Р Е Ш Е Н И Е
Номер 88 14.04.2020г.
град
Хасково
В И М Е Т О
Н А Н А Р О Д А
Хасковският Районен съд наказателен състав
На пети март през две
хиляди и двадесета година
В публичното заседание в
следния състав :
Председател:
Мартин Кючуков
Секретар Велислава
Ангелова
като разгледа докладваното от Съдията
а.н. дело 119 по описа за 2020 година
Производството е по реда на чл.59 и
сл. от ЗАНН.
Обжалвано е Наказателно
постановление №181-2019/11.12.2019г. на Директор на ОДБХ-гр.Хасково, с което за
нарушения на чл.17 ал.1 от Закона за храните и по чл.10 ал.1 от ЗХраните на „Джи
Енд Джи Нира“ ЕООД – гр.Хасково ЕИК ********* на осн.чл.43 ал.2 вр.ал.1 от
ЗХраните е наложено наказание „имуществена санкция“ в размер на 3 000 лв., а на
осн.чл.41 ал.2 вр.ал.1 от ЗХраните – имуществена санкция в размер на 500 лв.
Недоволен от наложеното
наказание е останал жалбоподателя „Джи Енд Джи Нира“ ЕООД – гр.Хасково, поради
което го обжалва в срок. НП било неправилно и незаконосъобразно. Прави се
анализ на чл.17 ал.1 от ЗХраните. Това била бланкетна норма и нейното
съдържание не било надлежно запълнено в АУАН и НП. Имало неяснота в АУАН и НП и
това било съществено процесуално нарушение, което накърнявало правото на защита
на жалбоподателя. Твърди се и нарушение на чл.42 т.4 от ЗАНН и чл.57 ал.1 т.5
от ЗАНН. АНО не посочил от фактическа страна в какво се изразява изпълнителното
деяние, с което бил осъществен състава на административното нарушение. Липсвало
описание кои точно сертификати и търговски документи липсват и как били уредени
дневниците и от кога не се водел дневник за входящ контрол водело до нарушение
на чл.42 т.4 и чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН. Относно нарушението по чл.10 ал.1 от
ЗХраните – цитира се конкретният текст на закона и се твърди, че този член
въвеждал задължение за етикиране на храна, а не каквито и да е търговски
документи. Това нарушение не било извършено от ЕООД.
Иска от съда да отмени изцяло атакуваното
наказателно постановление.
Ответникът по жалбата - Областна дирекция по
безопасност на храните-гр.Хасково, редовно призовани, не изпращат представител.
Депозирано е писмено становище от юрисконсулт.
Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства
поотделно и в съвкупност, приема за установено от фактическа страна следното:
„Джи Енд Джи Нира“ ЕООД – гр.Хасково притежава
Цех за тестени изделия, находящ се в гр.Хасково, ул.“Каменна“ №18. В този цех
се призвеждат тестени изделия – банички, кифли, тестени закуски, т.е храни.
На 07.11.2019г., св.Стилян К.
и св.Д.И. ***, извършили проверка в Цеха за тестени изделия в гр.Хасково,
ул.“Каменна“ №18, собственост на „Джи Енд Джи Нира“ ЕООД – гр.Хасково.
На място инспекторите констатирали,
че дружеството не спазва системите за безопасност на храните – т.нар.“добри
практики“, като не водело записи в Дневника за входящ контрол на приетите
количества храни и суровини. Липсвала информация за приетата стока за целия
период от време, през което обектът извършвал производствена дейност. Не били
водени в Дневника за входящ контрол получените партиди опаковъчни материали, не
били представени сертификати и търговски документи за получените такива. Нямало
разработена система за проследяване и контрол на качеството на технологичния
процес. Нямало програма за обучение на персонала.
Освен това инспекторите
констатирали, че в етикетите на готовия продукт, произведен в Цеха не са
включени данните относно съставките, съдържащи алергени, а издаваните търговски
документи за готовите продукти не съдържали информация за - партиден номер, срок на годност, начин на
съхранение, производител, получател.
Тези
факти се установяват безсъмнено и безспорно по делото. Потвърждават се от АУАН
и разпита на св.Стилян К. и св.Д.И..
Бил е съставен Констативен
протокол №191107-03/07.11.2019г., в който са отразени цитираните констатации.
След това е била изпратена
Покана за съставяне на АУАН до Г.Ж. – управител на „Джи Енд Джи Нира“ ЕООД –
гр.Хасково.
На 15.11.2019г. в
ОДБХ-гр.Хасково е бил съставен АУАН №36/15.11.2019г. в присъствие на управителя
Ж. и връчен лично.
Въз основа на АУАН е било
издадено и атакуваното Наказателно постановление №181-2019/11.12.2019г. на
Директор на ОДБХ-гр.Хасково.
При така
установената фактическа обстановка съдът намира от правна страна следното:
Разпоредбата на чл.17 ал.1 от ЗХраните
предвижда, че производителите
и търговците на храни, включително лицата, които осъществяват първично
производство и свързани с него дейности, са длъжни да спазват хигиенните
изисквания и да прилагат добри практики на всички етапи на производството,
преработката и дистрибуцията на храните.
Съгласно §1 т.14 от ЗР на
ЗХраните „добра практика" е системата от основни хигиенни и технологични
правила за работа, които се прилагат при производството и търговията на храни,
за да се сведе до приемлив минимум рискът от замърсяване на храните чрез
производствена или човешка дейност. Правилата се отнасят до проектирането,
състоянието и поддържането на сградите, помещенията, машините, апаратите и
техническите съоръжения, използваните суровини, основни, спомагателни и
опаковъчни материали, тяхното приемане и съхраняване, хигиената и обучението на
персонала, системите за проследяване и контрол на качеството и технологичния
процес, воденето на документация.
Във връзка с добрите практики
е воденето на определена документация за храните.
Това са различни Дневници -
Дневника за прием на храни в обекта, в който се отразяват кога се приемат
храните, от къде е продукта – произход, от коя партида са и какъв е срокът им
годност; Дневник за почистването на обекта - кога се почиства, с каква честота,
при използване на какви препарати, Дневник за условията за съхранение на
храните - за т.нар. температурни изисквания към храните и тяхното изпълнение и
разбира се Дневникът за входящ контрол.
Съгл.чл.18 ал.1 от Наредба
№1/26.01.2016г. за хигиената на храните производителите на храни осигуряват и
технологичната документация за произвежданите храни съизмерима с характера и
размера на предприятието, като част от документацията по чл.5 от Регламент ЕО
№852/2004г., която включва описание и ред за осъществяване на производствения
контрол и входящ контрол на постъпващите в обекта суровини, опаковъчни и
спомагателни материали /Дневникът за входящ контрол/.
По делото се установява, че в
Цеха за тестени изделия на „Джи Енд Джи Нира“ ЕООД – гр.Хасково не са спазвани
системите за безопасност на храните – т.нар.“добри практики“, като дружеството не
водело записи в Дневника за входящ контрол на приетите количества храни и
суровини. Липсвала информация за приетата стока за целия период от време, през
което обектът извършвал производствена дейност. Не били водени в Дневника за
входящ контрол получените партиди опаковъчни материали, не били представени
сертификати и търговски документи за получените такива. Нямало разработена
система за проследяване и контрол на качеството на технологичния процес. Нямало
програма за обучение на персонала.
Така са нарушени изискванията на чл.17 ал.1 от
ЗХраните.
Съдът прие за установено
извършването на това адм.нарушение.
Разпоредбата на чл.43 ал.1,2 от
ЗХраните предвиждат, че който произвежда и продава храни в нарушение на чл.17
ал.1 и чл.18 ал.1 от този закон, ако не подлежи на по-тежко наказание, се
наказва с глоба от 2000 до 3000 лв., а при повторно извършване на същото
нарушение - с глоба от 3000 до 5000 лв. За нарушение по ал.1, извършено от
юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер
от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 7000 лв.
В случая на ЕООД е наложена
имуществена санкция в размер на 3 000 лв., който минималния предвиден в
закона размер. Това означава, че АНО е обсъдил отговорността при пълен превес
на смекчаващите отговорността обстоятелства. Няма как съда да определи по-леко
по вид и размер наказание.
В тази му част НП е правилно и
законосъобразно и като такова ще следва да се потвърди.
На следващо място – двамата
инспектори установили при проверката, че в Цеха за производство на тестени
изделия в гр.Хасково на „Джи Енд Джи Нира“ ЕООД в етикетите на готовия продукт,
произведен в Цеха не били включени данните относно съставките, съдържащи
алергени, а издаваните търговски документи за готовите продукти не съдържали
информация за - партиден номер, срок на
годност, начин на съхранение, производител, получател.
Съгл.чл.10 ал.1 от ЗХраните при
етикетирането на храната се включват данни за наименованието, под което храната
се продава, списък на съставките на храната и количество на някои от тях,
количествено съдържание на ГМО и уникалния му код, срокът на трайност на
храната и условията, при които трябва да се съхранява, нетното количество на
предварително опакованите в отсъствие на потребителя храни, име/фирма, седалище
и адрес на производителя или на лицето, което пуска храната на пазара,
държавата на произход при храни от внос, маркировка за обозначаване на
партидата, към която принадлежи храната, указания за употреба, ако е
необходимо, както и действителното обемно алкохолно съдържание за напитки,
съдържащи повече от 1,2 % vol. Размерът на буквите в обозначението за
съдържание на ГМО в продукти съгласно чл. 4, параграф 6 от Регламент (ЕО) №
1830/2003 на Европейския парламент и Съвета от 22 септември 2003 г. относно
проследяването и етикетирането на генетично модифицирани организми и
проследяването на храни и фуражи от генетично модифицирани продукти и
изменението на Директива 2001/18/ЕО, наричан по-нататък "Регламент (ЕО) №
1830/2003", трябва да бъде два пъти по-голям в сравнение с останалата част
на надписа и с цвят и шрифт, различни от основния.
Съгл.чл.2 от Наредбата за изискванията
за етикирането и представянето на храните - Храните се етикират съгласно Регламент ЕС
№1169/2011г. Цитираният Реграмент ЕС №1169/2011г. в чл.9 т.1 б.“в“ предвижда –
в съответствие с членове 10-35 и съобразно изключенията, които се съдържат в
настоящата глава е задължително да се посочват данни – в) - всички съставки или спомагателни вещества,
изброени в приложение 2 или получени от вещество или продукт, посочен в
Приложение 2, причиняващи алергии или непоносимост, които се използват за
производството или приготвянето на храна и все още присъстват в крайния
продукт, дори в изменен вид.
Това изискване на чл.10 ал.1 от
ЗХраните вр.чл.2 от Наредбата за изискванията за етикирането и представянето на
храните не е било изпълнено то ЕООД при производството на тестени изделия в
Цеха за производство на тестени изделия в гр.Хасково.
Произведените закуски са нямали на етикетите
си - данните относно съставките, съдържащи алергени, а издаваните търговски
документи за готовите продукти не са съдържали информация за - партиден номер, срок на годност, начин на
съхранение, производител, получател.
Така е било нарушено изискването на чл.10 ал.1
от ЗХраните.
Съдът прие за установено извършването и на
това административно нарушение.
Съгл.чл.41 ал.1,2 от ЗХраните който наруши
разпоредбите и изискванията, свързани с представянето, етикетирането и
рекламата на храните, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба
от 250 лв. - до 500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - с
глоба от 500 лв. - до 1 000 лв. За нарушение по ал.1, извършено от юридическо
лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 500 лв.
- до 1 000 лв., а при повторно нарушение - от 1 000 лв. - до 3 000 лв.
На ЕООД е наложена имуществена санкция в
размер на 500 лв., който е минималния предвиден в закона размер. Това означава,
че АНО е обсъдил отговорността при пълен превес на смекчаващите отговорността
обстоятелства. Няма как съда да определи по-леко по вид и размер наказание.
Не се касае за маловажен случай по
чл.28 от ЗАНН.
Налице е един специфичен охраняван
обект – безопасността на храните, които се предлагат в търговската мрежа на
гражданите. Редовното и прецизно водене на Дневника за входящ контрол на
хранителните продукти и наличието
на разработена система за проследяване и контрол на качеството на технологичния
процес и наличието на програма за обучение на персонала е от особена важност за
следене на нормалната хигиена в Цеха за производство на тестени изделия, за да
са безопасни за гражданите при последващата им покупката.
Ето защо в предвид тази специфика на
охраняваните обществени отношения, съдът намира, че не се касае за маловажен случай
по чл.28 от ЗАНН, независимо, че не са настъпили никакви вредни последици.
Доводите в жалбата са неоснователни.
Бланкетното съдържание на нормите на
чл.17 ал.1 и чл.10 ал.1 от ЗХраните е ясно запълнено със съдържание, като е посочено
ясно и конкретно в какво се е изразило нарушаването на „добрите практики“ и
нарушаването на задължението за етикиране. НП е мотивирано и не е накърнено
правото на защита на жалбоподателя.
Не са нарушени разпоредбите на чл.42
т.4 и чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН.
Наказателното постановление е
правилно и законосъобразно и като такова ще следва да се потвърди.
Воден от горното, съдът
Р Е Ш И :
ПОТВЪРЖДАВА
Наказателно постановление №181-2019/11.12.2019г. на Директор на
ОДБХ-гр.Хасково, с което за нарушения на чл.17 ал.1 от Закона за храните и по
чл.10 ал.1 от ЗХраните на „Джи Енд Джи Нира“ ЕООД – гр.Хасково ЕИК ********* на
осн.чл.43 ал.2 вр.ал.1 от ЗХраните е наложено наказание „имуществена санкция“ в
размер на 3 000 лв., а на осн.чл.41 ал.2 вр.ал.1 от ЗХраните – имуществена
санкция в размер на 500 лв.
Решението
подлежи на касационно обжалване пред ХАС, в 14-дневен срок от съобщаването му.
Районен съдия: