Решение по дело №3057/2016 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 1092
Дата: 24 ноември 2016 г. (в сила от 24 ноември 2016 г.)
Съдия: Емилия Колева Енчева
Дело: 20165530103057
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 28 юни 2016 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

  …….              24.11.2016 г.                    Гр. Стара Загора

 

В  ИМЕТО   НА    НАРОДА

 

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД          ТРЕТИ ГРАЖДАНСКИ състав

На 2 ноември                                              2016 г.

В публично заседание в следния състав:

 

                                                         Председател: ЕМИЛИЯ ЕНЧЕВА                                                       

 

  Секретар: М.Й.

  Прокурор: 

  като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЕМИЛИЯ ЕНЧЕВА

  гр. дело № 3057 по описа за 2016 година.

 

 

Предявени са искове с правно основание чл. 327 от ТЗ и чл. 79 и сл. от ЗЗД.

   Ищецът „ТРЕЙД ТРАНС” ООД в несъстоятелност гр. Нова Загора твърди в исковата си молба, че с Решение № 7 от 07.03.2014 на Окръжен съд Сливен, постановено по търговско дело № 106/2013 година била обявена неплатежоспособността и открито производство по несъстоятелност на „ТРЕЙД ТРАНС" ООД с ЕИК *********. С определение на съда № 111 от 07.04.2014 година за постоянен синдик на дружеството била определена Даниела Вълчева Демирева - Гюрова. С Решение № 2 от 12.03.2015 постановено по т. дело № 106/2013, Окръжен съд - Сливен дружеството е обявено в несъстоятелност. При изпълнение на задълженията на синдика за издирване и уточняване на имуществото на „ТРЕЙД ТРАНС" ООД - в несъстоятелност били установени негови ликвидни и изискуеми парични вземания към трети лица. Съгласно воденото от „ТРЕЙД ТРАНС" ООД - в несъстоятелност счетоводство и търговските книги, ответникът "СТРОЙ-ИНВЕСТ МЕНИДЖМЪНТ' ЕООД му дължал заплащане на възнаграждение за извършен транспорт на пшеница. Сочи, че през 2013 г. между „ТРЕЙД ТРАНС" ООД - в несъстоятелност и "СТРОЙ-ИНВЕСТ МЕНИДЖМЪНТ' ЕООД бил сключен договор за превоз, по силата на който „ТРЕЙД ТРАНС" ООД - в несъстоятелност се задължило да превози заявени от "СТРОЙ-ИНВЕСТ МЕНИДЖМЪНТ" ЕООД количества пшеница с място на товарене с. Деков и място на разтоварване с. Голямо Враново. „ТРЕЙД ТРАНС" ООД - в несъстоятелност изпълнило добросъвестно договореното като превозило заявените товари от с. Деков до посочения от клиента пункт на разтоварване. Цената на извършената услуга била общо в размер на 1171,07 лв. без ДДС. След извършване на превоза издали данъчна фактура №**********/12.07.2011 г. за сумата от 1405,28 лв. с ДДС. Посочената сума не била изплатена и до настоящия момент.

   Молят съда да постанови решение, с което да осъди ответника "СТРОЙ-ИНВЕСТ МЕНИДЖМЪНТ" ЕООД, да им заплати сумата от 1405,28 лева - главница, дължима цена за извършена транспортна услуга съгласно данъчна фактура №**********/12.07.2011 г., ведно със законната лихва върху претендираната главница за периода от датата на предявяване на исковата молба в съда до окончателното изплащане. Претендират за направените по делото разноски.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не е постъпил писмен отговор  от ответника”СТРОЙ-ИНВЕСТ МЕНИДЖМЪНТ” ЕООД гр. Трявна

  Съдът  като обсъди събраните по делото доказателства по отделно и в тяхната съвкупност намира за установено следното:   

 В проведеното съдебно заседание на 2 ноември 2016 г., процесуалният представител на ищеца е направил искане на основание  чл. 238 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение.

    Съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 238, ал.1 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение, тъй като ответникът не е представил в срок отговор на исковата молба и не се явява в първото по делото заседание без да е направил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие. Съгласно чл. 239 ал.1 т.1 от ГПК, съдът постановява неприсъствено решение, когато на страните са указани последиците от неспазване на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание.

  От приложените към делото съобщение и призовка е видно, че на ответника са  указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването му в съдебно заседание. Освен това, искът се явява вероятно основателен с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства. Претендира се заплащане на сумата 1405,28 лева - главница, дължима цена за извършена транспортна услуга съгласно данъчна фактура №**********/12.07.2011 г., ведно със законната лихва за периода от предявяване на исковата молба до окончателното изплащане.

              При тези данни, съдът намира за установено, че между страните по делото е бил сключен договор за превоз на стоки-пшеница. Същият договор е неформален и консенсуален и съгласно чл. 327, ал.1 ТЗ купувачът е длъжен да плати цената при предаване на стоката или на документите, които му дават право да я получи, освен ако е уговорено друго. В процесния случай ответникът не е представил писмени доказателства, че е заплатил изцяло дължимата от него сума.

    Предвид изложеното, съдът намира, че предявеният иск е основателен, тъй като е налице неточно изпълнение на сделката по посочените фактури, съгласно разпоредбата на чл. 79 ал.1 от ЗЗД. Предвид гореизложеното, съдът счита, че предявеният иск се явява основателен и доказан в размера на 1405,28 лева - главница, дължима цена за извършена транспортна услуга съгласно данъчна фактура №**********/12.07.2011 г., ведно със законната лихва за периода от предявяване на исковата молба до окончателното изплащане, в който размер е и предявен иска.

 На основание чл.78, ал.1 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените по делото разноски в размер на 330 лв.,  съгласно представения списък на разноските по чл. 80 от ГПК.

 

Водим от горните мотиви, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

  ОСЪЖДА „СТРОЙ-ИНВЕСТ МЕНИДЖМЪНТ” ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Трявна, 5350, ул. Иван Вазов № 23, ет.5, ап.14, представлявано от управителя Илко Милков Начев да заплати на „ ТРЕЙД ТРАНС” ООД /в несъстоятелност/, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Нова Загора, ул. Цар Освободител № 61 / в несъстоятелност по т.д. № 106/2013 г. по описа на Сливенски окръжен съд за 2013 г., представлявано от синдика Даниела Вълчева Демирева-Гюрова, ЕГН **********, с постоянен адрес ***/ чрез адв. М.Г.С. ***, със служебен адрес – гр. Стара Загора, ул. Х.Д.Асенов № 119, ет.3, офис 6, сумата от 1405,28 лева - главница, дължима цена за извършена транспортна услуга съгласно данъчна фактура №**********/12.07.2011 г., ведно със законната лихва върху претендираната главница за периода от датата на предявяване на исковата молба в съда – 28.06.2016 г. до окончателното изплащане, както и направените по делото разноски в размер на 330 лв.

       ОСЪЖДА „СТРОЙ-ИНВЕСТ МЕНИДЖМЪНТ” ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Трявна, 5350, ул. Иван Вазов № 23, ет.5, ап.14, представлявано от управителя Илко Милков Начев да заплати да заплати ДТ в размер на 56.21 лв. в полза на Държавата по  Бюджета на съдебната власт.

                                                                                    

               Решението не подлежи на обжалване.                                            

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: