Разпореждане по дело №1170/2017 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 4285
Дата: 3 октомври 2017 г.
Съдия: Яна Панева Димитрова
Дело: 20173100201170
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 2 октомври 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

             03.10.2017 г., гр. Варна    

 

Яна Панева– съдия – докладчик по НОХД № 1170 по описа за 2017г. на Окръжен съд- гр. Варна, след като се запознах с материалите по делото, с повдигнатото обвинение и с внесения обвинителен акт срещу подс. Д.Л.Д. *** за извършено престъпление по чл. 343 ал.1 б. «В» вр. чл. 342 ал.1 т.3 от НК, в изпълнение на задълженията си като съдия-докладчик и след извършване на проверката по чл. 248, ал. 2 НПК, намирам следното:

Делото е подсъдно на Окръжен съд- гр. Варна като първоинстанционен съд, не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

Същевременно считам, че са налице предпоставките за провеждане на предварително изслушване на страните по реда на Глава XXVII от НПК (съкратено съдебно следствие), поради което и на основание чл. 248, ал. 2, т. 4 и чл. 370, ал. 1 от НПК делото следва да бъде насрочено в открито съдебно заседание.

Не са налице основания за изменение на мярката за неотклонение„Подписка”, взета на досъдебното производство спрямо подсъдимия, поради което същата следва да бъде потвърдена.

Във връзка с изложеното делото следва да бъде насрочено в открито съдебно заседание за разглеждане по реда на Глава XXVII от НПК, поради което и на основание чл. 370, ал. 1, вр. чл. 252-257 от НПК, съдията – докладчик

Р А З П О Р Е Д И :

НАСРОЧВАМ ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗСЛУШВАНЕ НА СТРАНИТЕ по реда на Глава XXVII от НПК (съкратено съдебно следствие), като насрочвам съдебното заседание за 27.10.2017г. от 09.30 часа, за която дата и час да се призоват Окръжна прокуратура- гр. Варна, подсъдимият Д.Д., неговите  защитници- адв. К.Ц. и адв. Ат. Д. от ВАК, наследниците на пострадалото лице- П.С.П.и С.Н.П., и  техният повереник-  адв. Д.М.от АК- С..

ДА СЕ ВРЪЧИ препис от обвинителния акт на подсъдимия, като същият да бъде уведомен, че в 7-дневен срок от получаването му има право да подаде отговор, в който да изложи своите възражения и да направи искания по доказателствата.

 УВЕДОМЯВАМ подсъдимия, че в хода на предварителното изслушване подсъдимият и неговият защитник могат да дадат съгласие да не се провежда разпит на всички или на някои свидетели или вещи лица, а при постановяване на присъдата да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертизи от досъдебното производство, както и че подсъдимият може да признае изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти. 

УКАЗВАМ на подсъдимия, че съгласно разпоредбата на чл. 55, ал. 1 от НПК има право да научи за какво престъпление е привлечен в това качество и въз основа на какви доказателства; да дава или да откаже да дава обяснения по обвинението; да се запознава с делото, включително и с информацията, получена чрез използване на специални разузнавателни средства, и да прави необходимите извлечения; да представя доказателства; да участва в наказателното производство; да прави искания, бележки и възражения; да се изказва последен; да обжалва актовете, които накърняват неговите права и законни интереси, и да има защитник. Подсъдимият има право защитникът му да участва при извършване на действия по разследването и други процесуални действия с негово участие, освен когато изрично се откаже от това право.

УКАЗВАМ на подсъдимия, че съгласно чл. 55, ал.1 от НПК има право на защита в наказателното производство, като защитник в наказателния процес може да бъде съпруг, възходящ или низходящ роднина на подсъдимия, както и лице, упражняващо адвокатска професия.

За датата на съдебно заседание подсъдимият, ако желае да бъде защитаван от лица, измежду изброените по-горе, следва да организира защитата си, като ги упълномощи по надлежния ред.

При невъзможност на подсъдимия да си ангажира защитник по делото в лицето на адвокат, поради липса на средства, може да направи писмено искане пред съда за назначаване на служебен такъв. Искането следва да бъде направено преди датата на съдебното заседание и подкрепено с доказателства за имотното му състояние и семейното му положение.

УКАЗВАМ на подсъдимия, че съгласно  разпоредбата на чл. 189, ал. 3 от НПК и ТР № 4/2009г. на ВКС ще заплати разноските по възнаграждението на служебния защитник, след като същото бъде определено с решение на НБПП, при условие, че същият бъде признат за виновен с влязла в сила присъда за извършеното престъпление.

Присъствието на подсъдимия в съдебно заседание е задължително до приключване на делото във въззивната инстанция.

УКАЗВАМ на основание чл. 254, ал. 4 от НПК на подсъдимия, че делото може да бъде разгледано и решено в негово отсъствие при условията на чл. 269 от НПК, ако подсъдимият не е намерен на посочения от него адрес или е променил същия, без да уведоми съответният орган; 2) местоживеенето му в страната не е известно и след щателно издирване не е установено; 3) редовно е призован, не е посочил уважителни причини  за неявяването си и е изпълнена процедурата по чл. 254, ал. 4 от НПК; 4) се намира извън пределите на Република България и а) местоживеенето му е неизвестно, б) не може да бъде призован по други причини; в) е редовно призован и не е посочил уважителни причини за неявяването си.

На основание чл.226, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, да се изиска от ОС”ИН”  по местоживеене разширен предсъдебен доклад по делото, който да съдържа: данни, отнасящи се до личността на подсъдимия Д., материално и семейно положение, обкръжение, среда и условия на живот, поведение преди и след извършване на деянието, произход, социално положение, съдебно минало, както и оценка на риска от рецидив и вреди, включваща ресурси, проблемни зони и потребности, на базата на които евентуално да се подберат ефективни пробационни мерки.

За изготвяне на доклада да се предоставят данни относно подсъдимия Д. – адрес и телефон  от делото. 

 

ДА СЕ ИЗИСКА актуална справка за съдимост на подсъдимия.

ПОТВЪРЖДАВАМ на основание чл. 256, ал. 1, т. 2 от НПК взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „Подписка”.

ДА СЕ ИЗПРАТИ СЪОБЩЕНИЕ на основание чл. 255, ал. 1 от НПК до наследниците на пострадалото лице П.С.П.и С.Н.П., като същите бъдат уведомени за правата по чл. 76 и чл.84 от НПК да се конституират, като частни обвинители и граждански ищци по делото, като в 7-дневен срок от получаване на съобщението с писмена молба или най – късно до даване ход на съдебното следствие пред първата инстанция, следва да уведомят съда за желанието си да се конституират като страна в процеса. В съобщението да се впише указание, че независимо от упражняване на правата по чл. 76 и чл. 84 от НПК, съгласно чл. 271, ал. 7 от НПК при неявяването им в съдебно заседание, без да сочат уважителни причини, делото ще се гледа в тяхно отсъствие.

Делото да бъде на разположение на страните по всяко време  до 2 дни преди датата на съдебното заседание.

Препис от настоящото разпореждане да се изпрати на подсъдимия, на П.С.П.и С.Н.П..

Разпореждането в частта относно потвърждаването на мярката за неотклонение на подсъдимия подлежи на обжалване и протест в 7 – дневен  срок от получаване на съобщението пред Апелативен съд – Варна по реда на Глава XXII от НПК, а в останалата си част е окончателно.                     

 

               

СЪДИЯ – ДОКЛАДЧИК: