Определение по дело №48/2023 на Административен съд - Търговище

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 31 март 2023 г.
Съдия: Анета Иванова Петрова
Дело: 20237250700048
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 21 март 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                           31.03.2023г.                        гр.Търговище   

                                    

Административен съд - гр.Търговище                                       

на тридесет и първи март  две хиляди двадесет и трета година,

в закрито заседание в следния състав

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:АНЕТА ПЕТРОВА

като разгледа докладваното от председателя адм.д.№48 по описа за 2023г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Произнасянето е по реда на чл. 145 и сл АПК.

Производството е образувано по жалба на Б.М.Ю. ***, действащ чрез процесуалния си пълномощник а.. С.А. ***, против Решение рег.№363000-6684/24.02.2023г., издадено от Началник Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Търговище. След извършване на проверка за редовност на постъпилата жалба съдът установи, че същата отговаря на изискванията на чл. 150 и чл. 151 АПК, поради което е редовна. Относно допустимостта на жалбата съдът установи, че същата е подадена срещу подлежащ на оспорване индивидуален административен акт съгласно чл. 145 ал.2 т.3 АПК, предвид това, че оспореното решение съдържа изричен отказ за издаване на СУМПС и като такъв попада в законовата дефиниция по чл. 21 от АПК. Жалбата е подадена в рамките на 14-дневния срок за обжалване на оспорения административен акт, предвид датата на връчването му – 27.02.2023г., отразена в разписка към решението, и датата на входиране на жалбата при административния орган – 13.03.2023г. Същата се подава от лице – адресат на оспорения акт, имащо правен интерес от обжалване на последния. Предвид постоянния адрес на жалбоподателя в съдебния район на Административен съд - Търговище, съгласно чл. 133 ал.1 от АПК спорът е родово и местно подсъден на АдмСТ. При така направената констатация за редовност и допустимост на жалбата следва да се насрочи открито съдебно заседание за разглеждането й с призоваване на конституираните страни и да се извърши процедурата по чл. 163 ал. 2 АПК като се укаже на административния орган, издал оспорения акт, възможността в 14-дневен срок от получаване на препис от настоящото определение да представи писмен отговор и посочи доказателства, като приложи към отговора писмените доказателства, с които разполага. Следва да се изискат посочените в жалбата документи от РП – Търговище и Областен отдел „АА“ – Търговище. Предвид липсата на конкретика относно обстоятелствата, които ще се установяват с исканите гласни доказателства, съдът ще се произнесе по това искане в съдебно заседание след мотивирането му. Следва да се съобщи на страните проекта за доклад по делото.

Водим от горното, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

КОНСТИТУИРА като страни в настоящото производство:

Б.М.Ю. ***, в качеството на жалбоподател/оспорващ, и

Началник Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Търговище, в качеството на ответник по оспорването.

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на                                       02.05.2023 г. от 11.00 ч. в Съдебна зала №4 на Съдебна палата - Търговище, за която дата да се призоват страните на посочените по делото адреси.

УКАЗВА на Началник Сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР-Търговище възможността му по чл.163 ал.2 от АПК във врчл. 172 ал.5 от ЗДвП в 14-дневен срок от получаване на преписа на настоящото определение да представи писмен отговор по жалбата и посочи доказателства, като приложи към отговора писмените доказателства, с които разполага. На Началник Сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР-Търговище да се връчат преписи от жалбата и приложенията й.

СЪОБЩАВА НА СТРАНИТЕ СЛЕДНИЯ ПРОЕКТ ЗА ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО:

1.Обстоятелства, на които се основават страните - В жалбата се визира незаконосъобразност и необоснованост на обжалваното Решение рег.№363000-6684/24.02.2023г., издадено от Началник Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Търговище, поради допуснати съществени нарушени, на административно-производствените правила и на материалния закон. Жалбоподателят сочи, че отказът в оспореното решение се базира на невярна справка от службите за граничен контрол, показваща, че през последните 12 месеца, считано от 14.12.2022г., жалбоподателят пребивавал в страната 82 дни. Изтъква, че той завършил гимназиалното си образование в България. Игнориран от административния орган бил и факта, че през периода от м.април до м. октомври 2022г. жалбоподателят посещавал курс за водачи на МПС в УЦ „СУЕРА“ – гр. Търговище. Наред с това същият полагал три пъти изпити за водач на МПС, данни за което имало в ОО“АА“ – Търговище. В жалбата се сочи, че мотив за оспорения отказ не може да бъдат мотивите в постановлението за отказ да се образува НП на РПТ. Като намира за необоснован извода на административния орган, че има обичайно пребиваване в друга държава, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло оспореното решение и да върне преписката с указания за издаване на СУМПС на жалбоподателя.

С обжалваното Решение рег.№363000-6684/24.02.2023г., издадено от Началник Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Търговище, на основание чл. 17 ал.15 т.3 пр.2 във вр.с т.1 от Наредба № I-157 от 1.10.2002 г. и във вр. с чл. 151 ал.5 ЗДвП е отказано първоначално издаване на СУМПС по подадено заявление вх.№4503/14.12.2022г. на Б.М.Ю..

2. Правна квалификация на спора – жалбата е с правно основание чл. чл.145 от АПК.

3. Кои права и кои обстоятелства се признават – не са налице такива.

4. Кои обстоятелства не се нуждаят от доказване – не са налице такива.

5. Как се разпределя доказателствената тежест за подлежащите на доказване факти:

УКАЗВА на жалбоподателя, че съгласно чл.170 ал.2 от АПК в негова тежест е да установи по делото, че са били налице всички материални законови предпоставки за издаване на заявения от него документ – СУМПС, в т. ч. да докаже наличието спрямо него на предпоставките за първоначалното издаване на СУМПС, визирани в чл. 13 от Наредба № I-157 от 1.10.2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина, издадена от Министъра на вътрешните работи.

УКАЗВА на ответната страна - Началник Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Търговище, че съгласно чл.170 ал.1 от АПК носи тежестта за доказване, че оспореният административен акт е издаден от компетентен орган и при спазване на всички процесуални правила.

ДА СЕ ИЗИСКАТ  на основание чл. 171 ал.2 АПК във вр.с чл. 186 изр.2 от ГПК, както следва :

-         от Районна прокуратура – Търговище преписка вх.№173/2023г. по описа на РПТ;

-         от Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Търговище информация за положените от Б.М.Ю. *** с посочен ЕГН изпити за придобиване на правоспособност на водач на МПС/на кои дати са положени и какъв е резултата/.

По представените доказателства от страните, съдът ще се произнесе в насроченото по делото открито съдебно заседание, съгласно чл.171 ал.6 изр.2 от АПК.

Препис от настоящото определение да се изпрати на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: