Определение по дело №221/2020 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 600
Дата: 23 юни 2020 г.
Съдия: Диляна Николова Йорданова
Дело: 20202100900221
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 22 юни 2020 г.

Съдържание на акта

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е № 600

гр.Бургас, 23.06.2020 г.

 

БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН   СЪД,  гражданска и търговска колегия,  в закрито заседание на двадесет и трети юни,  две хиляди двадесета година, в състав:

                                                            СЪДИЯ: ДИЛЯНА ЙОРДАНОВА

като разгледа докладваното от съдията Йорданова дело по несъстоятелност N 221 по описа за 2020 година,  за да се произнесе, съобрази  следното: 

Производството е по реда на чл.625 и следващите от ТЗ.

Подадена е молба от  Клуб 4 ООД, ЕИК *********, със седалище гр. Бургас, ж.к. Меден рудник, бл.112, вх.3, ап.5, в която излага твърдения, че молителят не може да покрива задълженията си по търговски сделки и публичните си задължения към държавата и общините. Твърди, че е налице основанието за откриване на производство по несъстоятелност „неплатежоспособност“, тъй като към настоящия момент има значителни публично-правни задължения в общ размер на 26 674,78 лева към НАП за осигуровки, данъци по ЗДДФЛ и ЗДДС.  Поддържа , че считано от 01.01.2020г. до настоящия момент не упражнява стопанска дейност и не притежава дълготрайни или други активи, с които да покрие задълженията си.

Моли да бъде обявена неплатежоспособността на дружеството и  да се определи нейната начална дата, както и спрямо същото да се открие производство по несъстоятелност.

Представените към молбата доказателства следва да бъдат допуснати и приобщени към доказателствения материал по делото.

По делото следва да бъде назначена съдебно-икономическа експертиза, която след като се запознае с материалите по делото и извърши проверка в счетоводството на молителя и ТД на НАП и Община Бургас, да даде заключение по поставените в молбата въпроси от молителя, без да изследва въпроса за свръхзадлъжнялост, доколкото молбата не  почива на посоченото самостоятелно основание, както и на следните задачи: разполага ли длъжникът със средства по банкови сметки и касова наличност, позволяващи покриване на  началните разноски  в производството по несъстоятелността, включително  възнаграждение на временен синдик. При установяване на цялостното икономическо състояние на ответното дружество, вещото лице да вземе предвид освен финансовите отчети на дружеството, още и публичните вземания, ако същите не са включени в отчетите.

 Следва да бъде насрочено открито съдебно заседание с призоваване на молителя, предвид необходимостта от изслушване на вещото лице след изготвяне на съдебно – икономическата експертиза.

Водим от горното, съдът

 

 

 

                 О П Р Е Д Е Л И :

 

ДОПУСКА представените с молбата писмени доказателства.

НАЗНАЧАВА съдебно – икономическа експертиза с вещо лице Г.Д., след внасяне на депозит в размер на 500лв., вносим от молителя в едноседмичен срок от съобщението по сметка на БОС, да даде заключение по поставените в молбата въпроси от молителя, без да изследва въпроса за свръхзадлъжнялост, доколкото молбата не  почива на посоченото самостоятелно основание, както и на следните задачи: разполага ли длъжникът със средства по банкови сметки и касова наличност, позволяващи покриване на  началните разноски  в производството по несъстоятелността, включително  възнаграждение на временен синдик. При установяване на цялостното икономическо състояние на ответното дружество, вещото лице да вземе предвид освен финансовите отчети на дружеството, още и публичните вземания, ако същите не са включени в отчетите.

  Препис от определението с поставената му задача, да се връчи на вещото лице след внасяне на определения депозит, с указание, че следва да представи заключението заедно с декларация за извършените разходи, в едноседмичен срок преди датата на съдебното заседание.

НАСРОЧВА съдебно заседание при закрити врати на 07.08.2020 г. от 09,00 часа, за която дата и час да се призоват молителят и вещото лице след внасяне на депозита.

        Постъпилата молба за откриване на производство по несъстоятелност на основание чл. 629, ал.1 вр.чл. 624  от ТЗ да се обяви в търговския регистър

            Настоящия съдебен акт да се отрази в книгата по чл. 634в от ТЗ

 

 

 

 

 

                                                                               СЪДИЯ: