Определение по дело №407/2020 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 260264
Дата: 5 март 2021 г.
Съдия: Десислава Динкова Динкова Щерева
Дело: 20202100900407
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 15 октомври 2020 г.

Съдържание на акта

 

 

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

           

номер 260264                                   05.03.2021                                      град  Бургас

Бургаският окръжен съд                                                           граждански състав   

на пети март две хиляди двадесет и първа година

в закрито заседание в следния състав:

                                                                      

                                                                       Председател: Десислава Динкова

                                                                       Членове:

                                                         

като разгледа докладваното от съдия Динкова търговско дело №407 по описа за 2020 година, на основание чл. 374 и чл. 376 от ГПК, взе предвид следното:

 

Производството по настоящото дело е образувано по повод исковата претенция на „В И А-строй“ ЕООД с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Варна, ул. Акад.Андрей Сахаров № 1, ет. 5, представлявано от управителя Ангел Дерменджиев,  срещу Община Средец, представлявана от кмета Иван Жабов, с адрес гр.Средец, пл.“България“ №8, с която се претендира да бъде осъден  ответника да заплати на ищеца сумата от 58 453,93лв., представляваща стойност на възложени, изпълнени и приети СМР по договор 24.11.2015 год., ведно със законната  лихва за забава от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на сумата, както и направените по делото съдебно-деловодни разноски.

                 Ищецът твърди, че сключил с ответника договор за СМР на 24.11.2015 год. с предмет изпълнение на отделни видове строително-монтажни работи по одобрена КСС за обект сграда ЧОС кв.11, УПИ ХІІІ по ПУП на гр.Средец на обща стойност 57 044,94 лв. без ДДС. Заявява се, че видът, обемът и единичните цени на отделните видове работи са уточнени в оферта (КСС) и са подробно описани в исковата молба. Твърди се, че всички възложени работи са били изпълнени в срок и приети от представител на възложителя с протокол от 01.12.2015 год. Според чл.7.1 от договора, в срок от два работни дни след това за възложителя е възникнало задължение за заплащане на възнаграждение, което  е изпълнено частично – заплатена е само сумата от 10 000 лв. и са дължими 58 453,93 лв. с ДДС.

           Представя доказателства.

Ответникът не е депозирал отговор на исковата молба.

Ищецът не се е възползвал от възможността да подаде допълнителна искова молба.

С оглед на изложеното до тук съдът намира, че книжата по делото са разменени редовно.   

Съдът е сезиран с предявени при условията на обективно кумулативно  съединяване претенции за осъждане на ответника да заплати на ищеца дължимия остатък от  възнаграждение по договор и обезщетение за забава, на основание чл. 79 ал.1 от ЗЗД и чл. 86 ал.1 от ЗЗД. Претенциите са родово подсъдни на настоящия съд по аргумент от чл. 104 т.4 от ГПК.

Съдът счита, че са налице предпоставките на чл. 376 ал.1 от ГПК за разглеждане на делото в закрито съдебно заседание. При размяната на книжа ищецът е представил всички доказателства, с които разполага, и не прави други доказателствени искания. Ответникът не е взел становище по доказателствените искания на насрещната страна и не е поискал събиране на доказателства. Ето защо съдът приема, че с размяната на книжата са представени всички доказателства по делото, а изслушване на страните не е необходимо, доколкото ищецът поддържа иска в съответствие с изнесените факти, а ответникът не оспорва фактическите и правните му твърдения. Поради изложените съображения делото може да бъде разгледано в закрито заседание, като на основание чл.376 ал.1 от ГПК на страните се даде срок за писмени защити и реплики, както и се обяви датата на решението.           

Мотивиран от горното, на основание чл. 374 и чл. 376 от ГПК, Бургаският окръжен съд

 

                             О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

ПРИЕМА за разглеждане предявените от „В И А-строй“ ЕООД с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Варна, ул. Акад.Андрей Сахаров № 1, ет. 5, представлявано от управителя Ангел Дерменджиев,  срещу Община Средец, представлявана от кмета Иван Жабов, с адрес гр.Средец, пл.“България“ №8, искове за осъждане на  ответника да заплати на ищеца сумата от 58 453,93лв., представляваща стойност на възложени, изпълнени и приети СМР по договор 24.11.2015 год., ведно със законната  лихва за забава от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на сумата.

ДОКЛАДВА на страните т.дело №407/2020 год.

ПРИЕМА представените от ищеца с исковата молба писмени доказателства.  

ОБЯВЯВА на страните, че ще се произнесе по предявените искове в закрито заседание на основание чл. 376 от ГПК.

ДАВА на страните двуседмичен срок от получаване на съобщението за представяне на писмени защити.

ОБЯВЯВА на страните, че решението по делото ще бъде постановено на 19.04.2021 год., от която дата тече срок за обжалването му.

Определението да се съобщи на страните.

 

 

 

                                                      ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: