Решение по дело №654/2016 на Районен съд - Велико Търново

Номер на акта: 245
Дата: 26 април 2016 г. (в сила от 19 май 2016 г.)
Съдия: Десислава Чалъкова
Дело: 20164110200654
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 1 април 2016 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

гр. В. Търново, 26.04.2016 год.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Великотърновският районен съд, наказателна колегия, десети състав, в публично заседание на двадесет и шести април през две хиляди и шестнадесетата година в състав:

Районен съдия: Д.Чалъкова

 

при секретаря М. И. и в присъствието на прокурора Кърчева, като разгледа докладваното от съдията АНД № 654 по описа на ВТРС за 2016 год., за да се произнесе взе предвид следното:           

            Производството е по реда на чл. 376 и следващите от НПК.

            Постъпило е предложение от ВТРП за освобождаване от наказателна отговорност на дееца М.В. с налагане на административно наказание на основание чл.78 а от НК.

            В съдебно заседание представителят на ВТРП заема становище да се уважи предложението на прокуратурата и се освободи от наказателна отговорност деецът като му се наложи административно наказание глоба към минималния предвиден в закона размер..

            Деецът В. лично в съдебно заседание моли съда за минимално наказание, съжалява за извършеното и не оспорва фактическата обстановка, изложена в постановлението на ВТРП. Моли за наказание в минимален размер.

            Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено от фактическа страна следното:

            Деецът М.В.  не притежава правоспособност за управление на моторно превозно средство или казано иначе не е правоспособен водач за управление на нито една категория моторни превозни средства.

            С Наказателно постановление № 14-0284-002397/30.07.2014 год. на началника на РУ гр. Казанлък, влязло в сила на 17.04.2015 год., му е било наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв. на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДв.П за нарушение на чл.150 от ЗДв.П - управление на МПС - мотопед, без да притежава свидетелство за управление.

            Въпреки това на 11.03.2016 год. около обяд В. отново управлявал МПС - мотоциклет „Возток 175" без поставени регистрационни табели, с рама № 6897 в гр. Велико Търново по ул. „Григорий Цамблак". Съзнавайки, че не може да управлява каквото и да е моторно превозно средство тъй като не е правоспособен водач, отишъл да вземе сина си от училище. Придвижвайки се с мотоциклета към училището бил забелязан от служителите на РУ гр. Велико Търново - свидетелите В.М. и К.К.. Направило им впечатление, че мотоциклетът е без регистрационни номера, а водачът му е без поставена защитна каска. Спрели за извършване на проверка водача на ул. „Григорий Цамблак" до № 6. При проверката установили самоличността му и поискали да представи свидетелство за управление на МПС. В. заявил, че не притежава СУМПС и преди около една година му е бил съставен акт за управление на МПС без да притежава свидетелство за управление. На място били повикани и служителите от Сектор „ПП" - свидетелите Е.А. и С. Й.. От извършената справка чрез ОДЧ било потвърдено, че водачът не притежава СУМПС и че имал връчено НП № 14-0284-002397/30.07.2014 год. на началника на РУ гр. Казанлък, влязло в сила на 17.04.2015 год., с което му било наложено административно наказание, за управление на МПС без да притежава свидетелство за управление. За констатираните нарушения на В. били съставени АУАН по ЗДв.П и ЗБЛД.

            Описаната фактическа обстановка се доказва от събраните в хода на настоящото производство доказателства и доказателствени средства - обясненията на дееца, показанията на свидетелите М. и К., АУАН № 767863/11.03.2016 г„ АУАН № 587/11.03.2016 г. /бл. № 467951/ на мл. автокотнрольор при Сектор „ПП" в ОД - МВР гр. Велико Търново, НП № 14-0284-002397/30.07.2014 г. на началника на РУ гр. Казанлък, справките за правоспособността и наложените наказания, за личността и за съдимостта на обвиняемия и декларация за имотно състояние.

