Определение по дело №4227/2019 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 1908
Дата: 17 октомври 2019 г. (в сила от 17 октомври 2019 г.)
Съдия: Росица Георгиева Шкодрова
Дело: 20193110204227
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 20 септември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

ПРОТОКОЛ

 

№ 1908

 

 

Година 2017                           Град Варна   

Районен съд                           ХХХVІІІ състав

     На 17.10.                             Година 2019

     В публично заседание в следния състав:

 

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ШКОДРОВА

СЪДЕБИН ЗАСЕДАТЕЛИ: ПЕТЪР ПЕТКОВ

ПЛАМЕН НИКОЛОВ

 

             

     СЕКРЕТАР: ДОНКА МИТЕВА

     ПРОКУРОР: Д. ДИМИТРОВ

     Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

     НОХД № 4227 по описа за 2019 година

     На именното повикване в 10.00 часа, се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ К.М.А., редовно призован, не се явява. По отношение на същия призовката е върната в цялост с отбелязване, че лицето не живее в населеното място повече от 3 години и по информация на близки и съседи се намира в чужбина. Във вр. с постъпило становище от страна на пострадалото лице и наличието на данни за актуален телефон на подсъдимия, със същия са били направени  многократно опити за връзка, като видно от постъпилата докладна записка от деловодителя на състава, на 16.10.2019 год. е осъществен контакт с подсъдимото лице. Същият е уведомен за датата и часа на с.з., но е уведомил съда, че не се намира в България в момента, предоставил е единствено като начин за връзка имейл адрес. 

 

 Явява се определения от ВАК за служебен защитник адв. Д.А.Ч..

 

СЪДЪТ намира, че с оглед необходимостта от задължителна защита по отношение на подсъдимото лице, на същото следва да се назначи защитник, поради това и на основание  чл.70 ал. 1 и ал.2 от НПК и чл.25 вр. чл.23 ал.1 и чл.21 от ЗПП

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

     НАЗНАЧАВА за защитник на К.М.А. - адв. Д.А.Ч. от ВАК, за процесуално представителство по НОХД № 4227/2019 год. по описа на ВРС - 38 състав.

 

     ПОСТРАДАЛАТА Н.К.А., редовно призована, явява се лично и с адв. Росен Русев, редовно упълномощен и приет от съда от днес. 

 

     ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

 

     АДВ. Ч.: Аз успях да се свържа с моя подзащитен, той ме помоли и аз написах писмо, в което съм посочил делото за кога е насрочено. Той ме уведоми, че ще изпрати до съда по електронна поща какви са причините, че не може да се яви, каза че се намира в Йордания, адрес не посочи и каза, че желае да се отложи делото най-малко след два месеца. Аз съм длъжен да кажа, това нещо. 

 

     АДВ. РУСЕВ: Моето становище е, че не можем да вярваме на човек, който е обявен за издирване.

 

     СЪДЪТ, като взе предвид заявеното от адв. Ч. намери, че не са налице основания производството по делото да бъде отлагано за срок най-малко от два месеца, доколкото подсъдимото лице до настоящия момент включително, с поведението си на 16.10.2019 год. показва нежелание да бъде установено и призовано по делото и заявява, че не се намира в РБългария, уведомен е за датата на съдебното заседане, но очевидно демонстрира нежелание да се яви по същото лично.

В този смисъл съдът намира, че не са налице пречки за даване ход на разпоредителното заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

 

     ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото не е подсъдно на Варненския районен съд, предвид факта, че подсъдимият има йорданско гражданство, съгласно разпоред. на чл.37, ал.1 от НПК следва да се разгледа от съответния първоинстанционен софийски съд. Предвид и на факта, че престъплението е извършено в Кралство Йордания.

     АДВ. РУСЕВ: Предоставям на съда.

 

     АДВ. Ч.: Аз също споделям становището на представителя на Прокуратурата. И двете деяния са извършени на територията на Кралство Йордания и моят подзащитен е чуждестранен гражданин и наистина съм изненадан, че делото е изпратено на Варненска районна прокуратура и следва да се върне на Софийски районен съд.   

 

     СЪДЪТ като взе предвид заявеното от страна на представителя на Варненска районна прокуратура и становището на защитника на подсъдимото лице, както и обстоятелството, че повереника на пострадалото лице предоставя на съда намери, че изхождайки от разпоредбата на чл.37, ал.1, т.1 от НПК производството по делото следва да бъде прекратено и изпратено на Софийски районен съд за разглеждане по подсъдност, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 4227/2019 год. по описа на ВРС – 38 състав.

 

ИЗПРАЩА делото на Софийски районен съд,  по подсъдност.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.  

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в с.з., което приключи в 10.05 часа.

 

                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1/

 

                   2/  

 

                            СЕКРЕТАР: