Определение по дело №95/2020 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 236
Дата: 29 януари 2020 г.
Съдия: Георги Стоянов Георгиев
Дело: 20202330100095
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 17 януари 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 236/29.1.2020г.                                                        29.01.2020 г.                                     Град Ямбол

 

 

ЯМБОЛСКИ РАЙОНЕН СЪД, гражданско отделение, ХVІ - ти състав

в закрито заседание, проведено в следния състав:

               

Председател: Георги Георгиев

 

като разгледа докладваното от съдия Георгиев 

гр.д.№ 95 по описа на съда за 2020 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по искова молба от К.Т.Б. ***,чрез пълномощник адвокат,със съдебен адрес ***,офис №9,чрезадв.Кирчев-АК гр.Сливен,  против Н.Г.Т. ***, с която е предявен иск по чл.127, ал.2 СК за решаване на спор между родители относно родителските права по отношение на малолетната Алис Красимирова Боева, родена на *** г.

Ищецът претендира предоставяне упражняването на родителските права по отношение на детето да бъдат предоставени на майката,като на него да бъде определен режим на лични контакти с детето.

Представят се писмени доказателства и се прави доказателствено искане за допускане събирането на гласни доказателства чрез разпит на двама свидетели при режим на довеждане.

В законоустановения срок по чл. 131 ГПК е постъпил писмен отговор на исковата молба от ответницата, с който иска не се оспорва.

С отговора на исковата молба  Н.Г.Т. *** е предявила против К.Т.Б. *** насрещен иск по чл.127, ал.2 СК за решаване на спор между родители относно родителските права по отношение на малолетната Алис Красимирова Боева, родена на *** г.

Н.Т. от своя страна претендира предоставяне упражняването на родителските права по отношение на детето, определяне на местоживеенето на детето на адреса й в гр.Ямбол,  определяне на режим на лични контакти на детето с бащата , и осъждане на бащата да заплаща в полза на дъщеря си месечна издръжка в размер на 250,00 лв., считано от датата на предявяване на иска, до настъпването на правоизменящи или правопогасяващи обстоятелства.

Представят се писмени доказателства и се прави доказателствено искане за допускане събирането на гласни доказателства чрез разпит на един свидетел при режим на довеждане.

В срока за отговор на насрещната искова молба  К.Т.Б.,чрез пълномощника си счита предявения насрещен иск за процесуално допустим и основателен. Прави признание на иска за претендираната издръжка до размера на 190,00 лв.,като за разликата до претендирания размер за сумата от 250,00 лв.,счита иска за неоснователен. Представя писмени доказателства.

Съдът, като прецени, че исковата молба и насрещната искова молба са редовни и предявените искове са допустими, намира, че делото следва да се насрочи за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Представените от страните с исковата молба и отговора на искова молба писмени доказателства са допустими, относими и необходими и следва да бъдат допуснати за събиране, съответно да бъдат приети.

Като основателни съдът преценя и исканията на страните за предоставянето на възможност за ангажиране на гласни доказателства чрез разпит на свидетели при режим на довеждане, поради което следва да бъдат уважени.

Предвид характера на производството на основание чл.15, ал.6 ЗЗДет. за участие в процеса следва да бъде уведомена Дирекция „Социално подпомагане” – Ямбол.

 

Мотивиран от горното и на основание чл. 140 от ГПК, съдът

 

                                  О П Р Е Д Е Л И :

 

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 27.02.2020 г. от 09.30 часа, за която дата и час да се призоват страните.

ДОПУСКА и ПРИЕМА представените под опис с исковата молба и отговора на искова молба писмени доказателства.

ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетели при режим на довеждане от страна на К.Т.Б.-  лицата Мирослав Николаев Грозев и Вичо Железчев Вичев..

ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетели при режим на довеждане от страна на Н.Г.Т.- лицето  Митка Иванова Т..

ПОСТАНОВЯВА на основание чл.15, ал.6 ЗЗДет. извършването на социален доклад от Дирекция „Социално подпомагане” – Ямбол, който да даде заключение относно родителските качества на всеки от родителите, материалните им възможности, социалното им положение и обкръжение и всички други релевантни обстоятелства, които са от значение за преценката на съда при предоставяне упражняването на родителските права по отношение на детето и свързаните с това въпроси за режима на лични отношения и издръжка.

 

         СЪОБЩАВА на страните ПРОЕКТА за ДОКЛАД на делото:

 

Производството е образувано по искова молба от К.Т.Б. ***,  против Н.Г.Т. ***, с която е предявен иск по чл.127, ал.2 СК за решаване на спор между родители относно родителските права по отношение на малолетната Алис Красимирова Боева, родена на *** г.

Ищецът претендира предоставяне упражняването на родителските права по отношение на детето да бъдат предоставени на майката,като на него да бъде да бъде определен режим на лични контакти с детето.

Твърди се,че с ответницата живели на съпружески начала от м.октомври 2013 г.,като в резултат на това се родило детето им Алис Красимирова Баева,род. на *** г. От началото на месец май 2019 г. били разделени поради разногласия между тях. Ответницата живеела с детето в гр.Ямбол в дома на родителите си,като от момента на раздялата между тях доброволно плащал издръжка за детето си в размер на 150,00 лв. Ответницата отказала да му даде детето съгласно уговорката им,като за него възниквал правен интерес от предявяване на настоящата искова молба.

Иска се уважаване на иска и присъждане на съдебно-деловодни разноски.

В срока по чл.131 ГПК ответницата  Н.Г.Т.,чрез пълномощник адвокат е депозирала отговор на исковата молба,като не отрича ,че от м.май 2019 г. двамата са разделени,като след раздялата им тя с детето живеела в дома на родителите си в гр.Ямбол. Бащата участвал в издръжката на детето с парични средства в размер на 150 лв.месечно,които били недостатъчни.Имал възможност да участва с повече средства в издръжката на детето с оглед реализиран солиден месечен доход,като нямал задължение за издръжка към други трети лица. 

С отговора на исковата молба  Н.Г.Т. *** е предявила против К.Т.Б. *** насрещен иск по чл.127, ал.2 СК за решаване на спор между родители относно родителските права по отношение на малолетната Алис Красимирова Боева, родена на *** г.

Н.Т. от своя страна претендира предоставяне упражняването на родителските права по отношение на детето, определяне на местоживеенето на детето на адреса й в гр.Ямбол,  определяне на режим на лични контакти на детето с бащата , и осъждане на бащата да заплаща в полза на дъщеря си месечна издръжка в размер на 250,00 лв., считано от датата на предявяване на иска, до настъпването на правоизменящи или правопогасяващи обстоятелства.

В срока за отговор на насрещната искова молба  К.Т.Б.,чрез пълномощника си счита предявения насрещен иск за процесуално допустим и основателен. Прави признание на иска за претендираната издръжка до размера на 190,00 лв.,като за разликата до претендирания размер за сумата от 250,00 лв.,счита иска за неоснователен.

Предявените главен и насрещен искове са с правни основания по чл.127, ал.2 Семеен кодекс.

За безспорни между страните съдът обявява обстоятелствата, че К. Тонев Б. и Н.Г.Т. са родители на малолетната Алис Красимирова Боева,род. на *** г. и не живеят заедно.

При разпределяне на доказателствената тежест, съдът указва на страните, че следва да установяват следните правно - релевантни факти:

Указва на всяка от страните, че в нейна тежест е да докаже наличието на спор между родителите относно упражняването на родителските права по отношение на детето, възпитателските си качества, полаганите до момента грижи и отношението си към ненавършилото пълнолетие дете, евентуалната привързаност на детето към нея, евентуалната възможност за помощ от трети лица – близки и  роднини при отглеждането на детето, социалното си обкръжение и материалните си възможности, условията на живот, които е имало детето до настоящия момент, възможностите на ответника за престиране на издръжка.

 

НАПЪТВА СТРАНИТЕ към сключването на съдебна спогодба /която влиза в сила веднага и при която ответникът се осъжда да заплати половината държавна такса/, медиация, извънсъдебно споразумение или друг способ за доброволно уреждане на спора.

 

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

Препис от определението да се връчи на страните, ведно с призовката за съдебното заседание.

На основание чл.15, ал.6 ЗЗДет. за участие по делото да се призове Дирекция „Социално подпомагане” – гр.Ямбол.

                                                                                

 

                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                                                                      /Г.Георгиев/