и извлечение от НК на Р Турция, същата да бъде запозната с обвинението, да й се даде право на защита, както и да бъде разпитана по изложените в съдебната поръчка обстоятелства.

 В изпълнение на съдебната поръчка е образувано настоящото дело, като с разпореждане на съдията-докладчик от 06.10.2020 г. същото е насрочено за 20.10.2020  година от 10.00 часа. Същото е отложено за 13.11.2020 г. от 10.00 ч.м тъй като лицето е било нередовно призовано. За заседанието на 13.11.2020 г. делото е отложено за 17.12.2020 г. от 10.00 ч., тъй като лицето е било редовно призовано и не се е явило, и на същото е постановено принудително довеждане от органите на ОЗ „Охрана“ гр. Враца. На лицето, получател на съдебни книжа – Е.С.М., е изпратена призовка, да се яви в съдебната зала на Оряховски районен съд, за да и бъдат връчени съдебните книжа по делото на делегиращия съд в Република Турция. За съдебното заседание по постъпилата съдебна поръчка същата е отново нередовно призована, но е доведена от органите на ОЗ „Охрана“ гр. Враца и се явява лично.

Поради горното съдът пристъпи към снемане самоличността на лицето, получател на съдебни книжа, както следва:

Е.С.М. - родена на *** г. в гр. Русе, с постоянен адрес ***, българка, български гражданин, с начално образование, безработна, неосъждана, неженен, с ЕГН **********.

Самоличността се удостовери и потвърди от лична карта №*****

Съдът намира, че искането на Република Турция, 39-ти Първоинстанционен наказателен съд е процесуално допустимо и следва да бъде извършено, поради което и на основание чл. 471, ал.2, т.1,2,3 НПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВРЪЧВА на Е.С.М. следните документи на турски  език и с превод на български език както следва: Обвинителен акт, Протокол от показанията на обвиняемата, съответните наказателни разпоредби и съответната процесуална разпоредба (ведно с превод от турски на български език).

ЗАПОЗНАВА Е.С.М. с обвинението, като й предоставя право на защита и възможност да даде обяснения по   изложените в обвинителният акт обстоятелства.

На подсъдимата се разясни правото, че може да не дава обяснения по обвинението, да представи доказателства или да поиска събирането им, както и да поиска назначаването на защитник.

На подсъдимата се разясни  чл.231 от Наказателно процесуалния Закон на Р Турция, а именно, че ако присъдата, наложена в резултат на процеса е 2 години или по-малко затвор или съдебна глоба, съдът може да реши отлагането на обявяването на присъдата. В този случай съдът ще произнесе присъдата на обвиняемия, но няма да влезе в сила веднага. Когато е решено отлагането на обявяването на присъдата, обвиняемият подлежи на проверка в продължение на 5 години /този период при децата е 3 години/. По време на одитния период, съдът може да наложи на обвиняемия задължение, като например да не посещава определени места или да участва в образователни програми, които не надвишават една година. Ако обвиняемият умишлено не извърши ново престъпление и изпълни задължението си в рамките на периода на надзор, се взема решение за прекратяване на делото. Ако подсъдимия извърши ново престъпление или не изпълни задълженията си през този период, съдът обявява присъдата. След този етап, започва финализирането и изпълнението на решението.

ПОЛУЧАТЕЛЯТ НА СЪДЕБНИ КНИЖА Е.С.М.: Удостоверявам с подписа си, че днес, на 17.12.2020 г., в съдебно заседание по настоящото дело, от районен съдия при ОРС Ивета Кънева-Санкова ми бяха връчени и по искане на председателя на 39-ти Първоинстанционен наказателен съд Истанбул, Република Турция, съдия ***** Обвинителен акт, Протокол от показания, съответните наказателни разпоредби и съответната процесуална разпоредба (ведно с превод от турски на български език). Разбрах обвинението, както и правата ми, които предвижда турското законодателство.

 

                                                   ПОЛУЧИЛ КНИЖАТА:……………….………

                                                                                                   /Е.С.М./

 

 

                                          ВРЪЧИЛ КНИЖАТА: РАЙОНЕН СЪДИЯ

                                        ПРИ РАЙОНЕН СЪД – ОРЯХОВО :…………………….

                                                                                            /ИВЕТА КЪНЕВА-САНКОВА/

 

            На подсъдимата се разясниха правата по чл. 55, ал. 1 от НК на Република България, както и че има право да не дава обяснения, да иска събирането на доказателства и да има защитник.

ПОДСЪДИМАТА М.: Запозната съм с обвинението. Ще се възползвам от правото си да не давам обяснения по обвинението. Нямам искания за събиране на нови доказателства по делото. Запозната съм с възможността наложеното наказание да бъде отложено и съм съгласна, ако ми бъде наложено наказание от турския съд, да бъде отложено решението в продължение на 5 години.

 

 

                                                        ПОДСЪДИМАТА:………………………

                                                                                               /Е.М./

           

            С връчването на документите, запознаване на подсъдимата с обвинението, предоставяне право на защита на същата и предоставяне на  възможност да отговори по изложените в съдебната поръчка обстоятелства, съдът счита, че съдебната поръчка е изпълнена, като производството по същата следва да се прекрати, а на Министерство на правосъдието на РБ следва да се изпрати пакет на изпълнението, който съдържа всички документи, съгласно постъпило писмо изх. ***** до Районен съд – гр. Оряхово, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА ЧНД № 277 от описа на Районен съд – гр. Оряхово за 2020 г.

            Да се изготви пакет на изпълнението, съгласно указанията в писмо ***** който да се изпрати на разпореждане на МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО на РБ, на посоченият в писмото изходящ номер.

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Протоколът от съдебното заседание се изготви в три еднообразни екземпляра, от които два екземпляра за МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО на РБ, съгласно указанията в писмо с изх. ***** г., а един се подреди в кориците на делото.

            Протоколът се написа в съдебно заседание, което приключи в 11,00 часа.

 

 

         СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР:                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: