Решение по дело №1420/2023 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 23 октомври 2023 г.
Съдия: Величка Атанасова Георгиева
Дело: 20237180701420
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 5 юни 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

Gerb osnovno jpeg                                       РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ПЛОВДИВ

 

 

 

 


Р Е Ш Е Н И Е

 

 

№ 1783

 

 

Град Пловдив,  23.10. 2023 г.

 

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – гр. ПЛОВДИВ, ХХІV касационен състав, в открито заседание на двадесет и първи септември през две хиляди и двадесети трета година, в състав:

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗДРАВКА ДИЕВА

          ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИЧКА ГЕОРГИЕВА                                      

                                         СВЕТЛАНА МЕТОДИЕВА

 

при секретаря Г.Г. и участието на прокурор ТОДОР ПАВЛОВ, като разгледа докладваното от съдия ГЕОРГИЕВА к.а.н.д. № 1420 по описа на съда за 2023 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 208 и сл. от АПК във връзка с чл. 63, ал. 1 от ЗАНН.

         Образувано е по касационна жалба на „СТЕНЛИ ОЛИВА“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: област Пловдив, община Пловдив, град Пловдив, п.к. 4006, р-н „Източен“, ул. „Храбрец“ № 22, ет.5, ап.15, чрез адв. Ж.М., против решение № 738/02.05.2023г., постановено по АНД № 782/2023г., по описа на Районен съд Пловдив, IX нак. състав, с което е потвърдено наказателно постановление № 683473-F670158/22.12.2022г., издадено от началник отдел „Оперативни дейности“ - Пловдив, Дирекция „Оперативни дейности“ в ГД „Фискален контрол“, с което на касатора, на основание чл.185, ал.2 от ЗЗД във връзка с чл.185, ал.1 от ЗДДС е наложено административно наказание - имуществена санкция в размер на 500 лева, за нарушение на чл.26. ал.1, т.7 от Наредба № Н-18/13.12.2006г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изисквания към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, издадена от министъра на финансите, във връзка с чл.118, ал.4. т.4 от ЗДДС, и дружеството е осъдено да заплати на НАП сумата от 80 лева, представляваща разноски по делото. 

Касационният жалбоподател намира решението за незаконосъобразно и неправилно, основаващо се на необоснована преценка на събраните по делото доказателства, издадено е в несъответствие с приложимите за казуса материалноправни разпоредби, като при постановяването му не са спазени съдопроизводствените правила. Развива подробни съображения в жалбата и в допълнителна молба, в която намира, че деянието представлява маловажен случай по смисъла на чл.28, б.“а“ от ЗАНН.

Ответникът по касационната жалба – началник отдел „Оперативни дейности“ - Пловдив, Дирекция „Оперативни дейности“ в ГД „Фискален контрол“ в ЦУ на НАП, не се явява и не се представлява. В писмен отговор оспорва жалбата и представя своите аргументи за правилност на съдебното решение и иска неговото потвърждаване. Претендират се разноски.

Контролиращата страна чрез участвалия по делото прокурор при Окръжна прокуратура - Пловдив изразява становище за неоснователност на касационната жалба.

Касационният съд, като извърши преглед на обжалваното съдебно решение, във връзка с наведените в жалбата касационни основания по чл. 348, ал. 1 от НПК, констатира следното:

Касационната жалба е подадена в предвидения законов срок и от страна по първоинстанционното съдебно производство, за която решението е неблагоприятно, поради което се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Районен съд Пловдив, след като е провел пълно и всестранно разследване по делото, е възприел за установена описаната подробно в обжалваното НП фактическа обстановка, която се възприема и от настоящия съд, поради което същата е ненужно да се повтаря.

Въз основа на констатираните факти, потвърдени в хода на производството пред първоинстанционният съд, от негова страна е направен законосъобразен извод за наличие на категорично установено административно нарушение по  чл. 26, ал. 1, т. 7 от Наредба №Н-18/13.12.2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, вр. с чл. 118, ал. 4, т. 4 от ЗДДС от страна на касатора. Този извод е законосъобразен, с оглед и изискването на посочения текст фискалната касова бележка от ФУ да бъде четима, да съответства на образеца съгласно приложение № 1 и да съдържа задължително реквизити по наименование на стоката/услугата, код на данъчна група, количество и стойност по видове закупени стоки или услуги; наименованието трябва да позволява най-малко идентифицирането на вида на стоката/услугата; в случай че се продават стоки от един и същи вид, които са с различни цени, във фискалния бон всяка стока се отразява поотделно със съответната стойност.

Безспорно е установено по делото, че дружеството е издало фискален бон, който не съдържа задължителните реквизити, а именно наименование, количество и единична стойност по видове закупена стока. Посочени били само като реквизит „хранителни стоки“, цена и обща стойност. Също така при разпечатка та отчет департаменти се установява, че има само департаменти „хранителни стоки“, „нехранителни стоки“, „други“ и „услуги“.

В тази връзка обосновани са изводите на пръвоинстанционният съд относно съставомерността на извършеното нарушение, механизма на осъществяването му и авторството, както и приложимата санкционна норма. И това е така, доколкото на практика при описание на фактическата обстановка, предхождаща посочените изводи на съда относно правната квалификация на установеното нарушение, е дадено коректно, ясно и правно съответно на нормите описание.

Районният съд е направил законосъобразен извод относно правилността на правната квалификация на административното нарушение, като е преценил цялата доказателствена съвкупност, анализирана преди това подробно в мотивите, въз основа на която е установил и конкретно поведение касатора, осъществяващо признаците на административно нарушение. Поради това и възраженията на касационният жалбоподателя се явяват неоснователни и необосновани.

С решението си въззивната инстанция е дала подробен, правно обоснован и ясен отговор по всички възражения и с настоящата касационна жалба, като правилно ги е отхвърлила. Съдът подробно е обсъдил и липсата на основания за приложението на разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН. Законосъобразна е оценката на районния съд относно неприложимостта на чл. 28 от ЗАНН в конкретния случай, като правилно е отчетено, че деянието разкрива степен на обществена опасност, типична за общия случай на нарушение на разпоредбата на чл.26, ал.1, т.7 от Наредба № Н-18/ 113.12.2006 г. на МФ. Направил е законосъобразни изводи за относимата санкционна норма, че приложимата в случая разпоредба е обсъдена съобразно възможностите, предвидени в разпоредбата на чл. 27, ал. 1-3 от ЗАНН, като минималния размер на наказанието е в достатъчен и изискуем обем обсъден като законосъобразен извод за постигане на целите на наказанието.

В тази насока и настоящият съд препраща на основание чл. 221, ал. 2 от АПК към мотивите на оспореното съдебно решение, като споделя напълно изводите му като обосновани и законосъобразно направени.

При извършената проверка от страна на настоящия съд по реда на чл. 218, ал. 2 от АПК, не се установяват основания за отмяна на обжалваното съдебно решение, като същото е валидно, допустимо и съответстващо на материалния закон. Затова и тъй като не са налице и касационните основания, визирани в касационната жалба, следва решението на районния съд да бъде оставено в сила.

С оглед този изход на спора и направеното искане за присъждане на юрисконсултско възнаграждение за ответника и съобразно с нормата на чл. 63, ал. 5, вр. с ал. 3 от ЗАНН, вр. с чл. 37 от ЗА, вр. с чл. 27е от Наредбата за правната помощ и като съобразява характера и тежестта на производството, съдът намери, че следва да присъди в полза на ТД на НАП Пловдив юрисконсултско възнаграждение в размер на 80 лева.

Воден от горното и на основание чл. 221, ал. 2, пр.1 от АПК, вр. с чл. 63, ал. 1, изр. второ от ЗАНН, Административен съд Пловдив, ХХIV касационен състав

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 738/02.05.2023г., постановено по АНД № 782/2023г., по описа на Районен съд Пловдив.

ОСЪЖДАСТЕНЛИ ОЛИВА“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: област Пловдив, община Пловдив, град Пловдив, п.к. 4006, р-н „Източен“, ул. „Храбрец“ № 22, ет.5, ап.15, с управител Р.Н.У., да заплати на Национална агенция за приходите сумата от 80 /осемдесет/ лева разноски по делото пред настоящата инстанция.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и/или протест.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                         ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                                                  

 

                                                                                         2.