            При така установеното от фактическа страна се налагат следните правни изводи:

            От правна страна се установява по безспорен и категоричен начин осъществяването от обективна и субективна на престъпния състав на чл.343 в, ал.2 от НК от В.. От обективна страна безспорно е установено, че на 11.03.2016 год. в гр. Велико Търново по ул. „Григорий Цамблак" до № 6 в посока ул. „Йоасаф Бдински", управлявал моторно превозно средство - мотоциклет „Возток 175" без поставени регистрационни табели, с рама № 6897, без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП № 14-0284-002397/30.07.2014 год. на Началника на РУ гр. Казанлък, влязло в сила на 17.04.2015 год., за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление. Престъплението по чл.343в, ал.2 от НК е формално, на просто извършване и за съставомерността му е достатъчно от обективна страна В. да е управлява МПС без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок, след като е бил наказан по административен ред за същото деяние.

            От субективна страна деянието е извършено виновно, при форма на вината пряк умисъл. При управлението на моторното превозно средство В. е съзнавал, че е неправоспособен, тъй като не притежава свидетелство за управление на МПС, както и че с влязло в сила наказателно постановление е бил наказан по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, като не е изтекла една година от наказването му по този ред. Съзнаването на тези обстоятелства обаче не го е мотивирало да не извърши деянието.

            Предвид изложеното деецът М.В. не следва да носи наказателна отговорност за извършеното престъпление, тъй като са налице материално - правните предпоставки за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание съгласно чл.78 а, ал.1 НК.

            Към момента на извършване на деянието В. е пълнолетен, за извършеното престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 500 до 1200 лева; не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Раздел IV, Глава осма от НК и от извършеното престъпление не са причинени имуществени вреди. Едновременно с това не са налице и пречките по ал.7 на чл.78 А от НК. Поради изложеното следва да бъде признат за виновен да е извършил деянието по чл.343 В, ал.2 вр. ал.1 от НК и освободен от наказателна отговорност за това престъпление с налагане на административно наказание - глоба.

            При индивидуализиране на административно наказателната му отговорност се взеха предвид като смекчаващи отговорността обстоятелства необремененото му съдебно минало и добрите характеристични данни, семейното и имотно състояние. При определяне размера на предвидената санкция, съдът съобрази степента на обществена опасност на извършеното от дееца престъпно деяние, с оглед предвиденото от законодателя наказание и формата на вината и степента на обществена опасност на личността на дееца - чистото съдебно минало, проявеното съдействие в хода на досъдебното и съдебното производство, признанието на вината, изразеното съжаление за стореното, имотното му състояние. Отегчаващи не се отчетоха. При тези данни, съдът намери, че наказателната отговорност по отношение на дееца В. следва да се реализира при превес на смекчаващите вината обстоятелства, като му се наложи наказание към минимума на предвидената за осъщественото престъпление глоба, а именно - глоба в размер на 1000 /хиляда/ лева в полза на Държавата. Така определеното наказание по вид и размер се явява адекватно на степента на обществена опасност деянието и дееца и напълно достатъчно по размер да съдейства в максимална степен за постигане целите на специалната и генералната превенции, залегнали в чл.36 от НК.

            Водим от горното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК вр. чл.78 а, ал.1 от НК, съдът

 

РЕШИ:

 

            ПРИЗНАВА М.Н.В. роден на *** ***, български гражданин, с постоянен адрес ***. Загора и настоящ адрес ***, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан с ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 11.03.2016 год. в гр. В. Търново по ул. "Григорий Цамблак" до №6 в посока ул. "Йоасаф Бдински" управлявал моторно превозно средство - мотоциклет "Возток 175" без поставени регистрационни табели , с рама № 6897 , без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП № 14-0284-002397/30.07.2014 год. на Началника на РУ гр. Казанлък, влязло в сила на 17.04.2015 год. за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление - престъпление по чл.343 в, ал.2 вр. ал. 1 от НК, поради което и на основание чл.78 а от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му НАЛАГА административно наказание - глоба в размер на 1000 /хиляда/ лева.

            Решението подлежи на обжалване и протест в 15 - дневен срок пред ВТОС, който за деецът тече от днес, а за ВТРП от съобщаването му.

           

                                                                                 Районен съдия:

Съдържание на мотивите

Р Е Ш Е Н И Е

гр. В. Търново, 26.04.2016 год.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Великотърновският районен съд, наказателна колегия, десети състав, в публично заседание на двадесет и шести април през две хиляди и шестнадесетата година в състав:

Районен съдия: Д.Чалъкова

 

при секретаря М. И. и в присъствието на прокурора Кърчева, като разгледа докладваното от съдията АНД № 654 по описа на ВТРС за 2016 год., за да се произнесе взе предвид следното:           

            Производството е по реда на чл. 376 и следващите от НПК.

            Постъпило е предложение от ВТРП за освобождаване от наказателна отговорност на дееца М.В. с налагане на административно наказание на основание чл.78 а от НК.

            В съдебно заседание представителят на ВТРП заема становище да се уважи предложението на прокуратурата и се освободи от наказателна отговорност деецът като му се наложи административно наказание глоба към минималния предвиден в закона размер..

            Деецът В. лично в съдебно заседание моли съда за минимално наказание, съжалява за извършеното и не оспорва фактическата обстановка, изложена в постановлението на ВТРП. Моли за наказание в минимален размер.

            Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено от фактическа страна следното:

            Деецът М.В.  не притежава правоспособност за управление на моторно превозно средство или казано иначе не е правоспособен водач за управление на нито една категория моторни превозни средства.

            С Наказателно постановление № 14-0284-002397/30.07.2014 год. на началника на РУ гр. Казанлък, влязло в сила на 17.04.2015 год., му е било наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв. на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДв.П за нарушение на чл.150 от ЗДв.П - управление на МПС - мотопед, без да притежава свидетелство за управление.

            Въпреки това на 11.03.2016 год. около обяд В. отново управлявал МПС - мотоциклет „Возток 175" без поставени регистрационни табели, с рама № 6897 в гр. Велико Търново по ул. „Григорий Цамблак". Съзнавайки, че не може да управлява каквото и да е моторно превозно средство тъй като не е правоспособен водач, отишъл да вземе сина си от училище. Придвижвайки се с мотоциклета към училището бил забелязан от служителите на РУ гр. Велико Търново - свидетелите В.М. и К.К.. Направило им впечатление, че мотоциклетът е без регистрационни номера, а водачът му е без поставена защитна каска. Спрели за извършване на проверка водача на ул. „Григорий Цамблак" до № 6. При проверката установили самоличността му и поискали да представи свидетелство за управление на МПС. В. заявил, че не притежава СУМПС и преди около една година му е бил съставен акт за управление на МПС без да притежава свидетелство за управление. На място били повикани и служителите от Сектор „ПП" - свидетелите Е.А. и С. Й.. От извършената справка чрез ОДЧ било потвърдено, че водачът не притежава СУМПС и че имал връчено НП № 14-0284-002397/30.07.2014 год. на началника на РУ гр. Казанлък, влязло в сила на 17.04.2015 год., с което му било наложено административно наказание, за управление на МПС без да притежава свидетелство за управление. За констатираните нарушения на В. били съставени АУАН по ЗДв.П и ЗБЛД.

            Описаната фактическа обстановка се доказва от събраните в хода на настоящото производство доказателства и доказателствени средства - обясненията на дееца, показанията на свидетелите М. и К., АУАН № 767863/11.03.2016 г„ АУАН № 587/11.03.2016 г. /бл. № 467951/ на мл. автокотнрольор при Сектор „ПП" в ОД - МВР гр. Велико Търново, НП № 14-0284-002397/30.07.2014 г. на началника на РУ гр. Казанлък, справките за правоспособността и наложените наказания, за личността и за съдимостта на обвиняемия и декларация за имотно състояние.

            При така установеното от фактическа страна се налагат следните правни изводи:

            От правна страна се установява по безспорен и категоричен начин осъществяването от обективна и субективна на престъпния състав на чл.343 в, ал.2 от НК от В.. От обективна страна безспорно е установено, че на 11.03.2016 год. в гр. Велико Търново по ул. „Григорий Цамблак" до № 6 в посока ул. „Йоасаф Бдински", управлявал моторно превозно средство - мотоциклет „Возток 175" без поставени регистрационни табели, с рама № 6897, без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП № 14-0284-002397/30.07.2014 год. на Началника на РУ гр. Казанлък, влязло в сила на 17.04.2015 год., за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление. Престъплението по чл.343в, ал.2 от НК е формално, на просто извършване и за съставомерността му е достатъчно от обективна страна В. да е управлява МПС без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок, след като е бил наказан по административен ред за същото деяние.

            От субективна страна деянието е извършено виновно, при форма на вината пряк умисъл. При управлението на моторното превозно средство В. е съзнавал, че е неправоспособен, тъй като не притежава свидетелство за управление на МПС, както и че с влязло в сила наказателно постановление е бил наказан по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, като не е изтекла една година от наказването му по този ред. Съзнаването на тези обстоятелства обаче не го е мотивирало да не извърши деянието.

            Предвид изложеното деецът М.В. не следва да носи наказателна отговорност за извършеното престъпление, тъй като са налице материално - правните предпоставки за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание съгласно чл.78 а, ал.1 НК.

            Към момента на извършване на деянието В. е пълнолетен, за извършеното престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 500 до 1200 лева; не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Раздел IV, Глава осма от НК и от извършеното престъпление не са причинени имуществени вреди. Едновременно с това не са налице и пречките по ал.7 на чл.78 А от НК. Поради изложеното следва да бъде признат за виновен да е извършил деянието по чл.343 В, ал.2 вр. ал.1 от НК и освободен от наказателна отговорност за това престъпление с налагане на административно наказание - глоба.

            При индивидуализиране на административно наказателната му отговорност се взеха предвид като смекчаващи отговорността обстоятелства необремененото му съдебно минало и добрите характеристични данни, семейното и имотно състояние. При определяне размера на предвидената санкция, съдът съобрази степента на обществена опасност на извършеното от дееца престъпно деяние, с оглед предвиденото от законодателя наказание и формата на вината и степента на обществена опасност на личността на дееца - чистото съдебно минало, проявеното съдействие в хода на досъдебното и съдебното производство, признанието на вината, изразеното съжаление за стореното, имотното му състояние. Отегчаващи не се отчетоха. При тези данни, съдът намери, че наказателната отговорност по отношение на дееца В. следва да се реализира при превес на смекчаващите вината обстоятелства, като му се наложи наказание към минимума на предвидената за осъщественото престъпление глоба, а именно - глоба в размер на 1000 /хиляда/ лева в полза на Държавата. Така определеното наказание по вид и размер се явява адекватно на степента на обществена опасност деянието и дееца и напълно достатъчно по размер да съдейства в максимална степен за постигане целите на специалната и генералната превенции, залегнали в чл.36 от НК.

            Водим от горното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК вр. чл.78 а, ал.1 от НК, съдът

 

РЕШИ:

 

            ПРИЗНАВА М.Н.В. роден на *** ***, български гражданин, с постоянен адрес ***. Загора и настоящ адрес ***, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан с ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 11.03.2016 год. в гр. В. Търново по ул. "Григорий Цамблак" до №6 в посока ул. "Йоасаф Бдински" управлявал моторно превозно средство - мотоциклет "Возток 175" без поставени регистрационни табели , с рама № 6897 , без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП № 14-0284-002397/30.07.2014 год. на Началника на РУ гр. Казанлък, влязло в сила на 17.04.2015 год. за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление - престъпление по чл.343 в, ал.2 вр. ал. 1 от НК, поради което и на основание чл.78 а от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му НАЛАГА административно наказание - глоба в размер на 1000 /хиляда/ лева.

            Решението подлежи на обжалване и протест в 15 - дневен срок пред ВТОС, който за деецът тече от днес, а за ВТРП от съобщаването му.

           

                                                                                 Районен съдия: