Решение по дело №989/2009 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 1
Дата: 4 януари 2011 г.
Съдия: Юлия Симпличева Данева
Дело: 20097170700989
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 24 ноември 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

                                           

                                                 1/04.01.2011

                                                   гр. Плевен

                                   

                                     В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

       ПЛЕВЕНСКИЯТ  АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД, ІІ състав, в закрито заседание на четвърти януари, две хиляди и единадесета година в състав:

                                       

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Ю.  Д.

       

         Като разгледа докладваното от съдия  Ю. Д.  административно дело № 989 по описа за 2009 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 251, ал. 1 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК.

         С Решение № 433/01.07.2010 г. по адм.д. № 989/2009г.  Административният съд Плевен, в настоящия състав е  оставил без разглеждане жалбата на Ц.Ц.Д. ***  в частта й против  МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ на  Общинска служба по земеделие/ОСЗ/ гр. Долни Дъбник, Плевенска обл.  да издаде решение по чл. 18ж от ППЗСПЗЗ за възстановяване на собственост в нови реални граници с план за земеразделяне  на земеделски земи в землището на гр. Д.Дъбник, Плевенска обл., в съответствие с Решение № 2790/24.02.2003г., постановено по гр.д. № 610/1996 г. на Плевенския районен съд и e прекратил производството по делото в тази част.

       Със същото решение е осъдил Общинска служба  по земеделие- гр. Долни Дъбник, Плевенска обл. да проведе заседание, на което да разгледа и реши въпроса за издаване на решение по подаденото от Ц.Ц.Д. Заявление вх. № 164/17.06.2009г. , като е определил 14-дневен срок за извършване на действието, считано от влизане на  решението в сила.

         Решението  е влязло в законна сила на 14.09.2010 г. , тъй като не е обжалвано от страните по делото в законоопределения срок. Жалбоподателят е последният от страните по делото, на когото, на 31.08.2010 г., с препоръчано писмо с обратна разписка е връчен препис от решението.

       С писмо вх. № 3157/14.10.2010 г. ответникът , чрез  Началник ОСЗ- Д.Дъбник е  поискал, на основание чл. 251 от ГПК  да бъде извършено тълкуване на решението, както и да бъде прогласена нищожност на  договор за доброволна делба № 7121/2000г. и на Нотариален акт № 4165/2010 г. на Служба по вписванията-Плевен. С Разпореждане № 3217/14.10.2010 г. съдът е  изпратил молбата за прогласяване нищожност на гореописаните актове по компетентност на Районния съд- Плевен.

           Със същото  разпореждане съдът е указал на  молителя да посочи в коя част  от решението волята на съда не му е ясна, и по кои въпроси иска да бъде тълкувано.

            Разпореждането е получено  от жалбаподателя на 20.10.2010 г. В указания срок  не е постъпило  уточнение , съобразно дадените указания,  молителят не е посочил  в коя част от решението волята на съда не му е ясна и по кои въпроси иска да бъде тълкувано.

            С Разпореждане № 3607/19.11.2010 г. на страните по делото  е съобщено  искането за тълкуване на съдебното решение и им е указана възможността в седмодневен срок да представят  отговор.

           В указания срок нито една от страните  не е подала отговор.

           Съдът намира, че, след като в АПК не се съдържат разпоредби, които да регламентират института на тълкуването на съдебно решение, по силата на чл. 144 от АПК  следва да бъдат приложени правилата на идентичния институт в гражданското съдопроизводство  .

          Искането за тълкуване на решението на Административния съд е с правно основание чл. 251 от ГПК и е допустимо, предявено от легитимирана страна, но по същество е неоснователно.

            С решението си по  делото съдът  се е произнесъл по жалбата на Ц.Ц.Д. против  МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ на  Общинска служба по земеделие/ОСЗ/ гр. Долни Дъбник, Плевенска обл.  да издаде решение по чл. 18ж от ППЗСПЗЗ за възстановяване на собственост в нови реални граници с план за земеразделяне  на земеделски земи в землището на гр. Д.Дъбник, Плевенска обл. , в съответствие с Решение № 2790/24.02.2003г., постановено по гр.д. № 610/1996 г. на Плевенския районен съд , както и против бездействието на  административния орган за издаване на посоченото решение,т.е. по целия петитум на жалбата. Налице е формулирана и изразена воля по  искането на  Ц.Д. по целия спорен предмет. В молбата за тълкуване, и в срока, в който това му е указано,  молителят- ответник по жалбата  не е посочил в какво се изразява неяснотата на решението, нито в коя част  точно не е ясна формираната и изразена воля на съда. Едно влязло в сила решение се нуждае от тълкуване  когато е неясно. А то е неясно, когато от него не може да се изведе действителната воля на съда, който го е постановил. Тълкуването  трябва да изхожда от мотивите на съдебния акт, а не от  нова преценка  на доказателствата по делото. Индиция за такава преценка е искането, направено  с молбата за тълкуване  да бъде обявена нищожност на два акта- договор за доброволна делба и нотариален акт. Постановяване на нов съдебен акт, с оглед  това обстоятелство, което не е било предмет на спора може да доведе  до пререшаване на правния спор по същество, което е недопустимо по реда на тълкуването.  С оглед тези общи принципни правила в конкретния случай постановеното съдебно решение не се нуждае от тълкуване. Волята на съда както в мотивите, така и в диспозитива е ясно изразена и базирана на безспорно установената  по делото фактическа и правна обстановка. Допълнителен аргумент в подкрепа на извода, че не е необходимо тълкуване, е и обстоятелството, че молителят не посочва  точно в какво  не му е ясна  волята на съда. Доводите, изложени в постановения съдебен акт  са подробни,  конкретно и ясно е решението в осъдителната му част, относно действията, които следва да извърши Общинска служба по земеделие- Д.Дъбник в посочения  срок.

        С оглед  на изложените съображения, съдът намира, че молбата за тълкуване на постановеното решение е неоснователна и следва да бъде отхвърлена.

      Водим от горното съдът

 

                             Р  Е  Ш  И  :

       Оставя без уважение  искането на Общинска служба по земеделие- гр. Долни Дъбник, чрез  началник ОСЗ за тълкуване на Решение № 433/01.07.2010 г. по адм.д. № 989/2009г.  на Административният съд Плевен,

       Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му.

 

                                   АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: