Определение по дело №218/2019 на Районен съд - Ловеч

Номер на акта: 165
Дата: 6 февруари 2019 г.
Съдия: Цветомира Георгиева Велчева
Дело: 20194310100218
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 31 януари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Ловеч, 06.02.2019 г.

 

ЛОВЕШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, девети състав, в закрито заседание на шести февруари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТОМИРА ВЕЛЧЕВА

 

при секретар ..........., като изслуша докладваното от съдията гр. д. № 218 по описа за 2019 г. по описа на съда и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано във връзка с постъпила молба от Дирекция “Социално подпомагане” Ловеч за предоставяне ползването на социална услуга на Р.Д.Х..

Твърди се, че Р.Д.Х. е лице с трайни увреждания. Тя е изоставена от родителите си и от месец юли 2014 г. е настанена в ЦНСТДМУ Ловеч. През време на престоя си центъра не е посещавана от свои роднини. Поради ограничените ѝ умствени възможности в рамките на тежка умствена изостанала Р. не може да се грижи за себе си, основание за поставянето ѝ под запрещение с решение на ОС Ловеч. За неин настойник е назначена Павлинка Д.С..

Твърди се, че със заповед на изпълнителния директор на АСП от 01.01.2019 г. е променен вида на социалната услуга ЦНСТДМУ в ж. к. „Младост“ 44, гр. Ловеч в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост. Р. попада в целевата група на центъра и е настанена там със Заповед на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ Ловеч от 02.01.2019 г.

Отправя се искане до съда да постанови решение, с което да настани Р.Д.Х. в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в ж. к. „Младост“ 44, гр. Ловеч за срок от три години.

Съдът, като се запозна с постъпилата молба, намира че производството нея е недопустимо, като съображения за това са следните:

На съда е служебно известен факта, че с решение от 27.12.2018 г., постановено по гр. д. № 2364/2018 г. по описа на РС Ловеч, на Р.Д.Х., с ЕГН ********** е предоставено ползването на социална услуга в общността от резидентен тип, като тя е настанена в Център за настаняване на деца/младежи с увреждания в гр. Ловеч, ж. к. „Младост“ № 44, за срок от 3 /три/ години от влизане в сила на решенето. Решението е влязло в сила на 11.01.2019 г.

Социалните услуги се предоставят в общността и в специализирани институции. Социалните услуги, които се предоставяни в общността са: социални услуги в домашна; среда дневен център; център за социална рехабилитация и интеграция; социални услуги от резидентен тип; приют; социален учебно-професионален център; звено "Майка и бебе"; център за обществена подкрепа; център за работа с деца на улицата; приемна грижа; обществени трапезарии. Специализираните институции за предоставяне на социални услуги са: дом за деца, лишени от родителска грижа; дом за пълнолетни лица с увреждания; дом за стари хора.

Производството по предоставяне на социални услуги на пълнолетни лица, поставени под пълно запрещение, е спорна съдебна администрация. Спорната адмистрация не се отнася до решаването на правен спор; не е правораздавателна дейност, а такова по администриране, т. е. управление на съответното отношение; неин предмет не са потестативни и притезателни права; допустима е в изрично предвидените от закона случаи, когато трябва да замести липсата на обща воля (съгласие) на страните относно съдържанието на гражданското правоотношение; чрез нея съдът създава ново правно положение между страните по гражданското правоотношение съгласно своята преценка кое е най-целесъобразно за развитието му, съобразно уредените в закона критерии.

Към момента на сезиране на съда с искане за предоставяне на социална услуга спрямо Р.Д.Х. такава вече ѝ е предоставена. Срокът ѝ не е изтекъл /социалната услуга е предоставена за срок от три години, считано от 11.01.2019 г./. Действието ѝ не преустановено по реда на чл. 16г ЗСП, като не са налице и основание за прекратяване на ползването на услугата по право /поради изтичане на срока или смърт – чл. 16г, ал. 3 ЗСП/. Социалната услуга фактически се ползва на същото място, на което е направено ново искане за предоставянето ѝ с молбата. Лицето, по отношение на което се прави искане за настаняване, попада в кръга на лица, които са потребители на услугата в Центъра. Промяната касае единствено наименованието на центъра, в който се предоставя услугата. Тя не може да обуслови допустимост искането за нова намеса в отношенията с цел администриране.

От казаното може да се направи извод, че не са налице законовите предпоставки за администриране на отношенията във връзка с ползването на социална услуга от пълнолетни лица, поставени под пълно запрещение.

Ползването на социална услуга може да се предостави отново на Р.Д. след прекратяване на предоставената ѝ, по реда на чл. 16г ЗСП, или изтичане на срока за ползването ѝ, отреден с решението по настаняване.

По изложените съображения, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ВРЪЩА подадената от Дирекция “Социално подпомагане” Ловеч молба вх. № 1 217/31.01.2019 г. за предоставяне социална услуга в общността на Р.Д.Х. и ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

 

Определението може да се обжалва от Дирекция “Социално подпомагане” Ловеч в 1-седмичен срок от връчване на съобщението с частна жалба пред Окръжен съд Ловеч.

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: