Определение по дело №3316/2019 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 1733
Дата: 28 октомври 2019 г. (в сила от 14 май 2020 г.)
Съдия: Анатоли Йорданов Бобоков
Дело: 20192120203316
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 2 август 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

28.10.2019 година

гр. БУРГАС

Бургаският районен съд

ХVІІ-ти наказателен състав

На двадесет и осми октомври

две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНАТОЛИ БОБОКОВ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

1.      Ц.А.Я.С.

Секретар: Снежана Петрова

Прокурор: Димитър Узунов

сложи за разглеждане докладваното от съдията Бобоков

наказателно частно дело № 3316 по описа за 2019 година.                                           На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

Осъденият З.Ю.Ю., редовно призован, се явява лично, доведен от органите на ОД „Охрана” Бургас.

Явява се адв. Т.М., определен от БАК за служебен защитник на осъдения Ю..***, редовно уведомени, се явява прокурор Д.У..

ОСЪДЕНИЯТ Ю.: Съгласен съм адв. М. да бъде назначен за мой служебен защитник.

Съдът намира, че са налице предпоставките за предоставяне на правна помощ на осъдения, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕДОСТАВЯ правна помощ под формата на процесуално представителство на осъдения З.Ю.Ю..

НАЗНАЧАВА адв. Т.М. за служебен защитник на осъдения З.Ю.Ю. по НЧД № 3316/2019г. по описа на БРС.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

ОСЪДЕНИЯТ Ю.: Да се даде ход на делото.

 

           СЪДЪТ, с оглед становищата на страните и липсата на процесуални пречки за даване ход на делото

         О П Р Е Д Е Л И:

                 ДАВА ХОД на делото и го ДОКЛАДВА.

     Производството е по реда на чл. 306, ал. 1, т. 1 от НПК, вр. чл.25, ал.1, вр. чл.23, ал.1 от НК и е образувано по предложение на прокурор от БРП за определяне на общо наказание спрямо осъдения Ю. по посочените в предложението влезли в сила присъди.

                СНЕМА самоличността на осъдения, както следва:

     З.Ю.Ю. -  роден на ***г***, към момента в Затвора Бургас, български гражданин, със средно образование, осъждан, безработен, ЕГН **********.

     Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

                ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

                Прокурорът прочете предложението.

                ПРОКУРОРЪТ: Поддържам внесеното предложение. Няма да соча други доказателства. Да се приключи съдебното следствие.

                 ОСЪДЕНИЯТ Ю.: Получил съм препис от предложението на прокурора за определяне на общо наказание преди повече от седем дни. Нямам възражения.

АДВ. М.: Не възразявам срещу предложението на БРП. Няма да соча други доказателства. Да се приключи съдебното следствие.

               СЪДЪТ по доказателствата

О П Р Е Д Е Л И:

    ПРОЧИТА и ПРИЕМА писмените доказателства, приложени към делото, както и представените такива в днешно съдебно заседание.

     ПРИКЛЮЧВА събирането на доказателствата.

     ДАВА ХОД на съдебните прения.

    ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми господин председател, уважаеми съдебни заседатели, налице са предпоставките на чл. 25, ал.1, вр. чл. 23, ал.1, вр. чл. 24 и чл. 68, ал.1 от НК на осъденото лице З.Ю.Ю. с ЕГН ********** да бъдат определени общи наказания измежду наложените такива по отделните осъждания, които да бъдат групирани в три групи така, както съм ги описал в предложението.

Считам, че с оглед данните съдържащи се в справката за съдимост на осъденото лице, намирам, същият е лице с висока степен на обществена опасност, тъй като наложените му наказания за извършени умишлени престъпления по Глава Пета, Раздел Първи от Особената част на НК не са постигнали целения възпиращ и възпитателен ефект по отношение на него, а точно обратното противоправната му деятелност е станала утвърден модел на противоправно поведение. Това е така, тъй като в изпитателния срок на НОХД 131/2017г. на Районен съд - Поморие, НОХД 22/2017г. на Районен съд - Поморие и НОХД 23/2017г. на Районен съд - Поморие същият е извършил нови умишлени престъпления от общ характер. Престъпния устрем на осъденото лице е показателен, предвид боря на осъжданията му води до извод, че наложените по предходните осъждания наказания не са постигнали целите, визирани в разпоредбата по чл. 36 от НК.  

Характера на отделните престъпления обществени отношения, спецификата на отрицателните последици, които са предизвикали всяко едно от деянията, които е извършил осъденият определят като висока на обществена опасност на всяко едно деяние и отразяват високия интензитет на засягане на обществените отношения.

При многократно осъждано лице винаги съм казвал, потвърждавам го и в настоящето съдебно заседание, че обществената опасност на едно деяние не е константна характеристика и следва да се разглежда във връзка с определения етап на обществено развитие на обществото ни, с оглед необходимостта от провеждане на една адекватна наказателна политика, ако не за изкореняването, то поне за свеждането до един поносим от обществото минимум на тези общественоопасни деяния, които най-съществено засягат обществото. Такива са и престъпленията извършени от осъдения Ю..

С посочените аргументи считам, че с оглед постигане целите на наказанието не следва да бъде прилагана разпоредбата на чл.69, ал.2 от НК и  Ю. не следва да бъде освобождаван отчасти или изцяло от изтърпяване на наказанията, чието изпълнение е било отложено.

Считам че с оглед постигане целите на наказанието по чл. 36 от НК приложението на чл. 24 от НК така, както е предложено в предложението на РП-Бургас е не само обосновано, а и в конкретния случай наложително.

Ето защо Ви моля за определение в този смисъл.  

   АДВ. М.: Уважаеми господин председател, уважаеми съдебни заседатели, считам че са налице предпоставките за определяне на едно общо наказание на подзащитния ми З.Ю.. Налице са основания визирани в чл. 25, ал., вр. чл.23, ал. 1 от НК, а именно подзащитният ми е извършил няколко отделни престъпления преди да е имало влязла в сила присъда, за което и да е от тях. На основание чл. 25, ал.2 от НК от размера на определената съвкупност следва  да бъде приспаднато времето по започнатото изтърпяване на наложеното наказание.

 

ОСЪДЕНИЯТ Ю.: Нищо не разбирам какво ми говорят.

  

СЪДЪТ ПРИКЛЮЧВА съдебните прения и дава последна дума на осъдения Ю..

             ОСЪДЕНИЯТ Ю.: Не желая нищо да кажа.

 

              СЪДЪТ обяви, че се оттегля на съвещание за постановяване на определението, което ще бъде обявено в 11:15 часа.

 

            Съдът се оттегли на съвещание.

Съдът след съвещание, след като съобрази събраните по делото доказателства, доводите и възраженията на страните, намира за установено следното:

Производството е по реда на чл. 306, ал. 1, т. 1 от НК.

По отношение на осъдения са били постановени няколко присъди, като прокурора прави предложение за групиране в три различни групи.

Лицето е осъждано както следва:

           Със споразумение по НОХД 269/2015 год. на Районен съд – Поморие е наложено наказание „обществено порицание“, което да се изпълни чрез публикуване в ел. сайт на Община Поморие, за деяние извършено на 04.08.2015 год. влязло в сила на 14.09.2015 год.;

           Със споразумение по НОХД 131/2017 год. на Районен съд – Поморие е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено за срок от три години, за деяние извършено в периода 23/25.03.2017 год., влязло в сила на 13.04.2017 год.;

          С присъда по НОХД 22/2017 год. на Районен съд - Поморие е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири месеца,  изпълнението на което е отложено за срок от две години, за деяние извършено в периода 11/27.09.2016 год., влязла в сила на 28.04.2017 год.;

          С присъда по НОХД 23/2017 год. на Районен съд - Поморие е наложено наказание „лишаване от свобода за срок от четири месеца, изпълнението на което на основание чл.69 от НК е отложено за срок от две години, за деяние извършено в периода 29.09.2016 год. - 17.11.2016 год., влязла в сила на 28.04.2017 год.;

          Със споразумение по НОХД 229/2017 год. на Районен съд – Поморие е наложено наказание „пробация“ при следните пробационни мерки : задържителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година с периодичност два пъти седмично; задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година; безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 100 часа за срок от една календарна година, за деяние извършено на 19.06.2017 год., влязло в сила на 26.07.2017 год.;                                        

           Със споразумение по НОХД 401/2017 год. на Районен съд – Поморие е наложено наказание „пробация“ при следните пробационни мерки : задържителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност два пъти седмично; задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца, за деяние извършено на 10.10.2017 год., влязло в сила на 01.11.2017год.;

            С присъда по НОХД 372/2017 год. на Районен съд - Поморие е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим, за деяние извършено на 25.09.2017 год., влязла в сила на 16.11.2017 год.;

            Със споразумение по НОХД 398/2017 год. на Районен съд – Поморие е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим, за деяние извършено в периода 18/19.09.2017 год., влязло в сила на 22.11.2017 год.;

            Със споразумение по НОХД 531/2017 год. на Районен съд – Поморие е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим, за деяние извършено в периода 06.10.2017год. - 05.12.2017 год., влязло в сила на 19.02.2018 год.;

            С присъда по НОХД 528/2017 год. на Районен съд - Поморие е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим, за деяние извършено на 14.12.2017 год., влязла в сила на 07.03.2018 год.;

             С присъда по НОХД 109/2018 год. на Районен съд - Бургас е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, изпълнението на което на основание чл.69, ал.1, вр. чл.66, ал.1 от НК е отложено за срок от три години, за деяние извършено на 02.04.2017 год., влязла в сила на 10.03.2018 год.;

            Със споразумение по НОХД 2979/2019 год. на Районен съд – Бургас е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим, за деяние извършено на 27.10.2017 год., влязло в сила на 26.07.2019 год.

           При тези факти съдът намира, че деянията по НОХД 131/2017 год. на Районен съд - Поморие, НОХД 22/2017 год. на Районен съд - Поморие и НОХД 23/2017 год. на Районен съд - Поморие са извършени преди да е имало влязла в сила присъда, за кое да е от тях. Следователно са налице предпоставките на чл.25, ал.1, вр. чл.23, ал.1 от НК, за определяне на едно общо наказание в размер на най тежкото, а именно „лишаване от свобода” за срок от шест месеца, като се обособят в първа група.

            Деянията по НОХД 372/2017 год. на Районен съд - Поморие, НОХД 398/2017 год. на Районен съд - Поморие, НОХД 531/2017 год. на Районен съд - Поморие и НОХД 2979/2019 год., са извършени в изпитателния срок на наказанията, наложени по НОХД 131/2017 год. на Районен съд - Поморие, НОХД 22/2017 год. на Районен съд - Поморие и НОХД 23/2017г. на Районен съд - Поморие, които са за извършени умишлени престъпления от общ характер са налице основанията на чл.68, ал.1 от НК определеното общо най-тежко наказание „лишаване от свобода” за срок от шест месеца да бъде изтърпяно ефективно. На основание чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС определеното общо най-тежко наказание следва да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим.  На основание чл.25, ал.2 от НК определеното общо най-тежко наказание „лишаване от свобода” за срок от шест месеца следва да бъде приспаднато изцяло поради изтърпяването му от 15.12.2017 год. до 05.06.2018 год.

               Деянията по НОХД 401/2017 год. на Районен съд - Поморие, НОХД 372/2017 год. на Районен съд - Поморие, НОХД 398/2017 год. на Районен съд - Поморие, НОХД 109/2018 год. на Районен съд - Бургас и НОХД 2979/2019 год. на Районен съд - Бургас са извършени преди да е имало влязла в сила присъда, за кое да е от тях. Следователно са налице предпоставките на чл.25, ал.1, вр. чл.23, ал.1 от НК, за определяне на едно общо наказание в размер на най- тежкото, а именно „лишаване от свобода” за срок от шест месеца, като се обособят във втора група. На основание чл.25, ал.2 от НК определеното общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца следва да бъде приспаднато изцяло поради изтърпяването.

            Деянията по НОХД 531/2017 год. на Районен съд - Поморие и НОХД 528/2017 год. на Районен съд - Поморие са извършени преди да е имало влязла в сила присъда, за кое да е от тях. Следователно са налице предпоставките на чл.25, ал.1, вр. чл.23, ал.1 от НК, за определяне на едно общо наказание в размер на най-тежкото, а именно „лишаване от свобода” за срок от една година, като се обособи трета група. На основание чл.57, ал.1, т.2, б. „б“ от ЗИНЗС определеното общо най- тежко наказание следва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.На основание чл.25, ал.2 от НК от определеното общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година следва да се приспадне изтърпяната част. Наказанието „обществено порицание“ следва да бъде изтърпяно отделно, като видно от справката за съдимост същото е изпълнено. Наказанието „пробация“, което е наложено по НОХД 229/2017 год. на Районен съд - Поморие следва да бъде изтърпяно отделно.

            Съдът счете, че предложението на прокурора се явява най-благоприятен вариант за осъденото лице съгл. изискването за най-благоприятно съчетание за осъдения, посочено в т.9 от Постановление №4 от 28.04.1965 год. по н.д. №2/65 г. на Пленума на Върховния съд на Република България.

            Съдът намира, че не следва да прилага института на чл.24 НК спрямо осъдения в която и да било от групите посочени по-горе. В действителност касае се за един млад човек, като значителна част от престъпната му деятелност е извършена, когато е бил непълнолетен. Съдът счита, че целите на наказанието по чл.36 НК биха били изпълнени и без приложението на чл.24 НК така както предлага прокурора.

 

С оглед на изложеното съдът,

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   : № 1733/28.10.2019г.

             НА ОСНОВАНИЕ чл. 25 вр. чл. 23, ал. 1 от НК НАЛАГА най-тежкото измежду наказанията, наложени на З.Ю.Ю. ЕГН********** по НОХД 131/2017 год. на Районен съд - Поморие, НОХД 22/2017 год. на Районен съд - Поморие и НОХД 23/2017 год. на Районен съд – Поморие, а именно лишаване от свобода за срок от шест месеца.

            ОПРЕДЕЛЯ на осн. чл.57 ал.1 т.3 ЗИНЗС общото най-тежко наказание от шест месеца лишаване от свобода да се търпи ефективно при общ режим.

             НА ОСНОВАНИЕ чл. 25, ал. 2 от НК ПРИСПАДА изцяло от така определеното общо най-тежко наказание изтърпяната част от наказанието лишаване от свобода за срок от шест месеца, поради изтърпяването му.

             НА ОСНОВАНИЕ чл. 25 вр. чл. 23, ал. 1 от НК НАЛАГА най-тежкото измежду наказанията, наложени на З.Ю.Ю. ЕГН********** по НОХД 401/2017 год. на Районен съд - Поморие, НОХД 372/2017 год. на Районен съд - Поморие, НОХД 398/2017 год. на Районен съд - Поморие, НОХД 109/2018 год. на Районен съд - Бургас и НОХД 2979/2019 год. на Районен съд – Бургас, а именно лишаване от свобода за срок от шест месеца.

            ОПРЕДЕЛЯ общото най-тежко наказание от шест месеца лишаване от свобода да се търпи ефективно при общ режим.

             НА ОСНОВАНИЕ чл. 25, ал. 2 от НК ПРИСПАДА изцяло от така определеното общо най-тежко наказание изтърпяната част от наказанието лишаване от свобода за срок от шест месеца, поради изтърпяването му.

             НА ОСНОВАНИЕ чл. 25 вр. чл. 23, ал. 1 от НК НАЛАГА най-тежкото измежду наказанията, наложени на З.Ю.Ю. ЕГН ********** по НОХД 531/2017 год. на Районен съд - Поморие и НОХД 528/2017 год. на Районен съд – Поморие, а именно лишаване от свобода за срок от една година.

            ОПРЕДЕЛЯ общото най-тежко наказание от една година лишаване от свобода да се търпи ефективно при строг режим.

             НА ОСНОВАНИЕ чл. 25, ал. 2 от НК ПРИСПАДА от така определеното общо най-тежко наказание изтърпяната част от наказанието лишаване от свобода за срок от една година по присъдите в тази група.

             ПРИСЪЕДИНЯВА наказанието „обществено порицание“ наложено по НОХД 269/2015г. на РС Поморие, което е изпълнено.

             ПОСТАНОВЯВА наказанието пробация, наложено по НОХД 229/2017г. на РС Поморие да се търпи отделно.

             ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на прокурора за приложение на чл.24 НК.

Определението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред БОС.

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: /П/

                                         

                                                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

1.      /п/

                                                                                         

2.      /п/

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:20 часа.

 

             

СЕКРЕТАР:                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: /П/

 

Вярно с оригинала!

С.П.