Определение по дело №113/2020 на Окръжен съд - Шумен

Номер на акта: 123
Дата: 8 юни 2020 г. (в сила от 16 юни 2020 г.)
Съдия: Димчо Стоянов Луков
Дело: 20203600200113
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 13 май 2020 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

Година 2020                                           08.06.                                            Град Шумен

Шуменският окръжен съд                                                        Наказателно отделение

На осми юни                                                     две хиляди и двадесета година             

В публично заседание в следния състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМЧО ЛУКОВ

                                          Съдебни заседатели: 1. С. Н. Х.

                                                                              2. А. В. А.

                                                                 

 

Секретар: Геновева Стоева

Прокурор: Павлин Вълчев

Сложи за разглеждане докладваното от СЪДИЯ ДИМЧО ЛУКОВ

ЧНД № 113 по описа на ШОС за 2020 година.

На именното повикване в 14:03 часа се явиха:

 

За Окръжна прокуратура - Шумен, редовно призовани, се явява прокурор Павлин Вълчев.

Осъденото лице В.С.С., редовно призовано, явява се лично, доведен от органите на ОЗ „Охрана“ - Шумен.

В съдебно заседание се явява адвокат С.С. ***.

 

………………………………………………………………………………

 

Производство по чл. 306, ал. 1, т. 1 от НК.

Настоящото производство е образувано по предложение на ШОП за определяне на общо наказание на основание чл. 25, ал. 1, във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК на наложените на  В.С.С. наказания по НОХД № 31/2019 г. по описа на ШОС и НОХД № 19/2019 г. по описа на Окръжен съд – Разград.

В съдебно заседание представителят на прокуратурата поддържа депозираното предложение, излага доводи в негова подкрепа и предлага на съда същото да бъде уважено, като на основание чл. 25, ал. 2 от НК да бъде приспаднато за изтърпяна част от така определеното общо наказание, именно изтърпяното изцяло наказание по присъдата на Разградски окръжен съд.

Служебният защитник на В.С. намира предложението за процесуално допустимо, а по същество за основателно. Моли съда да определи общо наказание измежду така посочените в предложението до размера на по-тежкото, като бъде приспаднато и изтърпяната част от наказанието на Разградски окръжен съд.

В правото му да се изкаже последен осъденият С. поддържа казаното от неговия защитник и моли съда да групира наказанията и зачете изтърпяната част от тях.

            Съдът, след като се запозна с материалите по делото и изслуша становищата на страните намира предложението на Шуменска окръжна прокуратура за процесуално допустимо, а по същество за основателно. С присъда по НОХД № 31/2019 г. по описа на ШОС, влязла в законна сила на 07.04.2020 г. за престъпления по чл. 196, ал. 1 и чл. 249, ал. 1 от НК, извършени в периода 08-10.2018 г. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години и глоба в размер на 5 200  лв.

            С присъда по НОХД № 19/2019 г. по описа на Разградски окръжен съд, в сила от 21.01.2019 г. на С. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година за извършено на 15.11.2018 г. престъпление по чл. 199, ал. 1 от НК.

От приложената справка от затвора гр. Ловеч и справката за съдимост, съдът установи, че наказанието наложено по НОХД № 19/2019 на Разградски окръжен съд, а именно 1 година „лишаване от свобода“ е изтърпяно на 13.10.2019 г.

При така събраните доказателства, съдът намира, че са налице предпоставките визирани в чл. 25, ал. 1,  във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК, тъй като и двете престъпления са извършени преди за което и да е било от тях да е имало влязла в сила присъда. Ето защо ще следва да се определи общо наказание измежду така наложените две наказания, а именно това на Разградски окръжен съд и това на Шуменски окръжен съд до размера на по-тежкото, а именно 5 години „лишаване от свобода“. С оглед обстоятелството, че наказанието от 1 година „лишаване от свобода“ наложено с присъдата на Разградски окръжен съд е изтърпяно изцяло ще следва на основание чл. 25, ал. 2 от НК от така определеното общо наказание да се приспадне изтърпяната част от 1 година от наказанието наложено от Разградски окръжен съд.

Ще следва също така наказанието глоба в размер на 5 200 лв. наложено с присъдата по НОХД № 31/19 г. на ШОС да бъде присъединено към определеното общо наказание „лишаване от свобода“.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И : № 123

 

На основание чл. 25, ал. 1, във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на осъдения В.С.С., ЕГН ********** общо наказание, измежду наказанията, наложени му по НОХД № 31/2019 г. по описа на ШОС в размер на 5 години и по НОХД № 19/2019 г. по описа на Окръжен съд – Разград в размер на 1 година до размера на по-тежкото, а именно: 5 години „лишаване от свобода“.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК ПРИСПАДА изтърпяното наказание от 1 година „лишаване от свобода“ от така определеното общо наказание.

Присъединява към така определеното общо наказание и наказанието „глоба“ в размер на 5200 лева наложени на В.С.С. с присъда по НОХД № 31/2019 г. по описа на ШОС.

Настоящото определение подлежи на обжалване и протестиране в 7 дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Варна.

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                             2.

 

                                                                     

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:15 часа.

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                        СЕКРЕТАР: