Решение по дело №10147/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 4827
Дата: 17 декември 2019 г. (в сила от 17 декември 2019 г.)
Съдия: Павел Тодоров Павлов
Дело: 20195330110147
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 18 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

Номер   4827                                  Година  2019                   Град  ПЛОВДИВ

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Пловдивски Районен съд                             VІІІ граждански състав

 

На 17.12                                                                                        Година 2019

 

В публично заседание на 20.11.2019 г. в следния състав:

 

                                                Председател: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

 

Секретар: МАРИНА КЪНЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията

 

гражданско дело номер 10147 по описа за   2019  година,      

 

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл.344, ал.1, т.1 и т.2 от КТ, чл.215 от КТ във връзка с чл.32, ал.2 от НКСЧ, чл.162, ал.3 от КТ, чл.150 от КТ и чл.128, т.2 във връзка с чл.245 от КТ.

Ищецът Й.Д.С. *** моли съдът да постанови неприсъствено решение при условията на чл.238 и следващите от ГПК, с което да признае за незаконна и като тава да отмени Заповед № ***г. на У. на ответното дружество, да го възстанови на заеманата до уволнението длъжност, и да осъди ответното дружество да му заплати сумата 400 лева, представляваща  неплатено възнаграждения за командироване на ищеца в Т.през периода ***г.; сумата 58 лева, представляваща обезщетение за отпуск за временна неработоспособност на ищеца за периода *** г.; сумата 84 лева, представляваща възнаграждение за положен от ищеца извънреден труд по време на национални празници през периода ***г., както и сумата 170 лева, представляваща неизплатено на ищеца брутно трудово възнаграждение за месец ***г., заедно със законната лихва върху четирите главници, по изложените в исковата молба съображения. Претендира разноски. Моли съдът да издаде в полза на ищеца изпълнителен лист, и – при уважаване на иска с правно основание чл.344, ал.1, т.2 от КТ – да изпрати до страните съобщение за възстановяване на ищеца на работа.

Ответникът “Розова Долина Екс” ООД - гр. Раковски в срока по чл.131 от ГПК не е представил отговор на исковата молба, не е взел становище по исковете, не е изпратил представител за съдебното заседание по делото на 20.11.2019 г. и не е направил доказателствени искания, нито – искане делото да се гледа в негово отсъствие.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства заедно и поотделно, и с оглед на наведените от ищеца доводи, намира за установено следното:

Не се спори между страните, а и от представените в тази насока писмени доказателства се установява, че действително ищецът е работил по трудово правоотношение при ответника, последно като “***” от ***г., считано от която дата трудовото му правоотношение е било прекратено на основание чл.325, т.1 от КТ с процесната Заповед – като от страна на ответника не са ангажирани каквито и да е доказателства, от които да се установява, че от някоя от страните по трудовото правоотношение е било отправено до другата страна предложение за прекратяването му по взаимно съгласие и, че това предложение е било прието от другата страна.

Както вече бе посочено, ответникът не е представил отговор на исковата молба в срока по чл.131 от ГПК, не е взел становище по исковете, не е изпратил представител за съдебното заседание по делото на 20.11.2019 г. и не е направил доказателствени искания, нито – искане делото да се гледа в негово отсъствие, – като видно от разписката за връчване на преписите от исковата молба и приложенията към нея, ведно с придружаващото ги съобщение, ответникът е бил предупреден за последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяване в съдебно заседание.

Както се установява от събраните по делото писмени доказателства, исковете са вероятно основателни.

При така установената фактическа обстановка и предвид направеното в съдебното заседание по делото на 20.11.2019 г. искане от п.п.на ищеца – а. Б.Н.,  съдът намира, че исковете се явяват доказани по основание и по размер и следва да се постанови неприсъствено решение, с което да се уважат исковете изцяло, заедно със законната лихва върху четирите главници от 18.06.2019 г. – датата на подаване на исковата молба.

С оглед на изхода от спора ответникът следва да заплати на ищеца и направените разноски за производството по делото в размер на 660 лева – платено а. възнаграждение, а в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на съда – 300 лева ДТ (по 50 лева за всеки един от уважените шест иска).

Предвид обстоятелството, че решението не подлежи на обжалване и влиза в сила от момента на постановяването му, следва да бъде издаден изпълнителен лист на ищеца за присъдените му с решението суми, както и да бъдат изпратени до страните съобщения за възстановяването на ищеца на работа.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р     Е     Ш     И :

 

ПРИЗНАВА ЗА НЕЗАКОННА Заповед № ***г. на У. на “Розова Долина Екс” ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, ул. „Дилянка“ № 29, представлявано от У. Р.И.Р., с която, считано от **г., на основание чл.325, т.1 от КТ, е било прекратено трудовото правоотношение с Й.Д.С., ЕГН **********,***, като такава Я ОТМЕНЯ И ВЪЗСТАНОВЯВА ищеца НА ЗАЕМАНАТА ДО УВОЛНЕНИЕТО ДЛЪЖНОСТ - “***”.

ОСЪЖДА “Розова Долина Екс” ООД, с посочените ЕИК, седалище и адрес на управление и законен представител, ДА ЗАПЛАТИ НА Й.Д.С., с посочените ЕГН и адрес, СУМАТА 400 лева, представляваща  неплатено възнаграждения за командироване на ищеца в Т.през периода ***г.; СУМАТА 58 лева, представляваща обезщетение за отпуск за временна неработоспособност на ищеца за периода *** г.; СУМАТА 84 лева, представляваща възнаграждение за положен от ищеца извънреден труд по време на национални празници през периода ***г., И СУМАТА 170 лева, представляваща неизплатено на ищеца брутно трудово възнаграждение за месец ***г., ЗАЕДНО СЪС законната лихва върху четирите главници, НАЧИНАЯ ОТ 18.06.2019 г., ДО окончателното им изплащане, КАКТО И направените разноски за производството по делото В РАЗМЕР НА 660 лева, А в полза на бюджета на съдебната власт ПО СМЕТКА НА Районен съд – Пловдив – 300 лева ДТ.

В ТАЗИ МУ ЧАСТ Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ДА СЕ ВРЪЧИ решението на страните, КАТО заедно с преписът за връчване ДО ОТВЕТНИКА ДА СЕ ИЗПРАТЯТ И указания по чл.240 от ГПК.

ДА СЕ ИЗДАДЕ изпълнителен лист на ищеца за присъдените му с Решението суми.

В ТАЗИ МУ ЧАСТ Решението има характер на разпореждане и може да се обжалва с частна жалба пред ПОС в двуседмичен срок по реда на чл.407, ал.1 от ГПК.

ДА СЕ ИЗПРАТЯТ съобщения за възстановяване на ищеца на работа ДО СТРАНИТЕ.

В ТАЗИ МУ ЧАСТ Решението има характер на разпореждане, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:/П./ П. Павлов

Вярно с оригинала.

М.К.