Споразумение по дело №1255/2020 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 260003
Дата: 26 август 2020 г. (в сила от 26 август 2020 г.)
Съдия: Екатерина Стефанова Роглекова
Дело: 20205300201255
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 8 юли 2020 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л № 260 003

 

град Пловдив, 26.08.2020 година

 

ПЛОВДИВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ, в публичното съдебно заседание на двадесет и шести август две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕКАТЕРИНА РОГЛЕКОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: ЖУЛИЕТА МУЛЕТАРОВА

ЕЛЕНА ТОДОРОВА

                                                   

Секретар: ВЕЛИЧКА ИЛИЕВА

Прокурор: ГЕОРГИ ГЕШЕВ

сложи за разглеждане НОХД № 1255 по описа за 2020 година,

докладвано от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ.

 

На именното повикване в 09:00 часа се явиха:

 

Подсъдимият  С.П.Р. се явява лично и със защитника си адв. С.В., редовно упълномощен.

 

Окръжна прокуратура–Пловдив, редовно призована, изпраща представител.

 

СЪДЪТ  ЗАПИТВА подсъдимия Р. дали му е връчен препис от обвинителния акт и от разпореждането на съда за насрочване на разпоредителното заседание със съобщенията по чл. 247б НПК, преди повече от 7 дни преди датата на съдебното заседание.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Р.: Връчени са ми препис от обвинителния акт и от разпореждането за насрочване и обсъждане на въпросите по 248 ал. 1 от НПК преди повече от седем дни и имам готовност за обсъждане на въпросите.

 

СЪДЪТ ЗАПИТВА прокурора и адв. В. дали са получили преписи от разпореждането на съда за насрочване на разпоредителното заседание със съобщенията по чл. 247б НПК, преди повече от 7 дни преди датата на съдебното заседание.

 

ПРОКУРОРЪТ: В Окръжна прокуратура – Пловдив е получен препис от разпореждането на съдията – докладчик и имам готовност за обсъждане на въпросите по чл. 248, ал. 1 от НПК. Считам, че няма пречка за даване ход на днешното разпоредително заседание.

 

АДВ. В.: Получил съм препис от разпореждането на съда и имаме готовност за обсъждане на въпросите по чл. 248, ал. 1 от НПК.  Да се даде ход на разпоредителното заседание.

 

ПОДС. Р.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

 

Съдът, след съвещание и с оглед изразеното становище на страните, намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото в днешното разпоредително съдебно заседание за разглеждане на въпросите, визирани в чл. 248, ал. 1 от НПК. Ето защо съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

 

Сне се самоличността на подсъдимия:

С.П.Р. -  роден на *** ***, българин, български гражданин, със средно образование, студент, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

Съдът разясни на страните правата им в настоящото производство, включително правото им на отводи.

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

АДВ. В.: Няма да правя отвод на състава на съда, на прокурора и на секретаря.

ПОДСЪДИМИЯТ Р.: Няма да правя отвод на състава на съда, на прокурора и на секретаря.

 

Съдът намира, че са налице предпоставките за произнасяне по предвидените в  чл. 248 ал.1 от НПК въпроси, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИСТЪПВА към обсъждане на въпросите по чл. 248, ал. 1 НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на този съд и не са налице основания за прекратяване, спиране или връщане на досъдебното производство. По отношение на т.4 на чл. 248, ал.1 от НПК, заявявам, че сме постигнали съгласие за споразумение за решаване на делото.

По т. 5 – считам, че са налице основания, да се потвърди мярката за процесуална принуда. Няма да представям доказателства.

 

АДВ. В.: Считам, че делото е подсъдно на Пловдивския окръжен съд.

Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

Считаме, че не са допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство, довели до ограничаване правата на страните.

Считаме, че няма основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник в настоящия казус.

Изразяваме становище за потвърждаване на така взетата мярка за процесуална принуда спрямо подсъдимия.

Нямаме искания за събиране на нови доказателства. Желаем делото да не се разглежда по общия ред, а ще моля да ни бъде дадена възможност да представим споразумение за прекратяване на същото.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Р.: Поддържам казаното от моя адвокат.

 

Съдът, след съвещание и след като изслуша становищата и доводите на страните по въпросите, визирани в чл. 248, ал. 1 от НПК, намира следното:

Делото е подсъдно на окръжния съд - образувано е за престъпление, което попада в обхвата на делата, които се разглеждат от окръжния съд като първа инстанция – арг. чл. 35 от НПК. Наред с това деянието, за което е повдигнато обвинението, е извършено в района на Окръжен съд - Пловдив, поради което той е и местно компетентен да разгледа делото – арг. от чл. 36, ал. 1 от НПК.

Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

 По време на досъдебното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия и пострадалите.

Не се налага разглеждането на делото да се проведе при закрити врати, не е необходимо привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

С оглед изразеното становище от страните е налице основание за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.

По отношение на взетата мярка за неотклонение по отношение на подсъдимия, същата следва да бъде потвърдена.

Ето защо и СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наложената на подсъдимия С.П.Р. мярка за неотклонение Парична гаранция“ в размер на 5000лв.

Определението в тази му част подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

ДЕЛОТО е подсъдно на Окръжен съд-Пловдив.

НЕ СА НАЛИЦЕ основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

НЕ СЕ КОНСТАТИРАХА допуснати в хода на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

НАЛИЦЕ Е основание за разглеждане на делото по реда на особените правила - глава 29 от НПК. 

НЕ СА НАЛИЦЕ основания за разглеждането на делото да се проведе при закрити врати, не е необходимо привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

НЕ СА НАЛИЦЕ искания за събиране на нови доказателства.

 

С оглед горното, СЪДЪТ ПРИСТЪПИ към незабавно разглеждане на производството по реда на Глава 29 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Действително, с подсъдимия и защитника  му постигнахме споразумение, което представям и моля да одобрите в същия вид.

АДВ. В.: Госпожо съдия, с представителя на прокуратурата и с подзащитния ми постигнахме споразумение за прекратяване на производството и молим да бъде одобрено.

ПОДС. Р.: Поддържам становището на адвоката ми.

 

Съдът, след съвещание, 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА се споразумението чрез прочитането му от прокурора.

 

ПОДСЪДИМИЯТ С.Р.: Разбирам в какво ме обвиняват. Признавам се за виновен по така повдигнатото ми обвинение. Разбирам последиците от представеното пред съда споразумение и заявявам, че съм подписал същото доброволно. Съгласен съм изцяло с последиците на представеното за одобряване от съда споразумение.

 

Съдът, след съвещание, счита, че тъй като представеното споразумение съответства на събраните по делото доказателства, същото е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено в представения пред съд вид, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА на основание чл. 384, ал. 1, вр. с чл. 382, ал. 7, вр. с чл. 381 от НПК постигнатото между ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛОВДИВ, представлявана от прокурора ГЕОРГИ ГЕШЕВ - от една  страна и подсъдимият С.П.Р., лично и  чрез защитника му адв. В., от друга страна, споразумение за следното:

 

ПОДСЪДИМИЯТ С.П.Р. - роден на *** г. в гр.

 

 Пловдив, живущ в ***, българин, български гражданин, грамотен, със средно образование, студент, неженен, неосъждан, ЕГН **********, е извършил ВИНОВНО престъпление по чл.354а,ал. 1 от НК, за това, че на 13.05.2020 г. в гр. Пловдив без надлежно разрешително е държал е цел разпространение високорискови наркотични вещества - марихуана с общо нето тегло 211,64 гр., както следва :

    марихуана с нето тегло 25,67 гр. със съдържание на активен  компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 4,8 тегловни % на стойност 154,02 лв.

    марихуана с него тегло 36,08 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 6,5 тегловни % на стойност  216,48лв.

   марихуана с нето тегло 42,58 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 17,2 тегловни % на стойност 255,48лв.

   марихуана с нето тегло 7,45 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 2,3 тегловни % на стойност 44,70лв.

   марихуана с пето тегло 49,95 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 11,9 тегловни % на  стойност  299,70лв.

   марихуана с нето тегло 49,91 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 7,5 тегловни % на стойност 299,46лв., или всички високорискови наркотични вещества на обща стойност 1225,14 лв., съгласно Приложение №2 на член единствен от ПМС№23/29.01.1998г. за определяне на цени на наркотични вещества за нуждите на съдопроизводството.

 

За така извършеното от подсъдимия С.П.Р. престъпление по чл.354а, ал.1 от НК му се ОПРЕДЕЛЯ И НАЛАГА наказание при условията на чл. 55, ал.1 и ал. 3 от НК в размер на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

На основание чл. 66, ал.1 от НК изпълнението на наказанието от една година и шест месеца лишаване от свобода СЕ ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

 

На основание чл. 59 ал. 2 от НПК ЗАЧИТА времето, през което спрямо подсъдимия С.П.Р. е бил задържан по реда на ЗМВР, както и на основание чл. 64 ал. 2 от НПК, считано от 13.05.2020 година до 15.05.2020 година, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

 

На основание чл. 354а ал.6 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата остатъкът от наркотичните вещества след извършване на физико- химическа експертиза – марихуана с нето тегло 186,29 гр., предадена за съхранение на основание ЗКНВП на Централно митническо управление гр. София, Отдел “МРР - НОП”, които ДА СЕ УНИЩОЖАТ след влизане на определението за одобряване на споразумението в сила.

 

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА –  електронна везна, 2 броя гриндери, празна кутия от цигари „Карелия“, 3 броя празни картонени кутии, празни хартиени опаковки, намиращи се на съхранение при Домакина на Трето РУ – Пловдив,  ДА СЕ УНИЩОЖАТ като вещи без стойност, след влизане в сила на определението за одобряване на настоящото споразумение.

 

На основание чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия С.П.Р. да заплати в полза на ОД на МВР гр. Пловдив направените в хода на досъдебното производство разноски в размер на 215.78 лева /двеста и петнадесет лева и седемдесет и осем стотинки/.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ОП – Пловдив                                          ПОДСЪДИМ:..................

ПРОКУРОР: ……………..                                      /С.Р./

/ГЕОРГИ ГЕШЕВ/

ЗАЩИТНИК:....................

             /адв. В./

 

                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

                             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                           2.

 

С оглед на така постигнатото между страните по делото споразумение, както и съобразно разпоредбата на чл. 384, вр. чл. 381, вр. чл. 24 ал. 3 от НПК, съдът е на становище, че производството по НОХД № 1255/2020 година по описа на ОКРЪЖЕН СЪД – ПЛОВДИВ следва  да бъде прекратено, а взетата спрямо подсъдимия С.П.Р. мярка за неотклонение „ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ” в размер на 5 000 лева -  да бъде отменена, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1255/2020 година по описа на ОКРЪЖЕН СЪД - ПЛОВДИВ.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимия С.П.Р. мярка за неотклонение „ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ” в размер на 5 000 лева.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 09.45 часа.

 

                                                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                      2.

                                                                

  СЕКРЕТАР: