Решение по дело №57/2017 на Районен съд - Балчик

Номер на акта: 19
Дата: 1 март 2018 г. (в сила от 11 април 2018 г.)
Съдия: Ивелина Димитрова Велчева
Дело: 20173210100057
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 24 януари 2017 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

№…………….                                    1.03.2018 г.                 гр.Балчик

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Балчишкият районен съд                          граждански състав

На шести февруари през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ивелина Велчева

Секретар: М.Й.

Прокурор: без

Като разгледа докладваното от районен съдия Ивелина Велчева

Гражданско дело № 57 по описа за 2017 година и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е за съдебна делба и е във фазата на извършването й.

Със съдебно решение №81/14.06.2017 г. по гр. д. №57/2017 г., съдът е допуснал до делба между съделителите по делото С.И.С., ЕГН: **********,*** и  Ц.Н.С., ЕГН: **********,***, при квота ½ и.ч. за всеки от тях следните недвижими имоти: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ - вилно място с площ от 491 кв. м, с идентификатор №02508.6.42 по кадастралната карта на гр. Балчик, в. з. „Овчаровски плаж“,(парцел ХIV-89 в кв. 2 по плана на вилна зона), ведно с построената в същото място ДВУЕТАЖНА ВИЛНА СГРАДА, с идентификатор №02508.6.42.1 със застроена площ от 48 кв.м.

По делото бе назначена съдебно – техническа експертиза относно поделяемостта на недвижимия имот. В заключението, което съдът приема като обективно и компетентно изготвено, вещото лице установи неподеляемост на вещите. Това налага, съобразно чл.348 от ГПК съдът да постанови съдебно решение, с което имотите да бъдат изнесени на публична продан. Съобразно заключението на единичната и тройна съдебни експертизи общата стойност на имотите, допуснати до делба възлиза на 34 434,20 лв.

Съдът с определение от 28.11.2017 г. е приел за съвместно разглеждане исковете на С.И.С. срещу Ц.Н.  С.:

1.     ЗА ЗАПЛАЩАНЕ на сумата в размер на 562.07 лв., представляваща половината от платените от ищеца данък за процесния имот и такса битови отпадъци за периода 2010-2016 г. подробно изброени в представеното от ищеца молба.

2.     ЗА ЗАПЛАЩАНЕ на сумата в размер на 321.34 лв., представляваща половината от платената от ищеца сума за вода за периода 2.07.2016 – 30.11.2016 г.

3.     ЗА ЗАПЛАЩАНЕ на сумата в размер на 90 лв. представляваща половината от платената от ищеца сума на ключарски център Варна за смяна на 5 бр. патрони на всички врати в процесния имот.

По отношение на исковете по сметки:

Исковете намират правното си основание в чл. 346 ГПК във вр. с чл. 30 ал. 3 ЗС.

Съобразно текста всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си.

Правилото по чл. 30, ал. 3 от ЗС е проявление на принципа за забрана на неоснователното обогатяване, а такова е налице при всяко нееквивалентно имуществено разместване на блага.

Текстът дава възможност на всеки съсобственик извършил разходи за поддържане и използване на вещта да претендира съответната стойност от другите съсобственици.

Ответникът оспорва исковете, като твърди, че не е знаел, че е носител на правото на собственост върху имота, придобит при режим на семейна имуществена общност от бивш съпруг, за което узнал преди 1-2 години. Прави възражение за погасяване на задълженията по давност. В тоя смисъл са показанията на свидетеля-син на страните, Н.С.С., който заяви, че знае за имота като собствен на баща му от 2006 г. Според свидетеля в него към този момент са живели наематели.

За несвоевременното узнаване за притежанието на вещното право на собственост от страна на ответницата, свидетелства представеното от нея удостоверение от 19.10.2017 г. на Община Балчик относно подадената през м. декември 2016 г. декларация за притежавано имущество.

Ищецът оспорва, че е предоставял имота за ползване на трети лица.

Съсобствениците дължат данъци за притежаваните от тях недвижими имоти и такси смет, поради което и като се съобрази с представените приходни квитанции за съответните години – л.65-67 от делото, съдът намира иска за заплащане на сумата в размер на 299,85 лв. пропорционално на притежаваната от ответницата идеална част от имота за периода от 2012 - 2016, вкл. за основателна. Заплащането на лихва предполага изискуемост на вземането за ответника. По делото липсват данни за настъпила изискуемост на вземането по отношение на съделителката. Освен това, ищецът не предявява иск за заплащане на лихви. В останалата част искът следва да се отхвърли като неоснователен.

Искът за заплащане на 5 бр. патрони доколкото касае разходи за запазване на съсобствената вещ се явява основателен досежно сумата в размер на 30 лв. представляваща половината от платената от ищеца сума на ключарски център Варна за смяна на 5 бр. патрони на всички врати в процесния имот предвид представения протокол за извършено посещение от ключар от 30.11.2016 г. В останалата част искът следва да се отхвърли като недоказан, т.к. касае друго искане: за транспорт до местонахождението на имота и за подмяна на стари патрони.

 

 

          Искът за заплащане на задължения за използвани ВиК услуги се явява неоснователен.

          По делото са събрани доказателства – свидетелски показания на Н.С.С., от които е явно, че ответницата не е обитавала имота, а напротив той е бил ползван от ищеца, респ. трети лица, допуснати от него, което налага извода относно неоснователност на иска.

Съобразно принципите, залегнали в чл. 355 ГПК,  страните заплащат разноски по делото съобразно стойността на дяловете им. При присъединените искове в делбеното производство разноските се определят съобразно чл. 78 от с.з.

По делото са представени списъци на разноски от страните, от които не става явно, по отношение на разгледаните искове по сметки те да са направили разноски, поради което съдът приема, че за тези искове, такива не са направени.

Съобразно съдебната практика(така определение №55/ 20.04.2010 г. 2 г.о.), по смисъла на текста съделителите заплащат съобразно дяловете си онези разноски по призоваване на свидетели и вещи лица, вкл. и възнаграждение за последните, както и по извършването на оглед и други съдопроизводствени действия, които са направени по повод признаване и ликвидиране на съществуващата съсобственост. При липса на оспорване на правата на съделителите и наличието на съсобственост помежду им всеки съделител понася сам направените разноски за проц. представителство.

Съобразно практиката на ОС-Добрич, по делото се присъждат само направените съдебно – деловодни разноски, сторени непосредствено във връзка с извършване на конкретни процесуални действия в хода на производството пред съда. Останалите нямат характер на такива и не подлежат на разпределение. В тоя смисъл съдът не взема предвид упоменатите в списъка на ответника разноски в размер на 3 лв. за удостоверение за декларирани данни.

В тоя смисъл съдът следва да присъди направените по делото разноски.

          Воден от изложеното, съдът

                                                Р Е Ш И:

ДОПУСКА да се изнесат на публична продан като реално неподеляеми следните недвижими имоти:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ - вилно място с площ от 491 кв. м, с идентификатор №02508.6.42 по кадастралната карта на гр. Балчик, в. з. „Овчаровски плаж“,(парцел ХIV-89 в кв. 2 по плана на вилна зона) ведно с построената в същото място ДВУЕТАЖНА ВИЛНА СГРАДА, с идентификатор №02508.6.42.1 със застроена площ от 48 кв.м.

Получената от публичната продажба сума да се разпредели по следния начин:

С.И.С., ЕГН: **********,***- 1/2 ид.ч.

Ц.Н.С., ЕГН: **********,***- 1/2 ид.ч.

Първоначалната оценка на имотите е 34 434,20 лв. (тридесет и четири хиляди четиристотин тридесет и четири лева и двадесет стотинки).

ОСЪЖДА Ц.Н.С. да заплати на С.И.С. сумата в размер на 299,85 лв.(двеста деветдесет и девет лева и осемдесет и пет ст.), представляваща половината от платените от ищеца данъци за ПОЗЕМЛЕН ИМОТ - вилно място с площ от 491 кв. м, с идентификатор №02508.6.42 по кадастралната карта на гр. Балчик, в. з. „Овчаровски плаж“,(парцел ХIV-89 в кв. 2 по плана на вилна зона), ведно с построената в същото място ДВУЕТАЖНА ВИЛНА СГРАДА, с идентификатор №02508.6.42.1 със застроена площ от 48 кв.м, и такса битови отпадъци за периода 2012-2016 г., вкл.

ОТХВЪРЛЯ иска в останалата му част до размер от 562.07 лв. и за периода от 2010 г.- 2011 г., вкл.

ОСЪЖДА Ц.Н.С. да заплати на С.И.С. сумата в размер на 30 лв.(тридесет лева), представляваща половината от платената сума на ключарски център Варна за смяна на 5 бр. патрони на всички врати на съсобствения имот.

ОТХВЪРЛЯ иска в останалата му част до размер от 90 лв.

ОТХВЪРЛЯ иска на С.И.С. против Ц.Н.С. за заплащане на сумата в размер на 321.34 лв. (триста двадесет и един лев и тридесет и четири ст.), представляваща половината от платената сума за вода за периода 2.07.2013 г.– 30.11.2016 г.

ОСЪЖДА С.И.С. да заплати на Ц.Н.С. сумата в размер на 165 лв.(сто шестдесет и пет лева),представляваща направените по делото разноски, съобразно стойността на дела.

ОСЪЖДА           С.И.С., ЕГН: **********,*** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на БРС сумата в размер на 688,68лв. (шестстотин осемдесет и осем лева и шестдесет и осем ст.), представляваща държавна такса върху стойността на дяла, както и сумата в размер на 50 лв.(петдесет лева), представляваща държавна такса за отхвърления иск по сметки.

ОСЪЖДА Ц.Н.С., ЕГН: **********,*** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на БРС сумата в размер на 688,68лв. (шестстотин осемдесет и осем лева и шестдесет и осем ст.), представляваща държавна такса върху стойността на дяла, както и сумата в размер на 100 лв.(сто лева) представляваща държавна такса върху уважения размер искове по сметки.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- Добрич в двуседмичен  срок от връчването му на страните.

 

 

 

                                                СЪДИЯ:….